Πασόκ

Τελικά οι εκλογές για την ηγεσία του Πασόκ τείνουν να κριθούν από το πόσο αντιπαθής είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το πόσο κρίμα είναι ο καημένος ο Γιώργος. Όλα τα υπόλοιπα -αριστερή στροφή, προγραμματικός λόγος, ανανέωση λόγου και πολιτικού προσωπικού, διαπλεκόμενα, αποδεδειγμένη ανικανότητα και αφέλεια- περιπετάνε ανερμάτιστα ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα.

Το λέω εξ αρχής: Δεν είμαι οπαδός, ψηφοφόρος ή φίλος του Πασόκ, ούτε υπήρξα, ούτε θα γίνω ποτέ. Κι επιπλέον, η εφόρμηση του Ευάγγελου τρόμαξε και μένα -αλλά είναι αυτός λόγος ικανός για να ψηφίσει κανείς τον Γιώργο; Ψάχνω μια ρηξικέλευθη πρόταση, στην οποία να επέμεινε μέχρι τέλους τα τριάμισι χρόνια που είναι αρχηγός, μια καινοτόμο ενέργεια που να είναι και λειτουργική ταυτοχρόνως, μια θετική αλλαγή στην δομή και την λειτουργία του κόμματος, ένα λίφτινγκ τουλάχιστον, έστω κάνα μπότοξ, κάτι. Τίποτα. Τριάμισι χρόνια ακροβατούσε ανάμεσα στον καιροσκοπισμό και την γελοιότητα και τώρα, έχοντας στον απολογισμό του Μάνο – Ανδριανόπουλο – Ματσούκα – Φώφη – Λαλιώτη, ανακολουθίες τύπου Άρθρο 16, νεφελώδεις μπουρδολογίες σαν αυτή για την διοικητική δομή του κράτους που εξήγγειλε την Παρασκευή πριν τις εκλογές, έχοντας αυτά στο δισάκι του κι ένα σωρό άλλα ανάλογα κι ανασταίνοντας τον Πατέρα, που τόσο προσπάθησε να σκοτώσει όσο ήταν ακόμα ζωντανός, πηγαίνει να κερδίσει στις εμφύλιες εκλογές, επειδή ο αντίπαλός τους δεν έχει πολλές συμπάθειες στον μέσο και τον κατώτερο Πασόκο.

Κάποιοι λένε ότι δεν φταίνε τα σχιστά μάτια του Βενιζέλου, η περσινή αποτυχημένη δίαιτα, η υψηλή του ευφυΐα ή το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ό,τι και να φορέσει, κρέμεται πάνω του σαν τσουβάλι, αλλά η ιδιότυπη αναβίωση τη κληρονομικής βασιλείας που βιώνουμε: Οι δουλοπάροικοι δηλώνουν πίστη στον φεουδάρχη τους πριν την κρίσιμη μάχη.

Φυσικά υπάρχει και πιο θετική αποτίμηση της κατάστασης: Ο μέσος ψηφοφόρος του Πασόκ έχοντας εκτιμήσει α) την μεγάλη κρίση που περνάει η κεντροαριστερά παντού στην Ευρώπη, β) την υποχώρηση του σοσιαλδημοκρατικού προτύπου στην κοινή συνείδηση και γ) ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται πλέον μόνο με την ευγλωττία, προτιμά να κρατήσει τον Γιωργάκη που είναι χαλαρός και καλογυμνασμένος. Ο Βενιζέλος δίνει την εντύπωση ότι θα σε ξεθεώσει κυνηγώντας χίμαιρες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: