Κώστας Σκανδαλίδης

Τα αίματα είχαν ανάψει, οι μονομάχοι είχαν ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές και ετοιμάζονταν να τραβήξουν τα ξίφη, τα γκρουπόσκυλά τους έβριζαν, ο Ρέλλος περιέλουσε με καφέ τον Βενιζέλο, η ασυνάρτητη κίνηση του Γιωργάκη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε γεμίσει με απορία το πανελλήνιο, οι ψηφοφόροι του Πασόκ κοιτούσαν σοκαρισμένοι τα γενόμενα και οι Βαρώνοι, θορυβημένοι, ετοιμάζονταν να δειπνήσουν στο σπίτι του Θόδωρου Πάγκαλου. Δεν είχαν πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου και βλέποντας την σύρραξη να εντείνεται, προσπαθούσαν, λέει, να δημιουργήσουν τον Τρίτο Πόλο.

Λογικό: Όταν είναι φανερό ότι οι δυο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν με κάθε μέσον τον αντίπαλο μη λογαριάζοντας τις συνέπειες, η λύση θα δωθεί μέσω της υπερβάσεως. Ο Τρίτος  Άνθρωπος, που θα ενώσει τις δυο παρατάξεις και θα ανασυντάξει το κόμμα. Το είδαμε άλλωστε να γίνεται το 1997 στη Νέα Δημοκρατία: Κι εκεί υπήρχαν δύο στρατόπεδα, του Έβερτ και του Σουφλιά, που δίχαζαν, ώσπου μια ομάδα νέων βουλευτών -λοχαγούς τους λέγανε- πρότεινε τον νεαρό Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο. Η λύση υιοθετήθηκε κι απο τους Βαρώνους του κόμματος -σε δείπνο, φυσικά, στην οικία Βαρβιτσιώτη- και τις συνέπειες τις γνωρίζουμε σήμερα. Ο Κώστας Καραμανλής διεμβόλησε αρχικά τα δυο στρατόπεδα και μετά τα ένωσε υπό το σκήπτρο του, μετασχηματίζοντας τη Νέα Δημοκρατία από συνασπισμό συμφερόντων, εγωισμών, φιλοδοξιών, φατριασμών, σε εννιαίο πολιτικό σχηματισμό υπό την ηγεμονία του. Ποιος θυμάται άραγε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν δεξί χέρι του Μιλτιάδη Έβερτ ή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μητσοτακικός (ντορικό τον λέγανε μάλιστα).

Κάπως έτσι θα το φαντάζονταν και για το Πασόκ όσοι μαζεύτηκαν στο σπίτι του Πάγκαλου εκείνο το βράδυ του Σεπτέμβρη. Δεν τους έκατσε. Το γελαστό παιδί, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εμφανίστηκε από το πουθενά και δηλώνοντας ότι στοχεύει στην εκτόνωση της έντασης, έθεσε υποψηφιότητα. Οι Βαρώνοι πάγωσαν, αλλά τον αρχικό αιφνιδιασμό τον διαδέχτηκε, πράγματι, μια ιλαρότητα -«χαχαχα, για δες, έβαλε κι ο Κώστας υποψηφιότητα».

Κάποιοι είπανε τότε ότι στόχος του Σκανδαλίδη ήταν να διεμβολίσει το στρατόπεδο Γαπ. Άλλωστε την υποψηφιότητά του την χαιρέτησε ο Βενιζέλος, ενώ οι του Γιώργου είχαν τα χείλη σφιγμένα. Ίσως να ήθελε πράγματι αυτό. Ίσως να ήθελε όμως και το αντίθετο -τι πραγματικά επεδίωκε, θα το μάθουμε αν κάποτε μας μιλήσει ειλικρινά. Αυτό που πέτυχε όμως ήταν να διαλύσει τις όποιες προσπάθειες, τις ελπίδες, να δημιουργηθεί ένας δυναμικός Τρίτος Πόλος. Να εμφανιστεί ένας ηγέτης που θα ένωνε και θα νικούσε.

Τα γέλια και η αρχική χαλάρωση που έφεραν οι δηλώσεις Σκανδαλίδη πέρασαν. Η ένταση ξαναφούντωσε. Τα δυο στρατόπεδα σκλήρυναν. Οι ουδέτεροι Βαρώνοι πήραν θέση πίσω από τον Φεουδάρχη. Βαριές κουβέντες σε άδεια στάδια. Στην τηλεόραση έχουν κοινό -οι φωνές και το κράξιμο μας διασκεδάζει. Φαίνεται όμως ότι το Πασόκ δύσκολα θα βρει τον δρόμο του. Ότι οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες από τώρα. Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα του «Βήματος» πείθουν τον καθένα μας….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: