Εκλογές στο Πασόκ: Η τηλεοπτική εκδοχή και δυο ακόμα

Το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν δεδομένο, ανεξαρτήτως αν έλαβαν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία. Αποτυπώθηκε άλλωστε και σ’ αυτό το blog. Ήταν λογικό κι αναμενόμενο τα τηλεοπτικά δίκτυα να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν και να εκμεταλλευτούν αυτό το ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα θλιβερό – προσπαθούσε να θυμίσει Γενικές Εκλογές: Οι παρουσιαστές και οι σχολιαστές φόρεσαν περίπου τα καλά τους, στήθηκαν ψευτομεγαλοπρεπή σκηνικά, έφτιαξαν ημιστρόγγυλα τραπέζια. Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε και χάρτη της επικράτειας, όπου κάθε νομός χρωματιζόταν ανάλογα με το ποιος επικρατούσε: Πράσινο για τον Παπανδρέου, κίτρινο για τον Βενιζέλο. Έτσι βάφτηκε ο χάρτης πράσινος για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια κι ήταν βάλσαμο στην πικραμένη καρδιά των ξεχασμένων πρασινοφρουρών.

 

Τα κανάλια προσπάθησαν να πλασάρουν ως υπερπαραγωγές τα φτηνοπανηγυράκια τους, αλλά το πράγμα δεν του έβγαινε με τίποτα. Τα χασμουρητά γινόταν πιο μακρόσυρτα καθώς περνούσε η ώρα και η λέξη «ενότητα» επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά. Αλλά ο αγώνας ΠΑΟ – ΑΕΚ είχε τελειώσει και εναλλακτική δεν υπήρχε, αφού μπήκε και η ΝΕΤ στον χορό. Φταίει κι αυτή η καταραμένη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος κι ήταν φανερό, όσο περνούσε η ώρα, ότι εκνεύριζε τις μεγαλοτηλεδημοσιογράφους. Ειδικά μετά τις δέκα φυσούσαν και ξεφυσούσαν σαν να το είχαν πάρει προσωπικά. Λέτε αυτή η καθυστέρηση να αποτελεί τον πρώτο κανονιοβολισμό του Γαπ στον ανένδοτο ενάντια των διαπλεκομένων;

 

Δεν κάνω τηλεκριτική. Για μένα, πέρα από την πλάκα, έχει μεγάλη σημασία το συγκεκριμένο τηλεοπτικό θέαμα γιατί καταδεικνύει ένα πολύ αρνητικό στοιχείο μας: Κατασκευάζουμε φούσκες. Η πραγματικότητα καθεαυτή δεν μας αρκεί. Πρέπει να την στολίσουμε, να την σοβατίσουμε, να την παινέψουμε, να την ψηλώσουμε, να την ανεβάσουμε. Να την γκρεμίσουμε τελικά. Να προκαλέσουμε στον άλλο μπούκωμα, αηδία, overdose.

 

Επί του προκειμένου: Κανείς δεν αρνείται την σημασία της εκλογής προέδρου στο Πασόκ. Υπάρχει όμως κάποιος που να την θεωρεί ίσης σημασίας με τις εθνικές εκλογές; Γιατί λοιπόν κατασκευάζεται -και μάλιστα με εμφανή προχειρότητα- ένα θέμα που παραπέμπει σε κάτι άλλο από αυτό που υποτίθεται ότι παρουσιάζει; Ποιον τιμά και ποιον υποτιμά;

………………………………….

1. Μας διαβεβαιώνουν ότι ψήφισαν οχτακόσιες με εννιακόσιες χιλιάδες. Πολύ καλό αυτό -είμαι καλόπιστος και δεν θυμίζω τι μας λέγαν για την πρώτη εκλογή Παπανδρέου το 2004 και τι μας λένε τώρα. Νομίζω ότι αν κάτι δηλώνει αυτή η ευρεία συμμετοχή είναι η υποστήριξη των πολιτών στο υφιστάμενο δικομματικό σύστημα. Η ενίσχυση των μικρών στις περασμένες εκλογές θα αποδειχτεί  συγκυριακή, αν τα δυο μεγάλα κόμματα αφήσουν τα καραγκιοζιλίκια και ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, το καθένα από την θέση του.

2. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μου προκαλεί διάφορες σκέψεις -αρνητικές ως επί το πλείστον. Είδα στον Άλφα τον Θόδωρο Πάγκαλο να την υπερασπίζεται και να λέει ότι αποτελεί άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης συμφώνησε μαζί του κι έσπευσε να ευχηθεί να την υιοθετήσουν και στην Νέα Δημοκρατία.

Εμένα δεν μου αρέσουν τα κόμματα που υπερίπτανται πάνω από την κοινωνία και κάθε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια κατεβαίνουν λιγάκι και την καλούν να συμμετέχει κι εκείνη.

Εμένα μου αρέσουν τα κόμματα να είναι συσπειρώσεις πολιτών, οι οποίοι συντεταγμένα προτείνουν για έγκριση ένα σχέδιο διακυβέρνησης στους συμπολίτες τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι αδιανόητο να ψηφίζει ο οποιοσδήποτε.

Advertisements

3 thoughts on “Εκλογές στο Πασόκ: Η τηλεοπτική εκδοχή και δυο ακόμα

  1. ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ 12/11/2007 στο 1:09 μμ Reply

    Mα τελικά νομίζω ότι ψήφισαν αυτοί που θεώρησαν ότι τους αφορά αυτά που έλεγαν ή εξέφραζαν οι υποψήφιοι. Kαλύτερο από παιχνίδι μηχανισμών νομίζω.

  2. fvasileiou 13/11/2007 στο 12:38 μμ Reply

    Ψήφισαν άνθρωποι που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενταχθούν στο κόμμα. Κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξη του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και γενικότερα του κομματικού συστήματος της Ελλάδας. Με την συγκεκριμένη διαδικασία το Πασόκ ξεφεύγει από ό,τι εννουούσαμε σαν κομματικό μηχανισμό στην Ελλάδα και αποκτά μια μεταφυσική διάσταση. Δεν μου αρέσει και δεν συμφωνώ.

  3. ilias 19/11/2007 στο 11:56 πμ Reply

    Εγώ πάντως είμαι κάθετα αντίθετος στο να αποφασίζει για την πολιτική πλατφόρμα ενός κόμματος η θειακο-Μήτσαινα από τα Κρέστενα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, τι να πω. Δεν εξηγείται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: