Καρβέλας – Λαζόπουλος – Δεληβοριάς

Το πρωί ο Νίκος Χατζηνικολάου έβαλε στην ραδιοφωνική του εκπομπή δυο καινούργια τραγούδια του Νίκου Καρβέλα. Με το γνωστό γλοιώδες χαμόγελό τα χαρακτήρισε «σκληρά». Και μας προειδοποίησε ότι ο Καρβέλας τα χώνει άγρια.

Τα άκουσα.

Δεν είναι του γούστου μου η μουσική του Καρβέλα, αλλά εντάξει, ήθελα να δω τι πράγμα είναι αυτά τα τραγούδια που έκαναν τόσο χαρούμενο τον Χατζηνικολάου.

Ένα είναι το συμπέρασμα: Ο Καρβέλας δεν βλέπει την νεοελληνική πραγματικότητα με κάποιον δικό του ιδιότυπο τρόπο. Το αντίθετο: Ο Καρβέλας έχει την ίδια οπτική με πολλούς άλλους συναδέλφους του, επώνυμους. Ακόμα περισσότερο: Η σκέψη του Καρβέλα λίγο διαφέρει από του Λάκη Λαζόπουλο, με τον οποίο κοντράρεται, ή του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος υποτίθεται ότι ανήκει σε ένα άλλο είδος.

 

Δύο παραδείγματα:

  1. Κι ο Καρβέλας, όπως και ο Λάκης Λαζόπουλος, λατρεύει τα νιάτα, τα βλέπει σαν αυταξία, τα υμνεί. Κι αυτός, όπως κι ο Λάκης Λαζόπουλος, μας λέει τι θέλουν πραγματικά οι νέοι κι εμφανίζεται σαν αυτόκλητος συνήγορος.
  2. Στις «Κουφαλίτσες» απαξιώνει συλλήβδην και συνοπτικά όλα τα κόμματα, όλους τους πολιτικούς και την συμμετοχή του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες. Για τον Νίκο Καρβέλα όσοι συμμετείχαμε στις τελευταίες εκλογές είμαστε πρόβατα. Πάλι καλά: Οι πολιτικοί είναι οι κουφαλίτσες του τίτλου.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να επιχειρηματολογήσω υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές –παραείναι γελοίο. Λέω μόνο ότι παρόμοια απαξιώνει ο Λάκης Λαζόπουλος τα κόμματα (όχι όμως της Αριστεράς –αυτή είναι πράγματι μια πρωτοτυπία του Καρβέλα).

Το ίδιο κι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Στον τελευταίο του δίσκο, η δημοκρατία, η ελευθερία, κτλ είναι απλώς «Λέξεις» που τον κάνουν να βαριέται. Μόνο στο σεξ βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον ο Φοίβος, όπως άλλωστε κι ο Καρβέλας. Μόνο που ο Φοίβος περιμένει τα ματς του Champions League για να την πέσει στις γυναίκες μας, που με τις φίλες τους αράζουν σε κάνα μπαρ. Αυτό ούτε ο Καρβέλας δεν το κάνει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: