Πνευματική φτώχεια

Καινούργια βδομάδα ξεκινά, η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα, κι ακόμα στα blogs, τις τηλεοράσεις, τα σχόλια στις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, τις συζητήσεις στις παρέες,  δεν έχει κατακάτσει ακόμα ο κουρνιαχτός από την συνέντευξη του Καρβέλα στον Δημοσιογράφο Μάκη. Κι αύριο έχει εκπομπή ο Λάκης και το πόπολο θα στηθεί στις οθόνες του για να παρακολουθήσει Την Απάντηση.

Φυσικά κανένας μας δεν έχει αυταπάτες: Τα επιχειρήματα, που θα ανταλλάξουν ο φούστης κι ο μακάκας, θα είναι πέφτουν ολοένα και πιο χαμηλά.

Πιο βαθιά.

Στα σκατά.

Το ωραίο είναι ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο θέμα. Δεν υπάρχει διακύβευμα. Μόνο μικροεγωισμοί ανθρώπων που την είδαν -και καλά- παράγοντες της πνευματικής ζωής του τόπου. Ε, λοιπόν, δεν είναι. Κανένας από τους δυο δεν είναι. Κανένας από τους δυο δεν παράγει πολιτισμό, κανενός η δουλειά δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε τέχνη, κανένας από τους δυο δεν εκφράζει τίποτα παραπάνω από την βαλκανική επαρχιώτικη νοοτροπία το. Τα όσα λένε στα τηλεοπτικά τσαντίρια και τις ζούγκλες τους, φανερώνουν ανθρώπους που δεν διαβάζουν, δεν ακούν μουσική, δεν βλέπουν σινεμά, δεν παρακολουθούν τις διεθνείς (ή έστω τις εσωτερικές) εξελίξεις, δεν έχουν καμιά σταθερή ιδέα για τον κόσμο και τον άνθρωπο, πέραν της ευμετάβλητης αρπαχτής. Είναι αδίστακτοι, είναι ασύδοτοι, είναι ξετσίπωτοι, ξεδιάντροποι, αηδιαστικοί. Ε, αει σιχτίρι πια και στους δυο. Και στους ομοίους τους. Και σε όσους καθ’ οιανδήποτε τρόπο τους αναπαράγουν.

Κι άει σιχτίρ και σε όσους στηθούν αύριο να δουν τι θα πει ο Λάκης.

Κι άει σιχτίρ και σε κείνους που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει περισσότερα δίκια και ποιος έχει άδικα.

Advertisements

17 thoughts on “Πνευματική φτώχεια

 1. SOFIA 17/12/2007 στο 12:18 μμ Reply

  Τον Λαζόπουλο δεν τον παρακολουθείς για να δεις τι θα πει για τον Καρβέλα, απλά υπάρχει κι αυτό μέσα στ’ άλλα. Τον Λαζόπουλο τον παρακολουθώ γιατί μου αρέσει η σάτιρά του (κάποιες φορές με κουράζει, μου άρεσε πιο πολύ στους Μήτσους), τον Καρβέλα όμως δεν τον άντεχα ποτέ!
  Όσο για το αυριανό τσαντίρι… είναι το τελευταίο και θα το δει πολύς κόσμος.
  Άει σιχτίρ μου λοιπόν, γιατί εγώ αν είμαι σπίτι, θα το δω!

 2. fvasileiou 17/12/2007 στο 12:21 μμ Reply

  Ο Λαζόπουλος δεν κάνει σάτιρα. ΓΙα να είμαι ακριβοδίκαιος: Η σάτιρα στην εκπομπή του Λ. είναι ένα μικρό μέρος. ΤΟ μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής είναι ένα είδος άμβωνα όπου ο πατήρ Λάκης κηρύττει για τι πρέπει να γίνει στην Ελληνική κοινωνία.
  Όχι.
  Δεν μου αρέσει.

 3. SOFIA 17/12/2007 στο 12:29 μμ Reply

  Ξέρεις τι λέει ο λαός; Στους στραβούς επικρατεί ο μονόφθαλμος! Κανένας δεν αξίζει στην σημερινή τηλεόραση και καλύτερα να την κλείσουμε! Αφού όμως αυτό δεν γίνεται, γιατί έχει γίνει μέρος της ζωής μας, γιατί δεν ξέρουμε τίποτε άλλο να κάνουμε, γιατί, γιατί, γιατί… βλέπουμε κάτι που μισόαξίζει!

 4. DrTeddy 17/12/2007 στο 12:38 μμ Reply

  @fvasileiou
  Άψογα τα λες, ως άλλος Χριστούδουλος ο Λάκης ( ο πάλαι ποτέ υπέροχος Μήτσος) έχει την εντύπωση ότι η τηλεθέαση φέρνει παντογνωσία και το ακαταλόγιστο.

  @SOFIA
  Εγώ δε θέλω ούτε τον μονόφθαλμο γιατί μερικές φορές η μισή όραση φέρνει και μισή αντιμετώπιση

 5. emperistatomenos 17/12/2007 στο 1:34 μμ Reply

  Καλή ήταν η κόντρα Λαζόπουλου-Καρβέλα, γελάσαμε… Τέλος όμως, πάμε παρακάτω…

 6. nomansland 17/12/2007 στο 10:06 μμ Reply

  Εμένα η τηλεόραση στο σπίτι υπάρχει για τρεις λόγους: α) γιατί είναι ένα παραδοσιακό προϊόν μαζικής κατανάλωσης, κάτι σαν το τηγάνι, όλοι έχουμε δυό – τρία στο σπίτι β) γιατί παρακολουθείς δορυφορικά το BBC, πράγμα που σε βοηθά να μην ξεχνάς τα Αγγλικά της καθημερινότητας που χρειάζονται στη δουλειά μου και γ) και κυριότερο – γιατί έχει από κάτω ένα dvd! Στο οποίο κανείς μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες που ποτέ δε δείχνει η τηλεόραση!
  Για την κόντρα αυτή άκουσα στη δουλειά όπου – άκουσον – άκουσον – …ο καημένος ο Καρβέλας μωρέ, συμπαθητικός είναι….απλώς δε μιλάει πολύ και τώρα που του δώθηκε η ευκαιρία είδες τι καλά που τα είπε; Έχει γράψει και σοβαρά τραγούδια και όπερες και γράφει και ποίηση – θου Κύριε! Κι έτσι αγαπητοί μου συμπολίτες έχω να κάνω τρία σχόλια. α) Ο ημιμαθής ότι δεν καταλαβαίνει είτε το απορρίπτει είτε το θεοποιεί, β) το άκουσες στο Μάκη; Ε τότε, είναι αλήθεια….και γ) η τηλεόραση, το νετ, οι εκλογές, αντικατοπτρίζουν την κοινωνία στην οποία ζεις…αν λοιπόν βγάλεις το ποσοστό των ανεγγέφαλων με το ποσοσστό των καλλιεργημένων ανθρώπων που συναντάς καθημερινά, στη δική σου μικρή κοινωνία (κοινωνικός περίγυρος, εργασιακός, οικογενιακός, φιλικός) τότε πολύ εύκολα καταλαβαίνεις τι βλέπουμε, τι ακούμε, τι επιλέγουμε και τί ψηφίζουμε….θα καταλάβεις την εκτεταμένη δικτατορία των ηλιθίων στις σύγχρονες καπιταλιστικές δημοκρατίες…! Κι αφού η ελπίδα πεθαίνει τελευταία*….ας ελπίσουμε όλοι σε ποιοτικότερη και καλύτερη παιδεία στο εγγύς μέλλον….

  Υ.Γ (*) Μέγιστη μλκ των γονιών μου….χάθηκε να με πουν Ελπίδα;…να σας θάψω όλους;

 7. Anna 17/12/2007 στο 11:20 μμ Reply

  Επιτέλους ας τα πει κάποιος! Εσύ δηλαδή! Αλλά καλύτερα να μην ασχολούμαστε καθόλου!

 8. agorafoviagr 18/12/2007 στο 3:43 μμ Reply

  Κάποτε μου άρεσε. Πλέον νομίζω ότι έχει γίνει από τσαντίρι αρένα…..
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 9. fvasileiou 18/12/2007 στο 5:08 μμ Reply

  Αυτό θα έκανε εντύπωση σε κάποιον παρατηρητή, ο οποίος παρακολουθεί την ελλαδική πραγματικότητα μόνο από το δίκτυο και τα blogs, είνοι ποιοι είναι εκείνοι που εκστασιάζονται από τον Λ.Λ. και ταυτίζονται με τον ίδιο και τις απόψεις του.

  @SOFIA
  @DrTeddy
  ΔΕΝ είμαστε μονόφθαλμοι. Όσο κι αν θέλουν κάποιοι Λαζόπουλοι να το πιστέψουμε..

  @nomansland
  Για τους ίδιους περίπου λόγους έχω κι εγώ την τηλεόραση. Κυρίως για τα dvd, δηλαδή. Αλλά τον Λ.Λ. κάθισα και τον παρακολούθησα (όσο μου είναι δυνατό, γιατί η αντοχή / υπομονή μου έχει όρια) μερικές φορές, για να δω για ποιο λόγο γίνεται όλη η φασαρία. Το αναμενόμενο: Για τη σκιά του γαϊδάρου…

  @Anna
  Αν είμαστε πάνω από 2 που έχουμε περίπου την ίδια άποψη, γιατί κανείς δεν μιλάει;
  Έστω: Γιατί δεν καταγράφεται η σιωπή μας;

  @emperistatomenos
  @Anna
  Ναι, καλλίτερα να μην ασχολούμαστε καθόλου <= Το πιστεύω α π ό λ υ τ α.

  Όμως

  Θα γράψω ακόμα ένα post περί σάτιρας.

  Για να θυμηθούμε και να συζητήσουμε κάποια πράγματα…

 10. agorafoviagr 18/12/2007 στο 5:46 μμ Reply

  Υπήρχε και υπάρχει ένας που για εμένα είναι ο δάσκαλος της σάτιρας και ονομάζεται Χάρυ Κλυν. Οι παλιοί ίσως τον θυμούνται, όταν έβγαλε το δίσκο «Δοξάστε Με» και μετά κασέτες με πολιτική σάτιρα. Ο δάσκαλος αυτός, ΟΛΟΥΣ τους σατίριζε. Και τον Φλωράκη και τον Κύρκο και τους Παπανδρέου και Καραμανλή. Στον κ. Λαζόπουλο δεν παρατήρησα να κάνει το ίδιο. Θέλει να μην έχει η σάτιρα όρια, όμως, θέτει όρια στην πολιτική σάτιρα που ασκεί. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πως ακόμα ονομάζει την εκπομπή τσαντίρι και ο ίδιος θέλει να λέγεται «γύφτος» όταν ξέχασε το ντύσιμο με το οποίο ξεκίνησε και κουστουμαρίστηκε και άλλαξε και το σκηνικό που μόνον τσαντίρι δε θυμίζει. Επίσης στο χώρο της σάτιρας δε μπορώ να μην αναφέρω τον κ. Σαρακάτσανη! Καταπληκτικός και σαν προσωπικότητα και σαν καλλιτέχνης.
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 11. fvasileiou 18/12/2007 στο 6:23 μμ Reply

  @agorafoviagr
  Ο Χάρρυ Κλυν δεν είναι τυχαίος. Σπούδασε την stand-up comedie στην Αμερική και την έφερε στην Ελλάδα. Ναι, οι δίσκοι του άφησαν ιστορία. Και, ναι, τους σατίριζε όλους. Αυτό έχει σημασία να το θυμόμαστε. Δεν είδα ποτέ τον Λ.Λ. (ή την Ελληνοφρένεια) να σατιρίζουν τον Αλαβάνο ή τον Τσίπρα.

  Και φυσικά δεν τους είδα να αυτοσαρκάζονται.

 12. agorafoviagr 19/12/2007 στο 2:25 μμ Reply

  Πολύ σωστά φίλε μου fvasileiou το είπες και το είχα ξεχάσει. Ο Χάρυ Κλυν είχε σπουδάσει στην Αμερική. Ήξερε μέχρι που να φτάσει και έπιανε όλο τον πολιτικό χώρο. Κάποιοι όπως αναφέρεις, «ξεχνούν» να σατιρίσουν, κάποιους χώρους. Δεν έχω τίποτα πολιτικά με κανέναν χώρο. Όλοι έχουν τα καλά και τα κακά τους. Με ενδιαφέρει όσοι είναι σε θέσεις πολιτικές να κοιτούν πολιτικά και όχι φανατικά κομματικά τα ζητήματα. Στη Ελλάδα, πιστεύω ότι ο κομματισμός έχει πνίξει την πολιτική….
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 13. fvasileiou 19/12/2007 στο 9:32 μμ Reply

  @agorafoviagr
  Εγώ όμως έχω…. Με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, γιατί ασκούν νταβαντιλίκι στα πνευματικά πράγματα (είτε τέχνη, είτε παιδεία, είτε ό,τι θες) και βρισκόνται πάντα-πάντα-πάντα στο απυρόβλητο

 14. roadartist 20/12/2007 στο 10:04 πμ Reply

  Ο τίτλος σου και μόνο με κάλυψε απόλυτα!

 15. fvasileiou 20/12/2007 στο 10:12 πμ Reply

  @roadartist
  Λες να είμαστε τελικά εμείς οι περισσότεροι κι όχι εκείνοι που στριμώχνονται έξω από τα στούντιο του Alpha για να φαν τους κουραμπιέδες του Λάκη και να τον ακούσουν να λέει όσα οι ίδιοι πιστεύουν ότι σκέφτονται;

 16. roadartist 21/12/2007 στο 3:56 μμ Reply

  Δεν νομίζω.. 😦 Θα σε απογοητεύσω..αλλά μάλλον οχι.. Παντού διαφθορά, μα παντού! .. Και ο Λάκης μέσα στο ίδιο σύστημα ειναι χωμένος..

 17. fvasileiou 21/12/2007 στο 4:49 μμ Reply

  Ο Λάκης ΕΙΝΑΙ το σύστημα. Μια από τις πιο λαμπερές και άδειες προσωποποιήσεις του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: