Οι Αμερικανικές Εκλογές κι Εμείς

Δυο άρθρα που δημοσιεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές με έβαλαν σε σκέψεις. Η International Herald Tribune (23-24 Φεβ. 2008) περιέγραφε τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο και το ΒΗΜagazino (24 Φεβ. 2008) τις αντίστοιχες στην Αθήνα. Γιατί οι Αμερικανοί πολίτες που δεν βρίσκονται στην πατρίδα τους για οποιονδήποτε λόγο έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις χώρες που διαμένουν.

Οι περιγραφές και των δυο εντύπων, παρότι αναφέρονταν σε διαφορετικούς τόπους, ήταν ταυτόσημες: Ο ενθουσιασμός μεγάλος, το ενδιαφέρον έντονο, η συμμετοχή αθρόα.

Κι ακόμα περισσότερο: Τα δυο δημοσιεύματα πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για αυτές τις εκλογές και οι μη-αμερικανοί. Τα λόγια του Wilder Gutterson, όπως τα παραθέτει η International Herald Tribune περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτό το ενδιαφέρον: Οι φίλοι του, είπε, παρότι προέρχονται από διαφορετικές εθνότητες, του είπαν ότι «πραγματικά τον ζηλεύουν που θα μπορεί να ψηφίσει στην πιο σημαντική εκλογή της ζωής τους»!

Ακόμα και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, χαμένα στη νιρβάνα της ζαχοπουλειάδας, βρίσκουν κάθε βράδυ ενάμιση λεπτό να διαθέσουν για να μας μεταφέρουν την προεκλογική κίνηση στις ΗΠΑ. Αυτό το ενάμιση λεπτό που δεν μπορούσαν να αφιερώσουν για τις πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο -εκλογές όχι λιγότερο σημαντικές, αφού είναι πιθανόν να αλλάξουν την πολιτειακή κατάσταση στο νησί. Θυμίζω και το πρόσφατο μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία.

1. Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Το κέντρο του κόσμου μας -εννοώ και του μικρόκοσμού μας- μετατοπίζεται. Επιτέλους μετατοπίζεται. Γινόμαστε πιο παγκόσμιοι, πιο σύγχρονοι, εντασσόμαστε στον παρόντα χρόνο, αποκτούμε καλλίτερη αντίληψη της περίπλοκης πραγματικότητας, κατανοούμε τις επιταγές και τις αναγκαιότητες.
2. Πολύ χαίρομαι τους εν Ελλάδι ή εν Βρετανία ή όπου άλλης γης Αμερικανούς, που τους βλέπω να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας τους. Όπως είχα χαρεί λίγους μήνες πιο πριν και τους Γάλλους: Τους θυμάστε να προσέρχονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να ψηφίσουν και μετά, το βράδυ, να μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα, να πανηγυρίσουν ή να στεναχωρηθούν; Τι ωραία!
Και δεν καταλαβαίνω γιατί ένα έθνος σαν το δικό μας, που η ιστορία του, αρχαία και πρόσφατη, είναι συνδεδεμένη με την αποδημία και την μετανάστευση, που έχει τόσο ευεργετηθεί -και ευεργετείται- από τους ξενιτεμένους του, γιατί να μην έχει ανάλογους θεσμούς. Γιατί να μην τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν;
Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι η αριστερά είναι εκείνη που αρνείται στους Έλληνες του εξωτερικού την συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας. Το λέω αυτό γιατί, δεδομένου ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οργανωμένοι γύρω από τις ενορίες, γύρω από την εκκλησία, αν τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, θα μπορέσουν να οργανωθούν σε κοσμικούς, σε πολιτικούς θεσμούς, και να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους. Η εκκοσμίκευση δεν είναι μόνιμος στόχος της Αριστεράς;

Advertisements

22 thoughts on “Οι Αμερικανικές Εκλογές κι Εμείς

 1. azimout 29/02/2008 στο 6:42 μμ Reply

  Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, μόνο να σε διορθώσω στο εξής: Έλληνες πολίτες του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να έρθουν Ελλάδα και να ψηφίσουν. Για αυτούς που είναι κοντά (π.χ. Γερμανία) συνήθως τα κόμματα δίνουν πληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια για να έρθουν να ψηφίσουν (θα θυμάσαι κάθε φορά τα κανάλια να τους δείχνουν στα αεροδρόμια να διαμαρτύρονται για την ανοργανωσιά). Εξάλλου από τις επόμενες εκλογές (που θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος) θα μπορούν να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία. Κατά τα άλλα πάντως συμφωνώ μαζί σου ότι σιγά σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε και τι γίνεται γύρω μας…

 2. SOFIA 29/02/2008 στο 6:51 μμ Reply

  Εγώ γιατί νόμιζα ότι, ήδη απ’ τις προηγούμενες εκλογές, μπορούσαν να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία;
  Καλό Σαββατοκύριακο Φώτη!

 3. fvasileiou 29/02/2008 στο 7:46 μμ Reply

  @azimout
  Ε ναι, σαφώς και έχουν το δικαίωμα οι έλληνες μετανάστες να ψηφίσουν εφόσον έρθουν στην πατρίδα, αλλιώς θα σήμαινε ότι τους στερούν τα πολιτικά δικαιώματα. Δεν είναι αυτό το θέμα μου. Θα μπορούν οι μετανάστες να ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές; Πέρασε το μέτρο; Είναι σίγουρο;

  @SOFIA
  Όχι δεν μπορούσαν. Ο υπουργός των Εσωτερικών προσπάθησε να περάσει μια τέτοια τροπολογία, αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συναινέσει.

 4. tassoula 01/03/2008 στο 12:01 πμ Reply

  Μακάρι να συμβεί αυτό και σε εμάς.Αλλιώς θα το δούν και οι μετανάστες μας!

 5. fvasileiou 01/03/2008 στο 12:11 μμ Reply

  @ tassoula
  Ας το ελπίσουμε…

 6. agorafoviagr 01/03/2008 στο 12:13 μμ Reply

  Μπορεί να θυμάμαι και λάθος. Στις προηγούμενες Αμερικάνικες εκλογές ο πρόεδρος εκλέχθηκε από το 30% των Αμερικάνων. Όμως πέρα από αυτό, πράγματι έχουν έναν άλλον τρόπο προσέγγισης στα πολιτικά δρώμενα. Ίσως εκεί η πολιτική δεν έχει απαξιωθεί όπως εδώ, αφού εκεί όταν κάποιος πολιτικός κάνει κάτι που είναι σκανδαλώδες, έχει την πολιτική ευαισθησία να παραιτηθεί. Και αυτό ο λαός το βλέπει και το εκτιμάει. Δε βλέπει να γίνονται σκάνδαλα και να ψάχνονται κόμματα και δικαιοσύνη. Ειδικά στην Αμερική, η δικαιοσύνη είναι αρκετά δυναμική. Είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν ο εισαγγελέας δεν δίστασε στο σκάνδαλο Λεβίνσκι (της Μόνικα να το πω αλλιώς), να ζητήσει από το πρόεδρο της Αμερικής να πάει να καταθέσει. Όπως και ο τελευταίος είχε το θάρρος να βγει και να απολογηθεί στον Αμερικανικό λαό για ότι συνέβει! Όταν λοιπόν σε αυτές τις χώρες οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν, όταν τα σκάνδαλα εκεί κάνουν πολλούς πολιτικούς να παραιτούνται από μόνοι και γρήγορα, γιατί ο κόσμος να μην αισθάνεται αυτό το ενδιαφέρον για τις εκλογές; Δε θα ξεχάσω το σκάνδαλο με τον Νίξον. Μπορεί και εκεί να μην λειτουργούν όλα όπως πρέπει, όμως δεν έχουν απαξιώσει την πολιτική όπως αυτό συμβαίνει εδώ. Εκεί εξάλλου ο πολίτης, από το κράτος έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Μπορεί πιο εύκολα να βρει το δίκιο του. Εδώ μπορεί;
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 7. Arkoudos 01/03/2008 στο 3:56 μμ Reply

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μου άνθρωποι που πιθανόν δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αυτή (αναφέρομαι στους τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστες).

 8. Cacofonix 01/03/2008 στο 6:07 μμ Reply

  Εγείρεις εθνικιστικά πάθη με αυτά που γράφεις. Αυτοί οι λαοί δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να καταρρίψουν τον εθνικισμό τους κι έτσι θέλουν να συμμετάσχουν σε εθνικιστικές περιττές διαδικασίες όπως οι εκλογές, κι ακόμη περισσότερο τα δημοψηφίσματα…

 9. fvasileiou 01/03/2008 στο 8:15 μμ Reply

  @agorafoviagr
  Είναι άλλο θέμα να έχεις το δικαίωμα και την δυνατότητα και άλλο θέμα αν το εξασκείς. Εγώ θέλω να έχουν οι μετανάστες μας την δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Αν τους δοθεί και δεν θέλουν να ψηφίσουν, είναι δικό τους θέμα.

  @Arkoudos
  Βλέπω το θέμα από την οπτική του ενός ενιαίου έθνους.

  @Cacofonix
  Τι περιμένεις από βαρβάρους; Ευτυχώς που εμείς έχουμε Κουναλάκη, Τσίπρα και Μπανιά…

 10. agorafoviagr 01/03/2008 στο 11:04 μμ Reply

  Φίλε fvasileiou δεν έπιασα το νόημα του post και αναφέρθηκα γενικά. Από την απάντησή σου κατάλαβα καθυστερημένα το ζητούμενο ποιο είναι. Συμφωνώ, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν κάθε δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές μας εκλογές. Δε μπορώ να καταλάβω, το λόγο να μην το κάνουν! Η Ελληνική ομογένεια σθεναρά μας έχει στηρίξει σε εθνικά ζητήματα. Υπάρχει, στην Αμερική ένας εξαίρετος κύριος, ο Andrew Athens που έχει δώσει αγώνες για την Ελλάδα. Ζητάμε από τους ομογενείς να είναι κοντά μας και ταυτόχρονα να τους «απαγορεύουμε» το δικαίωμα της ψήφου; Μου φαίνεται οξύμωρο. Aυτοί οι Έλληνες του εξωτερικού καμία φορά πονάνε ποιο πολύ από εμάς τον τόπο μας, γιατί είναι μακριά του και τους λείπει. Πόσοι από αυτούς, τους Έλληνες του εξωτερικού, δε μας έκαναν και στο τραγούδι και στον αθλητισμό να αισθανόμαστε περήφανους; Όποτε μας συμφέρει και όπου μας συμφέρει να τους επικαλούμαστε; Όσο για την εκλογική διαδικασία, δεν είμαι υπέρ της προαιρετικής ψηφοφορίας. Έτσι μπορεί ένα 30%, 40% (ανάλογα με το πόσοι θα θέλουν να πάνε να ψηφίσουν), του πληθυσμού να εκλέγει κυβέρνηση για τους υπόλοιπους. Ο Σόλωνας στην Αρχαία Ελλάδα έλεγε πως όλοι έπρεπε να συμμετέχουν στην «Εκκλησία του Δήμου» εκτός από τους δούλους που δεν είχαν αυτό το δικαίωμα. Σεβαστές πάντα οι αντίθετες απόψεις.
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 11. fvasileiou 02/03/2008 στο 12:50 πμ Reply

  @agorafoviagr
  Τελικά συμφωνούμε. Γιατί η πολιτεία πρέπει να παρέχει τα δικαιώματα. Και να αφήνει στους πολίτες την επιλογή.
  Και, ναι, οι μετανάστες μας έχουν κάνει περήφανους. Εγώ κατάγομαι κι από την πατρίδα των σημαντικότερων ευεργετών του νέου ελληνικού κράτους. Και χαίρομαι γι’ αυτό. Είμαι περήφανος γι’ αυτό.

 12. nomansland 02/03/2008 στο 2:04 πμ Reply

  Εγώ πάλι χαίρομαι μα και λυπάμαι που είμαι Ελληνίδα, όπως θα συνέβαινε αν ήμουνα Τουρκάλα, Ρουμάνα ή Κουβανή, Μολδαβή ή Γιαπωνέζα (μόνο αν ήμουν Αμερικανίδα θα έπεφτα σε μεγάλη κατάθλιψη…μάλλον), όμως δεν ένοιωσα καμμία, μα καμμία περηφάνια ως Ελληνίδα για τα κατορθώματα Ελλήνων. Είναι δικά τους προσωπικά και μπράβο τους. Το μόνο που αισθάνομαι καμιά φορά με κάθε είδους επιτεύγματα από όποιο χώρο και όποια εθνικότητα κι αν προέρχονται είναι ένα τεράστιο: «για δες τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος!». Πιστεύω δε, ότι οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού, αυτοί που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία. Δε φαντάζομαι πως οι απόδημοι Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, παιδιά λίγο μεγαλύτερα ή μικρότερα από την Καλομοίρα δηλαδή, give a shit για ότι συμβαίνει εδώ. Οι μεγάλοι λοιπόν, επειδή έφυγαν από την Ελλάδα, όταν έφυγαν και μυαλά ουσιαστικά δεν άλλαξαν, κράτησαν με νύχια και με δόντια τα χρηστά ήθη και έθιμα αλλά και τους σκοπούς του τόπου μας ψηλά….κάτι σαν τον χαρακτήρα του πατέρα στο my big fat Greek wedding δηλαδή, καλύτερα να μην κάνουν καν τον κόπο να έρχονται να ψηφίζουν. Από αναχρονιστίλα και συντηριτικουριά έχουμε να βάλουμε και στις τσέπες μας, δε χρειαζόμαστε άλλη. Επίσης, επειδή όλοι αυτοί έρχονται εδώ με εισιτήρια που τους βγάζει το κόμμα, τα εξής δύο γνωστά και μη εξαιρεταία, είναι άλλος ένας λόγος που θα ήταν καλύτερο να κάθονται και να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των εκλογών μας από την καλωδιακή τους. Διότι αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα, δε φτάνει που δημιούργησαν στρατιές δημοσίων υπαλλήλων και τη γνωστή νοοτροπία, να ψηφίσουμε αυτόν για να βάλει το παιδί στο δημόσιο, έχουν δημιουργήσει και στρατιές μεταναστών που έρχονται και ψηφίζουν με πάνω κάτω τα ίδια κριτήρια, οπότε και πάλι ας λείπει το βύσσινο. Πηγαίνουμε προς το σκοταδισμό και τη βλακεία από μόνοι μας, δε χρειαζόμαστε άλλους συμμάχους. Έλεος!

 13. SimonSays 02/03/2008 στο 7:07 πμ Reply

  Συμφωνώ από τη μία οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν όπου και αν βρίσκονται. Τα 9 προξενεία στις ΗΠΑ τια τα έχουμε άλλωστε;

  Το βρίσκω κάπως όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας να πληρώνουν μέρος (μέσω των φόρων που είναι η πηγή της κομματικής χρηματοδότησης)των διακοπών των Ελλήνων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ (οι οποίοι πληρώνουν φόρο εκτός Ελλάδος).

  Από την άλλη δεν ξέρω αν αυτό θα κάνει τους Έλληνες της διασποράς πιο κοσμικούς. Ακριβώς επειδή όλα περιφέρονται γύρω από την εκκλησία και τα Ελληνικά σχολεία τα οποία συνήθως είναι παράρτημα της κάθε ενορίας, και οι εκλογές μέσω του παπαδαριού θα διεξαχτούνε…δυστυχώς.

  ΥΓ Η εκκοσμίκευση δεν είναι μόνο αίτημα της αριστεράς. Και οι ‘δεξιοί’ φιλελεύθεροι πχ ζητάνε διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

  ΥΓ2 Είχα γράψει ένα άρθρο παλαιότερα για την ανεξιθρησκία και το κοσμικό κράτος:http://atheoi.org/2007/11/08/prosvoli_anexithriskias_isotimias/

 14. fvasileiou 02/03/2008 στο 11:59 πμ Reply

  @nomansland
  Τα θέματα που θίγεις είναι πολλά:
  1. Είναι ένα πρόβλημα αυτό -και όχι ελληνικό μόνο, γενικότερα ευρωπαϊκό: Από τη μια δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με το κοινωνικό σύνολο κι από την άλλη σε κάθε περίπτωση που πρέπει να παλέψουμε για κάτι (οτιδήποτε), αρχίζουμε τις θεωρίες ότι τα προβλήματα είναι κοινωνικά και ένας από μόνος του δεν μπορεί να βρει λύση κοκ
  2. Περιγράφεις μια πλευρά της ομογένειας. Ναι, σαφώς, υπάρχουν και συντηρητικά στοιχεία. Αλλά υπάρχει και η άλλη, η εντελώς διαφορετική, πλευρά. Και μια και αναφέρθηκες στο «My big fat..», η Nia Vardalos πολλές φορές έχει εκφράσει την επιθυμία για μια πιο ενεργητική σχέση με την Ελλάδα, η οποία κολλάει στις δυσκολίες που φέρνει το ελληνικό κράτος.
  3. Πολλή απαισιόδοξη σε βρίσκω. Πολλή μαύρη. Η συντηρητικούρα, που λες, δεν είναι μόνο ελληνική, είναι μια φάση που περνάει όλος ο κόσμος. Σε όσους μας αρέσουν τα πιο ανοιχτά πράγματα δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα.

 15. fvasileiou 02/03/2008 στο 12:06 μμ Reply

  @SimonSays
  Κατ’ αρχήν σε καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου. Έχει σημασία να μπορούμε να συζητάμε ψύχραιμα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  Στην προκειμένη περίπτωση συμφωνούμε. Από διαφορετική αφετηρία και πιθανόν με διαφορετικό στόχο, αφού είμαστε υπέρ του να δοθεί η δυνατότητα στους μετανάστες να ψηφίζουν.

  Δεν μπαίνω στην διαδικασία ποιος πληρώνει τι. Και να σου πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει να απαγκιστρωθεί η ομογένεια -ο κάθε πολίτης- από την εκκλησία, εφόσον δεν το επιθυμεί φυσικά.
  Η αναφορά στην αριστερά και την εκκοσμίκευση γίνεται γιατί η αριστερά και η κεντροαριστερά διαφωνεί με το να ψηφίζουν οι μετανάστες στον τόπο καταγωγής τους – απ’ όσο ξέρω οι φιλελεύθεροι (ένθεοι ή άθεοι) δεν έχουν τέτοια απαίτηση.

 16. vasilis 02/03/2008 στο 4:11 μμ Reply

  Στις επόμενες εκλογές και σε κάθε επόμενη εκλογή στην Ελλάδα θα είναι πιο μαζική η ψήφος απο τους Έλληνες του εξωτερικού… και αυτό θα είναι σωστό αν γίνει σιγά σιγά ώστε να προσαρμοστεί ο κόσμος στην αλλαγή του εκλογικού σώματος. Καλο ανοιξιάτικο μήνα

 17. fvasileiou 02/03/2008 στο 6:33 μμ Reply

  @vasilis
  Καλό μήνα, Βασίλη.
  Νομίζω ότι η προσαρμογή δεν θα είναι και τόσο δύσκολη.

 18. tdjm 03/03/2008 στο 10:02 πμ Reply

  Kαλημέρα Φώτη μου.

  Ωραίο θέμα…!
  Στα πλαίσια της ελευθερίας και της δημοκρατίας που *έχουμε* ,είναι μάλλον αυτονόητο, ότι οι μετανάστες μας πρέπει να ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται ,μέσω των πρεσβειών κάθε χώρας..
  Αυτό επιβάλλει νομίζω , το πνεύμα της δημοκρατίας που ενστερνιζόμαστε όλοι…!!
  Από την άλλη όμως ,η ενασχόληση μου με τα πολιτικά ,καθαρά ερασιτεχνική , μου έμαθε ότι στην Ελλάδα ,η οικογένεια λειτουργεί και λειτουργούσε πάντα καταλυτικά στις αποφάσεις μας..Είμαι πεισμένη ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ψηφίζει βάσει αυτού που ψήφιζε μέχρι και ο προπάππος του…Φαίνεται αυτό από την Βουλή μαςκαι από τα κόμματα, από τους αρχηγούς τους,(παππούς βουλευτής -πατέρας βουλευτής -βουλευτής γιος-εγγονός βουλευτής).Αναρωτιέμαι λοιπόν ,πως αν αυτό συμβαίνει εδώ στον τόπο μας , που ο καθένας πια μετά από κάποια ηλικία μπορεί να ξεχωρίσει τι βοηθάει τον τόπο και τι όχι ,μπορεί δηλαδή να έχει πολιτική συνείδηση ,αλλά παρόλα αυτά ψηφίζει ό,τι ψήφιζε και ο προπάππος του….φαντασου τι μπορεί να συμβεί με τους μετανάστες μας ,που απέχουν από την πραγματικότητα της Ελλάδας ,που ζουν διαφορετικά πολιτικά συστήματα , που και να αλλάξουν με την ψήφο τους μια πολιτική κατάσταση ,μετά δεν θα είναι εδώ να την υπερασπιστούν.
  Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή ,αλλά έχω μια αμφιβολία μικρή ως μεγάλη ,αν αυτό τελικά θα βοηθάει τον τόπο ή θα συνεχίζει να εξυπηρετεί συμφέροντα….?
  Φιλιά και καλό μήνα

 19. fvasileiou 03/03/2008 στο 11:14 πμ Reply

  Καλό μήνα και καλή βδομάδα.
  Ο προβληματισμός που εκφράζεις είναι σωστός. Αλλά κοίτα: Κι αυτοί θα εκπαιδευτούν να συμμερίζονται τα δικά μας προβλήματα. Κι εμείς τα δικά τους. Η Ελλάδα θα έχει μεγάλο κέρδος αν μπορέσει να συντονίσει τις όπου γης δυνάμεις της. Και δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο αυτό, παρά μόνο αν και οι μετανάστες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις.

  Και είναι χειρότερα τώρα, που το κόμμα που έχει χρήματα και μπορεί, να φέρνει όσους θέλει απ’ έξω, ανεξέλεγκτα. Καλλίτερα να ψηφίζουν όλοι: Είναι δημοκρατικότερο και δικαιότερο.

  Και δεν είναι κακό να υπάρχει μια οικογενειακή παράδοση που ακολουθούν και οι νεώτεροι. Συμβαίνει σε όλα τα κράτη.

 20. tdjm 03/03/2008 στο 1:08 μμ Reply

  Eτσι όπως το θέτεις ,θα ήταν το ιδανικότερο όλων….Αλλά έχω τις αμφιβολίες μου…εδώ δεν μπορούμε να εκπαιδευτούμε εμείς να συμμεριζόμαστε τα προβλήματά μας πως θα γίνει να τα συμμεριστούν οι μετανάστες μας…(αν και πιστεύω ότι αυτοί τα συμμερίζονται περισσότερο από εμάς)
  Ολο αυτό που περιγράφεις είναι πάρα πολύ καλό…αλλά απαιτεί πολιτικούς και πολίτες με πολύ αγάπη και αφοσίωση στον τόπο και αυτό δεν υπάρχει!!
  Μπορεί στο μέλλον και να γίνει…θέλει πολύ δουλειά όμως!!
  Οσο για το αν είναι κακό να επηρρεάζει η οικογένεια τα πολιτικά μας ,πιστεύω ότι είναι , όταν αυτό διαμορφώνει την κρίση μας ,σύμφωνα με την κρίση ενός ανθρώπου που έζησε άλλες πολιτικές καταστάσεις και σε άλλες κοινωνίες…
  Η ζωή εξελίσσεται και αν ψηφίζουμε σύμφωνα με αυτό που ψήφιζε ο πατέρας μου πριν 30 χρόνια ..(γιατί γίνεται αυτό) εεε τότε δεν πάμε μπροστά, αλλά πίσω…!!

 21. SimonSays 03/03/2008 στο 7:40 μμ Reply

  @fvasileiou: Έχεις δίκιο-συμφωνούμε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ψηφίζουν ανεμπόδιστα παγκοσμίως. Κακά τα ψέμματα, ένα ταξίδι 10-20 ωρών one-way αποτελεί εμπόδιο για αρκετούς μετανάστες (και πολύ σωστα για τα μικρότερα κόμματα που δύσκολα μπορούν να παρέχουν αεροπορικά ταξίδια).

  Βλέπω τι λες, ότι δηλαδή κάποιος νέος θεσμός ενασχόλησης των Ελλήνων της διασποράς (στην προκειμένη περίπτωση τα κόμματα) θα τους έδινε κάτι διαφορετικό για να ξεφύγουν από το μονωπόλιο των εκκλησιών.

  Ένας λόγος που προσωπικά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε σε παραπάνω εκκοσμίκευση για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι ότι τα ίδια τα μεγάλα κόμματα δεν παίρνουν στα σοβαρά την εκκοσμίκευση (εκτός του ΚΚΕ και ίσως ο Σύριζα) εντός και εκτός των συνόρων. Υπάρχει περίπτωση να έρθει ο κωστάκης η ο γιωργάκης στις ΗΠΑ και να μην επισκεφτεί τον πατριάρχη; Καμμία απολύτως.

  Μια άλλη διαφορά των Ελλήνων του εξωτερικού με τους Αμερικανοευρωπαίους είναι ότι ακόμα δεν θεωρούν κάποιον ‘Έλληνα’ αν δεν είναι και ορθόδοξος. Στις ΗΠΑ που ζω το έχω βιώσει έντονα. Στην Ελλάδα σχεδόν ποτέ.

  Και μια τελική διαφορά είναι ότι στις ΗΠΑ η αριστερά γενικότερα έχει μικρότερη απήχηση. Ο Ralph Nader για παράδειγμα στην Ευρώπη θα ήταν σοβαρός υποψήφιος. Στις ΗΠΑ θεωρείται ακραίος.

 22. fvasileiou 04/03/2008 στο 2:10 πμ Reply

  @SimonSays
  Επιμένεις σε μια αποστροφή του κειμένου μου, που στόχο έχει να καταδείξει τις αντιφάσεις της Ελληνικής Αριστεράς -αναφέρομαι στα περί εκκοσμίκευσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Πιστεύω ότι θα είναι καλό για την χώρα -για το έθνος δηλαδή- να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες οι μετανάστες από τον τόπο κατοικίας του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που με κάνουν να υποστηρίζω μια τέτοια θέση -δεν είναι της ώρας τώρα να τους αναφέρω.

  2. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν θα εκκοσμικευτούν οι Έλληνες του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Καθόλου. Επιπλέον: Είμαι αντίθετος -κάθετα αντίθετος- σε οποιαδήποτε επιχείρηση υποχρεωτικής εκκοσμίκευσης. Το λέω αυτό γιατί θεωρείς ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν συμφωνώ – είμαι αντίθετος. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει.

  3. Δεν βρίσκω πού είναι το κακό να επισκέπτεται ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Πολύ περισσότερο που, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, που ο αρχιεπίσκοπος είναι ο ηγέτης της Ελληνικής κοινότητας. Μη ξεχνάς ότι όλοι οι υψηλοί (δυτικοί) επισκέπτες της Τουρκίας επισκέπτονται και τον Πατριάρχη. Στην Ιταλία επισκέπτονται τον πάπα -παρότι το Βατικανό είναι ξεχωριστό κράτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: