Πασόκ Τέλος ;

Το συνέδριο ενός κόμματος που κυβέρνησε την χώρα επί 20 χρόνια κανονικά πρέπει να είναι σημαντικό γεγονός. Κανονικά πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες. Πρέπει να είναι συναρπαστικό, με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και στρατηγικές μάχες. Κανονικά.

Το συνέδριο του Πασόκ δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά.

Η αποτυχία του συνεδρίου -και του Πασόκ ως συλλογικού φορέα και του καθενός στελέχους προσωπικά- αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι η μεγάλη του στιγμή ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Όσα είπε ή δεν είπε την Παρασκευή το Συνέδριο, όσα είπε ή δεν είπε το Σάββατο στην συνδιάσκεψη, στοίχειωσαν τους λόγους και τις φαντασιώσεις των στελεχών του Πασόκ.

Και είναι θλιβερό. Να βλέπεις στελέχη ενός μεγάλου κόμματος να συζητάνε επί τρεις ημέρες όρους συνεργασίας, τη στιγμή που ο άλλος, ο μικρός, σαδιστικά, περιφρονητικά, αλλαζονικά ίσως σου χασκογελάει γυρνώντας σου την πλάτη.

Τι να πούμε για αυτό το συνέδριο;

Πραγματικά μένει άφωνος κανείς μπροστά στην απόλυτη έλλειψη ουσίας. Στο απόλυτο κενό.

Να πούμε ξανά για το ηγετικό έλλειμμα του Γιώργου Παπανδρέου, την αδυναμία του να κατανοήσει τις επιταγές της πραγματικότητας, την απόλυτη έλλειψη αντίληψης του σωστού timing, που φτάνει στα όρια της αφασίας;  Για ποιο λόγο φώναξε τώρα στην εξέδρα τον Σκανδαλίδη και τον Βενιζέλο; Αυτό έπρεπε να το κάνει την 11 Νοεμβρίου -αν έπρεπε να το κάνει. Τότε είχε κάποιο νόημα. Τώρα απλώς επιβεβαιώνει την εικόνα του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του. Τι να πούμε για την εξαίρεση των πρώην υπουργών από το Πολιτικό Συμβούλιο;

Δεν είναι αστείο πια. Προκαλεί θλίψη.

Όπως προκαλούν θλίψη και οι κορυφαίοι. Οι άφωνοι κορυφαίοι, που συσστοιχίζονται πίσω από τον αρχηγό -πέρα από τα κίνητρα και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Δεν είχαν τίποτα να προτείνουν, καμιά ιδέα να προσφέρουν, ουδεμία κριτική να κάνουν. Όλα καλώς καμωμένα και φιλολογικές κουβέντες περί αριστεροσύνης.

Όχι, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης του Πασόκ μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η επόμενη ήττα είναι ήδη γεγονός. Οι νικητές είναι ήδη γνωστοί -Ν.Δ. και Σύριζα- και μόνο το μέγεθος τής ήττας και της νίκης μένει να δούμε.

Το Πασόκ φαίνεται ότι τελειώνει.

Όχι ότι με στεναχωρεί κιόλας.

Advertisements

28 thoughts on “Πασόκ Τέλος ;

 1. SOFIA 17/03/2008 στο 1:31 μμ Reply

  Να σου πω την αλήθεια δεν το παρακολούθησα καθόλου. Πάει καιρός από τότε που ένιωθα ότι κάτι απ’ όλα αυτά (βάζω όλα τα κόμματα μέσα!) με αφορά! Και πίστεψε με, δεν είναι αφοριστικό αυτό. Απλά κάποια στιγμή έρχεσαι στα όρια σου και παύεις να ασχολείσε!
  Καλημέρα κι από δω Φώτη μου!

 2. osela 17/03/2008 στο 3:06 μμ Reply

  Αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια ομολογία ότι σε λάθος δρόμους βαδίσαμε, λάθος πόρτες χτυπήσαμε, λάθος ανθρώπους επιλέξαμε. Ωστόσο σκέφτομαι αν θα γεννηθεί κτ άλλο στην θέση του. κάτι αν το υπερβαίνει κι όχι απλά να το αντικαθιστά.

  (ακόμα σιγοτραδουάω «dance me to the end of love»..)

 3. χαζοπούλι 17/03/2008 στο 6:12 μμ Reply

  7000 κόσμου, δώσανε στον Παπανδρέου αυτό που τους ζήτησε.

  Θα μπορούσαν να είναι 500000 κόσμου

  αν χρειαστεί πάλι, θα το κάνουν.

  Αντε κατέβα κι εσυ φίλε μου, να μαζεψεις καμια δεκάδα.

  Αν εισαι ΠΑΣΟΚ, πήγαινε να δουλέψεις γι αυτό… θέλει δουλειά πολλή και σε χρειαζόμαστε.

  Και πού είσαι… ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  Αν δεν είσαι, ασχολήσου μ αυτό που είσαι… γιατί ό,τι κι αν είσαι… χάλια είναι αυτή την εποχή… ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟ

  Αν πάλι είσαι δημοσιογράφος, φερέφωνο ή λακές κανενός κομματάρχη… ή και κομματάρχης καρεκλοκένταυρος (κάπου εκεί σε κόβω)….

  Είσαι απέναντί μου…

 4. fvasileiou 17/03/2008 στο 6:13 μμ Reply

  @SOFIA
  Να σου πω την αλήθεια, πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να το παρακολουθήσει. Φοβερά ανιαρό. Νιώθω όμως ότι με αφορά.
  Εμείς τα λέμε και για τα υπόλοιπα…

  @osela
  Η φύση απεχθάνεται το κενό και το καλύπτει σχεδόν αυτόματα. Αν θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, πιο καθολικό και όχι μια παραλλαγή του παλαιού, επαφίεται και σε μας και μένει να το δούμε. Είσαι αισιόδοξη; Εγώ όχι ιδιαίτερα.

  (Κι εγώ το σιγοτραγουδώ όλες αυτές τις μέρες. Διαβάζω και το μπλογκ σου και βλέπω ότι είσαι σε αγαπησιάρικη διάθεση. Πρέπει σύντομα να επανέλθουμε στον L.C. Και στον έρωτα -φυσικά.)

 5. Cacofonix 17/03/2008 στο 7:30 μμ Reply

  Το νέον ΠΑΣΟΚ, αυτοί δηλαδή που δεν έγιναν υπουργοί μετακινείται στο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που τους περιμένουν τα συντρόφια από τα παλιά. Κι έτσι δημιουργείται το ΝΕΟΝ ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ της αριστεράς και της διακυβέρνησης…

 6. ilias 17/03/2008 στο 9:02 μμ Reply

  Πάντως τώρα που το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια θα είχε ενδιαφέρον ένας μίνι απολογισμός, έστω και πρόωρος.
  Τι προσέφερε στην κοινωνία (θετικά και αρνητικά).
  Εγώ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανασταίνεται.
  Είναι τελειωμένη ιστορία. Είναι ένα κόμμα που ξεκίνησε με «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και κατέληξε να είναι ένα άκρως συντηρητικό και κρατικοδίαιτο κόμμα.
  Αλήθεια μπορεί να μας πει κάποιος πόσοι από τους 7000 συνέδρους (λέω καλά χαζοπούλι?) είναι δημόσιοι υπάλληλοι?
  Και πόσοι από αυτούς που εξελέγησαν στο Πολιτικό συμβούλιο είναι δημόσιοι υπάλληλοι?
  Είμαι πολύ περίεργος….

 7. fvasileiou 18/03/2008 στο 12:18 πμ Reply

  @χαζοπούλι
  Με τον πιο εύγλωττο τρόπο εκφράζεις αυτό που προσπάθησα να περιγράψω στο κείμενό μου και που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε: Το Πεθαμένο Πασόκ».

  Σ’ ευχαριστώ. Ειλικρινά.

 8. fvasileiou 18/03/2008 στο 12:22 πμ Reply

  @Cacofonix
  Βλέπεις Σύριζα της Αριστεράς και της Διακυβέρνησης στο βάθος; Σίγουρα κάποιοι το εύχονται, αλλά εγώ παραμένω… αισιόδοξος 🙂

  @ilias
  Ναι, αν, όπως μας πληροφόρησε και το @χαζοπούλι το Πασόκ πέθανε και πρέπει να ασχολούνται μαζί του μόνο οι δικοί του άνθρωποι (ξέρεις, να κανονίσεις τα της κηδείας), εμείς μπορούμε να κάνουμε έναν νηφάλιο απολογισμό της προσφοράς του στον τόπο, θετικής και αρνητικής.

  Το άλλο θέμα που έπιασες, το των δημοσίων υπαλλήλων, πονάει.
  Όχι εμένα φυσικά…

 9. Γκρινιάρης 18/03/2008 στο 12:50 πμ Reply

  Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ πέθανε ή πεθαίνει. Ή αν το νέο ΠΑΣΟΚ πάει προς τον Συνασπισμό όπως ειπώθηκε. Πάντως το οτι έχει «καταφέρει» να βγάζει την ΝΔ πρώτη στην πρόθεση ψήφου και πρώτη με τεράστια διαφορά στην παράσταση νίκης ακόμα, μετά από 4-5 χρόνια διακυβέρνησης, κάτι λέει. Ακόμα και άψογη όταν είναι μια κυβέρνηση, ή ρε παιδί μου με ελάχιστους κραδασμούς και λάθη, είθισται η αντιπολίτευση, που έχει τον σχετικά πιο εύκολο ρόλο του να κατηγορεί την κυβέρνηση παίρνοντας «το μέρος του λαού» και του κοινού καλού, να ανεβαίνει σε ποσοστά όσο πάει ο καιρός. Αμ δε…

 10. Mariel 18/03/2008 στο 8:19 πμ Reply

  Ελπίζω να μη με βρεις πολύ κυνική αλλά και τα 2 μεγάλα κόμματα τα χουν κάνει σαλάτα.. Κάποια στιγμή ο κόσμος θα αντιδρούσε αλλά αυτοί είπαν να το επισπεύσουν .. Το συνέδριο αυτή τη χρονιά δεν έκανε καν τα έξοδα των συνέδρων, μου έκανε πολύ εντύπωση για το συγκεκριμένο κόμμα
  Φιλιά καλημέρας ακοματικά!~

 11. tdjm 18/03/2008 στο 10:20 πμ Reply

  Κι όμως έρχεται κάποια στιγμή που όλα έχουν ένα τέλος!!!
  Εγώ θα σου πως…πως ήδη είχε αργήσει πολύ…το τέλος του Πασόκ.
  Θα το πω γιατί θα σκάσω…

  Τώρα μας μένει να ξεμπερδεύουμε και με τους υπόλοιπους.Και μην το πάρεις στραβά…
  Η γενιά που ήρθε….θέλω να ελπίζω ότι θα άλλαξει τα πράγματα!!

  (Υγ..προς Ιlias….Δεν την έθεσες σωστά την ερώτηση, έπρεπε να ρωτήσεις ….Πόσοι δεν είναι??????)

 12. fvasileiou 18/03/2008 στο 11:21 πμ Reply

  @Γκρινιάρης
  Το παλιό σχήμα «η αντιπολίτευση ανεβαίνει γιατί έχει φιλολαϊκή ρητορική» έχει ναυαγήσει -νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται από την πτώση του Πασόκ. Έχουμε όλοι αποκτήσει καλλίτερη αντίληψη της πραγματικότητας και δεν παρασυρόμαστε από εύκολα λόγια.

  @Mariel
  Γιατί σου κάνει εντύπωση; Το Πασόκ έχει χρεωκοπήσει οικονομικά εδώ και χρόνια. Για να μπορέσει να κάνει διαφημίσεις στις τελευταίες εκλογές πήρε δάνειο με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.

  Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι είναι όλοι ίδιοι. Δεν λέω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί -όχι φυσικά- αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Ακόμα και μέσα στο Πασόκ: Πολλούς από κει μέσα τους εκτιμώ.

  @tdjm
  Δεν ξέρω, αλλά δεν με έχει πείσει ποτέ αυτό με τις γενιές. Εγώ, ας πούμε, περιμένω πιστεύω ότι ο Θ. Πάγκαλος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα σε ιδέες και αναλύσεις από ότι ο Μαδεμλής (!) ή ο Τσίπρας.

 13. tdjm 18/03/2008 στο 11:44 πμ Reply

  Τώρα μου συγκρίνεις δυό εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες..
  Ο Πάγκαλος μπορεί να έχει να προσφέρει,το θέμα είναι ποιός τον αφήνει????Οσο για τον Τσίπρα…δεν ξέρω ακόμα….άσε να τον δούμε λίγο!!!!

  Πάντως γενικευμένα μιλώντας, δεν ξέρω κατά πόσον , μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
  Οσο για τις γενιές ,ούτε εγώ είμαι σίγουρη…αλλά ελπίζω…

 14. fvasileiou 18/03/2008 στο 12:07 μμ Reply

  @tdjm
  Μπορεί να είναι διαφορετικές προσωπικότητες, δεν το ξέρω αυτό. Εγώ συγκρίνω την νεωτερικότητα των ιδεών τους. Και να μια ομοιότητα και Η διαφορά: Και οι δυο έχουν μια επιθετική ρητορική. Ο νέος όμως δεν έχει ουσία. Και δεν φαίνεται να τον απασχολεί να την αποκτήσει <= αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

 15. giota 18/03/2008 στο 1:52 μμ Reply

  Το ΠΑΣΟΚ είναι γεκικότερα αποτυχημένο. Σαν πολιτική, σαν στρατηγική, σαν στελέχωση… Γενικώς!

 16. ark 18/03/2008 στο 9:42 μμ Reply

  Πρώτα από όλα μου άραισε το άρθρο, αν και δεν είχα σχέση ποτέ με το ΠΑΣΟΚ.

  Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ δεν έγκειται στο γύρισμα της πλάτης που επιδεικνύει η κοινωνία απέναντί του. Έγκειται κυρίως στο ότι μειώνονται κάθε μέρα και γοργούς σχετικά ρυθμούς αυτοί που πιστεύουν ότι το σημερισνό ΠΑΣΟΚ -του 25, 30, 40% δεν έχει καμία σημασία- μπορεί να παρέμβει στα πράγματα και να δώσει λύσεις υπέρ των ασθενέστερων οικονομικο-κοινωνικάνα τάξεων, λειτουργήσει κόντρα στα συμφέροντα που επιτίθενται στους εργαζόμενους.

  Το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος πλέον, ο λόγος του έχει ακόμα τη βάση του διπόλου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, εμείς ή Δεξιά… αυτά όμως έχουν περάσει προ πολλού.

  Το θέμα είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που είναι προοδευτικός εν γένει να δράσει πολιτικά και περαν του κόμματος ΠΑΣΟΚ, να συμμετάσχει να παλέψει χωρίς την ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο τότε ενδεχομένως να επανασυσταθεί κάποιο είδος κινήματος που θα επανακαθορίσει και τα χαρακτηριστικά του όποιου ΠΑΣΟΚ μελλοντικά.

  Διαβάστε για την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμου:
  http://stigalaria.wordpress.com/2008/03/17/laikh-antepithesi/

 17. fvasileiou 18/03/2008 στο 11:05 μμ Reply

  @giota
  Πολύ αυστηρή είσαι. Υπάρχει καλός κόσμος ακόμα και στο Πασόκ 🙂
  (Περιμένω το CD σου…)

  @Ark
  Κατ’ αρχήν καλωσόρισες στο Χάνι μου.

  Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο μου. Έχει ένα νόημα αν συμφωνείς σε κάποια σημεία του, γιατί, απ’ ότι κατάλαβα, έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις. Εγώ για παράδειγμα δεν βλέπω κάποιον νεοφιλελευθερισμό να επιτίθεται. Ούτε διαπιστώνω την ανάγκη συσπείρωσης.

  Να είσαι καλά…

 18. ark 18/03/2008 στο 11:31 μμ Reply

  @fvasileiou

  Να σαι καλά. Σίγουρα υπάρχουν διαφορέ μεταξύ μας. Χωρίς πρόθεση για να σε προσβάλω και μιλώντας πάντα πολιτικά, ίσως το ότι δεν βλέπεις την επίθεση αυτή είναι το πραγματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και του κόσμου που ακόμα ελπίζει σε ανάσταση «νεκρών»…

  Αν δεν αντιλαμβάνεσαι ως αιχμή πολιτικά σήμερα την επίθεση στη δημόσια παιδεία (είτε με τα ιδιωτικά -αρθρ.16- είτε με την υποχρηματοδότηση), την επίθεση στη δημόσια υγεία,

  την επίθεση στους χώρους δουλειάς -με την ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα-, την επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία και το κομποδεμα των εργαζομένων,

  την επίθεση στη ελευθερία -με τα σώματα ασφαλείας, τους χαφιεδισμούς και τις παρακολουθήσεις με κάμερες και επέλαση εταιριών σεκιούριτυ σε όλους τους δημόσιους χώρους-…

  … τότε υπάρχει πρόβλημα διότι αυτά καταλαβαίνει ο κόσμος ως προβλήματα σήμερα και σε αυτά θα ήθελε μια δύναμη προοδευτική να μπεί μπροστά για να δει μια ασπρη μέρα.

  Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να μπει μπροστά, στέκεται πλάι και παρατηρεί. Επιπλέον, το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να λύθεί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύω είναι το ότι πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιπαρατεθεί στο ίδιο του το άμεσο παρελθόν. Διότιπολύ απλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζω εγώ, ολόκληρη η νεολαία με 4ωρα εργασίας και σπουδές με «επιδότηση γονέων», και ολόκληρη η κοινωνία προέρχονται κατά ένα τρόπο από επιλογές και παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

 19. fvasileiou 19/03/2008 στο 12:04 πμ Reply

  @Ark
  🙂
  Ξεκινώ με ένα χαμόγελο γιατί με τοποθετείς στο χώρο του Πασόκ. Καμιά σχέση. Το Πασόκ με ενδιαφέρει, γιατί είναι ένα μεγάλο κόμμα -μόνο έτσι.

  Εντάξει, θέτεις διάφορα θέματα. Το καθένα από αυτά χρειάζεται ξεχωριστό ποστ για να συζητηθεί. Έχεις όμως ένα δίκιο ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο κυβερνητικό παρελθόν του Πασόκ. Οφείλονται όμως και σε ένα περίεργο σύνδρομο που κατατρέχει τους νεοέλληνες: Για ανεξακρίβωτους λόγους θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας, οι συνεργάτες μας, οι προϊστάμενοί μας, τα κόμματα, η πολιτεία, το κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, ο κόσμος όλος μας χρωστάνε. Ε δεν μας χρωστάει κανένας τίποτα. Αν θέλουμε κάτι πρέπει να εργαστούμε για να το αποκτήσουμε. Τίποτα δεν χαρίζεται έτσι, για πλάκα.
  Για τα χάλια της δημόσιας παιδείας ας πούμε τι φταίει; Φταίει η… υποχρηματοδότηση; Τα περισσότερα, τα συντριπτικά περισσότερα, για να μην πω όλα, τα σχολεία έχουν υπολογιστές. Λειτουργούν; Όχι. Γιατί οι δασκαλοι δεν ενδιαφέρονται. Τι να κάνει το κράτος; Πώς να τους υποχρεώσει; Κακή ποιότητα μαθημάτων. Μα πότε οι γονείς ή οι μαθητές ζήτησαν να μάθουν. Το μόνο που θέλουν είναι να μην κουράζονται τα παιδιά και υψηλούς βαθμούς. Και οι δάσκαλοί τους να πληρώνονται όπως στην Αγγλία, δουλεύοντας όμως με ωράριο Ελλάδας. Η συμπεριφορά των μαθητών μέσα στις τάξεις: Ξέρεις πόσα περιστατικά ξυλοδαρμών καθηγητών γνωρίζω; Καμιά πειθαρχία, κανένας σεβασμός, ούτε στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, ούτε στην δημόσια περιουσία, ούτε στην πατρίδα -σε τίποτα. Στα πανεπιστήμια ο αριστερός φασισμός που υπερασπίζεται ένα «άσυλο». Ας πάει να μιλήσει κάποιος που δεν είναι αριστερός και θα δούμε αν ισχύει το άσυλο. Έχω δει πολλούς ξυλοδαρμούς ανθρώπων, πολλούς τραμπουκισμούς, πολλές καταστροφές δημόσιας περιουσίας (υλικοτεχνικής υποδομής) από τσογλανάκια της αριστεράς, μόνο και μόνο γιατί δεν συμφωνούν μαζί τους.

  Για την παιδεία, για να τελειώσω: Είδαμε πλειοψηφίες 100 και 50 και 120 ανθρώπων να αποφασίζουν καταλήψεις πέρισυ σε σχολές που αριθμούσαν 5.000 και 10.000 ενεργούς φοιτητές. Και λίγο αργότερα, εν μέσω καταλήψεων, είδαμε στις φοιτητικές εκλογές την ΔΑΠ να κερδίζει συντριπτικά.

  Θέλω να πω, με το σεντόνι που άπλωσα, ότι αν ο πολίτης δέχεται επίθεση, εγώ πιστεύω ότι αυτή προέρχεται από αλλού.

 20. ark 19/03/2008 στο 12:42 πμ Reply

  Θα αντιπαρέλθω ότι τα σχολεία έχουν υπολογιστές επειδή το κράτος πήρε φράγκα από Ε.Ε και χωρίς να εκπαιδευσει καν ανθρώπους άφησε τα παιδιά να παιζουν πασιέτζες. Είμαι του χώρου της πληροφορικής και αυτό που ξέρω είναι ότι για 15 χρόνια τα παιδιά διδάσκονταν απο θεολόγους και γυμναστές με ολιγόωρα σεμινάρια.

  Όσο για την τριτοβάθμια… εκεί να δεις, 20%+ αύξηση εισακτέων στην περιφέρεια εν μία νυκτύ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μελέτες, χωρίς ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για να είναι σε θέση να υποδεχθούν τους επιπλέον φοιτητές (γενικά συμφωνώ στην αποκεντρωτική πολιτική για τα ΑΕΙ αλλά μόνο προς ήδη καλά οργανωμένα πανεπιστήμια).

  Και μετά άνθρωποι που φέρουν παρόμοιες απόψεις και προβληματισμούς με εσένα και εμένα για την κατάσταση στην παιδεία λένε… αξιολόγηση! Μα εδώ καταρίπτεται κάθε λογική!

  Σαφώς και φταίει και η νοοτροπία μας αλλά τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα.

 21. ark 19/03/2008 στο 12:46 πμ Reply

  Εν τω μεταξύ δεν υπάρχουν μειοψηφίες έτσι όπως το εννοείς. Η κυβέρνηση έχει το 40% των ελλήνων ψηφοφόρων και αυτή τη στιγμή περίπου 30%–.

  Οπότε η διάσταση των μειοψηφιών που θα έπρεπε να μας ενοχλεί είναι αυτή και όχι αν οι αγωνιζόμενες δυνάμεις που έχουν δυναμικές παρεμβάσεις δεν αποτελούν τη πλειοψηφία. Αποτελούν τη σχετική πλειοψηφία αυτών που ενδιαφέρονται και παρουσιάζονται στους χώρους αποφάσεων.

 22. fvasileiou 19/03/2008 στο 1:12 πμ Reply

  @ark

  Όποια κι αν είναι η κατάσταση στην παιδεία μας η αξιολόγηση χρειάζεται. Και χρειάζεται κυρίως αν είναι κακή. Επιτέλους, ας μην φοβόμαστε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Ας αντιμετωπίσουμε την ανεπάρκειά μας, την υστέρησή μας. Ας προσπαθήσουμε περισσότερο. Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι περσινές καταλήψεις σε πολλά πανεπιστήμια δεν έχουν αποκατασταθεί.

  Αυτό, το να δούμε πόσοι είμαστε, ισχύει και για το δεύτερο που σημείωσες, για τις πλειοψηφίες. Το έζησα από κοντά, από πολύ κοντά: Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών διαφωνούσαν με τις καταλήψεις και είτε απείχαν, είτε δεν συμμετείχαν. Συνελεύσεις των 100 ατόμων σε αμφιθέατρα και το ερώτημα για συνέχιση της κατάληψης να τίθεται σε ανοιχτή ψηφοφορία και τα καλόπαιδα της ΕΑΑΚ να στριμώχνουν στις γωνιές όποιους υπήρχε υποψία ότι θα καταψήφιζαν την πρόταση. Το ίδιο γίνεται τώρα και με την απεργία στους Δήμους. Το ίδιο και στη ΔΕΗ. οι συνδικαλισταράδες δεν επιτρέπουν στον κάθε εργαζόμενο, στον κάθε πολίτη να αποφασίσει αν θέλει να συμμετέχει, αλλά επιβάλλουν την συμμετοχή με καταλήψεις, αποκλεισμό των χώρων δουλειάς, τραμπουκισμούς, απειλές. ΔΕΝ ΜΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ, ΕΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΓΙΑΤΙ;

 23. Nikosk 20/03/2008 στο 5:54 μμ Reply

  Φωτιε, χαιρετω. Τη αποψη μου περι ΠΑΣΟΚ μαλλον την διαβασες στο blog μου. Το κολαζακι με τον Γιωργακη με φοντο το So You Think You Can Dance πως σου φανηκε;

  Για το θεμα της παιδειας πρπει να σου πω πως συμφωνω οτι μεγαλη ευθυνη εχουν και οι δασκαλοι. Εγω παντως τους πεταξα την περασμενη εβδομαδα μια βομβα στα λιμναζοντα νερα και εβαλα χερι στο Υπουργειο Παιδειας και στο Λυκειο μας για την εκδρομη που ετοιμαζονται να κανουν στη Β Λυκειου.
  Τοτε καταλαβα τι φασισταριο ειναι ο Λυκειαρχης ο οποιος νοιαζοταν να μην ακουστει τιποτα κακο για το σχολειο και την καριερα του, οι καθηγητες στην κοσμαρα τους και μερικες μαναδες του συλλογου ταραχτηκαν που ταραξα τον πασα τους, τον κο Λυκειαρχη.
  Με πηρε και καποιος πατερας του συλλογου τηλεφωνο και μου ζητησε βοηθεια γιατι αισθανεται μονος στο συλλογο.
  Αλλα και τα 15μελη δεν πανε πισω. Ουτε ξερουν γιατι φωναζουν και κανουν καταληψεις. Κατα τα αλλα αγονται και φερονται σαν τα προβατα σε ενα συστημα που οργανωνει ακομα και την «διαμαρτυρια» τους.

  Θελω να δημοσιευσω την επιστολη βομβα για τις «εκπαιδευτικες» εκδρομες αλλα ειναι καπως εκτεταμενη. Θα δω ομως.
  Γεγονος ειναι παντως οτι αν δεν αντισταθουμε θα μας φανε λαχανο.
  Οσο για το ΠΑΣΟΚ: Τα κουρελια τραγουδανε ακομα.

 24. fvasileiou 20/03/2008 στο 6:34 μμ Reply

  @NikosK
  Νίκο, καλώς μας ήρθες. Χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό, φταίω εγώ, φταις κι εσύ, αλλά… αγαπιόμαστε, έστω κι από μακριά. Θα τα λέμε και στα ιστολόγιά μας συμφωνώντας και διαφωνώντας -ανάλογα.

  Το κολάζ το είδα και το χάρηκα, ομολογώ όμως ότι μου άρεσε καλλίτερα εκείνο με τον Ψινάκη και τον Αλαβάνο.

  Πόσα χρόνια ακούω ότι άλλαξε/αλλάζει/θα αλλάξει το καθεστώς των εκδρομών και τίποτα δεν γίνεται; Ποιος θα κάτσει στο τραπέζι για να περικοπεί ένα «δικαίωμα» των «παιδιών»; Ήδη ακούω την φωνή του Ωραίου Αλέξη για ενταντικοποίηση των σπουδών.
  Αυτά τα πρόβατα, που λες, είχαν κλειστά για μήνες τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Χωρίς να αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα, κανένα δίκιο σε μένα, που δεν θέλω να μπω στο δικό τους κοπάδι, βρε αδερφέ, και να κάνω το δικό μου. Οι συνδικαλισταράδες από τα δεκαπενταμελή των Γυμνασίων μέχρι την ΓΣΕΕ ξέρουν καλλίτερα το συμφέρον μου από μένα τον ίδιο.

  Να δημοσιεύσεις την επιστολή. Κι αν είναι μεγάλη τα κυριότερα σημεία της.

  Δεν μας έχουν ήδη φάει;

  Δεν άκουσα κανένα τραγούδι. Μόνο ένα μουρμουρητό που λένε όσοι ξέρουνε ότι αυτός είναι ο ρόγχος του θανάτου…

 25. Ακέστωρ 20/03/2008 στο 9:29 μμ Reply

  Ούτε εγώ στενοχωρήθηκα ιδιαιτέρως. Ωστόσο ούτε η άνοδος του Σύριζα με ικανοποιεί. Είμαι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων και κατά του αχταρμά που ευαγγελίζεται αυτό το διόλου σοβαρό, κιτς κόμμα. Φοβάμαι όμως ότι στο προσεχές μέλλον θα απογοητευθώ από τα εκλογικά αποτελέσματα, πολύ δε περισσότερο από την ακυβερνησία, της οποίας πρόγευση ζούμε τώρα, αποτέλεσμα των εκλογικών νόμων που το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε για να μην αφήσει τη Δεξιά να κυβερνήσει.
  Ήταν κατάντια η εικόνα του πενηντάχρονου Παπανδρέου να κοιτά σχεδόν ικετευτικά στα μάτια τον πιτσιρικά Τσίπρα, που θα μπορούσε να είναι γιος του. Όλα ήταν κατάντια σε αυτό το συνέδριο. Οι επευφημίες του πλήθους, οι εναγκαλισμοί και τα φιλιά, οι αγωνιστικές κορώνες αλλοτινών δεκαετιών… Τόσο ψεύτικα και παλαιοκομμουνιστικά! Και απ’ έξω οι τζιπάρες και οι λιμουζίνες, ενθύμια της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού.
  Αλλά τι περιμένεις από έναν «ελέω Θεού» κληρονομικό αρχηγό, που υποστηρίζεται από τη Βαλιδέ-Σουλτάνα Μάργκαρετ και αυτοεξαιρείται από τον αποκλεισμό που επιφύλαξε στα υπόλοιπα στελέχη – πρώην υπουργούς και υφυπουργούς; Ο σοφός υιός του πατρός που δεν υπόκειται στους ίδιους νόμους. Τι σοσιαλιστικά που είναι όλα αυτά!

 26. fvasileiou 20/03/2008 στο 10:30 μμ Reply

  @Ακέστωρ
  Ναι, κι εγώ είμαι υπέρ των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων. Άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες με προϊστορία συμμαχιών, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, τα συμμαχικά σχήματα έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους.
  Ούτε η άνοδος του Σύριζα με ευχαριστεί. Να δούμε όμως την πραγματική της διάσταση.
  Τώρα, το Πασόκ του Γιώργου είναι χειρότερο κι από το Πασόκ του Σημίτη, που από μια άποψη ήταν χειρότερο κι από αυτό του Ανδρέα.

 27. ΤΡ 25/03/2008 στο 5:28 μμ Reply

  «Τι να πούμε για την εξαίρεση των πρώην υπουργών από το Πολιτικό Συμβούλιο;»

  Η μόνη σωστή κίνηση εδώ και καιρό, αλλά όχι αρκετή. Ξέρεις τι σύγκρυο πιάνει τον κόσμο όταν βλέπει τις ίδιες παλιές μουτσούνες και σκέφτεται «πάλι αυτοί θα κυβερνήσουν?»?

  Δύο περιπτώσεις υπάρχουν να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία: Να διώξει απ’ το κόμμα όλες τις φθαρμένες μουτσούνες ή να περιμένει να πεθάνουν.

 28. fvasileiou 25/03/2008 στο 6:48 μμ Reply

  @ΤΡ
  Πιθανόν τον κόσμο να τον πιάνει σύγκρυο με κάποιους παλιούς και φθαρμένους. Αλλά και ο ίδιος ο ΓΑΠ παλιός και φθαρμένος δεν είναι; Πέρασα τα 30 και τον θυμάμαι πάντα υπουργό σε πασοκική κυβέρνηση.

  Μια περίπτωση υπάρχει να επανέλθει το Πασόκ στην εξουσία: Να αποτελέσει αξιόπιστη και σοβαρή επιλογή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: