Η αναδιάταξη της πολιτικής σκακιέρας

Η συζήτηση στη Βουλή για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αποσαφήνισε την διάταξη των κομμάτων στην πολιτική σκακιέρα καθώς και την στρατηγική τους -όσων φυσικά έχουν. Έχουμε και λέμε:

Η Νέα Δημοκρατία έχει εδραιωθεί σαν το κατεξοχήν κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει. Αυτό δεν το το αρνείται κανείς. Ακόμα και η αντιπολίτευση μπορεί να την χαρακτηρίζει «ανίκανη» ή να ζητάει την άμεση παραίτησή της, αλλά δεν προβάλει σοβαρή και ρεαλιστική αντιπρόταση για να κυβερνηθεί η χώρα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η συμπίεση του ΛΑΟΣ: Ακόμα και σε αυτή την συγκυρία, με το Σκοπιανό στην πρώτη γραμμή, το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη δεν μπορεί να ανασάνει. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές η μάχη για την επιβίωσή του θα είναι σκληρή.

Το Πασόκ κάνει το ένα μοιραίο λάθος μετά το άλλο. Πλέον τα μεγάλα και τραγικά λάθη του Παπανδρέου είναι τόσα πολλά και τόσο συχνά, ώστε χάνει και το νόημα η επισήμανση ή η απαρίθμησή τους.  Τέλος πάντων, ας σημειώσουμε για μια ακόμα φορά:

Πέρσι ο Γιωργάκης έκανε ένα τραγικό, ένα ασυγχώρητο λάθος: Αποχώρησε από την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Τέτοιο φτηνό και ανεύθυνο παιχνίδι με τους θεσμούς, ούτε ο μακαρίτης ο πατέρας του δεν θα έκανε. Τώρα, μια μέρα μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ (!), αποχώρησε κι από την συζήτηση για το ασφαλιστικό. Δείχνει λοιπόν ο Γιώργος να μην σέβεται τους θεσμούς, τους οποίους εκ της θέσεώς του όφειλε να υπηρετεί, και να μην έχει την ευθύνη που το πολίτευμά μας απαιτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια: Αφήνει ένα τεράστιο θεσμικό κενό.

Κι εδώ έρχεται ο Αλαβάνος. Ξέρει ότι οι διαδηλώσεις και ο χαβαλές το πολύ-πολύ να τον πάνε στο 9% ή το 10% -άντε στο 12%, αν ο ΓΑΠ έχει κέφια. Και είναι προφανές ότι ο Αλαβάνος θέλει περισσότερα.  Γι’ αυτό προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πιο σοβαρό, πιο θεσμικό, πιο αξιόπιστο προφίλ. Έτσι ενώ ο Γιώργος αποχωρεί ο Αλαβάνος χρησιμοποιεί μια κατεξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία για να δυσκολέψει την Κυβέρνηση. Κι ο Γιώργος κάνει ακόμα ένα μοιραίο λάθος: Στοιχίζει το Πασόκ πίσω από τον Σύριζα. Ο Σύριζα πάει μπροστά, ο Σύριζα έχει τις ιδέες, ο Σύριζα δείχνει τον δρόμο και το Πασόκ ακολουθεί! Ο Βενιζέλος είδε την πεπονόφλουδα και την επεσήμανε, αλλά στου κουφού την πόρτα…

Βέβαια και ο Σύριζα έκανε την αστοχία του -αναφέρομαι στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά -πέρα από τον πολιτικό αμοραλισμό και τον μικρομεγαλισμό που φανερώνει αυτή η κίνησή του- είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα περιορίσει τέτοια λάθη. Ακριβώς γιατί θέλει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Μου κάνει όμως πραγματικά εντύπωση ότι το επίσημο Πασόκ δεν έχει πάρει θέση στην δημόσια έκκληση του Σύριζα προς τον Πρόεδρο να προβεί στην πραξικοπηματική ενέργεια.  Είναι κι αυτό δείγμα της σοβαρότητάς του…

Advertisements

10 thoughts on “Η αναδιάταξη της πολιτικής σκακιέρας

 1. SOFIA 26/03/2008 στο 8:53 πμ Reply

  Θέλω να πιστεύω, ότι στις επόμενες εκλογές, η μάχη για την επιβίωσή θα είναι σκληρή για όλα τα κόμματα… αν βέβαια ξυπνήσουν όλοι απ’ τον ύπνο του δικαίου!
  Καλημέρα Φώτη μου, καλή δουλειά!

 2. eliaggel 26/03/2008 στο 5:44 μμ Reply

  Φώτη διαφωνώ σε αρκετά από αυτά που λες. Δώσε και μια συνέχεια μετά τη σημερινή κατάθεση πρότασης μομφής… Επίσης πως βλέπεις τη στάση του ΚΚΕ?

 3. fvasileiou 26/03/2008 στο 6:17 μμ Reply

  @eliaggel
  Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι με την πρόταση μομφής: Ο ΓΑΠ για δεύτερη φορά χρησιμοποιεί την πρόταση μομφής όχι τόσο για να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αλλά για διευκολύνει την δικιά του.

  Αν ήθελα να είμαι δίκαιος με τον Γιώργο, θα έπρεπε να αναφερθώ και να χαρακτηρίσω την πρόταση μομφής αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται το Σκοπιανό με τόση ένταση και μάλιστα 24 πριν τον ενημερώσει η ΥΠΕΞ για τα νέα δεδομένα. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται…

  Το ΚΚΕ είναι σε δύσκολη θέση: Από τη μια, για να μπορέσει να βγει μπροστά, να συναγωνιστεί τον Σύριζα στα ίσια, θα πρέπει να αφήσει τον σταλινικό δογματισμό του. Αλλά αν εγκαταλείψει τον δογματισμό, τότε τι νοημα θα έχει να υφίσταται ως ξεχωριστό κόμμα; Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα σήμερα ήταν ενδεικτική: Αναλώθηκε όχι στα έργα της ΝΔ, αλλά στο αχρείαστο των κινήσεων του Σύριζα και του Πασόκ.
  Η λογική λέει ότι η κατάσταση θα ισορροπήσει τους επόμενους μήνες. Ότι δηλαδή ο Σύριζα θα ξεφουσκώσει και το Πασόκ θα βρει έναν στοιχειώδη βηματισμό, άρα και η πίεση στο ΚΚΕ θα χαλαρώσει.

  Εσύ πώς εκτιμάς την κατάσταση; Πού διαφωνείς;

 4. Γκρινιάρης 26/03/2008 στο 7:57 μμ Reply

  Το ΚΚΕ ξεχωρίζει γι’ αυτές καθ’ αυτές τις αγκυλώσεις που έχει.

  Το ΠΑΣΟΚ (από αυτά που ακούω και ερμηνεύω τουλάχιστον) σύρθηκε στην επιλογή της πρότασης μομφής από τα… απρόσμενα γρήγορα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ δε φαίνεται να ιδρώνει και πολύ το αυτί τους. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι συνήθως η πρόταση μομφής έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αφού απ’ ότι διαβάζω οι Κυβερνήσεις τείνουν να βγαίνουν ενισχυμένες μετά από αυτές!

  Νομίζω πως οι εξελίξεις για το όνομα των Σκοπίων είναι σημαντικές, ο Νιμιτς άκουσα επανήλθε με νέα πρόταση.

 5. ilias 26/03/2008 στο 9:16 μμ Reply

  Νομίζω ότι ο ΓΑΠ έχασε την ευκαιρία να γίνει ο ίδιος ηγέτης και εν δυνάμει πρωθυπουργός στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στην προηγούμενη Βουλή.

  Αντίστοιχα θεωρώ ότι ο ΣΥΝ έχασε μεγάλη ευκαιρία με το ασφαλιστικό να πάψει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας και να γίνει εν δυνάμει κόμμα εξουσίας.
  Αρκούσε όταν κατέθεσε την πρόταση για δημοψήφισμα να καταθέσει και την δική του πρόταση για το ασφαλιστικό.

  Τότε όμως θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο κος Αλαβάνος πως θα κατόρθωνε να συνενώσει όλα τα ταμεία σε 3.
  Αλήθεια πως θα έπειθε τον αδερφό του, που προεδρεύει στο ΤΕΕ, να ενταχθεί το ΤΣΜΕΔΕ σε ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες?

 6. Theoprovlitos 27/03/2008 στο 3:58 πμ Reply

  Ενα ματσο χαλια ειναι ολοι. Με πρωτο στον πατο το ΠΑΣΟΚ απο καθε αποψη. Αρχηγιας, ιδεολογιας, δυναμικης, προοπτικης κλπ. Δηλαδη σε οποιο γηπεδο και να παιξει υπαρχει καποιος δυνατωτερος αντιπαλος.
  Η ΝΔ καλα δεν το συζηταμε. Μονο στα εθνικα κρατιοτανε. Αν παθουμε και κανα στραπατσο με τα Σκοπια, θα παει να βρει το ΠΑΣΟΚ. Ετσι κι αλλοιως τους βλεπω να συγκυβερνανε για να ολοκληρωσουνε το καταστοφικο τους εργο.

  Ο ΛΑΟΣ δεν πειθει διοτι εκτος της ιδεολογιας του εμμενει στην συνταγη της επιτυχιας που το εβαλε στην βουλη αλλα ο κοσμος ζητα αλλα. Με look και πολτικο λογο εκπομπης Δεσποινας Μοιραρακη δεν σε παιρνει και κανεις σοβαρα.

  Το ΚΚΕ εχει κατι σαν μονιμο νευροκαβαλικευμα και παει σε ολα μονοπατα και τελος ο ΣΥΡΙΖΑ οταν θα πρεπει να αρχισει να παρουσιαζει εφαρμοσιμες θεσεις θα αρχιζει να ταυτιζεται με τα κομματα εξουσιας συν του οτι το δηλωνω ευθαρσως οτι δεν θα το ψηφιζα ετσι κι αλλοιως γιατι εχει μια μανια υποτιθεμενου εκσυγχρονισμου των παντων που εγω τον αποκαλω δογματισμο και που με τρομαζει αφανταστα. Μου την δινουν οι super correct. Ψαχνω κατι πιο ανθρωπινο.

  Δεν με απασχολει και πολυ παντως. Ετσι κι αλλιως παντα ψηφιζα κομματα του περιθωριου. Ετσι για να θυμηθουν και οι καπως παλιοτεροι.
  Χριστιανικη Δημοκρατια, Οικολογοι Εναλλακτικοι, ΚΟΔΗΣΟ, ΔΗΑΝΑ, ΔΗΚΚΙ, και λοιποι συγγενεις. Στη Νεα Δημοκρατια εχω ρξει καμμια δυο ψηφους στα 26 χρονια που ψηφιζω. ΠΑΣΟΚ ποτε (με εξαιρεση τον Παγκαλο για Δημαρχο). Εξ αλλου ουτε αυτο με ψηφισε ποτε. (Με πγιανιεις;) ΛΑΟΣ επισης οχι (λες σε καμμια ευρωεκλογη και να μη το θυμαμαι). Ουτε ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ τακτικα αλλα σε δημοτικονομαρχιακες. Παντως οτι ψηφιζω εγω το καντεμιαζω και για λιγο δεν μπαινει στη βουλη. Καλυτερα για να εχω την συνειδηση μου ήσυχη.

 7. fvasileiou 27/03/2008 στο 12:04 μμ Reply

  Νίκο, ένα πράγμα σημειώνω:
  Δεν πολυδιαφωνούμε στις διαπιστώσεις για την πολιτική/κομματική πραγματικότητα.

  Εγώ θέλω όμως ένα πράγμα: Να λειτουργούν τα πράγματα αυτόματα, χωρίς περιττά λάδια, χωρίς την ανάγκη να ψάξεις για γνωστούς, μπατζανάκηδες κτλ.

  Το χοντραίνω και περισσότερο και λέω ότι αυτό που θέλω είναι μια ουσιαστική, ενεργητική, ρεαλιστική, ελληνική πρόταση στον στίβο της παγκοσμιότητας, στηριγμένη στην παράδοση και τον πολιτισμό μας. Μας θέλω μέσα, όχι έξω, σαν τους ψωριάρηδες. Εθνική πολιτική είναι κάθε πολιτική που μας αποκόβει από το πρόσφατο βαλκανικό παρελθόν και μας φέρνει πιο κοντά στην μεγάλη οικουμενική μας παράδοση.

 8. fvasileiou 27/03/2008 στο 12:07 μμ Reply

  @ilias
  Χα-χα ο αδερφός τυ Αλαβάνου είναι πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ;

  Απεργούν οι μηχανικοί;

  @Γκρινιάρης
  Σωστά τα λες. Κι έχεις δίκιο, υπάρχει ανατροπή στα όσα ξέραμε/πιστεύαμε σε ό,τι αφορά τα των Σκοπίων. Βρισκόμαστε πιο κοντά στο βέτο κάθε λεπτό που περνάει.
  Δεν θα τον χαλάσει τον Μπους που στο τέλος της θλιβερής του δεύτερης θητείας και ενώ η οικονομία των ΗΠΑ καταρρέει, δεν θα έχει να παρουσιάσει ούτε ένα ψευτοεπίτευγμα στο ΝΑΤΟ.

 9. ilias 27/03/2008 στο 1:46 μμ Reply

  Ο αδερφός του Αλαβάνου είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ ταμείο των μηχανικών και ελέγχεται από το ΤΕΕ.
  Αλήθεια ξέρετε πόσο καιρό χρειάζεται ένας μηχανικός στα Γιάννενα για να πάρει τα λεφτά που πλήρωσε για εξετάσεις ή φάρμακα?

  Ναι Φώτη οι μηχανικοί κάνουν απεργία. Του Δημοσίου φυσικά. Οι υπόλοιποι δουλεύουμε κανονικά.

 10. fvasileiou 27/03/2008 στο 5:50 μμ Reply

  @ilias
  Και ο Τσίπρας μηχανικός δεν είναι; Το τσιπραίικο δεν έχει και μια μεγάλη κατασκευαστική;

  Μήπως τελικά ο Σύριζα είναι το κόμμα των εργολάβων πλέον;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: