Το Βέτο μην το φοβάσαι…

Ακόμα και στην παραμυθένια Κέρκυρα, που βρίσκομαι από χτες, η άνοιξη δεν μπορεί να καλύψει την ανησυχία για το απογευματινό δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ και την αναμενόμενη και προαναγγελθείσα άρνηση του έλληνα Πρωθυπουργού.

Η ανησυχία είναι δείγμα ωριμότητας: Οι λαϊκιστικές αντιαμερικανικές – αντιδυτικές κορώνες έχουν αρχίσει να μην ακούγονται ελκυστικές από το μεγαλύτερο τμήμα των συμπολιτών μας. Έχουμε όλοι μας στοιχειώδη αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας και μπορούμε να αντιληφθούμε τι παίζεται, τι κρίνεται, τι διακινδυνεύεται.

Οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες έχουν γεμίσει αναλύσεις για την σημερινή κατάσταση, φιλοξενούνται και δηλώσεις ή άρθρα ειδικών, οπότε η φωνή ενός μπλόγκερ για το θέμα ίσως να ακούγεται ως περιττή ή και σαν μικρομεγαλισμός.

Χωρίς να προφασίζομαι ότι είμαι ειδικός -πολίτης που προσπαθεί να ενημερώνομαι είμαι- χωρίς να επιδιώκω να φάω το ψωμί κανενός, επιτρέψτε μου δυο σκέψεις να εκφράσω:

1. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε την Αμερικανική αντίδραση στο Βέτο μας. Ναι, χαλάμε την σούπα των Αμερικανών και προσωπικά του Προέδρου Μπους, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και οι γείτονές μας οι Τούρκοι τους την χάλασαν τότε, όταν επιτέθηκαν στο Ιράκ. Θυμόμαστε όλοι ότι ο Ταγίπ Ερτογάν είχε αρνηθεί να επιτρέψει στους Αμερικανούς να επιτεθούν από την Τουρκία στον Σαντάμ Χουσεΐν. Τότε θύμωσαν οι Αμερικανοί, εξέφρασαν την δυσαρέσκια, κάποιοι απέδωσαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε εκεί στο γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να κυκλώσουν το Ιράκ και να εξαπολύσουν επίθεση από όλα τα μέτωπα. Η Τουρκία έπεσε σε δυσμένεια και οι διμερείς σχέσεις εν πολλοίς πάγωσαν. Όμως, με τις σωστές διπλωματικές ενέργειες, και επειδή τα συμφέροντα είναι περίπλοκα και πολυεπίπεδα, όχι απλώς οι πάγοι έλιωσαν, αλλά δώθηκε η άδεια από τους Αμερικανούς στους Τούρκους να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις των Κούρδων Ανταρτών μέσα στα Ιρακινά εδάφη.

2. Το κρατίδιο των Σκοπίων είναι απόλυτα εξαρτημένο από την Ελλάδα. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ έχει απόλυτο δίκιο: Ναι, μπορεί 118 χώρες να τους αναγνώρισαν, αλλά όλοι αυτοί είναι πολύ μακριά. Η μόνη σταθερή, πλούσια και αξιόπιστη χώρα είμαστε εμείς και μοιραία σε εμάς θα στραφούν για να επιβιώσουν.

(Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να εξηγήσω σε κάθε είδους εκσυγχρονιστές που αναρωτιούνται γιατί αποκαλούμε το κρατίδιο των Σκοπίων «κρατίδιο», ότι αυτό συμβαίνει διότι τα Σκόπια είναι μια νέα χώρα, μια μικρή χώρα, χωρίς υποδομές και -το κυριότερο- χωρίς τις πλουτοπαραγωγικές εκείνες πηγές που θα του επιτρέψουν να επιβιώσουν. Αν αύριο αποσυρθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν καταρρεύσει χτες. Γι’ αυτό τα λέμε «κρατίδιο»).

3. Υπάρχει και ένα παράπονο. Ένα αίσθημα αδικίας: Γιατί πιέζουν εμάς, που στο κάτω-κάτω της γραφής έχουμε δίκιο, κι όχι τους άλλους. Μα ακριβώς γιατί εμείς είμαστε σταθερή χώρα, ομοιογενής, πλούσια, που δεν κινδυνεύει από εσωτερικό εχθρό -και πιθανότατα ούτε από εξωτερικό. Γιατί εμάς μπορούν να πιέσουν και να είναι βέβαιοι ότι δεν θα σπάσουμε.

Και -επιτέλους- γιατί εμείς μπορούμε να αντισταθούμε.

Advertisements

13 thoughts on “Το Βέτο μην το φοβάσαι…

 1. SOFIA 02/04/2008 στο 5:19 μμ Reply

  Ώστε Κέρκυρα, ε; Και είπα και γω που χάθηκε αυτό το παιδί! Ελπίζω για διασκέδαση και όχι για δουλειά… 😉

  Τι να πω τώρα εγώ; Ότι συμφωνώ; Πρέπει επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αντιδράσουμε! Έστω κι αν πρέπει να δυσαρεστηθούν κάποιοι, έστω κι αν πρέπει να γίνουμε οι κακοί, οι γραφικοί, κλπ… Αν δεν διεκδικήσουμε εμείς αυτά που μας ανήκουν, δεν πρόκειται να μας τα δώσουν επειδή ήμασταν τα «καλά παιδιά»!

  Καλό απόγευμα Φώτη!

 2. ritsmas 02/04/2008 στο 7:37 μμ Reply

  Ναι, αλλά η παραπληροφόρηση και η κατασκευή της ιστορίας σου παίρνει το μυαλό, όσο ψυχραιμος και ναναι κανείς

 3. Cacofonix 03/04/2008 στο 6:42 πμ Reply

  Δεν χρειάζονται κραυγές! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε!
  Κάποιοι βέβαια στην Ελλάδα στεναχωρήθηκαν…

 4. agorafoviagr 03/04/2008 στο 11:21 πμ Reply

  Χάρηκα που είδα όλα τα κόμματα ενωμένα, το ίδιο και τους Έλληνες! Είμαι από την Μακεδονία (τη Μακεδονία και όχι την «Μακεδονία») και μένω 34 χρόνια σε αυτήν. Όλα αυτά τα χρόνια, ακούω, αυτό το λαό να λέει ότι λέει, να δείχνει χάρτες, να προκαλεί. Σήμερα ή μάλλον εχτές κατάλαβαν, ότι μπορεί να είμαστε φιλότιμοι, ίσως και μετριοπαθείς στην εξωτερική πολιτική, όμως, ως ένα σημείο. Από το σημείο εκείνο και μετά όλοι μαζί γινόμαστε μια γροθιά και δε δεχόμαστε άλλες προκλήσεις. Εύχομαι μόνον, το Βέτο αυτό να μην έχει τίποτα ιστορίες κάτω από το τραπέζι. Εϊναι ένα εθνικό θέμα που αν γίνουν τίποτα μυστικές διαβουλεύσεις, τότε όποιος τις κάνει, θα έχει να κάνει πλέον με όλο το λαό. (φίλε μου fvasileiou η νέα διεύθυνση του blog είναι http://agoraffoviagr.wordpress.com/. Ενημέρωσα όσους φίλους ήξερα ότι άλλαξε προχτές στις 1 Απριλίου η διεύθυνση γιατί εκείνη τη μέρα κατά λάθος έσβησα το blog που είχα και κάποιοι νόμιζαν λόγω της ημέρα ότι τους έκανα πλάκα 🙂 Είμαι αρχιγκαντέμης 😛 )
  Με αγάπη
  Agorafoviagr

 5. mkm 03/04/2008 στο 11:33 πμ Reply

  Τι κάνεις στην έτερη πατρίδα μου; Δεν ανέφερες κάτι για ταξιδάκι. Όπως και να ‘ναι πέρνα καλά.
  Το Σκοπιανό είναι θέμα που δεν με πολυαφορά – έστω κι αν ακούγεται κάπως αυτό. Εν πολλοις συμφωνώ με τα λεγόμενά σου. Το σίγουρο όμως είναι πως υπάρχει μια παγίδα στο veto, την οποία την στήσαμε οι ίδιοι το ’96 ως μπανανόφλουδα και τώρα βρισκόμαστε να την πατάμε με αναμονή στις επιπτώσεις της πτώσης. Όταν δεν έχεις σταθερή εξωτερική πολιτική αυτά παθαίνεις. Σ’ ένα απ’ τα άρθρα της διμερούς συμφωνίας του ’96, υπογεγραμμένο απ’ τον Γ. Παπανδρέου, δηλώνεται ρητά πως η Ελλάδα δεν θα ασκήσει veto σε οποιαδήποτε ενέργεια ένταξης των Σκοπίων στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Ελπίζω αυτό να μην χρησιμοποιηθεί για ν’ ανοίξει ο ασκός του αιόλου.

 6. giota 03/04/2008 στο 1:10 μμ Reply

  ΣΥΜΦΩΝΩ!!!! Αλλά δεν θα πω άλλα γιατί μου την έσπασες! 😀
  Ζηλεύω που είσαι στην Κέρκυρα κι εγώ πήζω στο γραφείο… 🙂
  Καλά να περάσεις Φωτάκο!
  Είδα το Νο Country Και το διάβασα… Αυτές τις μέρες ετοιμάσου!!! *(άσχετο, αλλά επειδή το συζητάγαμε).

 7. ilias 03/04/2008 στο 1:59 μμ Reply

  Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή χαλάει τα σχέδια των Αμερικανών και των φίλων τους. Θυμίζω ότι η πρώτη φορά ήταν με το σχέδιο Ανάν.
  Τελικά μόνο τυχαίες δεν ήταν οι θερμές δηλώσεις υπέρ του ΓΑΠ του αμερικανού υπουργού εξωτερικών παραμονές των εκλογών του 2000.
  Όσο για το τι μέλει γενέσθαι ας παραμείνουμε ψύχραιμοι και ας περιμένουμε. Θυμάμαι ότι και μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα μιλούσαν για διεθνή απομόνωση και διάφορα άλλα δεινά.
  Υ.Γ. Πως σας φάνηκε η στάση του «Αντιευρωπαϊστή» και «Φιλοαμερικανού» Προέδρου Σαρκοζί?
  Θυμάστε τι έλεγαν οι εδώ «προοδευτικοί» παραμονές των Γαλλικών εκλογών?

 8. Αποστόλης 03/04/2008 στο 4:24 μμ Reply

  Α ρε τυχεράκια…Κέρκυρα ε;Ενω εμείς εδώ πήζουμε…
  Οπως τα λες είναι για την ονομασία.Σε λίγο καιρό οι Η.Π.Α θα στηρίζουν και την Αλβανία για την ένταξη σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.Το άλλο κρατίδιο τους…

 9. fvasileiou 03/04/2008 στο 5:32 μμ Reply

  @SOFIA
  Χαίρε Σοφία,
  Για μια μέρα πήγα στην Κέρκυρα (θα ακολουθήσει ποστ), αλλά ωραία ήταν.

  Για τα άλλα συμφωνούμε…

 10. fvasileiou 03/04/2008 στο 5:36 μμ Reply

  @ritsmas
  Καλωσήρθες στο Χάνι μου,
  Η ιστορία μας ανησύχησε λίγο παραπάνω από ότι έπρεπε, γιατί έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε κατευναστική πολιτική έξω και λαϊκιστικές κορώνες μέσα.

 11. fvasileiou 03/04/2008 στο 5:38 μμ Reply

  @Cacofonix
  Πολλοί στην Ελλάδα στεναχωρήθηκαν. Ένας πικραμένος έχει μουστάκι, ειρωνικό χαμόγελο και καράφλα που επιμελώς κρύβεται… Στις 8.00 θα τον απολαύσουμε.

 12. fvasileiou 03/04/2008 στο 5:43 μμ Reply

  @Agorafoviagr
  Ας έχουμε εμπιστοσύνη και ας μη υποψιαζόμαστε πάντα το χειρότερο. Όλα καλά…

  @mkm
  Μάλλον το σακί που αναφέρεσαι είναι άδειο: Θέλω να πω η πολιτική που σχεδιάστηκε πριν το 2004 -και εδώ και στις ΗΠΑ- ηττήθηκε. Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνική επιτυχία. Είναι φανερό ότι την πολιτική της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης την έχει σιχαθεί ο πλανήτης και σαν τα ακάθαρτα θα αποβληθεί.

 13. fvasileiou 03/04/2008 στο 5:47 μμ Reply

  @giota
  Αφού συμφωνείς: Ωραία!
  Θα πούμε και τα υπόλοιπα…

  @ilias
  Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί τοποθέτησαν τις διαφορές με τις ΗΠΑ από το συναισθηματικό επίπεδο στο πεδίο της πολιτικής και των συμφερόντων.

  @Αποστόλης
  Η Αλβανία θα μπει στο ΝΑΤΟ. Λογικά κάποια στιγμή και στην ΕΕ. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν θέλουμε μια χώρα με λογική και πρακτικές 19ου αιώνα δίπλα μας, αλλά το αντίθετο. Κοίτα τι ωραία που είναι με την Βουλγαρία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: