Αυτή είναι η Ελλάδα!

Η μαύρη περίοδος Σημίτη πέρα από τις πληγές στην τσέπη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων, άφησε και ένα τραύμα στην καρδιά τους.

Η κυβερνητική ρητορική πρόβαλε την εικόνα της «Ισχυρής Ελλάδας» -της Ελλάδας που ανήκει «στο κλαμπ των Ισχυρών». Όμως κάθε φορά που ο πολίτης ήθελε να αισθανθεί το κράτος ισχυρό στο πλευρό του, κάθε φορά αυτό παρουσιαζόταν αδύναμο και ανεπαρκές: Στις πλημμύρες ή τις πυρκαγιές η κρατική αρωγή ήταν ανύπαρκτη. Ο πολίτης ήταν μόνος απέναντι στην φυσική καταστροφή. Καμιά πρόβλεψη, καμιά οργάνωση, καμιά βοήθεια. Ο κρατικός μηχανισμός εξαφανισμένος. Σε μια τέτοια περίσταση ο τότε Πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, είπε το περίφημο: «Αυτή είναι η Ελλάδα»!

Αλλά κι όταν οι πολίτες αισθανόμασταν να απειλούμαστε από τους γείτονες, όταν έπρεπε να υψώσουμε ανάστημα για να υπερασπιστούμε ή να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, πάλι νιώθαμε μόνοι, ταπεινωμένοι, αδύναμοι. Η Ελλάδα ασκούσε μια κατευναστική πολιτική που οδηγούσε σε σταδιακή απώλεια κεκτημένων, συμφερόντων, δικαιωμάτων. Όταν τα ερωτήματα πλήθαιναν γύρω από την συγκεκριμένη πολιτική, η πρωθυπουργική απάντηση ήταν «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα -τι περιμένετε;»

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη αυτή η συνωμοσιολαγνεία, ο φόβος της παγκοσμιότητας, η κλειστότητα οφείλεται ακριβώς σε αυτή την πολιτική λογική.

Στο Σκοπιανό είδαμε για πρώτη φορά την Ελληνική πολιτική ηγεσία να έχει συγκεκριμένη και ρεαλιστική πολιτική για ένα κρίσιμο θέμα. Να έχει επεξεργαστεί την στρατηγική με την οποία θα την προωθήσει και να λειτουργεί συντονισμένα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Να έχει αναπτύξει διαφορετικά σενάρια για κάθε πιθανή εξέλιξη, να είναι προετοιμασμένη και να μην αιφνιδιάζεται. Είδαμε μια Ελλάδα έτοιμη, λογική, ψύχραιμη, αποφασισμένη, επίμονη, συγκροτημένη, νικηφόρα.

Ναι, πέρα από τα τραύματα του παρελθόντος, μπορούμε να πούμε χαμογελώντας:

Αυτή είναι η Ελλάδα!

Και αυτή τη φορά η φράση να έχει εντελώς διαφορετικό νόημα…

Advertisements

23 thoughts on “Αυτή είναι η Ελλάδα!

 1. agorafoviagr 03/04/2008 στο 10:16 μμ Reply

  Φίλε μου fvasileiou όταν είμαστε ενωμένοι πολλά μπορούμε σε εθνικά ζητήματα να καταφέρουμε. Άκουσα στις ειδήσεις που είπε ένας δημοσιογράφος για τον Κεμάλ, ότι είχε πει «τους Έλληνες να του φοβάστε όταν είναι ενωμένοι». Στην πατρίδα μας, έχουμε ένα κακό θα έλεγα, να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Όταν υπάρχει κάτι εθνικό ενωνόμαστε αλλά μετά αρχίζουμε τη φαγωμάρα και τους καβγάδες. Θυμάμαι μετά την Επανάσταση του ’21 και την νίκη που είχαμε επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρχίσαμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να βάλουμε τον Κολοκοτρώνη φυλακή!! Τόσο διχώνια…Στη νεότερη ιστορία, μετά την νίκη επί των Γερμανών, αρχίσαμε τον Εμφύλιο. Άλλη μεγάλη πληγή και εκείνη….Τι να πω….Εύχομαι να μην αρχίσουμε πάλι να τρωγόμαστε σε εθνικά θέματα.
  Με αγάπη πάντα
  Agorafoviagr

 2. Ανώνυμος 03/04/2008 στο 10:24 μμ Reply

  ΚΙ αυτήη Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία να μας πληγώνει…

 3. Zorba The Greek 03/04/2008 στο 11:37 μμ Reply

  Σωστά τα όσα γράφεις. Αλλά να μην υπερεκτιμήσουμε το βέτο του Κ.Καραμανλή, διότι αν το σκεφτείς, ήταν μονόδρομος. Ποιός πρωθυπουργός θα επέστρεφε στη χώρα αν δεν είχε θέσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ; Ο Καραμανλής έκανε το αυτονόητο που θα έκανε κάθε έλληνας ηγέτης – έστω και γι’ αυτό αξίζει ένα μπράβο. Να μην είμαι άδικος.

 4. fvasileiou 04/04/2008 στο 12:14 πμ Reply

  @agorafoviagr
  Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης.

  @Ανώνυμος
  Όποιος αγαπάει πληγώνει. Και δεν το παίρνει κατάκαρδα αν τον πληγώνουν.

  @Zorba the Greek
  Ο Κώστας Σημίτης έχει επιστρέψει από διεθνείς συναντήσεις πότε αναγνωρίζοντας «γκρίζες ζώνες» και πότε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  Τίποτα δεν είναι αυτονόητο…

 5. Ακέστωρ 04/04/2008 στο 12:30 πμ Reply

  Απλώς να υπενθυμίσω ότι όταν οι χώρες του κόσμου αναγνώριζαν τη «Μακεδονία» των Σκοπίων, οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου έκαναν την πάπια. Και καλά ο πρώτος, έχει εξαφανιστεί. Ο Yorgos με τι θράσος εμφανίζεται και το παίζει διαμεσολαβητής; Αιώνιο, αδιόρθωτο ΠΑΣΟΚ.

 6. Ακέστωρ 04/04/2008 στο 12:38 πμ Reply

  Χωρίς παρεξήγηση προς το φίλο zalmoxis: το ορθό είναι zamolxis. Ζάμολξις ήταν ο θεός των Γετών – Δακών, θρακικού φύλου προγονικού των Ρουμάνων.
  Οι Γέτες, για τους οποίους έχει γράψει ο Ηρόδοτος, ήταν μονοθεϊστές και πίστευαν στη μετά θάνατον χωή, οπότε δέχθηκαν το Χριστιανισμό σχετικά εύκολα. Έκαναν όμως την απίστευτη βλακεία να αφιερώνουν στο Ζάμολξι τους πιο ρωμαλέους άνδρες τους, θυσιάζοντάς τους με τον εξής φρικτό τρόπο: τους πετούσαν από ύψος πάνω σε μυτερά παλούκια. Πίστευαν ότι μετά το θάνατό τους αποτελούσαν τη φρουρά του θεού.
  Το μόνο που κατόρθωναν ήταν να εξοντώνουν το καλύτερο γενετικό τους υλικό. Η διήγηση μπορεί να πάρει μάκρος, αλλά σταματώ εδώ για την ώρα.

 7. fvasileiou 04/04/2008 στο 12:44 πμ Reply

  @Ακέστωρ
  Το απίστευτο ήταν το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων»: Κατηγορούσαν την Κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή γιατί δεν είπε στον Γιώργο ότι δεν είναι καλή ιδέα να πάει στα Σκόπια και να συζητήσει με την εκεί ηγεσία. Μα, αν ένα ταξίδι του Γιώργου έλυνε το πρόβλημα της ονομασίας, τότε γιατί δεν το έκανε όντας ΥΠΕΞ;
  Την Δευτέρα ο Πρετεντέρης εξίσωνε την στάση του Σημίτη όταν αποδεχόταν τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο (και σήμερα το χαρακτήρισε αυτό «εθνική επιτυχία») με την στάση Καραμανλή στο ΝΑΤΟ. Ειλικρινά δεν ξέρω σε ποιους απευθύνονται. Και αν αυτό το ακροατήριο όντως υπάρχει.

 8. giota 04/04/2008 στο 8:08 πμ Reply

  Όση εξουσία κι αν έχει ένας πρωθυπουργός, ακόμα κι αν το θέλει, μερικές φορές δε μπορεί να πάει κόντρα σ’ αυτό που ζητάει ο λαός. Θα τον έτρωγαν ζωντανό! 🙂
  Ευτυχώς για ‘μας ξύπνησε το εθνικό μας φρόνιμα, έτσι όπως έπρεπε να γίνει. Καιρός να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να γινόμαστε έρμαια στις ορέξεις και στα θέλω του καθένα!

 9. SOFIA 04/04/2008 στο 8:35 πμ Reply

  Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω! Όχι γιατί είμαι ξενυχτισμένη και δεν λειτουργώ, αλλά γιατί τα λες πολύ καλά!!!

  Καλημέρα Φώτη μου! 😉

 10. Γκρινιάρης 04/04/2008 στο 9:25 πμ Reply

  Καλημέρα. Νομίζω οτι ήταν μια αξιοπρεπής στάση. Και πρέπει να λογίζεται στις επιτυχίες της Κυβέρνησης αυτής, αν κατάλαβα κι από την στάση αντικυβερνητικών εφημερίδων και portals. Τώρα αν αυτό ήταν μονόδρομος δεν ξέρω, ξέρουμε καλά σ’ αυτή τη χώρα οτι το λογικό κατά το κοινό αίσθημα δεν είναι πάντα κι αυτό που γίνεται.

 11. fvasileiou 04/04/2008 στο 10:05 πμ Reply

  @giota
  Καλημέρα Γιώτα. Δεν είμαι πολύ σίγουρος για αυτό που λες. Θέλω να πω: Δεν θυμάμαι να έχει καταβροχθιστεί κάποιος πρωθυπουργός.

  @SOFIA
  Ένα μόνο κρατάω: Είσαι ξενυχτισμένη! Πέρασες καλά; 🙂

  Καλημέρα!

  @Γκρινιάρης
  Ναι, έτσι είναι. Και ο Βενιζέλος κράτησε αποστάσεις από την κάπως μικρόψυχη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Πασόκ…

 12. nomansland 04/04/2008 στο 11:47 πμ Reply

  …πέρασα να πω …

  …καλημέρεεεεες…

 13. tdjm 04/04/2008 στο 1:11 μμ Reply

  Συμφωνώ….απολύτως!!

  Ζορμπά …με όλο το θάρρρος, εγώ πιστεύω πως πολλοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι θα γύριζαν χωρις βέτο…
  Εδώ μέσα σε μια κατάμεστη βουλή ,τόλμησαν πριν 12 χρόνια να ευχαριστήσουν τους Αμερικάνους…αυτό δεν θα τολμούσαν…!!!

 14. μούργος 04/04/2008 στο 2:22 μμ Reply

  φωτη, αλλη μια φορα θα συμφωνησω μαζι σου!
  συγκριση με τον λογιστη δεν κανω με τιποτα, αλλα και για τον καραμανλη κραταω πλεον μικρο καλαθι, δυστυχως!

 15. fvasileiou 04/04/2008 στο 8:40 μμ Reply

  @nomansland
  Με αιφνιδιάζεις: Σε είχα για άνθρωπο της νύχτας!!!

 16. fvasileiou 04/04/2008 στο 8:43 μμ Reply

  @tdjm
  Την καλησπέρα μου.
  Το βέτο δεν θεσπίστηκε τώρα, υπήρχε και πιο πριν -είναι βέβαιο αυτό.

  @μούργος
  Μεσσίες δεν χρειαζόμαστε. Δεν θέλουμε κάποιον να μας σώσει. Δεν περιμένουμε από τον Κ. Καραμανλή τίποτα περισσότερο από μια χρηστή διαχείριση και να δώσει ώθηση στη χώρα προς τα μπρος.

 17. manitaritoubounou 04/04/2008 στο 9:34 μμ Reply

  Χμμμμμμμμ………. Αυτή είναι ελλάδα ή άτι άλλο;

  Δειτε:
  http://stigalaria.wordpress.com/2008/04/02/tromokratia-agwnistwn-apo-to-kratos/

 18. fvasileiou 04/04/2008 στο 9:45 μμ Reply

  @manitaritoubounou
  Ναι, η Ελλάδα είναι αυτή. Η βία και η βαναυσότητα των «αγωνιστών» και των σωμάτων ασφαλείας είναι γνωστή σε όλες τις χώρες και σε όλα τα καθεστώτα. Μακάρι να μην υπήρχε!

  Κατά τ’ άλλα, τα όσα αναφέρονται στο άρθρο που παραπέμπεις περί εγκλημάτων της δημοτικής αρχής, ως Γιαννιώτης λέω ότι είναι τουλάχιστον ανακριβή και, φυσικά, συκοφαντικότατα. Όσοι διαφωνούσαν με τις πολιτικές αυτές εξέφρασαν ποικιλοτρόπως την διαμαρτυρία τους και κατέφυγαν στον Άρειο Πάγο. Οι συμπολίτες τους καταψήφισαν και ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι δεν υπάρχει παρατυπία. Τι να κάνουμε λοιπόν; Η συντριπτική πλειοψηφία των συντοπιτών μου επέλεξαν άλλη πορεία με συντριπτικά ποσοστά στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πώς να το κάνουμε; Να καταργήσουμε τις εκλογές και να δώσουμε την εξουσία στους «αγωνιστές»;
  Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι όνειδος με τέτοια ευκολία να στιγματίζονται άνθρωποι που προσφέρουν στον τόπο τους με τέτοια ευκολία.

 19. manitaritoubounou 04/04/2008 στο 10:30 μμ Reply

  Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ΚΥΡΙΩΣ η καταγγελία για προεπιλεγμένη μηνυση . Αυτό μου δημιούργησε την αίσθηση μιας αλλης Ελλάδας.

  ΥΓ Μερικά πράγματα δεν δικαιώνονται μέσω των εκλογών. Προσωπικά έχω έλθει στα γιάννενα μονο μια φορα, και επομενως δεν εχω άποψη.

 20. fvasileiou 04/04/2008 στο 10:40 μμ Reply

  @manitaritoubounou
  Θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική και τους τρόπους και τα μέσα ανάπτυξης της περιοχής ΣΑΦΩΣ δικαιώνονται και καθορίζονται από τις εκλογές. Στις αστικές δημοκρατίες φυσικά.

 21. dim 05/04/2008 στο 9:37 μμ Reply

  fvasileiou
  http://kafeskaitsigaro.blogspot.com/2008/04/blog-post_05.html για την κατασταση σχετικα με το ξενια. γιατι υπαρχουν κι αλλοι που ξερουν. για παρεθεσε τις ανακριβειες. αφορισμοι του τυπου «αυτα που λενε ειναι ανακριβη και ο γκοντας προσεφερε» δε λενε τιποτα.

  προσφορα του δημαρχου εννοεις το μελλοντικο μουσειο που αναφερει το ποστ που παραθετω?

  την επιθεση μια μερα πριν τη δικη του δραστη λες «ε ετσι γινεται, μακαρι να μη γινοταν». κουβεντα για τα ρουφιανιλικια, κουβεντα για τις μηνυσεις πριν γινει το σκηνικο στο ξενια. αυτα ειναι τα θεμελιωδη στοιχεια των αστικων δημοκρατιων που διαλαλεις?

 22. fvasileiou 05/04/2008 στο 10:39 μμ Reply

  @dim
  Ο Ν. Γκόντας, με την πολιτική που ακολούθησε και στο Ξενία και στο πάρκινγκ, πήρε στις τελευταίες εκλογές περίπου το 50% των συμπολιτών του την πρώτη Κυριακή. Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

  Εγώ είμαι αστός και η αστική δημοκρατία μου αρέσει. Και μου αρέσει και το Ξενία, έτσι που έχει γίνει. Και το πάρκινγκ με βολεύει.

 23. Theoprovlitos 06/04/2008 στο 10:46 πμ Reply

  @Zorba the Greek.

  Εισαι σιγουρος οτι ηταν μονοδρομος; Για να φρεσκαρω την μνημη μου. Σαν να θυμαμαι και καποιους που έκραζαν τον Καραμανλη γιατι δεν αποδεχτηκε το ταπεινωτικο σχεδιο Ανάν.
  Από την εποχη Ανδρεα Παπανδρεου, ο μονος Έλληνας πολιτικος με όρχεις σχετικου εκτοπίσματος αποδειχτηκε οτι ηταν ο Κωστάκης. Μονοδρομος δεν ηταν για τον Καραμανλη, ήταν για την αντιπολιτευση με εξαιρεση ίσως το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ τα οποία ειχαν και αυτα ξεκαθαρη θεση εδώ και χρόνια.

  Στα αλλα ζητηματα βεβαια και ο Καραμανλης εχει υιοθετησει την γραμμη Σιμιτη: Το αφεντικο τρελλαθηκε και ξεπουλα όσο όσο. Στην εξωτερικη πολιτικη πάντως όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: