Μαλβίνα, Τάπερμαν, τσουΤσουκάτος

Έψαχνα χτες τη νύχτα στο YouTube για κάποιο βιντεάκι της Μαλβίνας να σχολιάζει Τσουκάτο (τσουΤσουκάτο τον έλεγε). Με έπιασε μια νοσταλγία για το χιούμορ της και την καυστική της σάτιρα αυτές τις μέρες που στην επικαιρότητα κυριαρχούν αυτά τα ονόματα. Γιατί, πρέπει όλοι να το παραδεχτούμε, η Μαλβίνα ήταν εκείνη που επεσήμανε με τον πλέον σαφή τρόπο το σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί εκείνη την εποχή: Τσουκάτος, Πανταγιάς, Θέμελης… Γι’ αυτό και κυνηγήθηκε τόσο: Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να μην ξαναζήσουμε πάλι περίοδο που η κυβέρνηση να στέλνει καταλόγους με κομμένους στα κανάλια κι αυτά να υπακούνε. Να μην ξαναζήσουμε περίοδο όπου μια εκπομπή με μεγάλη θεαματικότητα δεν μπορεί να βρει τηλεοπτική στέγη, γιατί δεν αρέσει στο σύστημα εξουσίας. Να μην ξαναζήσουμε περίοδο όπου κάθε αντίθετη γνώμη συκοφαντείται συστηματικά. Την ζήσαμε και την χορτάσαμε.

Δεν βρήκα, δυστυχώς.

Βρήκα όμως μια συνέντευξή της στην Λ. Ιωάννου (Τύπος της Κυριακής, 15 Νοεμβρίου 1998 ) που μιλάει την κατάσταστη στα ΜΜΕ εκείνη την εποχή -και είναι καλό να την θυμηθούμε, ώστε και όσοι από το Πασόκ τώρα κατηγορούν διάφορα Μέσα, νά κάνουν μια πιο ουσιαστική αυτοκριτική- αλλά, φυσικά, και για τον Τσουκάτο. Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Ας ξεκινήσουμε από την τελευταία περιπέτειά σας και το άδοξο τέλος της συνεργασίας σας με την Ελευθεροτυπία.

Εννοείς την παραίτησή μου αυτού του μήνα; (γέλια).

Ναι. Φύγατε, σας εξανάγκασαν; Κάπου διαβάσαμε ότι «όλα τελείωσαν», όταν εξασφάλισε η συγκεκριμένη εφημερίδα την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

Ε, αφού τα γράφουν, κάτι θα ξέρουν. Φυσικά και έφυγα. Νομίζω, όμως, πως το θέμα τους δεν ήταν να φύγω, αλλά το να μείνω και να είμαι υπό έλεγχον.

Και τι τους έκανε να πιστεύουν πως μπορούν να σας ελέγξουν;

Ίσως το γεγονός πως όταν πληρώνεσαι κάποια εκατομμύρια το μήνα, όπως εγώ στην «Ελευθεροτυπία», το σκέφτεσαι να φύγεις. Βάζεις εύκολα νερό στο κρασί σου. Θα ήθελα να μπορούσα να το κάνω, θα μου διευκόλυνε τη ζωή στο κάτω-κάτω. Δεν μπορώ όμως. Βλέπετε, τα όρια στον εαυτό μου τα βάζω μόνον εγώ. Κανένας άλλος.

(…) Εκτός από τον Σημίτη, έχετε χτυπήσει πολύ και άτομα του άμεσου περιβάλλοντός του, όπως τον Θεόδωρο Τσουκάτο…

Α, ο Τσουκάτος… Ο αγνώμων παραγιός του Κατσιφάρα… Αυτός είναι ικανός να συνωμοτήσει μέχρει και κατά του εαυτού του. Δεν το κόβει το βίτσιο. Αυτοί οι τύποι, επί Παπανδρέου (σημ. αντιγραφέα: του Ανδρέα, προφανώς) θα ήταν δελαπατρίδηδες. Φυσικά, ο φίλος σου, όπως και ο ερωτικός σου σύντροφος, σε συνοψίζει απολύτως. Αλλά στην ουσία δεν πρόκειται για περιβάλλον. Ο Τσουκάτος, ο Πανταγιάς, ο Πασχαλίδης, και ο Θέμελης είναι η κυβέρνηση. Μήπως νομίζεται πως αποφασίζει ο δυστυχής Γείτονας ή ο γιαουρτωμένος ο Παπαϊωάννου; Οι εξωμότες του ΕΚΚΕ κυβερνάνε.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (σ.α. ο Σημίτης) έχει αναγνωρίσει πολλές στρατηγικές ικανότητες στον Τσουκάτο. Όσοι μάλιστα γνωρίζουν καλλίτερα τον Σημίτη, λένε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει από ίντριγκες.

Γενικώς ο Σημίτης δεν γνωρίζει από τίποτε. Εν πλήρει συγχύσει αθώος ή μάλλον εν πλήρει συγχύσει ύποπτος.

Ας θυμηθούμε όμως την Μαλβίνα. Στο παρακάτω βίντεο σχολιάζει το «κάνω έρωτα» με το «πηδάω»:

Κι εδώ την μόδα:

Advertisements

24 thoughts on “Μαλβίνα, Τάπερμαν, τσουΤσουκάτος

 1. geokalp 25/06/2008 στο 12:01 μμ Reply

  Aπλά θεά!
  ίσως ότι καλύτερα της εγχώριας τηλεόρασης και σίγουρα μοναδικό ταλέντο
  την έχουμε θυμηθεί αρκετά τελευταία και η συνέντευξη που βρήκες άψογη: με έβαλε να ψάχνω να βρω τα πρώην στελέχη του ΕΚΚΕ…

  ωραίο και το νέο look!

 2. clib 25/06/2008 στο 12:03 μμ Reply

  Η Μαλβίνα ήταν μοναδική. Αναντικατάστατη. Κατά κάποιο τρόπο η στάση της και η κριτική της δικαιώνονται σήμερα και νομίζω ότι οι περισσότεροι πολιτες της αναγνωρίουμε το θάρρος και την εντιμόηττά της.

  Κανένα βιντεάκι με λάθη του Σημίτη δεν βρήκες;

 3. SOFIA 25/06/2008 στο 12:36 μμ Reply

  Απίστευτη η Μαλβίνα! Έγραψε δική της ιστορία, αλλά έφυγε νωρίς ρε γ@μ@τ@!!! Μας έχει λείψει πολύ…
  Αν πέσει στα χέρια σου, διάβασε το «Πιο πολύ, πιο πολλοί», νομίζω ότι θα σου αρέσει!
  Τα βιντεάκια θα τα απολαύσω αργότερα, γιατί στην δουλειά δεν έχω ήχο!
  Καλημέρα Φώτη μου! 🙂

 4. Citronella 25/06/2008 στο 2:11 μμ Reply

  Φυσικά την θυμήθηκα κι εγώ με την ίδια ακριβώς αφορμή – ευχαριστούμε για το ποστ, όλα πολύ ουσιαστικά και ας μην τα ξεχνάμε..
  Πόσο μα πόσο λείπει γμτ!

 5. fvasileiou 25/06/2008 στο 2:49 μμ Reply

  @geokalp
  Μεγάλο ταλέντο, ακριβώς γιατί δεν περιοριζόταν μόνο στην τηλεόραση. Από αλλού πήγαζε και αλλού κυλούσε.

  Έχει ενδιαφέρον η μετέπειτα πορεία των του ΕΚΚΕ. Θα δεις ονόματα που θα τρίβεις τα μάτια σου…

  @clib
  ΙΕΚ Τάπερμαν, αυτό θες. Υπάρχουν στον σωλήνα ένα ή δύο…

  @SOFIA
  Γνώρισα την Μαλβίνα μέσω μιας φίλης μου, που την διάβαζε φανατικά στη «Γυναίκα». Μου φωτοτυπούσε τα κείμενά της και μου τα έδινε. Εγώ ερωτευμένος, τα διάβαζα. Έτσι γνώρισα αυτή τη γυναίκα από τα γραπτά της πολύ πριν την δω στην τηλεόραση. Έχω διαβάσει το «Πιο πολύ», αλλά δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα στα βιβλιοπωλεία. Όποιος το βρει, ας το πάρει. Είναι της Μαλβίνας κι αυτό αρκεί…

  @Citronella
  Πώς αυτή η εστέτ, η τόσο διαβασμένη, η απόλυτα εγκεφαλική, κατάφερε να γίνει λαϊκό είδωλο και να μιλήσει στις καρδιές των πολιτών, είναι από τα μυστήρια που η λογική δεν μπορεί να ερμηνεύσει εύκολα. Μόνο η αγάπη που είχε για τον Άνθρωπο, το εξηγεί…

 6. VK 25/06/2008 στο 3:45 μμ Reply

  Ρε τι μου θύμησες. Μόδα Μαλβίνας ήταν όλα τα λεφτά. Ειδικά όταν ήταν να περιγράψει εμφάνιση Λίτσας!!!!

  Τώρα σχετικά με τον Τσουκάτο ένα έχω να πω. Ο Τσουκάτος ήταν ο Ζαχόπουλος του ΠΑΣΟΚ μόνο στο πιο ντεκαβλέ!!!!

 7. fvasileiou 25/06/2008 στο 4:57 μμ Reply

  @VK
  Τσουκάτος – Ζαχόπουλος = Καμιά σχέση.
  Για πάρα, πάρα πολλούς λόγους…

 8. SOFIA 25/06/2008 στο 5:32 μμ Reply

  Δεν το ήξερα, ότι δεν κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία! Εγώ το έχω εδώ και πολλά χρόνια (διαμάντι για μια βιβλιοθήκη!), έπεσε τυχαία στα χέρια μου!
  …Έπρεπε να το φανταστώ! Τι άλλο έχεις να προτείνεις;
  Καλησπέρα Φώτη μου!

 9. fvasileiou 25/06/2008 στο 8:06 μμ Reply

  @SOFIA
  Μη το δένεις κόμπο: Μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά, απλώς να μην λείπει από κάποια βιβλιοπωλεία γιατί είναι σχετικά παλιό.

  Σκέφτομαι πέρα από τις παρουσιάσεις βιβλίων που κάνω κατά καιρούς, να κάνω κι ένα με συνολικότερες προτάσεις. Θα δούμε…

 10. Ίωνας 26/06/2008 στο 1:02 πμ Reply

  Πώς αυτή η εστέτ, η τόσο διαβασμένη, η απόλυτα εγκεφαλική, κατάφερε να γίνει λαϊκό είδωλο και να μιλήσει στις καρδιές των πολιτών, είναι από τα μυστήρια που η λογική δεν μπορεί να ερμηνεύσει εύκολα.

  Απολύτως λογικό μου φαίνεται.

  Απλά, η κοινωνία του θεάματος θέλει τον «διαβασμένο» «απόμακρο» και «συμπλεγματικό», ενώ υποτιμά διαχρονικά το Λαό και υποβιβάζει τα ένστικτά του. Όμως, το αυθεντικά λαϊκό δεν είναι προϊόν του «λαουτζίκου» της Κυρίας με τις Τέντες (τη θυμήθηκα διαβάζοντας τη λέξη «Ελευθεροτυπία» παραπάνω).

  Μυστηριακό, ναι. Μυστήριο, όχι.

 11. tdjm 26/06/2008 στο 11:03 πμ Reply

  Αριστη η Μαλβίνα!!

  Αλλά αφού ανέφερες τον κ. Τσουκάτο ,ένα πράγμα πρέπει να του το προσάψουμε ,τελικά δεν ήταν και τόσο καλός στρατηγός..Αφού τώρα τον αδειάζουν σαν σακί.

  Αυτό που με δαιμονίζει δε ,είναι η άνεση με την οποία μας πετούν στα μούτρα τον τρόπο που μας κλέβουν . Χωρίς καμιά αιδώ…
  Ποιός την έχασε θα μου πεις για να την βρουν αυτοί!!

 12. giota 26/06/2008 στο 1:57 μμ Reply

  Θεά η Μαλβίνα, ας αναπαύεται η ψυχή της!
  Να ‘σαι καλά Φώτη που μας την θύμισες!

 13. Theoprovlitos 26/06/2008 στο 5:51 μμ Reply

  Ναι. Στην αρχη βεβαια την ειχα παρεξηγησει απο μια παλια της εκπομπη με τα γκαζακια. Δεν θυμαμαι πια τι δεν μου αρεσε αλλα νομιζω ειχε μερικα κοινα στοιχεια με την Ανιτα Πανια (η εκπομπη).

  Αργοτερα βεβαια την κατασυμπαθησα και γιατι τολμουσε να τα βαλει με το καθεστως Σημιτη και να πει πως ο αυτοκτατορας ηταν γυμνος (οι ραφταδες ηταν οι Τσουκατοι) αλλα και γιατι ηταν ανατρεπτικη και απορβλεπτη. Δεν εμπαινε σε στερεοτυπα. Εκει που την ειχα ως αντιεκκλησιαστικη εκει πηγαινε και επαιρνε ευλογια από τον Χριστοδουλο. Μετα γυναικα να τα χωνει τοσο χοντρα στην μοδα εχετε ξαναδει. Παλι τα καινουργια ρουχα της αυτοκρατειρας απομυθοποιουνταν.

 14. astropeleki 26/06/2008 στο 8:49 μμ Reply

  Πω πω τι μου θύμησες τώρα!!! Παρόλο που ήμουν πιο μικρή, την έβλεπα ανελλιπώς και την γούσταρα πολύ για τον τρόπο, το ύφος που παρουσίαζε όλα όσα έλεγε. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος-΄αλλη σαν τη Μαλβίνα σήμερα.

 15. apos 26/06/2008 στο 9:47 μμ Reply

  Με έχουν καλύψει οι πάντες, οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ Φώτη.

 16. μούργος 26/06/2008 στο 10:04 μμ Reply

  φωτη, τρεχω αυτο τον καιρο και με προλαβες στη γωνια!!
  το πρωτο προσωπο που μου ηρθε στο νου μολις ραγισε το κρυσταλλινο προσωπειο του λογιστακου (καταρα στον λαδεμπορα) ηταν η Μαλβινα.
  ειχα ψαξει και προχειρα να βρω βιντεακια της για να ανεβασω.
  και βεβαια τη θυμηθηκα οχι τοσο για την σατιρα της οσο για τον φασιστικο και σκοτεινο πολεμο που της εκαναν οι υπερανω καθε υποψιας και κριτικης αυλικοι του.
  η χουντα ηταν πολυ πιο «τιμια» στους εχθρους της.
  υ.γ.
  «ο τσουκατος της ποπης» ηταν πιο γνωστος

 17. fvasileiou 27/06/2008 στο 12:26 πμ Reply

  @Ίωνας
  Καλώς μας ήρθες!
  Δεν έχεις κι άδικο… Το κριτήριό μας για το λαϊκό έχει αρχίσει να αλλοιώνεται με τους λαϊκιστές (Κακαουνάκης, Οικονομέας, Καμπουράκης, Χατζηνικολάου, και λοιποί συγγενείς)

 18. fvasileiou 27/06/2008 στο 12:32 πμ Reply

  @tdjm
  Άριστη δεν λες τίποτα. Το αισθητήριό της δεν το έχει κανένας.

  Για τον στρατηγό, τι να πω;;; Καλά τα κατάφερε τότε, αφού οδήγησε τον βασιλιά τους σε 4 νίκες. Και τα χρήματα που μάζεψε πριν τις εκλογές, πού τα βάζεις; Για το άδειασμα που του κάνουν τώρα τα πρώην συντρόφια, ευθύνεται και η Μαλβίνα, αφού αυτή ήταν που είχε επισημάνει τον ιδιαίτερο ρόλο του.

  @Theoprovlitos
  Ένα καλό συμπέρασμα που βγαίνει από την στάση της Μαλβίνας διαχρονικά είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε οχυρωμένοι πίσω από εγωισμούς και να μπορούμε να παραδεχόμαστε τις αλήθειες μας.

  @astropeleki
  Νομίζω ότι και η ιδιαίτερη γλώσσα που χρησιμοποιούσε, βοηθούσε στο να σου εντυπώνεται στο μυαλό, ασχέτως με την ηλικία που είχες…

 19. fvasileiou 27/06/2008 στο 12:37 πμ Reply

  @apos
  Την καλησπέρα μου αγαπητέ μου.

  @μούργος
  Ακριβώς: Κατάρα στον Λαδέμπορα!
  Η Μαλβίνα μιλούσε για τον λαδέμπορα. Όλοι οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι δεν είχαν καταλάβει τίποτα;
  Αν μου επιτρέπεται, εγώ θα σου ζητούσα να γράψεις κι εσύ για την Μαλβίνα και για όλα όσα πέρασε από το τότε καθεστώς. Είναι μια καλή ευκαιρία η τωρινή για να δείξουν οι πολίτες ότι η μνήμη τους δεν φτάνει μέχρι την προηγούμενη επίσκεψη στο σούπερμάρκετ.

 20. Μάρκο Τ 27/06/2008 στο 10:27 πμ Reply

  Τις εκπομπές της Μαλβίνας δεν τις έχανα. Ο καλός Θεός την πήρε νωρίς, κριμα βέβαια, μπορεί όμως και για καλό της (ξέρει Αυτός). Αλλά η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Η γύμνια και η σαπίλα του σημιτισμού τώρα φάνηκαν περίτρανα, μετά από κάμποσα χρόνια.
  Ο αρχιεπίσκοπός μας ειναι παλαιοημερολογίτης πάντως: Υποτάχτηκε στον σημιτισμό και γλείφεται ασύστολα από τον σημιτικό ΔΟΛ, ακόμα και από Πρετεντέρη (χτεσινό άρθρο στα ΝΕΑ), τη στιγμή που ο σημιτισμός έχει απαξιωθεί πλήρως.

 21. tdjm 27/06/2008 στο 11:18 πμ Reply

  Κατάρα στον λαδέμπορα!!!!
  Τι μου θυμήσατε τώρα!!!

  Ο συγχωρεμένος πια πατέρας μου ,δεξιός πάππου προς πάππου στις πολιτικές του πεποιθήσεις ,απορούσε κάθε φορά που στηνόμουν και παρακολουθούσα τις εκπομπές της Μελίνας. Περισσότερο μάλλον φοβόταν μην με ξεμυαλίσουν…Κάποτε λοιπόν αποφάσισε να δει τι σόι πράμα είναι αυτή η γυναίκαι και τι λέει…
  Στην πρώτη εκπομπή που άκουσε ,εντυπωσιασμένος φανερά από τα λεγόμενά της , εξάλλου σε κέρδιζε εύκολα,ήρθε άνοιξε την πόρτα του δωματίου μου και σιγανά μου είπε……*Αυτή η κοπέλλα ,είναι δεξιά και δεν το έχει καταλάβει ακόμα*…γέλασα με την ψυχή μου και σκέφτηκα χωρίς να του απαντήσω….*Αμ δεν είναι αυτή δεξιά πατέρα, εσύ είσαι κάτι άλλο και δεν το έχεις καταλάβει ακόμα*..
  Αχ τι μου θυμήσατε!!!

 22. fvasileiou 28/06/2008 στο 5:00 μμ Reply

  @Μάρκο Τ
  Οι άθλιοι έφτασαν σε σημείο να γράψουν ότι η πορεία της εθνικής στο EURO του 2004 οφειλόταν στον Σημίτη και την αισιοδοξία που μετέδιδε στους ποδοσφαιριστές!
  Για τον μητροπολίτη Αθηνών δεν λέω τίποτα προς το παρόν. Είναι ανύπαρκτος.

  @tdjm
  Ο Θεός να αναυπάσει και τους δυο!

 23. μούργος 29/06/2008 στο 10:14 μμ Reply

  φωτη, ο χρονος μου ειναι (-) για ποστ με κειμενα.
  αλλωστε οι πρωταγωνιστες πηραν το δρομο τους.
  ξεσκεπαστηκαν τοσο που πλεον ειναι γυμνοι (και βρωμικοι) στη θεα του κοσμου!

 24. fvasileiou 30/06/2008 στο 12:02 μμ Reply

  @μούργος
  Δύσκολη περίοδος -καταλαβαίνω.
  Κι εγώ ίσως βάλω πάγο τις επόμενες μέρες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: