Περί όνου σκιάς

Από τις πιο ανώφελες συζητήσεις που έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, είναι η περί τα οικολογικά θέματα, η οποία προμοτάρεται από μεγάλο συγκρότημα τύπου.

Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Αλλά γιατί όσο και να συζητάμε μεταξύ μας και όσο κι αν ψυχαναγκαζόμαστε, αποτέλεσμα δεν μπορούμε να έχουμε. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, και η συμβολή της στην μόλυνση ή την κλιματική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από μηδενική. Οπότε και η συμβολή μας στη διάσωση -πιο σωστά: συντήρηση- της σημερινής κατάστασης του πλανήτη, είναι ανάλογη.

Έπειτα, ο τρόπος που αναλαμβάνονται ορισμένες δράσεις μακροπρόθεσμα ζημιά προκαλούν. Μου έλεγε ένας φίλος μηχανικός, ειδικευμένος σε θέματα ενέργειας ότι πολύ προβληματίζονται από την πρόσφτατη δωρεάν διανομή λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης από το γνωστό συγκρότημα. Όχι μόνο για λόγους που ακούγονται κάπως φιλολογικοί (πχ. για να κατασκευαστούν όλοι αυτοί οι παραπάνω λαμπτήρες, χρειάστηκε τα εργοστάσια να δουλέψουν υπερωριακά, οπότε να καταναλώσουν μεγαλύτερη ενέργεια από το συνηθισμένο, συνεπώς, ζημιωμένοι βγήκαμε σε αυτό το θέμα), αλλά και για πιο πρακτικούς: Οι συγκεκριμένοι, μου είπε, λαμπτήρες περιέχουν υψηλή ποσότητα υδραργύρου και, επειδή θα χαλάσουν όλοι την ίδια περίπου περίοδο, ανησυχούν για το πού θα πάει αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό.

Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη άποψη, αυτή που προβάλλεται από το συγκρότημα.

Αλλά δεν χρειάζεται να μείνουμε σε αυτό – δεν χρειάζεται να μετατραπούμε σε περιβαλοντικούς ντεντέκτιβ. Όπως και να το πάρουμε, στην υπόθεση του παγκόσμιου κλίματος και της υπερθέρμανσης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η ίδια η Ε.Ε. ελάχιστα μπορεί να κάνει, αφού οι ρύποι της είναι εξαιρετικά μειωμένοι. Ουσιαστική παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο από τις Η.Π.Α., την Κίνα και την Ινδία, που είναι οι πλέον ενεργοβόρες χώρες. Όλη η υπόλοιπη κουβέντα τρομοκρατεί τον πολίτη.

Υπάρχουν φυσικά και πράγματα που μπορούν να γίνουν, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας στην Ελλάδα και θα βοηθήσουν το τοπικό περιβάλλον. Ένα καλό παράδειγμα είναι το βαμβάκι, που ρουφάει πολύ νερό, χωρίς να αποδίδει κανένα όφελος. Την αντικατάστασή του με άλλες καλλιέργειες τη ζητάει και η Ε.Ε. και η Ελληνική Πολιτεία εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, αλλά οι αγρότες αρνούνται. Δεν ακούω τους ευαίσθητους εφοπλιστές μηντιάρχες να ασχολούνται με τέτοια θέματα. Και όμως, θα οφελούσε τη χώρα περισσότερο από τον προπηλακισμό του γείτονα που πλένει το αυτοκίνητό του με λάστιχο…

Advertisements

16 thoughts on “Περί όνου σκιάς

 1. geokalp 03/07/2008 στο 1:16 μμ Reply

  μα κι η ευαισθησία κατευθυνόμενη είναι!

  το παράδειγμα αυτό, κι άλλα ακόμα συμβαίνουν λόγω μη σκέψης αλλά και οριοθέτησης πορείας προς τα κάπου
  βέβαια, δεν υπήρχαμε το 74-75 (ως χώρα) αλλά και τίποτε δεν έγινε από τότε…
  αλλά το θέμα της οικονομίας – αυτά που μας κάνουν να λέμε τους Σκοτσέζους τσιγγούνηδες – μας λείπει γενικά ως λαός

  παιδικές ασθένειες!

 2. Citronella 03/07/2008 στο 1:18 μμ Reply

  Πολύ χαίρομαι που επιτέλους διαβάζω και μια πιο-κοντά-στην-λογική άποψη για το θέμα. Αλλά καταλήγουμε μάλλον στο γνωστό, που λέγεται ημιμάθεια, νομίζω.
  Καλησπέρα!

 3. SOFIA 03/07/2008 στο 5:45 μμ Reply

  Αυτό το θεματάκι με τους λαμπτήρες δεν το ‘χω καταλάβει! Εκεί που όλοι χαίρονται ότι κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον (λες κι από κει θα σωθούμε!), αλλάζουμε λάμπες αβέρτα, τις μοιράζουμε σε δρόμου και πλατείες… Εκεί τις βγάζουμε ακατάλληλες και πρέπει να τις αποσύρουμε! Γιατί για μια φορά, πριν πλασάρουν ένα προϊόν, δεν σιγουρεύονται για τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον; Ψιλά γράμματα, ε;
  Καλησπέρα Φώτη μου!

 4. Αννα 03/07/2008 στο 9:14 μμ Reply

  Καλησπερα Φωτη,

  Δεν μαζευομαι και πολυ σπιτι…Διαβαζω τις αναρτησεις αλλα δεν κάνω καποιο σχολιο γιατι ειμαι σε φαση ξυπναω , χαζευω, παω θαλασσα , γυρναω κανω μπανιο ξαναφευγω…
  Να περνας ομορφα!!!

 5. Ακέστωρ 03/07/2008 στο 10:53 μμ Reply

  Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάς να σώσει τον πλανήτη. Το πρόβλημα είναι να σωθούν μερικά απαράμιλλης ομορφιάς τοπία απο την «αξιοποίηση» και την «ανάπλαση». Αρχίζοντας από τα βουνά της Αττικής και φθάνοντας στις Κυκλάδες, στο Μαίναλο και τον Παρνασσό, σε κάθε γωνιά όπου υπάρχουν χωματερές, νταμάρια, καταπατήσεις, αυθαιρεσίες και μπετά. Εκεί παίζεται το παιχνίδι κι εκεί χάνουμε κάθε μέρα τη μπάλα. Καημένη πατρίδα, αν μπορούσες να αποβάλεις τα μικρόβια που κατατρώνε το σώμα σου, δηλαδή τους χυδαίους Νεοέλληνες!

 6. Cacofonix 04/07/2008 στο 8:27 πμ Reply

  Μα Φώτη το συγκρότημα έχει αναλάβει ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ την οικολογία. Μαζί με τους ΑΛΕΚΟΥΣ.
  Εσύ δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για την οικολογία…

 7. tdjm 04/07/2008 στο 8:28 πμ Reply

  Δεν ξέρω Φώτη μου! Κι αυτό το δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μου ακούγεται κάπως.Σαν να με έχεις δεμένη σε μια καρέκλα και δίπλα μου να πνίγεται ο άλλος και να μην μπορώ να τον βοηθήσω!!

  Αυτό με τις λάμπες δεν έπεσε στην αντίληψή μου! Δηλαδή έδωσαν λάμπες ως διαφημιστική καμπάνια προτροπής για την λογική κατανάλωση ενέργειας και αυτές οι λάμπες όταν χαλάσουν θα κάνουν μεγαλύτερο κακό?????
  Ε ήμαρτον τι να πω…και αν έχω καταλάβει καλά τις έβγαλε εφημερίδα -περιοδικό ??? μαζί με τα σαμπουάν-σαπούνια -*μαγιώ-τσάντες???
  Με τα παρελκόμενα δηλαδή????

  Ούτε αυτό για το βαμβάκι το ήξερα!!!! Δηλαδή πως γίνεται αυτό. Η ΕΕ μόνο για αυτό θέλει να αντικαταστήσουμε την παραγωγή βαμβακιου με άλλες καλιέργειες??? Παράξενο μου φαίνεται!!

  Για πες αυτό με το βαμβάκι πως γίνεται ,άντε γιατί δεν νομίζω να περιμένεις από Ξανθιά και ειδικά πρωί να κάτσει να σκεφτεί!!!
  Θα κάνει καμιά έκρηξη ο εγκέφαλος!!

 8. ilias 04/07/2008 στο 9:38 πμ Reply

  Επειδή τυγχάνει να είμαι και εγώ ενεργειακός μηχανικός να επιβεβαιώσω ότι οι νέας τεχνολογίας λαμπτήρες έχουν αυξημένες ποσότητες υδραργύρου.

  Επίσης να σας πω ότι όταν έγκριτος συνάδελφος είχε προτείνει (επί εκσυγχρονισμού) να αντικατασταθεί η καλλιέργεια βαμβακιού με καλλιέργεια φελλού είχε λιδωρηθεί από το τότε σύστημα. Απλά να ενημερώσω ότι ο φελλός είναι ότι καλλίτερο υπάρχει στην μόνωση κτιρίων και εξασφαλίζει ιδιαίτερα μεγάλο εισόδημα. Δεν χρειάζεται νερό για την καλλιέργειά του, ευνοείται από ζεστά και ξηρά κλίματα.

  Το 80% του νερού στην Ελλάδα καταναλώνεται στον Θεσσαλικό Κάμπο.
  Ο φελλός για να αποφέρει σοδειά χρειάζεται 17 χρόνια περίπου.

 9. giota 04/07/2008 στο 11:55 πμ Reply

  Πες τα Φώτη….
  Καλημέρα! 🙂

 10. Δ. Τζ. 04/07/2008 στο 12:30 μμ Reply

  Η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που θα έπρεπε σαφώς να μας απασχολεί, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο: «πράσινη» υστερία και ενοχοποίηση (περίπου) όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Με λίγα λόγια το ενδιαφέρον για το περιβάλλον από μίντια, ΜΚΟ και απλούς πολίτες είναι κάτι χρήσιμο. Χρήσιμη επίσης είναι η ανακύκλωση καθώς και το να μην πετάμε τα σκουπίδια μας από κει κι από δω, σε δρόμους και παραλίες. Δεν κάνουν όλη τη ζημιά οι μεγάλες εταιρείες και τα εργοστάσια. Απλά και μικρά πραγματάκια που μας διαφεύγουν. Η εσχατολογία πάντα πούλαγε περισσότερο.

  Καλό Σ/Κ!

 11. fvasileiou 04/07/2008 στο 12:38 μμ Reply

  @geokalp
  Τα περισσοτερα που μπορούμε να κάνουμε και έχουν άμεση επίδραση στο περιβάλλον, έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία. Η ανακύκλωση είναι ένα καλό παράδειγμα. Η πρώτη της χρησιμότητα είναι η εξοικονόμηση υλών και η διαχείριση των σκουπιδιών, που κοστίζει πολύ.

  Πότε θα μεγαλώσουμε είναι το θέμα.,

  @Citronella
  To μόνο που μπορούμε να τα λέμε και να τα συζητάμε μεταξύ μας. Με ψυχραιμία και όση λογική διαθέτουμε.

  @SOFIA
  Όλα τα καλά και τα κακά του πολιτισμού ας είναι ενεργοβόρα -πώς να το κάνουμε;
  Το τι συνέβη με τους λαμπτήρες, το εξηγεί ο ilias στο σχόλιό του καλλίτερα από ότι εγώ.

  @Αννα
  Να περνάς καλά και πρόσεχε τον ήλιο. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.

 12. fvasileiou 04/07/2008 στο 12:43 μμ Reply

  @Ακέστωρ
  Και αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον άμεσο περιβάλλον μας, αγχωνόμαστε με τους πάγους της Ανταρκτικής…

  @Cacofonix
  Πόσω μάλλον να κρίνω…

  @tdjm
  Ο ilias στο σχόλιό του εξηγεί τι συνέβη με τους λαμπτήρες και πώς αυτοί μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο περιβάλλον.
  Το βαμβάκι καλλιεργείται μόνο στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, γιατί καταστρέφει το περιβάλλον. Χρειάζεται πολύ νερό. Η Θεσσαλία κινδυνεύει από ερημοποίηση εξαιτίας της καλλιέργειας βάμβακος. Αυτός είναι ο κίνδυνος – εκεί πρέπει να δουλέψουμε κι εκεί μπορούμε να προσφέρουμε. Τα υπόλοιπα είναι λιγότερα από σταγόνα στον ωκεανό.

  @ilias
  Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις διευκρινίσεις.

  @giota
  Καλημέρα. Ό,τι μπορώ και ξέρω….

  @δ. τζ
  Ακριβώς αυτό: Η εσχατολογία πουλάει περισσότερο!

 13. tdjm 04/07/2008 στο 2:03 μμ Reply

  Oταν ξύπνησα ,αφού κατέβασα την γαβάθα με τον καφέ..κατάλαβα ότι εννοούσατε το πότισμα……

  Σιγά σιγά παιδιά ένας ένας τις μούτζες!!!

 14. fvasileiou 05/07/2008 στο 9:51 μμ Reply

  @tdjm
  Όχι-όχι… Δεν μουτζώνουμε ποτέ μια Ξανθιά που δεν έχει πιει τον καφέ της…

  Καλό Σαββατοκύριακο!!!

 15. Theoprovlitos 09/07/2008 στο 7:05 πμ Reply

  Απο τη στιγμη που πηρε μεχρι και ο Al Gore Nobel για τις οικολογικες του ευαισθησιες τι να πω. Αρχιζω να υποψιαζομαι πως τοσος ξαφνικος πονος για την οικολογια κατι βρωμαει.

  Τωρα για το συγκροτημα που λες θυμιζει λιγο απαντησεις απο τις υποψηφιες των καλλιστειων.

  Που να τρεχεις χρυση μου στα χωράφια με τα τακουυυύνια;

 16. fvasileiou 09/07/2008 στο 10:05 πμ Reply

  @Theoprovlitos
  Μα δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι πως αλλιώς ενημερώνεις τον Αμερικανό, που βρίσκεται σε νιρβάνα, η επίσημη ενημέρωση έχει αποκλείσει όρους όπως «υπερθέρμανση», και η χώρα του είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την μόλυνση του πλανήτη κι αλλιώς την τον Έλληνα;

  Ο Γκορ είναι ίσως ο καλλίτερος του χωριού (τουλάχιστον δεν φαίνεται να διακατέχεται από την υστερία των άλλων οικο-ανησυχούντων).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: