Ντόπινγκ: Το ποτήρι δεν ξεχειλίζει…

«Έρχομαι μπροστά σας νιώθοντας απερίγραπτη ντροπή για να παραδεχτώ ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη σας. Υπήρξα ανέντιμη κι έχετε όλο το δίκιο να είσαστε θυμωμένοι μαζί μου. Απογοήτευσα την οικογένειά μου, απογοήτευσα την χώρα μου κι απογοήτευσα και τον εαυτό μου. Κατανοώ ότι λέγοντας πόσο πολύ λυπάμαι δεν είναι αρκετό για να γιατρέψω τον πόνο και τις πληγές που σας προκάλεσα. Ικετεύω όμως για την συγγνώμη σας κι ελπίζω να βρείτε την δύναμη μέσα στις καρδιές σας να μου τη δώσετε»

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στα ΜΜΕ και τους Αμερικανούς πολίτες η Marion Jones στις 5 Οκτωβρίου 2007 με δάκρυα στα μάτια έξω από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης. Για χρόνια την κυνηγούσε η Αμερικάνικη Επιτροπή Αντιντόπινγκ και όταν την πιάσανε ούτε να το κουκουλώσουν προσπάθησαν, ούτε να την προστατέψουν, ούτε της χαρίστηκαν: Η Μάριον Τζόουνς σύρθηκε στα δικαστήρια, δικάστηκε και καταδικάστηκε και τώρα εκτίει την ποινή της. Επιπλέον, η Μάριον Τζόουνς καταστράφηκε οικονομικά. Υπήρξε μία από τις πιο καλοπληρωμένες γυναίκες αθλήτριες κι όμως αναγκάστηκε να πουλήσει ό,τι της άνηκε, ακόμα και το σπίτι της μητέρας της, για να μπορέσει να πληρώσει τα πρόστιμα και τις αμοιβές των δικηγόρων.

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Φυσικά και όχι.

Οι «δικοί μας» οι πρωταθλητές έχουν ένα ισχυρό τείχος προστασίας γύρω τους. Η περίπτωση Ιακώβου είναι χαρακτηριστική: Ο άνθρωπος πιάστηκε επ’ αυτοφόρω να έχει ντοπάρει όλους τους αθλητές του και ούτε τις πράξεις του παραδέχτηκε, ούτε απολογήθηκε, ούτε συγγνώμη ζήτησε. Αντιθέτως τόσο ο ίδιος, όσο κι οι δικηγόροι του, οι μεγαλοδημοσιογράφοι, πολιτικοί, παράγοντες κάθε είδους που ευδοκιμούν σε τούτη εδώ τη χώρα, πουλούσαν τσαμπουκά. Οι (λίγες και σε συγκεκριμένα Μέσα) συνεντεύξεις που έδωσε περιείχαν ερωτήσεις που ξεκινούσαν «Χρήστο Ιακώβου, είσαι ένας ζωντανός θρύλος του αθλητισμού, σήκωσες την Ελλάδα ψηλά, μας έκανες τόσες φορές περήφανους, είσαι ένας μεγάλος ήρωας, ο νέος Κολοκοτρώνης, η μετεμψύχωση του Καραϊσκάκη», ενώ σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα θα βρισκόταν κι ένας δημοσιογράφος να τον ρωτήσει «Βρε αληταρά, ρε ξευτιλισμένε άντρα, τα δεκαοχτάχρονα και τα εικοσάχρονα που στα εμπιστεύονταν οι γονείς τους, ξέραν τι τα τάιζες;»

Σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα όμως δεν θα περιέφεραν προεκλογικά την παρέα των ντοπαρισμένων αθλητών προς ενίσχυση υποψήφιων δημάρχων και υπουργίσκων. Ούτε θα έχτιζαν Σπίτι της Άρσης Βαρών τη στιγμή που η Εθνική Βιβλιοθήκη αντιμετώπιζε σοβαρό κτιριακό πρόβλημα και οι συλλογές της σαπίζουν σε υπόγεια διάσπαρτα στην Αττική.

Δεκαπέντε Έλληνες αθλητές πιάσανε ντοπαρισμένους τους τελευταίους 4-5 μήνες και το πιο σοκαριστικό είναι ότι κανένας δεν σοκάρεται. Όχι, το ποτήρι δεν έχει ξεχειλίσει. Αν αύριο -δηλαδή σήμερα ή, καλλίτερα, χτες- η Πολιτεία έπαιρνε πραγματικά δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, θα προκαλούνταν κατακραυγή εναντίον της! Κανένας δεν πιέζει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ούτε καν οι γονείς των αθλητών -οι γονείς παιδιών που στα 15 και 16 τους χρόνια απειλούνται με στείρωση, καρκίνους και δεν ξέρω τι άλλο. Ιδού ποιο είναι το πλέον ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στην Ελλάδα!

Ακούω ότι πιέζεται το υπουργείο από παράγοντες και αθλητές να μην αφαιρεθούν τα προνόμια των αθλητών, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε, λένε, σοβαρό πρωταθλητισμό. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποιος να πιέσει ώστε να δοθούν προνόμια στους νέους επιστήμονες, μπας κι επιτέλους αποκτήσει η χώρα, η οποία είναι έρμαιο των Απέκηδων, σοβαρό επιστημονικό προσωπικό; Αλλά βέβαια η πρόοδος στην επιστημονική έρευνα δεν κάνει τον Έλληνα να αισθάνεται ισχυρός κι αισιόδοξος κι ότι η χώρα του ανήκει στο «κλαμπ των ισχυρών», όπως τον κάνουν να νιώθει τα δίποδα βουνά χημικών μυώνων.

Advertisements

19 thoughts on “Ντόπινγκ: Το ποτήρι δεν ξεχειλίζει…

 1. Γκρινιάρης 19/08/2008 στο 7:31 μμ Reply

  Νομίζω ότι στις τελευταίες σου προτάσεις βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης, η πηγή του κακού αν το θες. Και τι αν δεν έχουμε σοβαρό και ανταγωνιστικό πρωταθλητισμό; Ναι, είναι κλισέ ό,τι άλλο αθλητισμός και άλλο πρωταθλητισμός, αλλά στην ουσία του είναι σωστό. Ναι, η άσκηση είναι ευεργετική και πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε και να ωθούμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση, πρώτα απ’ όλα για λόγους υγείας, αλλά και για άλλες αρετές που αναπτύσσει, όπως η άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η ομαδικότητα, το να βάζεις στόχους κλπ. Αλλά τι σχέση έχουν αυτά αφ’ ενός με τα ψεύτικα είδωλα που δημιουργούνται και αφ’εταίρου με την υπέρμετρη εθνικοποίηση διοργανώσεων, νικών και ηττών. Και ειδικά στο τελευταίο ευθύνη έχουν πάρα πολλοί.

  Όταν το παιδί ντοπάρεται για να πιάσει ένα χρόνο, ώστε να πάρει μόρια για τις πανελλήνιες, τι να συζητήσουμε και τι να πούμε;

  Και όλοι για άλλη μια φορά μένουν εμβρόντητοι.

  Πολύ ωραίο post.

 2. Σοφία 19/08/2008 στο 10:06 μμ Reply

  Προσωπικά είμαι ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της νομιμοποίησης του ντόπινγκ ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Φαντάζομαι ότι αυτοί που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, ακόμα και τα νεαρά παιδιά και οι γονείς τους, γνωρίζουν τι παίζει. Ας το μάθουμε κι εμείς λοιπόν, για να έχουμε σφαιρική άποψη του θέματος…

 3. wilma 20/08/2008 στο 12:16 πμ Reply

  Σοφία, πολύ σωστό αυτό που λες. αυτη είναι η πραγματικότητα, ακόμη κι η Τζόουνς ένας αποδιοπομπαίος τράγος φαντάζει στα μάτια μου. Φώτη δε διαφωνώ με ότι λες. απλά νομίζω ότι η Σοφία δίνει τη λύση σε αυτό που δεν θέλουμε να δούμε

 4. scarface 20/08/2008 στο 1:12 πμ Reply

  Εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των Ολυμπιακών αγώνων.
  Όχι άλλος εξευτελισμός στο όνομα της Ολυμπιακής ιδέας.
  Ποια ιδέα δηλαδή? Τι έχει μείνει από τους Ολυπιακούς αγώνες που κάποτε γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα ή με την αναβίωση τους το 1896.
  Τίποτα.
  Φαρμακωμένα ρεκόρ , πλαστά μετάλια (Φελπς), Ολυμπιονίκες μελοθάνατοι.
  Αθάνατοι μέλη της Δοε , διεφθαρμένοι και αγορασμένοι ψήφοι κάθε τέσσερα χρόνια.
  Η ιερή κάποτε φλόγα να μεταφέρεται από τη Μαρί Κωσταντάτου και το Κυριακού.
  Ε , τι άλλο να δούμε για να πούμε τέλος. Έλεος πια.

 5. Mara Lisha 20/08/2008 στο 7:05 πμ Reply

  Θεωρώ πως η πολιτική των δυο μεγάλων κομμάτων στην χώρα θέλει τον πρωταθλητισμό να κυμαίνεται σε αυτού του είδους τα επίπεδα. Μετάλλια θέλουν, όποτε δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος που θα αποκτηθούν! Μακάρι να κάνω λάθος.

 6. giota 20/08/2008 στο 7:35 πμ Reply

  Το πρόβλημα είναι ότι όπως λες κι εσύ 15 αθλητλες μας πιάστηκαν ντοπαρισμένοι τους τελευταίους 5 μήνες και όλοι σοκαρίστηκαν. Όχι για τον ψευδή πρωταθλητισμό που στηρίζει τις βάσεις του σε ουσίες, αλλά για τον «μοχθηρό» τρόπο με τον οποίο βγήκαν τ’ αποτελέσματα από το κέντρο αντιντόπινγκ. Κανείς δεν ήξερε! Δολιοφθορά και κουραφέξαλα… Μας έχουν βάλει στο μάτι λένε οι Έλληνες αθλητές. Συγνώμη, αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος θα πιστέψει ότι ανάμεσα στις 200 και χώρες που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι έχουν βάλει στόχο την Ψαροκώσταινα Ελλαδίτσα; Για να συνέλθουμε λίγο!

  Αντί να πιστεύουμε πως όλο το σύμπαν θέλει το κακό και την διαπόμπευσή μας, ας ενδιαφερθούμε καλύτερα για το μέλλον ενός υγιούς αθλητισμού, χωρίς ντόπα, χωρίς ουσίες. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την ομάδα Άρσης Βαρών οι αρμόδιοι φορείς είπαν «άσε να περάσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και θα το κανονίσουμε, θα λάβουμε δραστικά μέτρα». Ποιο το αποτέλεσμα; Εν μέσω των αγώνων να πιστούν άλλοι 3-4 αθλητές μας ντοπαρισμένοι και τώρα ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Επιτέλους… είναι καιρόα να ενδιαφερθούμε για το μέλλον των παιδιών μας και για καθαρές νίκες. Αν είναι να ‘ναι σημαδεμένες από αναβολικά καλύτερα να μην έρθουν ποτέ.

 7. fvasileiou 20/08/2008 στο 10:39 πμ Reply

  @Σοφία
  Νομιμοποίηση της ντόπας; Δηλαδή κάτι σαν νομιμοποίηση των ναρκωτικών; Μόνο που στην Ολλανδία η νομιμοποίηση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και επιστρέφουν σε περιορισμούς.
  Αλλά ένας νόμιμος ντοπαρισμένος αθλητισμός θα έχει ενδιαφέρον; Όχι. Σύγκρινε το κατς με το μποξ και θα βγάλεις πολλά συμπεράσματα.

  @wilma
  Εδώ στην Ελλάδα μας αρέσει να παριστάνουμε τα θύματα ή να βλέπουμε θύματα παντού: Η Μ. Τζόουνς δεν τα έριξε ούτε σε σκοτεινές συνωμοσίες, ούτε στα δύσκολα παιδικά της χρόνια, ούτε στην κακούργα την κοινωνία. Πήρε την ευθύνη πάνω της. Υπό αυτή την έννοια, καθόλου θύμα δεν είναι.

  Πότε θα δω σε αυτή την χώρα κάποιον να λέει: Εγώ φταίω;

  @Scarface
  Υπέρ της κατάργησης των Ολυμπιακών αγώνων ήταν και ο Πλάτων (ναι, ο αρχαίος φιλόσοφος) για τους ίδιους λόγους που αναφέρεις κι εσύ: Διαστρεβλωμένος πρωταθλητισμός, ντόπα, κτλ. Τα γράφει στην «Πολιτεία». Αν έχω κέφι μπορεί να ανεβάσω το απόσπασμα από βδομάδα.

  Όσο για την «ιερή» φλόγα είναι Χιτλερικής εμπνεύσεως: Για πρώτη φορά έγινε η τελετή για τους ναζιστικούς ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Κι αυτό κάτι πρέπει να μας πει επιτέλους.

  @Mara Lisha
  Στα γενικά δεν κάνεις λάθος. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να βάζουμε τα δυο μεγάλα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι. Θέλω να πω: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί Πασόκ διαμορφώθηκε ένας στρεβλός και αρρωστημένος πρωταθλητισμός σε πολλά αθλήματα. Αλλά στο Πασόκ ανήκει -αν δεν κάνω λάθος- και ο Βασιλακόπουλος, ο ηγέτης του Ελληνικού μπάσκετ, του πιο καθαρού και ενδιαφέροντος πρωταθλήματος. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ν.Δ. δεν κατήγγειλε με ενθουσιασμό όταν ήταν αντιπολίτευση αυτό τον πρωταθλητισμό και τον ανέχτηκε ως ένα βαθμό ως κυβέρνηση. Αλλά και τα μικρότερα κόμματα τι έκαναν; Δεν είδα ούτε το ΚΚΕ, ούτε τον Συνασπισμό, ούτε ΛΑΟΣ, ούτε καν τον Λεβέντη να μιλάνε για ντόπες και βρομιές, τότε που θα άξιζε να μιλήσουν: Όταν τα χρυσά έπεφταν βροχή…

  @giota
  Χτες, στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο Ν. Στραβελάκης έκανε την εξής ενδιαφέρουσα διευκρίνιση: Ότι οι αποκαλύψεις για τους ντοπαρισμένους αθλητές δεν πρέπει να σκιάσουν τα μετάλλια του Π. Δήμα και των άλλων αρσιβαριστών, τα οποία είναι καθαρά-καθαρότατα, και τα οποία αποκτήθηκαν με τις προσπάθειες και την δουλειά του Χρ. Ιακώβου και των αθλητών!!!
  Χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τίποτα;;;

 8. apos 20/08/2008 στο 10:42 πμ Reply

  Φώτη, αν διαβάσεις και το δικό μου Post, πάλι συμφωνούμε. Αμάν πια!
  Αν και διαφωνώ σε κάτι: Η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση. Ο Μουζέλης είχε απόλυτο δίκιο: ημι-περιφέρεια. Και αν….

 9. Γκρινιάρης 20/08/2008 στο 12:01 μμ Reply

  Άλλο πλήρης διαφάνεια, άλλο να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κι άλλο νομιμοποίηση.

  Δηλαδή τι; Νομιμοποίηση μιας πρακτικής που αποδεδειγμένα έχει παρενέργειες, ακόμα και σε όχι υπερβολική χρήση (το λέω για να μη φέρει κάποιος ως αντιπαράδειγμα το αλκοόλ πχ) στο βωμό του ανταγωνισμού, της νίκης; Γιατί; Για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, απλά κάποιοι προτιμούν να εθελοτυφλούν γιατί δε συμφέρει. Αλλά τη νομιμοποίηση της ντόπας για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, οι θεατές, οι διοργανωτές, οι επιχειρήσεις, απλά και μόνο επειδή θα γίνεται στα φανερά, δυσκολεύομαι αν το δεχτώ.

 10. Mara Lisha 20/08/2008 στο 12:09 μμ Reply

  Αγαπητέ Φώτη, συμφωνώ πως την πολιτική των δυο μεγάλων κομμάτων ακολουθούν και τα μικρά. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν βέβαια διαφορές ανάμεσα τους.
  Και βέβαια δεν τοποθετώ τα δυο μεγάλα κόμματα σ’ ένα τσουβάλι. Απλά θεωρώ πως δεν έχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο σκέψης, πάνω απ’ όλα για το συγκεκριμένο θέμα.
  Δεν ξεχνώ επίσης πως εμείς τους εκλέγουμε και κατά μίαν άποψη πραγματοποιούν τα δικά μας θέλω.
  Να μιλήσω προσωπικά. Εγώ ήθελα να είμαστε πρώτοι, να παίρνουμε μετάλλια. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να μάθω το πώς τα παίρνουμε.
  Δεν με ενοχλούσε που οι αθλητές λάμβαναν προνομιούχες θέσεις στο δημόσιο, χρήματα, ως και κλειδιά πόλεων. Ήθελα να ριγώ στο άκουσμα του Εθνικού μας ύμνου. Πιστεύω και πολύς κόσμος ακόμη, σκεφτόταν παρόμοια. Με ενοχλεί το κλέψιμο, το έχω ξαναπεί, αλλά αν δεν «καθάριζε το τοπίο» η ΔΟΕ δεν θα πανηγυρίζαμε τώρα; Θα συζητούσαμε για τα αναβολικά που μπορεί να έπαιρναν αθλητές από άλλες χώρες;

 11. fvasileiou 20/08/2008 στο 12:30 μμ Reply

  @apos
  Συμφωνούμε, συμφωνούμε, αλλά και διαφωνούμε: Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Έχει όλα τα κακά των μεσογειακών χωρών (μεγεθυμένα ίσως). Και επιπλέον είμαστε πολύ, μα πάρα πολύ, κακομαθημένοι.

  @griniaris
  Νομίζω κανένας δεν το δέχεται. Ότι απλώς ένα μπούχτισμα εκφράζει αυτή η άποψη από όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε το σκονάκι…

  @Mara Lisha
  Περιέγραψες με τον πιο εύγλωττο τρόπο το βασικό πρόβλημα της Ελλ. κοινωνίας της τελευταίας δεκαπενταετίας χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον αθλητισμό: Δίψα για διάκριση – άρνηση για δουλειά…

 12. δ.τζ. 20/08/2008 στο 10:33 μμ Reply

  Το αστείο είναι ότι για μια ακόμα φορά τα κανάλια μιλούν για «σοκαρισμένη κοινωνία». Έλεος! Αυτή η κοινωνία δεν έχει βαρεθεί να σοκάρεται τόσες φορές μέσα σε λίγους μήνες;

  Όσο για δηλώσεις του τύπου «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», «το ποτήρι ξεχείλισε» κλπ., τα έχουμε ξανακούσει. Φαίνεται όμως ότι παρά τα πολλά κρούσματα μυαλό δε βγάζουμε. Πάλι για νέο νομοθετικό πλαίσιο μιλάμε. Μα αν το ζήτημα ήταν νομοθετικό θα είχε λυθεί μετά από τόσες προσπάθειες. Αντιθέτως εδώ υπάρχουν αθλητικές και πολιτικές διαστάσεις, αλλά κυρίως κοινωνικές.

  Για τα προνόμια των αθλητών δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου οι ολυμπιονίκες δεν ανοίγουν προποτζίδικα και δεν γίνονται αξιωματικοί(!) του στρατού. Και τέλος πάντων αν θέλουμε να έχουν βάση τα όσα υποστηρίζουμε για το «αρχαίο ελληνικό πνεύμα», το κίνητρο για να έχουμε (πρωτ)αθλητισμό δεν μπορεί να είναι υλικό ή οικονομικό. Βέβαια, πρώτα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα αθλητικά μας «θεμέλια»: δεν βλέπω φιλάθλους, αλλά οπαδούς. Δείτε επίσης την ποιότητα και την ποσότητα των αθλητικών εφημερίδων. Και κυρίως, όσο και αν δεν μας αρέσει, δεν μπορεί να υπάρξει πρωταθλητισμός χωρίς σοβαρό αθλητισμό. Και το πιο λυπηρό είναι ότι ως κοινωνία προάγουμε τον πρωταθλητισμό και αδιαφορούμε παντελώς για τον αθλητισμό….

 13. geokalp 21/08/2008 στο 11:08 πμ Reply

  αρχικά: κανένα ώφελος των ολυμπιονικών – λίγα/ελάχιστα κρούσματα
  μετά: προνόμια ολυμπιονικών – «πάρε ντόπα»
  επόμενο: μερική κατάργηση προνομίων ή προνόμια μέχρι την 6η θέση, αντί της 8ης – «πάρε επιπλέον ντόπα, δε φτάνει η 7η θέση»

  κάποιος έλεγε ότι σε λίγο η ντόπα θα πουλιέται ως πανάκριβο ναρκωτικό

  η λύση της πλήρους ελευθέρωσης (deregulation) όπως αποδεικνύεται από άλλους τομείς της κοινωνίας, π.χ. οικονομία, δείχνει ότι απέτυχε
  οπότε η λύση της δυνάμωσης του αντιντόπινγκ μοιάζει ακόμα η πιο ενδεδειγμένη λύση

  βέβαια στην Ελλάδα, όλοι «θέλουν», όλοι «μιλάνε» και ποτέ τίποτε δε γίνεται…

 14. fpboy 21/08/2008 στο 4:09 μμ Reply

  To ποστ σου είναι τέλειο.
  Η αλήθεια είναι οτι η Νέα Δημοκρατία και το επικοινωνιακό της επιτελείο
  εκμεταλλεύονται τα αθλητικά γεγονότα
  και ήλπιζαν να κάνουμε κάποιες επιτυχίς για να ξεφύγουμε απο τα σκάνδαλα.
  Τώρα τον Σεπτέμβρη που θα κάνουν τον νόμο θα είναι αργά.

  Τα λεφτά δεν πάνε στους »νέους επιστήμουνες» η στους »νέους καλλιτέχνες» γιατί εδώ δεν είναι Βερολίνο και Λονδίνο.
  Η βάση του κυβερνών κόμματος αποτελείται απο λαικούς συντηρητικούς ανθρώπους
  που αυτά δεν τα πολυκαταλαβαίνουν.
  Τα πατριωτικά της Χαλκιά όμως για το ανώτερο d.n.a των Ελλήνων τους κάνουν να χαμογελάνε και τους κρατάνε συσπειρωμένους στο πλευρό του Κωστάκη.
  Έτσι και αλλοιώς επι ημερών του είδαν την σύνταξη τους να φτάνει τα 330 ευρώ!

 15. fvasileiou 21/08/2008 στο 9:34 μμ Reply

  @δ. τζ.
  Έχεις δίκιο: Το νομοθετικό πλαίσιο δεν αρκεί, χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί. Έπειτα τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολύ, πάρα πολύ μεγάλα και δεν ξέρεις αν μπορείς να τα τιθασεύσεις με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το θέμα των καναλιών είναι ενδεικτικό: Ο βασικός μέτοχος δεν πέρασε λόγω της αντίδρασης των καναλαρχών, κι ας ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Το θέμα «ρυθμίστηκε» αλλιώς: Με την πλήρη απαξίωση της ενημέρωσης που προσφέρουν και των δημοσιογράφων τους. Ίσως γίνει κάτι τέτοιο και στον πρωταθλητισμό…

  @geokalp
  Τα προνόμια πρέπει να καταργηθούν, όχι για να καταπολεμηθεί η ντόπα, αλλά γιατί σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν νοούνται προνόμια. Συνεπώς, κανένα προνόμιο. Ούτε καν για τους «χρυσούς».

  Στην Ελλάδα οι μετά Χριστόν προφήτες…

 16. fvasileiou 21/08/2008 στο 9:41 μμ Reply

  @fpboy
  Καλώς μας ήρθες!

  Κάνεις βέβαια ένα λάθος: Το Πασόκ, με κινητήρια δύναμη τον Γιώργο Λιάνη, ήταν εκείνο που έκανε το colpo grosso με τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους Ολυμπιονίκες. Σου θυμίζω ότι το «Σπίτι της Άρσης Βαρών» χτίστηκε στη Νίκαια για να εξυπηρετηθεί ο εκεί υποστηριζόμενος δήμαρχος του Πασόκ, στου οποίου την προεκλογική εκστρατεία έπαιξε ενεργό ρόλο ο Ιακώβου και ο θίασός του. Οι ίδιοι πήγαιναν και στη Φλώρινα και όπου αλλού είχαν συμφέρον.
  Έπειτα, εκείνος που μίλησε για την Ελλάδα των Ολυμπιονικών και την άλλη Ελλάδα δεν ήταν φυσικά ο Καραμανλής, αλλά ο Σημίτης και το έκανε τη νύχτα που καιγόταν η Πάρνηθα.
  Αλλά το ποιος ενίσχυσε τον χυδαίο, φτηνό, ντοπαρισμένο εθνικισμός εις βάρος του πολιτισμού, φαίνεται ξεκάθαρα από την λεγόμενη «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Το πώς κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα του Ελληνικού λαού και από ποιους είναι μια από τις σελίδες της πρόσφατης ιστορίας που αποσιωπάται επιμελώς. Μαζί φυσικά με το πόσο κόστισαν, το πώς και γιατί κατασκευάστηκαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
  Ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να πούμε όσα ξέρουμε…

 17. fpboy 22/08/2008 στο 1:54 μμ Reply

  Γεια χαρά.
  Το Πασόκ είναι το άλλοθι της Νέας Δημοκρατίας
  και το ανάποδο!
  Τα επιχειρήματα που »τσακωνονται» μεταξύ τους
  οι fan των δυο κομμάτων του τύπου
  »εσείς είστε πιο πολύ απατεώνες απο εμάς» κ.τ.λ,
  δεν μου λένε τίποτα.
  Αν είσαι Νέα Δημοκρατία μετά απ’όλα αυτά
  ίσως θα ήταν ώρα να τους »παρατήσεις».
  Την ευθήνη την έχουνε οι κυβερνήσεις.
  Και η Ν.Δ είναι ααυτή την στιγμή η κυβέρνηση
  που υπέθαλψε το κύκλωμα της ντόπας για να καρπωθεί
  επικοινωνιακά ωφέλη.
  Τα ξαναλέμε.

 18. fpboy 22/08/2008 στο 1:54 μμ Reply

  Ελπίζω για κάποιο πιο χαρούμενο θέμα…

 19. fvasileiou 22/08/2008 στο 5:29 μμ Reply

  @fpboy
  Την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις, όσο αναλογεί στον καθένα, αλλά την έχει κι ο λαός. Δεν μπορεί ο λαός να είναι πάντα ανεύθυνος με το χέρι τεντωμένο ζητώντας μόνο και γκρινιάζοντας.

  Εντάξει, ο ένας τα ρίχνει στον άλλο -αυτό είναι γενικός κανόνας. Αλλά το κακό, η κατηφόρα κάποτε ξεκίνησε και το πότε ξεκίνησε είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο: Το πάθος με τα χρυσά και τους Ολυμπιονίκες δεν ξεκίνησε πριν από 2 ούτε πριν από 5 χρόνια -πώς να το κάνουμε;

  Επίτρεψέ μου να προσθέσω κάτι με καθαρά λόγια, γιατί τα υπονοούμενα ούτε μου αρέσουν, ούτε τα καταλαβαίνω: Αναφέρεσαι στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με έναν υποτιμητικό τρόπο («λαϊκοί άνθρωποι που χαμογελάνε χωρίς να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, ούτε καταλαβαίνουν την τέχνη και τις επιστήμες»). Αυτή η λογική του κοινωνικού ρατσισμού καθόλου δεν μου αρέσει. Και είμαι βέβαιος ότι ήταν μια λεκτική υπερβολή, ένα ρητορικό σχήμα για να ενισχύσεις το επιχείρημά σου.

  Πέρα όμως από τις διαφωνίες σε σχέση με τις ευθύνες, οι οποίες έχουν να κάνουν εν πολλοίς με το παρελθόν, εγώ χαίρομαι για κάτι άλλο: Γιατί και οι δυο συμφωνούμε -και επίτρεψέ μου να προσθέσω εδώ το απόλυτα: συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν- στο πώς είναι σήμερα η κατάσταση και στο ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραματικά μέτρα. Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει κάποτε να επενδύσουμε και να το ενισχύσουμε. Αλλιώς δεν πάμε πουθενά…

  CU

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: