Ήρθε η ώρα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να κάνουν τουμπεκί…

Ξόδεψα αρκετό χρόνο διαβάζοντας τα σχόλια των πολιτών στο BBC News για την κρίση στον Καύκασο. Το ερώτημα ήταν απλό και σαφές: Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν Ν. Οσετία και Αμπχαζία; Εξίσου σαφής είναι και οι απαντήσεις: Οι συντριπτικά περισσότεροι απαντούν ότι ναι, αφού το θέλουν, ας ανεξαρτητοποιηθούν. Και μάλιστα προχωράνε ακόμα παραπέρα φέρνοντας το Κόσοβο για παράδειγμα: Αφού αναγνωρίσαμε ανεξάρτητο το Κόσοβο χωρίς να έχει περάσει κάτι τέτοιο από τον ΟΗΕ, γιατί να μην κάνει και η Ρωσία το ίδιο; Οι πολίτες που απαντούν έτσι δεν είναι ούτε Ελληναράδες οπαδοί του Λιακόπουλου, ούτε Ρώσοι υμνητές του Πούτιν. Είναι Βρετανοί, Γερμανοί, Αμερικάνοι, Αυστραλοί, κοκ.

Πράγμα που σημαίνει:

1. Η επιχειρηματολογία των ηγετών της Δύσης δεν πείθει κανέναν. Ούτε καν τους πολίτες τους. Ίσως γι’ αυτό ο γάλλος ΥΠΕΞ ζήτησε να μην φέρνουμε ως παράδειγμα το Κόσοβο κι ας φαίνονται ίδιες οι περιπτώσεις από μακριά, αλλά να μείνουμε σταθεροί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ίδιοι οι πολίτες του τον ρωτάνε: Γιατί; Αφού έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία (αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς), γιατί να μην το δεχτούμε;

2. Οι πολίτες της Δύσης έχουμε κουραστεί πια από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις σταυροφορίες του κ. Μπους. Έχουμε κουραστεί να τον βλέπουμε να πουλάει τσαμπουκά με το ΝΑΤΟ, με την συμμαχία των προθύμων ή και μόνος του. Αν ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του λαού, τότε απέτυχε παταγωδώς. Αν έγινε για να αποκτήσει η Δύση τον έλεγχο του πετρελαίου και να έχει ο δυτικός άνθρωπος άφθονη και φτηνή ενέργεια, τότε απέτυχε διπλά και τριπλά. Το φιάσκο του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και η κατάσταση δεν φαίνεται απλώς στάσιμη, νοιώθουμε ότι επιδεινώνεται. Κουραστήκαμε.

Οι αναλυτές επισημαίνουν το πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν πολέμους σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είναι αδύνατο να ανοίξουν κι άλλο πολεμικό μέτωπο. Αν οι Ρώσοι σταματήσουν να τους βοηθάνε στο Αφγανιστάν, οι Νατοϊκοί θήλακες θα καταρρεύσουν άμεσα. Κι έπειτα είναι και η ενέργεια: Ο Μακέιν λέει ότι θα αντιμετωπίσει την κρίση με νέες γεωτρήσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία όμως, όπως και η Ιταλία και η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη, δεν έχει κοιτάσματα για να γεωτρήσει. Είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Τις εισαγωγές από την Ρωσία. Κανένας δεν θέλει να φανταστεί τι θα γίνει αν κλείσουν οι κάνουλες. Συνεπώς, οι ηγέτες της Δύσης μπορεί να συσκέπτονται, να βγάζουν σκληρές ανακοινώσεις ή και να απειλούν, τρόπο όμως πρακτικό δεν φαίνεται να έχουν για να αντιδράσουν. Και δεν υπάρχει και λόγος. Κανένα ζωτικό συμφέρον της Ευρώπης δεν εξυπηρετεί μια ενιαία Γεωργία υπό Αμερικανική επηροή.

Ας το πάρουν απόφαση λοιπόν εκεί στην Ουάσκιγκτον: Το παιχνίδι τελείωσε και δεν το κέρδισαν. Ήθελαν να ανασυγκροτήσουν όλο τον κόσμο, να επιβάλουν παντού τους κανόνες τους -δεν τα κατάφεραν. Ήταν ένα δύσκολο, τολμηρό, ένα σκληρό παιχνίδι -ας παρηγορηθούν με αυτές τις σκέψεις. Ας παρηγορηθούν κι ας ανασυντακτούν. Το έχουμε επισημάνει ξανά από το Σημειωματάριο: Ένας νέος κόσμος γεννιέται και χρειάζονται άλλες, ευρύτερες, συμμαχίες. Ήρθε η ώρα να κάνουν τουμπεκί…

Advertisements

12 thoughts on “Ήρθε η ώρα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να κάνουν τουμπεκί…

 1. Cacofonix 27/08/2008 στο 8:53 πμ Reply

  Να πω το τετριμένο ότι δεν πάμε καλά; Δεν ξέρω αλλά έχω την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα. Επίσης δεν ξέρω αν η Ρωσία είναι η εναλλακτική λύση.
  Εκείνο που με τρομάζει είναι ότι τέτοιες αλλαγές συνήθως συνοδεύονται από βία.

 2. fvasileiou 27/08/2008 στο 10:31 πμ Reply

  @Cacofonix
  Οι ΗΠΑ τραυματίστηκαν εξαιτίας δικών τους πράξεων και παραλήψεων. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βαθύτερο τραύμα που υπέστησαν βρίσκεται στις συνειδήσεις των πολιτών του δυτικού κόσμου.

  Δεν θεωρώ τη Ρωσία εναλλακτική λύση. Δεν το βλέπω έτσι. Ελπίζω όμως να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση, η οποία έτσι κι αλλιώς φαντάζει μπλεγμένη και πολύπλοκη. Και μου αρέσει και το τζέρτζελο: Που μια Ρωσία σχεδόν από το πουθενά τους χαλάει τις βεβαιότητες 😆

 3. tsopanis 27/08/2008 στο 11:14 πμ Reply

  Έχει φάει πολλές σφαλιάρες η Αμερικανική πολιτική τον τελευταίο καιρό. Και ήρθε μάλλον η ώρα να θερίσουν ότι έσπειραν… Δεν ξέρω εάν είναι καλό, ή εάν είναι κακό. Η Ρωσία είναι σε πλεονεκτική θέση… και δυστυχώς για τους Αμερικανούς το ξέρει… Από την άλλη μοιάζει πολύ βολική για τους Ρώσους αυτή η κίνηση των Αμερικανών με την Γεωργία. Εμείς είμαστε όχι απλά ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δεν είμαστε καν πάνω στην άμαξα. Και όταν λέω εμείς εννοώ όχι τους Έλληνες, αλλά τους απλούς πολίτες του κόσμου. Οπότε δεν χαίρομαι με τίποτα από όλα αυτά γιατί δεν αφορούν εμένα, ούτε έχω να κερδίσω τίποτα. Είμαι ένα αναλώσιμο υλικό όπως ήμουν πάντα και μπορεί να μην πεθάνω σε έναν πόλεμο κουβαλώντας πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαί… (όπως λέει το τραγούδι) αλλά θα πεθαίνω καθημερινά με χίλιους άλλους τρόπους για τον ίδιο σκοπό…

  Lykos

 4. ae0n 28/08/2008 στο 3:05 πμ Reply

  Εγω κάθε άλλο παρα αποτυχία θεωρώ τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ τη δεδομένη συγκυρία στον Καύκασο.Μια μονομερής αναγνώριση και και πιέσεις από ολους τουσ συμμάχους δεν θεωρείται αποτυχία καθώς εξακολουθούν οι ΗΠΑ να έχουν πλήρη προάσπιση των συμφερόντων τους στη περιοχή στο ακέραιο. Τα στρατηγικά οφέλη από την παρουσία τους στη περιοχή είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμα.Δείτε τι έγινε στο Ιρακ, παρόλη την πολυδάπανη παρουσία των στρατευμάτων στο Ιρακ, το σχέδιο της ανοικοδόμισης του Ιρακ με αμερικανικά κεφάλαια, θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν οι Αμερικανοί μέχρι το 2012 όπου και θα έχει αποχωρίσει ο αμερικάνικος στρατός.

 5. fvasileiou 28/08/2008 στο 12:01 μμ Reply

  @tsopanis
  Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απλοί πολίτες δεν κερδίζουν από τέτοιες εντάσεις.
  Καλώς μας ήρθες!

  @ae0n
  Έχεις δίκιο, οι ΗΠΑ δεν χάνουν το πάτημά τους στον Καύκασο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι φανερό ότι δεν έχουν την δύναμη να επιβάλλουν τίποτα στην περιοχή. Ρίξε μια ματιά στις βρετανικές εφημερίδες: Η επίσκεψη του βρετανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία και οι δηλώσεις του για δημιουργία αντιρωσικού άξονα προκάλεσαν κύματα ευθυμίας και ειρωνείας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Κι έπειτα, ακόμα κι αν δεν έχει αναγνωριστεί (ακόμα) ως αυτόνομες από άλλες χώρες, το σημαντικό είναι ότι ούτε η Γεωργία, ούτε φυσικά οι ΗΠΑ ασκούν έλεγχο στις περιοχές αυτές. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
  Θα δούμε τι θα γίνει στο Ιράκ. Η πληγή αυτή μαζί με του Αφγανιστάν δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα. Και, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, είμαι ολόψυχα με το ΝΑΤΟ στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν.

 6. Cacofonix 28/08/2008 στο 12:24 μμ Reply

  Είναι τραγικός ο υπ Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας! Πρώτη φορά βλέπω παραλογισμό στα λόγια του. Τα πάντα είναι συμφέρον και δύναμη. Κι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στη Γεωργία είναι δύσκολο. Κι επιπλέον έτσι όπως είναι εκτεθειμένοι στο Αφγανιστάν, ενώ η οικονομία τους παραπαίει, και με τον κόσμο να μετακινείται στην μετά ΗΠΑ οικονομική εποχή, είναι δύσκολο.
  Για την ΕΕ ότι και να πει κανείς καταντά ανέκδοτο. Αν τολμήσει να πει καμιά κουβέντα στους Ρώσσους, τα αντίποινα θα είναι τραγικά: ενεργειακή πείνα…
  Άρα το ερώτημα είναι: μπορεί οι ΗΠΑ να «επιβάλλει» την άποψή της στην Καυκάσια περιοχή; Αμφιβάλλω κατά πολύ.
  Επίσης η Ρωσία ήταν περίπου υποχρεωμένη να το κάνει αυτό μετά την ανοησία της Τσεχίας και της Πολωνίας… Και πιστεύω ότι με μια οικονομία που αναπτύσσεται με 14% τα τελευταία 11 χρόνια, με τεράστια ενεργειακά αποθέματα και με τη θέληση της κυβέρνησής της για να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα, νομίζω ότι πλέον δεν είναι αμελητέα ποσότητα.
  ΥΓ Τη μεγαλύτερη γελοιότητα την είδα δυστυχώς στο BBC: η Ρωσία είναι ενάντια στη Δύση. (Φαντάζομαι συμπεριλαμβάνουν και τη Γεωργία στο Δυτικό κόσμο…)

 7. Δ. Τζ. 28/08/2008 στο 12:32 μμ Reply

  Σε αυτό το τελευταίο να προσθέσω ότι όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ σε 2,5 μήνες, είτε αυτός είναι ο Μακέιν είτε ο Ομπάμα, σίγουρα η Αμερική θα είναι εντελώς διαφορετική. Κυρίως θα αφήσει πίσω της την μονομέρεια, σήμα κατατεθέν της οκταετίας Μπους.

  Όσο για τα υπόλοιπα, οι Αμερικανοί απλώς πληρώνουν το διπλωματικό προηγούμενο που επέτρεψαν να δημιουργηθεί με την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο,τι και αν λένε τώρα δεν βρίσκουν το δίκαιο τους. Ας πρόσεχαν λοιπόν…

 8. fvasileiou 28/08/2008 στο 12:50 μμ Reply

  @Cacofonix
  @Δ. Τζ.
  Αν μπορούσε να επιβάλει την άποψή της στον Καύκασο, η Αμερική θα απειλούσε από την πρώτη στιγμή με στρατιωτικά μέτρα. Τώρα όμως από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στρατιωτικά στην περιοχή και ο Μπους και η Κοντολίζα υπενθυμίζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  Η Ευρώπη βρίσκεται σε διελκυστίνδα: Αν εξαιρέσουμε την Βρετανία, η οποία με έναν μάλλον χαζοχαρούμενο τρόπο αντιμετωπίζει την κατάσταση, όλες οι υπόλοιπες χώρες θέλουν να ξεμπερδέψουν το συντομότερο με το θέμα αυτό.
  Το χειρότερο για την σημερινή αμερικανική διοίκηση είναι ότι τα επιχειρήματα της Μόσχας πείθουν τους πολίτες της Δύσης.

 9. Δ. Τζ. 28/08/2008 στο 1:06 μμ Reply

  Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν οι Ην. Πολιτείες σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Για αυτό αρκέστηκαν στις λεκτικές διαφοροποιήσεις…

 10. Cacofonix 28/08/2008 στο 2:32 μμ Reply

  Georgia is the graveyard of America’s unipolar world
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/aug/28/russia.usforeignpolicy

  David Miliband must stop playing with fire
  It takes two to start a cold war and Russia has so far been provoked pointlessly into confrontation
  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article4622004.ece

  Reckless Russia
  By recognising two separatist Georgian provinces, Russia has redrawn the map of the Caucasus by force. It has also damaged itself immeasurably
  http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/leading_article/article4622040.ece

  Leading article: Both sides should cool the Cold War rhetoric
  The future of two enclaves should not be allowed to spark conflict
  http://www.independent.co.uk/opinion/leading-articles/leading-article-both-sides-should-cool-the-cold-war-rhetoric-910672.html

  Adrian Hamilton: We need an old approach for the new global politics
  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/adrian-hamilton/adrian-hamilton-we-need-an-old-approach-for-the-new-global-politics-910677.html
  But a defining moment for what? Russia has broken the rules by its actions. But then so did the US, Britain and the rest of the world that recognised Kosovan independence. Moscow certainly acted with brutal opportunism on the ground. But then so did Georgia in trying to change the facts on the ground by sending in the troops to South Ossetia in the first place. We’re not – or rather need not be – suddenly in a whole new world of geopolitics. But then neither are we back to the 19th-century world, at least in the sense that Miliband is picturing – of a return to the gobbling up of the weak by the strong.

  Πρώτη φορά βλέπω αρθρογράφους από τους Times, τη Guardian και την Independent να συμφωνούν ότι η κυβέρνηση τους είναι λάθος… Και η ανοησία από τους FT:

  http://www.ft.com/cms/s/0/3940040a-739e-11dd-8a66-0000779fd18c.html
  So why did Mr Medvedev do it? Wounded Russian pride and a misguided desire to rewrite the international book of rules seem the most likely explanations. The former is a bad mentor. As for rewriting the international rules, that will not be done unilaterally, with Russia mistrusted and disliked.

  Σώπα ρε μεγάλε. Άμα γουστάρεις… Άμα δε γουστάρεις τα τανκς και βουρ να γράψεις εσύ τους κανόνες… Άκου μονομερός. Ευτυχώς δηλαδή που μέχρι τώρα ήταν πολυμερώς…

 11. fvasileiou 28/08/2008 στο 2:45 μμ Reply

  Στις παραπομπές σου, Cacofonix, που με τόση καλοσύνη μοιράζεσαι, γίνεται ευδιάκριτο το Βατερλό των ΗΠΑ και της λογικής της απερχόμενης διοίκησης Μπους, και όσων σπεύδουν να την ακολουθήσουν -δηλαδή η Βρετανία. Οι πολίτες δεν μασάνε. Και νομίζω ότι η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση και επικοινωνία που παρέχει το διαδίκτυο και τα ιστολόγια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

 12. clib 28/08/2008 στο 5:12 μμ Reply

  Έριξα μια ματιά και στα σχόλια στο BBC και στα λινκ του Κακοφωνίξ: Είναι πράμγατι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν ακολουθεί την επίσημεη πολιτική των κρατών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: