Η «Ενημέρωση» που μας σερβίρουν…

Αυτές τις μέρες στις Η.Π.Α., ενάμιση περίπου μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, οι δυο υποψήφιοι, Ομπάμα και Μακέιν, σε συνεργασία με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπους, εκπονούν από κοινού ένα πρόγραμμα για την στήριξη -την διάσωση θα έλεγαν κάποιοι- της αμερικάνικης οικονομίας. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κι έχει σοβαρότατες συζητήσεις για το Κυπριακό. Επίσης, κλιμακώνονται οι προσπάθειες για λύση του Σκοπιανού και η Υπ.Εξ. Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις για αυτό το θέμα. Εκεί, στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται κι ο Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει σημαντικές επαφές και είναι λογικό να συζητάει και για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Παράλληλα κορυφώνονται οι προκλητικές παρεμβάσεις των Αμερικανών στα πολιτικά μας πράγματα, οι οποίοι αμερικανοί δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα: Χθες είχαμε το άρθρο της κας. Κοντολίζα Ράιτ στον Ελεύθερο Τύπο – είχε προηγηθεί συνέντευξη του Μ. Μπράιζα στην Καθημερινή: Και οι δυο παρεμβάσεις αφορούν τις Ελληνορωσικές σχέσεις και τους αγωγούς.

Κι όμως, ο Γιάννης Πρετεντέρης στην πρεμιέρα της Ανατροπής σήμερα θα παρουσιάσει ένα ακόμα γκάλοπ. Και φαντάζομαι ότι και τα κανάλια θα συνεχίζουν να προτάσουν ως κύριο -και μοναδικό εν πολλοίς- θέμα τους το μπλογκ του Τατούλη, την τελευταία δήλωση του Θανάση Γιαννόπουλου ή του Γιάννη Μανώλη ή κάτι παρόμοιο.

Δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς, αλλά μου φαίνεται ότι δεν πάει άλλο.

Το σύστημα που ελέγχει την ενημέρωση έχει κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του οξυγόνου κι αν δεν υπήρχε το internet, θα είχαμε πεθάνει όλοι από ασφυξία.

Είναι φανερό ότι η απώθηση, η περιφρόνηση και η σιχαμάρα που αισθανόμαστε για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης και ο τρόπος του την εκφράζουμε με συνθήματα, σχόλια στα μπλογκ, διαμαρτυρίες στα ίδια τα ΜΜΕ, δεν αρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση.

Αναρωτιέμαι τι μπορεί να γίνει…

——————

Δες και το: Τα Δελτία των 8 ως Τηλεοπτικό Προϊόν

Advertisements

27 thoughts on “Η «Ενημέρωση» που μας σερβίρουν…

 1. #FN$# 29/09/2008 στο 12:59 μμ Reply

  Τιποτα.Δυστυχως,τιποτα.

 2. tdjm 29/09/2008 στο 1:33 μμ Reply

  Να την κάνουμε ενυδρείο την ρημάδα …(την τηλεόραση) να ησυχάσουμε μια και καλή!!!

 3. fvasileiou 29/09/2008 στο 1:42 μμ Reply

  @#FN$#
  Πιθανόν να έχεις δίκιο. Αλλά ακόμα κι αν χάσουμε/χάνουμε τον πόλεμο, τον κλεφτοπόλεμο θα τον συνεχίσουμε!

  Καλώς μας ήρθες!

  @tdjm
  Ενυδρείο;;; Χμμμ… καλή ιδέα…

  Όλα καλά;

 4. ELGRECO 29/09/2008 στο 3:59 μμ Reply

  Την ίδια σκέψη έκανα και εγώ. Εκφραζόμαστε και αντιδράμε μέσω των μπλόγκ (άλλωστε είναι και ένας βασικός λόγος που τα δημιουργήσαμε) και ενημερωνώμαστε μέσω διαδυκτίου. Αλλά πώς θα αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο?

 5. monaxikoasteri 29/09/2008 στο 6:20 μμ Reply

  αναρωτιέμαι γιατί ασχολείστε ακόμα με την πολιτική…βλέπετε πουθενά φως στο τούνελ?

 6. […] διαβάσαμε στο fvasileiou (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

 7. apos 29/09/2008 στο 7:40 μμ Reply

  Τίποτα δεν θα γίνει. Γιατί αυτή η κατάσταση είναι το καλύτερο άλλοθι.

 8. fvasileiou 29/09/2008 στο 8:06 μμ Reply

  @ΕLGRECO
  Το γεγονός ότι εκφράζουμε δημόσια τις διαπιστώσεις μας και τους προβληματισμούς μας είναι ένα βήμα. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν οι πολίτες -δηλαδή η Δημοκρατία- να επιβληθεί στην ολιγαρχία των ΜΜΕ. Αυτό δεν το ξέρω…

  @monaxikoasteri
  Ασχολούμαστε με την πολιτική γιατί επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα την δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε. Ασχολούμαστε γιατί μας νοιάζει, γιατί ενδιαφερόμαστε. Κι επιπλέον, ασχολούμαι με την πολιτική γιατί δεν πιστεύω σε σωτήρες και πατερούληδες. Γιατί δεν περιμένω το φως ως διά μαγείας να έρθει και να μας επιφωτίσει.

  @apos
  Και πρόσεξε: Δεν είναι καλό άλλοθι για τους «άλλους», αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες…

 9. antidrasi&sex 29/09/2008 στο 10:48 μμ Reply

  Έλα μου ντε? Τι μπορεί να γίνει?
  Σίγουρα ξέρω οτι δεν θα τα παρατήσουμε.
  Αλλά για πρακτική και άμεση λύση, μη ρωτάς, αν την είχα βρει θα την βροντοφώναζα.
  Με την πολιτική δεν πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε.
  Το θέμα είναι πως θα αποφύγουμε τους πολιτικούς.

 10. monaxikoasteri 29/09/2008 στο 11:19 μμ Reply

  βλέπεις καμιά αλλαγή με την ενασχόλησή σου (όχι που δεν κάνεις καλά εφόσον σε ενδιαφέρει) ή συνεχίζει η ίδια κατρακύλα αφού εξακολουθούν στο τιμόνι να βρίσκονται οι ίδιοι και οι ίδιοι?

 11. Iasonas Kantas 30/09/2008 στο 8:25 πμ Reply

  Δυστυχώς – και έχοντας την ευχή και την κατάρα να μιλάω από την πλευρά των δημοσιογράφων – οι πυλωροί, αυτοί που κρατάνε εν πολλοίς τα κλειδιά της ενημέρωσης, γίνονται ολοένα και πιο ελεγχόμενοι, ολοένα και πιο εξαρτώμενοι από οικονομικά και όχι μόνο συμφέροντα.

  Κατά τη γνώμη μου η ενημέρωση που μας προσφέρεται από τα κυρίαρχα συμβατικά ΜΜΕ είναι πλέον μηδενική και χωρίς καμία πρακτική αξία που να ενδυναμώνει το ρόλο μας ως πολίτες. Αυτό ίσως να οφείλεται στα ίδια τα θεμέλια στα οποία έχει δομηθεί το πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό σύστημα στο οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ και σίγουρα χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης.

  Παρόλα αυτά, κι εγώ συμφωνώ ότι το Διαδίκτυο πλέον αποτελεί ότι πιο «δημοκρατικό» υπάρχει στο χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Αρκεί να έχει κανείς ένα αυξημένο – και σε συνεχή εγρήγορση – κριτήριο πρόσληψης και επεξεργασίας της υπερπληθώρας των πληροφοριών που μπορεί να λάβει από τον κυβερνοχώρο. Είμαι της γνώμης ότι υπάρχει διέξοδος και αυτή βρίσκεται ακριβώς στην ατομική πρωτοβουλία ορισμένων μοναχικών (βλ. bloggers) ή στην ουτοπία μικρών συλλογικοτήτων πολιτών που επιμένουν να δημιουργούν στο διαδίκτυο εναλλακτικούς πόλους ενημέρωσης. Μόνη επιφύλαξή μου σε αυτό είναι η σοβρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση ορισμένοι εκ των bloggers και όχι μόνο.

  Υπάρχει και ουσιαστική ενημέρωση – ίσως και σε ορισμένες πτυχές των συμβατικών ΜΜΕ – αρκεί να έχει κανείς τη διάθεση και την επιμονή για να την εντοπίσει και να την αξιοποιήσει…

 12. tdjm 30/09/2008 στο 10:40 πμ Reply

  Φώτηηηηηηηηηηηηηη τον είδες χτες??????

  Μέσα στα άλλα γκάλοπ θα κάνανε γκάλοπ λέει με πονηρές ερωτήσεις του Τάκη (έτσι νομίζω τον έλεγαν τον δημοσκοπησάκια) για να εκμαιέυσουν προς τα που γέρνουν οι αναποφάσιστοι!!!!!

  Χαχαχαχαχαχαχαα!!
  Μας έχει περάσει για πολυ ηλίθιους ο άνθρωπος!!

  Εγώ δεν ξέρω προς τα που γέρνουν ,αν γέρνουν οι αναποφάσιστει.

  Ξέρω όμως ότι άνθρωπος αυτός ,γέρνει ωσάν τον πύργο της Πίζας!!!

  Κύριε Πρεντεντέρη μου , πάρτε αλλιώς γιατί θα βρείτε!!!

  Ακου ….*με τις πονηρές ερωτήσεις του Τάκη*…εγώ τώρα δηλαδή τί να υποθέσω????

  Μια χαρά Φώτη όλα…μόνο που να έχω πολλά νεύρα τελευταία!!

 13. geokalp 30/09/2008 στο 1:12 μμ Reply

  σωστός!
  το μόνο που ενδιαφέρει είναι η καρέκλα!
  ποιος θα μας (τους) δώσει…
  εμάς;

 14. fvasileiou 30/09/2008 στο 2:38 μμ Reply

  @antidrasi&sex
  Όχι-όχι, δεν θα τα παρατήσουμε. Το αντίθετο, κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε πιο καχύποπτοι, πονηρευόμαστε περισσότερο για να αποφεύγουμε τις παγίδες που μας στήνουν. Η λύση θα βρεθεί…

  @monaxikoasteri
  Γιατί ισοπεδώνεις τα πράγματα; Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν και οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ πιο εύποροι. Αν καθίσεις και το σκεφτείς, θα δεις ότι όσο παλιότερα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μιζέρια. Κι έπειτα, ούτε όλοι οι πολιτικοί είνα το ίδιο και οι ζωές μας επηρεάζονται κι αλλάζουν από τους κυβερνήτες μας: Ήταν το ίδιο ο γέρος Καραμανλής με τον Ράλλη που τον διαδέχτηκε ή ο Ανδρέας με τον Μητσοτάκη ή ο Σημίτης με τον νεώτερο Καραμανλή;

  @Iasonas Kantas
  Καλώς μας ήρθες, αγαπητέ. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, το οποίο βλέπει τα πράγματα κι από την πλευρά ενός μάχιμου δημοσιογράφου χωρίς εξαρτήτησεις: Είναι φανερό ότι είμαστε στην ίδια πλευρά – επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα.

  @tdjm
  Υπομονή… Θα το ακούς συχνά από τους φίλους σου αυτόν τον καιρό, αλλά δεν υπάρχει και άλλος δρόμος -ειδικά για όσους έχουν παιδιάκια: Υπομονή και σφίξιμο των δοντιών.

  Κατά τ’ άλλα, είναι και.. πονηρούληδες! Ή μήπως απλώς κουτοπόνηροι;;;

  @geokalp
  Φίλε μου, λέμε τα σωστά εδώ μεταξύ μας, μπας και ακουστούμε και παραέξω…

 15. Δ. Τζ. 30/09/2008 στο 2:42 μμ Reply

  Τα έχουμε ξαναπεί φίλε Φώτη και όπως ξέρεις συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι: η πραγματική ζωή (κοινωνία, πολιτισμός, αθλητισμός, διεθνή θέματα, πολιτική, όλα αυτά είναι η πραγματική ζωή) και ο ξεχωριστός «γυάλινος κόσμος», δηλαδή το τηλεοπτικό πολιτικό κουτσομπολιό των 8.

  Είναι κρίμα, αλλά δυστυχώς αυτή την (τηλεοπτική) ενημέρωση έχουμε και -με τα νούμερα που δίνουμε στα κανάλια- αναρωτιέμαι μήπως αυτή μας αξίζει.

  ΥΓ. Στη Γερμανία που βρέθηκα τις προηγούμενες ημέρες ΟΛΟΙ(!) στα μέσα μεταφοράς είχαν ανά χείρας ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα. Στο μετρό στην Αθήνα πόσοι από εμάς διαβάζουν; Απλώς μια σκέψη κάνω συνδιάζοντας το γεγονός αυτό με τις τηλεθεάσης των show των 8. Λέω μήπως είναι και λίγο θέμα κοινωνίας και καλλιέργειας αυτής.

 16. monaxikoasteri 30/09/2008 στο 5:11 μμ Reply

  αν και δεν θέλω να ασχοληθώ καθόλου με πολιτικά ζητήματα, είναι η πρώτη φορά που το κάνω και νοιώθω κάπως… μου την σπάει ο διπολισμός στην πολιτική, υπάρχουν οι μεν και οι δε, εναλλάσσονται μεταξύ τους στον κυβερνητικό θώκο, αλληλοκατηγορούνται για σκάνδαλα και παρασπονδίες (όχι ψέματα), όλοι τους χωρίς όραμα και λύσεις στα χίλια προβλήματα που μας περιστοιχίζουν…και ποιος την πληρώνει στο τέλος? ο απλός λαός εσύ, εγώ, όλοι μας και τι κάνουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή? απλά διαμαρτυρόμαστε ισχνά κατά περίσταση, αλλά στην ουσία τους ίδιους ψηφίζουμε ξανά και ξανά…
  και ρωτώ τώρα, είμαι 32 στα 33 χρονών, είδα τίποτα ουσιαστικό να αλλάζει όλα αυτά τα χρόνια, που έστω καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μου?….ΟΧΙ, οπότε, γιατί να ασχολούμαι….
  αυτά εν ολίγης και το…βουλώνω ήδη το παράκανα και βγήκα και από τα νερά μου με αυτό το ξέσπασμα…λυπάμαι αν ενόχλησα κάποιους αν το έκανα δηλαδή…!

 17. fvasileiou 30/09/2008 στο 5:55 μμ Reply

  @Δ. Τζ.
  Αυτή τη στιγμή, Δημήτρη, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα λέμε και να τα ξαναλέμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας, να τους κάνουμε πιο πονηρεμένους, πιο δύσπιστους, πιο περίπλοκους, λιγότερο αναμενόμενους. Και πιο ενεργούς. Γιατί, τελικά, μόνο ο ενεργός πολίτης, δηλαδή ο πολίτης που πιστεύει σε θεσμούς και αξίες μπορεί να κάνει την διαφορά.

  @monaxikoasteri
  Εδώ δεν πιέζουμε κανέναν να ασχοληθεί με κάτι που τον κάνει να μη νιώθει καλά. Επίσης δεν πιέζουμε κανέναν να αποδεχτεί τις απόψεις μας ή τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Από κει και πέρα οι εκτιμήσεις για την αξία της πολιτικής και των πολιτικών σε σχέση με το παρόν, το παρελθόν και το αύριο διαφέρουν…

 18. fpboy 30/09/2008 στο 6:00 μμ Reply

  πολύ ενδιαφέρον ποστ που περιγράφει πολύ καλά μια κατάσταση.
  υπάρχει μια απίστευτη πόλωση ανάμεσα στους δημοσιογράφους των 2 κομμάτων που απλά αποδυκνείουν πως είναι τσάτσοι των κομμάτων και της πόρωσης τους για το »κόμμα».
  Οι οπαδοί του Πασόκ είναι θυμωμένοι με την Καθημερινή,
  οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας με την Ελευθεροτυπία,
  και πάει λέγοντας.
  Οι κομματικοί μηχανισμοί ετοιμάζονται για την μάχη και ο κόσμος απλά
  ετοιμάζεται να ψηφίσει Πασοκ και Νεά Δημοκρατία για άλλη μια φορα…..
  Ούτε ο κόσμος είναι αντικειμενικός αφού φέρονται οπαδικά στην σχέση τους με τα κόμματα. Δεν είναι ψηφοφόροι η φίλοι ενός κόμματος.
  Είναι οπαδοί. Και σε λίγο θα βαφτούν με τα χρώματα του πολέμου….

 19. fvasileiou 30/09/2008 στο 6:30 μμ Reply

  @fpboy
  Είναι λογικό στη σχέση με τα κόμματα να παρεισφρύει και το συναίσθημα -σε κάθε σχέση μας υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας. Αυτό δεν είναι κακό. Θα προχωρούσα και πιο πέρα και θα μπορούσα να πω ότι ούτε η ταύτιση ενός δημοσιογράφου με ένα κόμμα είναι κακό, από τη στιγμή που αυτό γίνεται με σαφή και καθαρό τρόπο: πχ δεν είναι κακό που ο Τράγκας έχει τον ρόλο του Νεοδημοκράτη και η Κάτια Μακρή της Πασοκτζούς στο δελτίο του ALTER. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Όταν Μακρή και Τράγκας (και Παυλόπουλος και Χατζηνικολάου και Κωνσταντάτος και Κώνστας και δυο-τρεις πολιτικοί) συζητούν ή τσακώνονται κάθε βράδυ από τις 8.00 ως τις 9.00, αυτό είναι ειδήσεις; Αυτό μας ενημερώνει; Μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά μας μαθαίνει τι γίνεται γύρω μας;

 20. #FN$# 30/09/2008 στο 6:45 μμ Reply

  Ξερω οτι αργησα λιγο,αλλα…Καλως σας βρηκα!!

 21. δ.τζ. 30/09/2008 στο 11:24 μμ Reply

  Έχεις δίκιο Φώτη. Εμείς καλά κάνουμε και τα επισημαίνουμε, μήπως και αλλάξει κάτι. Και σήμερα αν είδες έστω και λίγο δελτία μόνο για τον κ. Δαϊλάκη ενημερωθήκαμε. Οικονομική κρίση δεν υπάρχει, όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον…

 22. monaxikoasteri 01/10/2008 στο 9:45 πμ Reply

  Αγαπητέ Φώτη δεν «πιέστηκα» τόσο για να κάνω το προηγούμενο σχόλιο, ίσως καταβάθος χάρηκα, που το έκανα κιόλας…
  σίγουρα το βιωτικό μας επίπεδο έχει αλλάξει και ίσως προς το καλύτερο σε σύγκριση παλιοτέρων εποχών και τα πρόσωπα στην πολιτική με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουν επίσης…το δυστύχημα είναι ότι η «κεντρική ιδέα» παραμένει αναλλοίωτη, δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε θύματα εκμετάλλευσης από τα «μεγάλα καφάλια» του τόπου, αυτά που καταλαμβάνουν ένα έδρανο στο ελληνικό κοινοβούλιο…
  την καλημέρα μου και καλό μήνα!

 23. fvasileiou 01/10/2008 στο 6:46 μμ Reply

  @#FN$#
  Κι εγώ άργησα… Αλλά αφού βρεθήκαμε….

  @ δ. τζ.
  Τελικά οι μέρες που απεργούν οι δημοσιογράφοι και δεν έχουμε ειδήσεις είναι σαν όλες τις άλλες από πλευρά ενημέρωσης…

  @monaxikoasteri
  Καλό μήνα!

 24. monaxikoasteri 01/10/2008 στο 7:12 μμ Reply

  ευχαριστώ!

 25. Cacofonix 02/10/2008 στο 6:37 πμ Reply

  Φώτη,
  ελπίζω ο Σολζενίτσυν να μας βοηθήσει και πάλι.

  http://cacofonix-cacofonix.blogspot.com/2008/10/blog-post_02.html

  Και να σκεφτεί κανείς ότι τα έγραψε στη δεκαετια του 70!!!

 26. 02/10/2008 στο 7:12 μμ Reply

  […] . , . . 1960. […]

 27. Rizobreaker 10/10/2008 στο 7:47 πμ Reply

  Φίλε όπως χαρακτηριστικά λες «Το σύστημα που ελέγχει την ενημέρωση έχει κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του οξυγόνου κι αν δεν υπήρχε το internet, θα είχαμε πεθάνει όλοι από ασφυξία.»
  Η ουσία όλων λοιπόν ποια είναι? Το σύστημα! Ποιο σύστημα? Ένα είναι το σύστημα. Το οικονομικό. Από κει ξεκινούν όλα. Το οικονομικό σύστημα ελέγχει τα πάντα (πολιτικό, νομικό, κτλ κτλ ή αλλιώς «εποικοδόμημα»). Όσο έχουμε λοιπόν καπιταλιστικό σύστημα, δεν αλλάζει τίποτα (ή μάλλον θα αλλάζει, συνέχεια προς το χειρότερο!).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: