Ο ΧΥΤΑ στα Ιωάννινα και η αντικοινωνική συμπεριφορά των διαφωνούντων

Με ανακούφιση διάβασα την είδηση: Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στον χώρο που θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ στα Ιωάννινα. Επιτέλους.

Βέβαια τα μικροεπεισόδια δεν απεφεύχθησαν: Μαζεύτηκαν τα γνωστά στην τοπική κοινωνία 50-60 άτομα που αντιδρούν και χρειάστηκε να παρέμβουν τα ΜΑΤ για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο.

Φαντάζομαι ότι τα ΜΜΕ και τα διάφορα μπλογκ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο θέμα της αστυνομικής παρέμβασης. Είναι ένα θέμα – να το συζητήσουμε κι αυτό: Θέλουμε να παρεμβαίνει η Αστυνομία και να εφαρμόζονται οι νόμοι -οι κανόνες δηλαδή που μας επιτρέπουν να συμβιώνουμε- ή όχι; Μήπως είναι προτιμότερο να αφήνονται τα πράγματα να εξελίσσονται από μόνα τους, να αφήνονται δηλαδή οι μικρές ομάδες να επιβάλλουν την θέλησή τους, παρά να παρεμβαίνει η Αστυνομία και τα ΜΑΤ; Πιθανόν, αλλά οι κάτοικοι των Εξαρχείων, που ζούνε στο πετσί τους καθημερινά τι σημαίνει μη-αστυνόμευση και επικράτηση της βούλησης των μικρών ομάδων, έχουν άλλη γνώμη.

Το θέμα όμως που θα πρέπει να αναδειχτεί στην συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο από τα ΜΜΕ όσο κι από τα μπλογκ είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά των κατοίκων.

Τα πράγματα είναι απλά:

1. Τώρα η πόλη των Ιωαννίνων πετάει τα σκουπίδια της σε μια χωματερή. Όλοι ξέρουμε ότι οι χωματερές καταστρέφουν το περιβάλλον, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

2. Επιπλέον, η χωματερή αυτή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου στεγάζονται, τρώνε και εργάζονται καθημερινά περισσότεροι απο 20.000 φοιτητές και υπάλληλοι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και διαφόρους συνοικισμούς.

3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την δημιουργία ΧΥΤΑ, αλλά αν αυτοί δεν κατασκευαστούν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα για κάθε μέρα λειτουργίας της χωματερής.

4. Ο ΧΥΤΑ δεν είναι μέσα ή δίπλα στο χωριό. Είναι σε μια έρημη περιοχή, η οποία ανήκει διοικητικά στο συγκεκριμένο χωριό. Οπότε δεν υπάρχει ζήτημα μόλυνσης του χωριού τους.

Συνεπώς:

Μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα μια φορά για τα όρια της Αστυνομικής παρέμβασης. Το κυρίως θέμα όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων μικρών ομάδων. Είναι ευκαιρία να το αναδείξουμε…

Advertisements

28 thoughts on “Ο ΧΥΤΑ στα Ιωάννινα και η αντικοινωνική συμπεριφορά των διαφωνούντων

 1. wilma 15/10/2008 στο 1:47 μμ Reply

  Τελικά να πούμε για την αστυνομία ή τους ΧΥΤΑ? :)))
  πάντως κι εγώ πιστεύω στη λογική των ΧΥΤΑ. βέβαια δυστυχώς φαντάζομαι ότι κι εδώ επικρατεί όλο το θέατρο του παραλόγου με το γνωστό: Γιατί να γίνει εδώ ο ΧΥΤΑ, Αμ που να γίνει? να γίνει εκεί! και γιατί να γίνει εκεί? (ποιο είναι αυτό το παιχνιδάκι θυμήστε μου?).
  Σίγουρα τα μέρη που επιλέγονται δεν είναι πάντοτε τα πιο κατάλληλα αλλά αυτά που βρίσκονται μακριά από το χωράφι του κουμπαρου, του ξαδελφου, του μπατζανάκη και του βαφτιστηριού. Οπότε τον παίρνει ο διάολος τον ΧΥΤΑ.
  Τελικά γιατί αυτές οι μικρές ομάδες κάνουν παιχνίδι?

 2. fvasileiou 15/10/2008 στο 1:57 μμ Reply

  @wilma
  Ναι, κάποιοι θέλουν να παίζουμε την κολοκυθιά, αλλά κάποτε πρέπει τα παιχνίδια να τελειώνουν και να κάνουμε έργα.
  Δεν ξέρω τι έγινε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά εδώ είχαμε διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, κτλ), τοπικούς παράγοντες, ενδιαφερόμενους κάθε είδους. Όμως μια μικρή ομάδα αντιδρά. Ε, τι να κάνουμε από κει και πέρα; Τι μπορούμε να κάνουμε;;

 3. #FN$# 15/10/2008 στο 2:55 μμ Reply

  Τί να κάνουμε;;…
  Να τους πούμε «Σας δίνουμε την επιλογή! Θέτε να φέρουμε την χωματερή εδώ ή να κάνουμε ΧΥΤΑ»;;
  Τί θα κάνουν τότε;;;;;

 4. Χρήστος Σαβρανίδης 15/10/2008 στο 3:52 μμ Reply

  Αγαπητέ Φώτη έπεσε ξύλο, αυτό έγινε. Και από ότι ακούστηκε ο Πανοζάχος φεύγει από εδώ γιατί γενικώς δεν τα βρήκε με το Δήμο και την τοπική Ν.Δ. Οι πιέσεις ήταν από το κόμμα. Μήπως κι αυτή η ιστορία υποκινήθηκε από την τοπική; Πάντως αν όπως λέγεται ζητήθηκε αλλαγή του τόπου εγκατάστασης του ΧΥΤΑ από τον ενδιαφερόμενο δήμο, ξέρουμε ότι αν θέλουν οι φορείς οι όποιες νέες μελέτες γίνονται γρήγορα. Και καμιά φορά όταν ένα θέμα αφορά το περιβάλλον και την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους κατοίκους, ας ακούγεται πριν από τις μελέτες και η δική τους άποψη. Γιατί δίπλα στο δικό τους χώρο θα είναι ο ΧΥΤΑ. Αν ήταν να κάνουν έναν ΧΥΤΑ δίπλα στο σπίτι σου, θα σκεφθόσουν μόνο το γενικό καλό ή τι θα ανάπνεες κάθε ημέρα; Εξάλλου μη δίνουμε και θεϊκή υπόσταση στους όποιους μελετητές ή ερευνητές. Καμιά φορά μπορεί και οι κάτοικοι να έχουν δίκιο σε κάτι που λένε. Και οι όποιοι μελετητές να μην κοιτάνε μόνο χάρτες, αλλά να ακούνε και τι γίνεται γύρω. Ξέρουν οι μελετητές από που φυσάει ο αέρας στην συγκεκριμένη περιοχή; Και μη μου πεις ότι συμβουλεύτηκαν την ΕΜΥ. Επειδή λοιπόν αυτοί θα την έχουν την εστία μόλυνσης δίπλα τους για πάντα, έχουν κι αυτοί έστω κι ένα μικρό δικαίωμα να εκφραστούν. Δεν είναι χούλιγκανς, ούτε αναρχικοί, ούτε αλήτες. Δημότες με δικαιώματα είναι. Προσωπικά εγώ συμμετείχα σε κινητοποίηση και αποκλεισμό του δρόμου στο Πανεπιστήμιο για να φύγει η χωματερή από τη Δουρούτη. Αλλά δεν πιστεύω ότι και τα ΜΑΤ είναι η καλύτερη λύση. Πρέπει καμιά φορά να εξαντλούμε τα όρια της δημοκρατίας, πριν σπάσει το κεφάλι κάποιου δύστυχου ηλικιωμένου που βλέπει αρνητικά κάτι ή έχει δίκιο και θέλει να διαμαρτηθεί γι αυτό.

 5. fvasileiou 15/10/2008 στο 4:06 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Ρε Χρήστο, τι μου λες τώρα για τοπικές και Πανοζάχους; Αυτό είναι το πρόβλημά σου; Γιατί εμένα ούτε με ένοιξαν, ούτε με νοιάζουν αυτά τα θέματα, που ούτε για παραπολιτικά επαρχιώτικης εφημερίδας δεν κάνουν.

  Αλλά πες μου:
  Πρέπει να καταργηθεί η Χωματερή;
  Πρέπει να γίνει ΧΥΤΑ;
  Έγιναν μελέτες από τους ειδικούς;
  Έγιναν ενστάσεις;
  Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

  Ναι, είναι πολίτες αυτοί που αντιδρούν και έχουν δικαιώματα. Και τα εξάσκησαν τα δικαιώματά τους. Και καλά έκαναν. Αλλά όταν με την βία επιχειρούν να αποτρέψουν την δημιουργία ΧΥΤΑ, είναι παράνομοι -αυτό μπορείς να το καταλάβεις; Σε ποιο πολιτισμένο μέρος του κόσμου υπάρχει ανοχή σε 50 ανθρώπους που επιβουλεύονται την υγεία χιλιάδων άλλων;

  Εγώ, Χρήστο μου, δεν κοιτάζω ούτε πολιτικά, ούτε κομματικά, ούτε άλλα ωφέλη σε τέτοια θέματα. Μιλάω ως πολίτης και δεν απολογούμαι, ούτε υπερασπίζομαι κανέναν κερατά.

  @ #FN$#
  Φίλε μου, πέρισυ το καλοκαίρι δούλευα στο Πανεπιστήμιο. Η παρακείμενη χωματερή έπιασε φωτιά. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν μερικές ώρες για να την σβήσουν -όλα έγιναν γρήγορα δηλαδή. Αλλά: Το αποτέλεσμα ήταν όλη η περιοχή του Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει και το νοσοκομείο, να καλυφθεί από μαύρες στάχτες, χημικά επικίνδυνες, και η ατμόσφαιρα για μέρες να είναι αποπνικτική.

  Λυπάμαι που ο Χρήστος τα ξεχνάει αυτά και μιλάει για τα δικαιώματα των επιτιθέμενων στην κοινωνία κατοίκων. Λυπάμαι που ξεχνάει τα δικαιώματα των χιλιάδων…

 6. Ηλίας 15/10/2008 στο 6:30 μμ Reply

  Επειδή και εγώ στα Γιάννενα μένω να ρωτήσω κάτι απλό?
  Από ότι έχω καταλάβει οι τοπική κοινωνία είχε τον πρώτο λόγω στην επιλογή θέσης για ΧΥΤΑ. Είχαν περίπου 1 δεκαετία για να προτείνουν θέση.
  Τι πρότειναν?

 7. Mara Lisha 15/10/2008 στο 8:20 μμ Reply

  Καλέ μου Φώτη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Οι ΧΥΤΑ είναι ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα. Όλοι έχουν γίνει με προδιαγραφές και έχουν επενδυθεί εκατομμύρια πάνω τους.
  Το θέμα όμως είναι ότι η κοινωνία δεν είναι ενημερωμένη και εξοικειωμένη σε ότι έχει σχέση με το Περιβάλλον.
  Δεν μπορούμε να πετούμε αλόγιστα σκουπίδια σε χωματερές. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε απόβλητα συνεχώς. Δεν το αξίζει ο πλανήτης μας και τα παιδιά μας.
  Το κόστος της πληροφόρησης θα είναι μεγάλο αλλά πρέπει να το υποστούμε. Στην τελική ανάλυση αν οι κάτοικοι μάθουν πόσο κακό κάνουν αυτά που πετούν στα σκουπίδια και μάθουν να ανακυκλώνουν δεν θα χρειάζεται να μαλώνουν για την ύπαρξη των ΧΥΤΑ.

 8. δ.τζ. 15/10/2008 στο 11:22 μμ Reply

  Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή τη χώρα συζητάμε ακόμα και τα αυτονόητα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των ΧΥΤΑ, δηλαδή του σε υγειονομικό επίπεδο αυτονόητου εν έτει 2008. Οι αντιδράσεις εν προκειμένω έχουν καθαρά προσωπικό χαρακτήρα (συνήθως αυτός είναι συντεχνιακός): μαζεύονται 20-30 γείτονες και απαιτούν να μην γίνει η χωματερή στην περιοχή τους και να γίνει στην άλλη γειτονιά. Φαύλος κύκλος, θέατρο του παραλόγου. Καλύτερα: λογική του παραλόγου.

 9. monaxikoasteri 16/10/2008 στο 7:50 πμ Reply

  αγαπητέ Φώτη μεγάλο πρόβλημα και αναστάτωση το θέμα με τα χυτά και εδώ στην Κέρκυρα…ουκ ολίγες φορές γίναμε είδηση στα δελτία…μέχρι και νεκρό θρηνήσαμε δυστυχώς 😦
  την καλημέρα μου!

 10. apos 16/10/2008 στο 9:43 πμ Reply

  Παντού τα ίδια γίνονται. Και φυσικά για μερικά ψηφαλάκια, στηρίζουν και οι «τοπικοί φορείς».
  Και μέσα σε όλα αυτά το πιο ωραίο ανέκδοτο ήταν ότι έγινε και στην Ελλάδα συζήτηση για το αν πρέπει να φτιάξουμε πυρηνικό εργοστάσιο…
  Δηλαδή, εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για ΧΥΤΑ, και θα συνεννοηθούμε για αντιδραστήρα…
  Είναι μερικές φορές που λες, δεν μπορεί, αυτό το ελληνικό κράτος και η νοοτροπία όλων μας που το ταΐζει, can’t be real…
  Πάντα θα θυμάμαι την ατάκα της Ολλανδής μητέρας μιας φίλης μου: «Για τον Έλληνα, η Ελλάδα σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του».

 11. fvasileiou 16/10/2008 στο 2:05 μμ Reply

  @Ηλίας
  Δεν είναι μόνο το τι πρότειναν. Το κυρίως ζήτημα είναι αυτό που πρότειναν, με ποια κριτήρια το επέλεξαν – τι ξέρουν παραπάνω από τους επιστημονικούς φορείς.

  @Mara Lisha
  Όχι, ειδικά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να προφασιστεί έλλειψη πληροφόρησης: Περιφέρεια, Νομαρχεία, επιστήμονες, Πολιτεία επί δέκα χρόνια ενημερώνουν, χαϊδεύουν, επιχειρηματολογούν. Πίστεψέ με: Δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια.

  @δ. τζ.
  Το παράλογο: Ο πρωτοσύγγελος της μητροπόλεως Ιωαννίνων βγήκε και διαδήλωνε, γιατί πάει καμιά φορά σε μια μονή που βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, στην κορφή ενός βουνού και φοβάται ότι θα αγναντεύει τις σκουπιδιάρες να πάνε και να έρχονται! Θυμίσου ότι ο δεσπότης Ιωαννίνων, δεξί χέρι του Ιερωνύμου, επί μακαριστού Χριστόδουλου, επιχειρηματολογούσε υπέρ της μη-ανάμειξης στα κοσμικά. Δεν είναι κοσμικό θέμα η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ;

  @monaxiko asteri
  Δεν ξέρω τα καθέκαστα της Κέρκυρας. Αν είναι παρόμοια και ανάλογα με των Ιωαννίνων, είναι φανερό με ποιους είμαι…

  @apos
  Η Ολλανδή φίλη τα είπε όλα σε έντεκα λέξεις. Πώς θα αλλάξει αυτή η κωλοπαιδίστικη νοοτροπία;

 12. ark 16/10/2008 στο 6:10 μμ Reply

  Κάποιες πληροφορίες ια τη διαφορά ΧΥΤΑ και Χώρων Υγειονομικής

  http://stigalaria.wordpress.com/2008/10/16/xyta/

  Όλοι οι ΧΥΤΑ πρέπει να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς σύμφωνα με Ευρωπαϊκές οδηγίες κάθε απόπειρα για κατασκευή τέτοιων χώρων φύλαξης απορριμμάτων (επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον καθαρά αποδεδειγμένο) από τότε και στο εξής θα τιμωρείται με πρόστιμο και για το κράτος μέλος της Ε.Ε.

  http://stigalaria.wordpress.com/2008/10/16/mat-xyta-elliniko-giannena/

  Γιατό έπρεπε να γίνει τώρα το έργο χωρίς καθυστερήσεις και δε μπορούσε να αλλαχτεί η μελέτη για εναλλακτική τοποθεσία.
  ~~~~~~
  Βασικά η όλη νοοτροπία που παρουσιάζεται το θέμα εδώ είναι απαράδεκτη!!! Το εμφανίζεται λες και είναι 50 άνθρωποι που θέλουν την καθυστέρηση και εσείς και όποιοι άλλοι θέλουν τον ΧΥΤΑ είσαστε της προόδου.

  1. Σας ενοχλεί που είναι 50-100 αυτοι που αντιδρουν! Μα αφού σε εκείνη την τοποθεσία τα χωριά τόσους έχουν… Πώς να το κάνουμε! Αν τον φτιάχναν στην κεντρική πλατεία στα Γιάννενα θα ξεσηκωνόταν όλη η πόλη. Συνεπώς μη μιλάτε για μειοψηφίες.

  2. Ποιος λέει ότι για την υγεία π.χ 10000 θα ξεκάνουμε την υγεία 200, αλλά που θα είναι διαφορετικοί από τους 10000.

  3. Λέτε για τα αυτονόητα, όμως δεν είναι αυτονόητο να κατασκευάζουμε ΧΥΤΑ και όχι κάτι πολύ καλύτερο όπως οι ΧΥΤΥ.

  4. Όταν ο Πανοζάχος είχε πάει το καλοκαίρι στην Πλατεία του χωριου και τον ζορίζανε οι κάτοικοι τους είχε πει απλά «μη μου τη μπαίνετε, θα γίνει όπου θέλω εγώ ο ΧΥΤΑ. Αντε μη φέρω τα ΜΑΤ και είδατε τι έγινε στη Λευκίμμη». Αυτά γράφτηκαν και στις εφημερίδες.

  Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τέτοιο κράτος και την ίδια ώρα να υπάρχουν φωνές που να λένε «μειοψηφία» τα 100 σπίτια μιας περιοχής που θα θιγεί. Και ακόμα όταν ουσιαστικά συνεργάζεται ο ντόπιος να δέχεται δηλητηριώδη αέρια.

  Δε λύνοτναι έτσι τα προβλήματα, ούτε και είναι η άποψη της πλειοψηφίας αυτό που γίνεται. Άλλο το ότι έπρεπε να αλλάξει η τοποθεσία που πετάνε οι Γιαννιώτες τα σκουπίδια, άλλο το που πρέπει, και άλλο το πως θα συνομιλήσουν με τις τοπικές κοινωνίες οι θεσμικοί παράγοντες.

 13. ark 16/10/2008 στο 6:47 μμ Reply

  Στο προηγούμενο εννοούσα Χώρους Υγιονομικής Ταφής Υπολειμάτων και όχι Απορριμάτων (δηλ. προηγείται σημαντική επεξεργασία από ειδικές μονάδες).

 14. fvasileiou 17/10/2008 στο 1:08 μμ Reply

  @ark
  Καλά όλα αυτά, αλλά στην περιοχή που θα γίνει ο ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν σπίτια. Το χωριό είναι μακριά. Η περιοχή απλώς ανοίκει διοικητικά στον συγκεκριμένο δήμο. Οι ίδιοι οι κάτοικοι άλλωστε πριν από μερικούς μήνες ζήτησαν να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ 500 μέτρα πιο δίπλα, ώστε να είναι εντός των ορίων του διπλανού δήμου!

  Και, ναι, υπάρχουν κάποιες μειοψηφίες που δεν θέλουν την πρόοδο. Μια από αυτές είναι και οι 50 κάτοικοι του Ελληνικού + ο Δέδες.

 15. TMs 17/10/2008 στο 2:04 μμ Reply

  υπαρχουν καποιοι εξυπνοι που λενε οτι εχουν περιβαλλοντικη συνειδηση αλλα αγκουρια. μεσα σε αυτους δε υπαρχουν αυτοι που λενε παντα οχι και τα απορριπτουν ολα και στο τελος κακια ειναι παντα η αστυνομια που επιβαλλει την ταξη και ολοι οι δημοσιογραφισκοι οι μιζεροι βγαινουν στα καναλια και λενε γιατι η αστυνομια κινηγησε τους κατοικους?? Οκ ας υπαρχει τοτε παντου αναρχια και να κανουμε ολοι ο,τι μας καπνισει, μονο που τοτε δεν θα ειμαστε οργανωμενη κοινωνια

 16. Χρήστος Σαβρανίδης 21/10/2008 στο 9:43 πμ Reply

  Μιλάμε για περιβάλλον και δεν έχουμε πρωτίστως περιβαλλοντική συνείδηση. Ρίχνουμε τα σκουπίδια στους δρόμους (ναι ακόμη και τις τσίχλες!) κι αδιαφορούμε γενικώς. Πληροφόρηση επαρκής; Όχι δεν υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί που έχουν κάποιο κήπο θα έφτιαχναν οργανικό λίπασμα από υπολείμματα φρούτων αν ήξεραν τον τρόπο. Σε δήμους στην Αθήνα, όπου χορηγήθηκαν ειδικοί κάδοι το πείραμα πέτυχε. Το ζήτημα δεν είναι η ταφή των σκουπιδιών, γιατί η παραγωγή σκουπιδιών είναι ανεξέλεγκτη και με αυξητικές τάσεις. Το ζήτημα είναι η εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Να παράγουμε λίπασμα, ενέργεια, να γίνει ανακύκλωση στα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως αυτή που ξεκινάει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τώρα και λίγο αργά. Αν λοιπόν παράγουμε λιγότερα σκουπίδια και λιγότερα επικίνδυνα για το περιβάλλον θα κερδίσουμε όλοι. Μόνο από την καύση για παράδειγμα ξύλων που πετιούνται στα σκουπίδια θα μπορούσε ο Δήμος να εξασφαλίζει ενέργεια ή θέρμανση. Η χωματερή στο Πανεπιστήμιο ήταν και είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια πολλές ημέρες φτάνει η μπόχα στις μύτες μας. Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί κι ότι δε δημιουργεί προβλήματα. Όμως γιατί να βλέπουμε και τα ΜΑΤ σε αντιπαράθεση με τους λίγους κατοίκους όπως λέτε; Υπήρξε ενημέρωση; Κατάλαβαν καλά οι άνθρωποι αυτοί τι διακυβεύεται; Υπήρξε σωστός διάλογος; Ή υπήρξε μόνο αλαζονεία από την μια πλευρά; Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουν τον ΧΥΤΑ λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σπίτια τους. Πρέπει αυτοί να πειστούν ή αυτοί να μας πείσουν. Δε νομίζω ότι η βία γεννάει λύσεις. Η βία αναπαραγάγει βία κι αντιδράσεις. Υπάρχουν λύσεις και να τις ψάξουμε. Τόσα χρόνια πέρασαν λένε κάποιοι συμμετέχοντες και σωστά. Αυτό τι δείχνει; Ότι μάλλον δεν είχε αποτελέσματα όλη η διαδικασία. Τι πρέπει να γίνει; Να εφαρμοστεί αποδεκτή από όλους διαδικασία για να υπάρξει και συνεννόηση.

 17. fvasileiou 21/10/2008 στο 1:03 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Κλάψες και γενικότητες και αποφυγή προσέγγισης της ουσίας του προβλήματος.

 18. nick 06/11/2008 στο 2:31 μμ Reply

  tyxaia brika kai esas tyxaia kai to site to parakatw
  an thes rikse mia matia

  http://www.partetara.gr/pdfs/08/partetara_no03.pdf
  http://www.partetara.gr/pdfs/08/partetara_no01.pdf

 19. γιωργος 07/01/2009 στο 2:36 πμ Reply

  τι διαβαζω ο ερμος αραγε!!!!!ξερετε απο ν.ιωαννινων η τσαμπα γραφω? θα γνωριζετε λοιπον οτι τα μεγαλυτερα χωρια που εχουν τα γιαννενα σε πλυθησμο ζουν γυρο απ τα πολυ ωραια σας χυτα.αλλα θα μου πειτε που να βρουνε καποια αγονη εκταση μακρια απο χωρια στα γιαννενα????μας βγαλαν τα ματια τα βουνα και τα λαγκαδια και μεις ψαχνουμε να το στριμωξουμε διπλα στην λιμνη και στον ποταμο αραχθο με 4 χωρια που θα επιρεαστουν αμεσα και αλλα 3 εμμεσα με συνολο περι τα 5000 κατοικοι. τελος παντων αν ανατρεξετε στην καταγωγη των βουλευτων και των »μπεηδων» των ιωαννινων θα καταλαβαιτε γιατι γινονται εκει τα χυτα.ακομη εκρεμει δικαστηριο και η ολιγαρχια αποφασισε και διεταξε.

 20. fvasileiou 07/01/2009 στο 12:03 μμ Reply

  @γιώργος
  Δηλαδή για σένα «ολιγάρχες» είναι οι βουλευτές, ο Νομάρχης, οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και ο μόνος δημοκράτης ο… Κρέστας;

  Είδαμε και το «δάσος» που υποτίθεται ότι καταπατήθηκε: Ένα πουρνάρι και δυο ασφάκες.

  Ευτυχώς όμως ο ΧΥΤΑ κατασκευάζεται και περαιτέρω συζήτηση δεν έχει νόημα.

 21. γιωργος 07/01/2009 στο 4:00 μμ Reply

  απεναντι ακριβως στεκεται και αγναντευει εδω και 900 περιπου χρονια η παναγια, αν γνωριζεις το μοναστηρι της τσουκας,φαινεται οτι μερικοι δεν φοβουνται ουτε ανθρωπους ουτε θεο!Ηδη, αν ρωτησεις καποιος απ τους »μεγαλους» οταν του ανεφεραν να μην το κανει το εργο για χαρη της παναγιας,ειπε »δεν πειραζει ας βλεπει τα σκουπιδια(η παναγια),να δει και ποσο ωραιο εργο κανουμε».δεν περασε μια βδομαδα και εβαλε μαχαιρι σε νοσοκομιο των αθηνων απ την παλιαρρωστια…. Απο κει και περα αν νομιζετε οτι δεν υπαρχει δολος στην τοποθεσια του χ.υ.τ.α. και οτι επικρατει δημοκρατια στη χωρα,τοτε θα πρεπει να εχετε καιρο να βγειτε απ τα σπιτια σας…Το βατοπεδι πρεπει να το δημιουργησε η παναγια με τους εξτρεμιστες 70χρονους του ελληνικου και ολα τα αλλα ειναι ψεμματα!!!!!!!!!ρε μην πετατε αετο θα μας παρουν στα ποδαρια τουρκοι,αλβανοι,σκοπιανοι(αμερικανοεβραιοι) και μεις θα λεμε μακρια απ τον κωλο μας και ας ειναι και στου γειτονα(βλεπε χ.υ.τ.α.) —με συμπαθεια γιωργος–

 22. fvasileiou 07/01/2009 στο 5:53 μμ Reply

  @γιώργος
  Τώρα τι να πω…
  Αυτή είναι μια πλευρά του μπλόγκινγκ: Να μπαίνουν διάφοροι ανώνυμοι και να μας πληροφορούν με ελληνικά κακίστης ποιότητας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δημοκρατία (επειδή προφανώς δεν είναι αφέντης των πάντων ο Κρέστας) κι ότι θα αρρωστήσουμε από καρκίνο επειδή δεν θέλουμε ο ΧΥΤΑ να είναι στην αυλή της Πανεπιστημιούπολης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

  Όπως όλοι καταλαβαίνουν, μετά και από τις ρατσιστικές κορώνες, η συζήτηση τελειώνει εδώ.

 23. γιωργος 07/01/2009 στο 8:58 μμ Reply

  καταρχας ειμαι απο γιαννενα αλλα κατοικος εδω και χρονια αθηνων,οπως καταλαβες μπορουσα να μεινω αμετοχος.Ωχ αδερφε που λενε ολοι και μενα τι με νοιαζει;Δεν ειναι ετσι ομως.Αν παλι νομιζεις οτι πρωτα εγινε το πανεπιστημιο και το νοσοκομειο και μετα τα ΧΥΤΑ,κανεις μεγαλο λαθος(αν δεν εννοεις το χατζηκωστα βεβαια).Απο την αλλη τα ελληνικα μου ειναι ιδια με αυτους τους 5,10,20,50 χιλιαδες και οσους αλλους θες μαλακες που σκοτωθηκανε να δημιουργησουν αυτη τη ριμαδοπατριδα.Βεβαια και τοτε μερικοι τους περιγελουσαν(αυλικοι και προσκυνηταδες των πασαδων)!Το οτι ξερει καποιος να γραφει δεν σημαινει οτι ξερει και να διοικη.Για να τελειωνω γιατι το εχεις επισημανει πολλες φορες επειδη ή μαλλον δεν γνωριζεις ή δεν σε συμφερει ή δεν γουσταρεις, καλα κάνεις, αλλα οταν βλεπω να διατυπωνετε αποψεις ανοιχτα και μπορει να το δει και καποιος που εχει αντιθετη αποψη να μην τσατιζεστε. πειτε τα απ το τηλεφωνο οι 2-3 γνωστοι,να μην σας ενοχλουν »ασχετοι». χοιλεια σιγνομει που σας ξιπνισα απ το λιθαργο σας.———-»ο αμορφοτοσ»———–

 24. Bασιλική Σ. 09/01/2009 στο 1:08 πμ Reply

  χμ…, επειδή κι εγώ λείπω άπειρα χρόνια στην Αθήνα, παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη συζήτηση… Δηλαδή η επιλογή της περιοχής του ΧΥΤΑ είναι η καταλληλότερη; Δεν υπάρχει άλλο μέρος, ειδικά τώρα με την διάνοιξη της Εγνατίας; [δηλαδή για να είμαι ειλικρινής, με το που διάβασα πως γίνεται κοντά στο Ελληνικό με έπιασε ένα σύγκρυο στη σκέψη πως μπορεί να γινότανε από την δικιά μου μεριά (Μπιζντουν). Δεν πάνε δύο χρόνια που «χάρηκα» τα χαϊρια των τοπικών αρχόντων στα Εικονίσματα… οι κάφροι γκρεμίσαν τον περίβολο της παιδικής ζωής μας για να φτιάξουν …κιόσκι! (όλα για την κονόμα!)
  [Μόνον εάν όλοι οι Γιαννώτες έρθουν για καταναγκαστικά έργα δυό χρόνια στην πρωτεύουσα θα μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται τον πλούτο του τόπου μας…]

 25. fvasileiou 09/01/2009 στο 1:24 πμ Reply

  @Βασιλική Σ.
  Υπαρχει κάτι που σε κάνει να δυσπιστείς ότι είναι η καταλληλότερη περιοχή; Είναι αυτή που υπέδειξαν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Όσοι διαφωνούσαν (δηλαδή 5-10 κάτοικοι) εξάντλησαν τις δυνατότητες που τους έδωσε ο νόμος για να αποτρέψουν την δημιουργία του ΧΥΤΑ – έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο. Συνεπώς όλοι οι θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας απεφάνθησαν. Αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις, θα είναι μια (ακόμα) απόδειξη ότι δεν ζούμε σε κράτος, αλλά σε ζούγκλα.

 26. Bασιλική Σ. 09/01/2009 στο 1:22 μμ Reply

  Φώτη να εισάγω την οπτική ενός παράλληλου σύμπαντος;
  Μιας κι εσύ είσαι κάτω και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η γνώμη σου λόγω άμεσης επαφής: αποκλείεις το να υπάρχει ένα μέρος που να μπορεί να γίνει ο ΧΥΤΑ και να μην υπάρχει καμμία ανθρώπινη αντίδραση; Το κόστος μη το λάβεις υπόψιν σου, μιας και θα πρέπει να σκεφτούμε εάν την εποχή που ελλήφθη η απόφαση για την συγκεκριμένη περιοχή ελήφθη ως κρίσιμη παράμετρος η δυνατότητα της Εγνατίας. Τουλάχιστον το κομμάτι από την Ψίνα μέχρι την Παραμυθιά που πέρασα εγώ έχει αρκετά μέρη χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα, ούτε καν ένα ξωκκλήσι δηλαδή, για μια τέτοια χρήση. Και ναι για να σου απαντήσω ευθέως. από την στιγμή που είναι κοντά στην Μονή θα έπρεπε να αποκλεισθεί ως επιλογή. Οι τεχνοκράτες κάνουν την δουλειά τους και εισηγούνται, όμως οι πολιτικοί συνθέτουν όλες τις παραμέτρους και μετά υλοποιούν. Προσωπικά χρειάζομαι και τους τεχνοκράτες και τους πολιτικούς. Ούτε τους δε χωρίς τους μεν, ούτε τους μεν χωρίς τους δε. Εάν δε οι πολιτικοί είναι σκέτοι τεχνοκράτες τότε καταλαβαίνω πως ως πολιτική κοινωνία έχω τελειώσει….

 27. γιωργος 09/01/2009 στο 3:31 μμ Reply

  Ευτυχώς που υπάρχουν σκέψεις και προβληματισμοι σαν και τη δική σου Βασιλική.Τρεμω στην ιδέα οτι εκει που »αλονιζα» μικρός θα γινει σκουπιδοτοπος.Εκει μας φτάσανε οι πολιτικοι,να μας διχασουν θελανε και χωρις δυσκολια τα καταφερανε.Αφου γεμισανε την ελλαδα με αλβανοπακιστανοκουρδοαραβες τι μενει τωρα;;;Να ξεχασουμε και τα 2-3 πραγματα που μας δενουνε σαν εθνος(εκκλησια=ολοι gay,γλωσσα=νεοελληνικα τελευταιας διαλογης ,ασε δε την οικογενεια=[φυσιολογικοτατο ομοφυλα ζευγαρια και μονογονε’ι’κη οικογενεια]).Οποιος διαβασει αυτα που γραφω θα πει οτι ειμαι ρατσιστης,ακροδεξιος και δεν ξερω τι αλλο.Ρομαντικος ειμαι και ελπιζω οχι ο τελευταιος.Θελω το παιδι μου μεθαυριο να παιξει στις αλανες χωρις φοβο οπως επαιζα και γω.ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ;;;;;;;;; Υ.Γ. Φωτη τι θα ελεγες αν για διαφορους λογους που τους τεκμηριωνανε βεβαια σας κατεδαφιζανε την γειτονια που μενετε και σας δινανε οικοπεδα και λεφτα να χτισετε στα χωρια μας,διπλα σε αυτο το τεραστιο και μεγαλης σημασιας εργο;;θα επερνες τον γκρα(οπλο) και θα ανεβαινες στα βουνα ή οχι;Την ωρα που στην ευρωπη απαγορευτηκαν τα χυτα και φτιαχνουν εργοστασια διαλογης απορριματων στην ψαροκωσταινα το επιβαλλουν!

 28. Ηλίας 11/01/2009 στο 3:21 μμ Reply

  Εγώ ξαναλέω ότι η αρχική ευθύνης επιλογής ανήκε στις τοπικές κοινωνίες. Αυτές λοιπόν οι τοπικές κοινωνίες μετά από 15 χρόνια διαβουλεύσεων κατάφεραν να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να υποδείξουν κατάλληλο χώρο.
  Ήμαρτον…….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: