Σαρκοζί

Ο κόσμος πανηγυρίζει την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και μεις εδώ, στην Ευρώπη, έχουμε λόγους να είμαστε ευχαριστημένοι: Έπειτα από μια περίοδο άνευρων και χλιαρών ηγετών, στις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών ανεβαίνουν ισχυρά πρόσωπα.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι το καλλίτερο -μέχρι στιμής;- παράδειγμα.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να αξιολογήσω την πορεία του από την εκλογή του και μετά. Δεν έχω τα απαιτούμενα στοιχεία και τις γνώσεις και, άλλωστε, είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Όμως, η θητεία του ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαίνει προς το τέλος και καλό είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να σκεφτούμε πάνω σε αυτό το θέμα.

Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστό: Είναι ένας γιγάντιος οργανισμός που αργεί να πάρει αποφάσεις, με αποτέλεσμα να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και να μην μπορεί να διαφυλάξει στοιχειωδώς τα συμφέροντά της. Το ζήσαμε σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Όμως ο Σαρκοζί, τους τέσσερις μήνες που προεδρεύει της Ενώσεως, κατάφερε να την κάνει να κινείται και να αποφασίζει σε τηλεοπτικό χρόνο. Η αντίδρασή του ήταν άμεση το καλοκαίρι, όταν η Γεωργία επιτέθηκε στην Ρωσία. Με τα αλλεπάλληλα ταξίδια του πέτυχε η Ευρώπη να κρατήσει μια ουδέτερη, διακριτή θέση. Μπορούμε, νομίζω, να είμαστε βέβαιοι ότι αν η Ε.Ε. κινούνταν με τους γνώριμους ρυθμούς της, θα αναγκαζόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να στοιχηθεί πίσω από την αμερικανική θέση.

Τον βλέπουμε και τώρα, που έχει κορυφωθεί η οικονομική κρίση: Αεικίνητος, έχει συνεχείς συναντήσεις, συσκέψεις, διαβουλεύεις, οι ηγέτες των χωρών καλούνται να συζητήσουν και να καταλήξουν σε αποφάσεις. Τρέμω στην ιδέα ότι θα μπορούσε να ασκεί την προεδρία τώρα κάποια άλλη χώρα, κάποιος άλλος ηγέτης.

Χωρίς αμφιβολία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους μήνες που προεδρεύει ο Σαρκοζί, πρωτοστατεί και δεν παραστέκει.

Η κληρονομιά της Γαλλικής προεδρίας θα είναι βαριά – είναι βέβαιο ότι ο Σαρκοζί θα μας λείψει όταν θα λήξει η θητεία του.

Και σαν Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα γίνει η Ένωση πιο λειτουργική. Είναι προς το συμφέρον μας.

Advertisements

9 thoughts on “Σαρκοζί

 1. #FN$# 10/11/2008 στο 1:22 μμ Reply

  Καλά όλα αυτά και ωραία… Το θέμα είναι πως εκτός από τα «όμορφα» τον περιτρυγυρίζουν κι «άσχημα» πράγματα…

  Θέλω να πιστεύω πως είναι μόνο λασπολογεία των αντιπάλων του για να τον μειώσουν και τίποτε παραπάνω. Αλλιώς…

 2. lupus 10/11/2008 στο 3:22 μμ Reply

  Θα συμφωνήσω ότι η Γαλλική Προεδρία τους τελευταίους μήνες δεν τα πήγε και άσχημα.
  Από την άλλη όμως δεν καταπιάστηκε και με κανένα από τα καυτά θέματα της Ένωσης.
  Η οικονομική κρίση και η κρίση του Καυκάσου τον Αύγουστο ήταν ζητήματα στα οποία οι «Μεγάλοι» συμφωνούν. Και πάλι θα πρέπει να του τα πιστώσουμε αλλά, ήταν περιορισμένης επικινδυνότητας.

  Ο Σαρκοζί προεκλογικά είχε πει και προτείνει ριζοσπαστικά πράγματα για την Ευρώπη. Από αυτά προώθησε μόνο ένα και αυτό μεταλλαγμένο: τη Μεσογειακή Ένωση. Τα υπόλοιπα τα περιμένουμε ακόμη.

 3. monaxikoasteri 10/11/2008 στο 6:11 μμ Reply

  τελείως στο άσχετο…πέρασα να αφήσω την καλησπέρα μου Φώτη! 😉

 4. fvasileiou 11/11/2008 στο 12:11 πμ Reply

  @#FN$#
  Μπορεί να μην είναι και λασπολογία. Να είναι απλώς προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα ή που δεν μπορούν ίσως να λυθούν.

  @lupus
  Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν οι μεγάλοι: Πχ η Γερμανία ήταν και είναι αντίθετη στη Μεσογειακή Ένωση, όπως και τώρα στη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας. Και οι ΗΠΑ ήταν και είναι αναφανδόν υπέρ της Γεωργίας. Σίγουρα τα μεγάλα θέματα της Ένωσης έμειναν πίσω. Αλλά ήταν αναμενόμενο με τόσα πολλά και μεγάλα έκτακτα γεγονότα.

  Το πιο σημαντικό όμως το λες στο τέλος: Ότι ο Σαρκοζί κομίζει ένα νέο όραμα για μια πιο πολιτική Ε.Ε.

 5. fvasileiou 11/11/2008 στο 12:12 πμ Reply

  @monaxikoasteri
  Γεια σου, αστεράκι. Να είσαι καλά!!

 6. Μάρκο Τ 11/11/2008 στο 3:26 μμ Reply

  Ο Σαρκοζύ σίγουρα είναι άνθρωπος που έχει ηγετική φυσιογνωμία και ηγετικά προσόντα, σε αντίθεση με τον Σιράκ, που μόνο ηγετική φυσιογνωμία είχε, αλλά ήταν μετριότατος πολιτικός. Μετά τα ειρωνικά σχόλια πολλών δικών μας, έγινε τελικά ο Σαρκοζύ ευμενώς δεκτός στην ελληνική κοινή γνώμη όταν μας υποστήριξε στο «μακεδονικό». Η ουσία είναι ότι διεθνώς τη θέση της Γαλλίας την αναβάθμισε και μαζί με αυτό και τη θέση της ΕΕ. Και στην τωρινή οικονομική κρίση φάνηκε να έχει ενεργό παρουσία, σε αντίθεση με τον Μπαρόζο, που αποδείχτηκε ένα ανύπαρκτο ανθρωπάκι.

 7. δ.τζ. 11/11/2008 στο 11:11 μμ Reply

  Πραγματικά, μακάρι την ενεργητικότητα, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα του Σαρκοζί να τα είχαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Νομίζω όμως ότι αυτό ισχύει μόνο για την Μέρκελ, ίσως και για τον παραξηγημένο (επειδή δεν είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός) Γκόρντον Μπράουν.

  Όντως η γαλλική προεδρία βάζει ψηλά τον πήχυ. Απ’ ότι διάβασα ζήτησε ο ίδιος ο Σαρκοζί να συνεχίσει να ασκεί την προεδρία η Γαλλία διότι σε μια τέτοια περίοδο κρίσης είναι αμφίβολο αν μπορεί να τα βγάλει πέρα ηγέτης χώρας που εισήλθε πρόσφατα στην Ε.Ε.

  Συνοψίζοντας σε περιόδους κρίσεων νομίζω ότι φαίνεται στην πράξη ποιος είναι στιβαρός ηγέτης και ποιος όχι. Και όπως προείπα οι πρώτοι δυστυχώς σπανίζουν…

 8. City Addict 11/11/2008 στο 11:11 μμ Reply

  Kαλησπέρα.
  Χάρηκα πάντως που βγήκε ο Obama.
  Φαντάσου να έβγαινε ο άλλος, ο πως-τον-λένε !

  Καλό βράδυ 🙂

 9. fvasileiou 12/11/2008 στο 2:27 πμ Reply

  @δ. τζ.
  Δημήτρη, την πρόταση Σαρκοζί να συνεχίσει να ασκεί την προεδρία, δεν την ήξερα. Φοβάμαι ότι μάλλον δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν θα υπάρχουν τα νομικά περιθώρια να γίνει αποδεκτή.
  Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ ηγέτη που να έχει συγκαλέσει τόσες πολλές εκτάκτες Συνόδους Κορυφής μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα και αυτό κάτι μας λέει.

  @City Addict
  Ξέχασες κιόλας το όνομά του;
  Φαντάσου ότι ο Μακέην είναι 72 χρονών. Ποιος ψηφίζει έναν γέρο για να του προετοιμάσει το μέλλον;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: