Καρατζαφέρης και Λαζόπουλος

Διάβαζα στις χτεσινές εφημερίδες τη μήνυση που υπέβαλε ο Γ. Καρατζαφέρης στον Λ. Λαζόπουλο για το γνωστό βίντεο και μια δήλωση του Λάκη.

Η ζωή παίζει παράξενα παιχνίδια.

Οι δυο τους θα μπορούσαν άνετα να είναι σύντροφοι και συναγωνιστές. Ή τουλάχιστον καλοί φίλοι και συνομιλητές. Έτσι κι αλλιώς έχουν και οι δυο την ίδια μέθοδο ερμηνείας της επικαιρότητας. Και οι δυο επιλέγουν κάθε φορά να πουν αυτό που θα χαϊδέψει τα αυτιά του κοινού τους, αδιαφορώντας πόσο παράλογο, ανεφάρμοστο, λαϊκιστικό είναι. Δημαγωγοί από κούνια, απευθύνονται στην κάμερα που έχουν απέναντί τους με λογοπαίγνια, αστειάκια και γεμάτα θέρμη μεγάλα λόγια, που όχι απλώς δεν στέκουν σε μια στοιχειώδη ανάλυση, αλλά την αναιρούν και την εμπαίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο δεν προσέρχονται σε συζήτηση, παρά μόνο σε συνεντεύξεις με λίγο-πολύ αναμενόμενες ερωτήσεις.

Ναι, μπορώ άνετα να φανταστώ τον Λάκη μπροστά από τα ψεύτικα βιβλία του ΤηλεΆστυ να κάνει αυτό που ο ίδιος ονομάζει σάτιρα, όπως μπορώ άνετα να φανταστώ και τον Καρατζαφέρη να απευθύνεται στο έθνος μπροστά από τα πλαστικά φρούτα του Λαζοπούλειου σκηνικού.

Νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε τι οδηγεί τους δυο άνδρες στα δικαστήρια:

Ο Λάκης στην εκπομπή που αντικαθιστά την εκπομπή του έπαιξε μια δήλωση του Καρατζαφέρη στολίζοντας το κενό ανάμεσα στη μύτη και το πάνω χείλος του με ένα μουστάκιον «χιτλερικού τύπου» κι από πίσω έβαλε ν’ ακούγεται ένα ναζιστικό εμβατήριο.

Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο Καρατζαφέρης, όπως και οποιοσδήποτε πολίτης της Ελλάδας ή οποιουδήποτε κράτους του κόσμου, δεν μπορούσε παρά να καταφύγει στην δικαιοσύνη. Είναι φυσικό, είναι λογικό, είναι αναμενόμενο.

Έχει όμως ενδιαφέρον η δήλωση του Λάκη:

Στην αρχή προσπαθεί να το παίξει χαριτωμένος:

«Τι δεν έχω καταλάβει ο άνθρωπος στην ιστορία, Θεέ μου; Μήπως πρέπει ν’ αλλάξω χώρα;»

Στη συνέχεια καταφεύγει στο γνωστό του επιχείρημα:

«Γιατί δεν καταλαβαινόμαστε; Σάτιρα κάνουμε (…) Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται τη σάτιρα και να ζητούν από τους συνεργάτες μου να τους πληρώσουν 1.500.000 ευρώ;»

Για το επιχείρημα «σάτιρα κάνουμε» τα έχω ξαναπεί και δεν θέλω να επανέλθω. Όμως ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Λάκης σίγουρα δεν έκανε σάτιρα. Αυτό που έκανε ήταν σχόλιο. Σχολίασε την δήλωση του Καρατζαφέρη με οπτικά και ηχητικά μέσα. Κι ο ίδιος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά, και για τον λόγο αυτό δεν καταφεύγει στην συνήθη αναφορά του στον Αριστοφάνη:

«Να πω ότι όσοι διαρκώς εκ των πολιτικών συκοφαντούν αισθάνονται ένα περίεργο πράγμα οι ίδιοι συκοφαντημένοι.»

Ο Λάκης λοιπόν επιστρατεύει ως επιχείρημα τους πολιτικούς που συστηματικά συκοφαντούν. Δεν ξέρω αν τους ζηλεύει – ας ξέρει πάντως ότι ο ίδιος είναι πολύ πιο ασύδοτος από οποιονδήποτε συκοφάντη πολιτικό. Εν πάση περιπτώσει πάντως, αν θέλει να τους μιμηθεί δεν έχει παρά να κατέβει στον πολιτικό στίβο και τότε θα τον κρίνουμε με πολιτικούς όρους.

(Στη δήλωσή του ο Λάκης κάνει κι έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό Χίτλερ και Τσε Γκεβάρα (!), τον οποίο αδυνατώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή…)

Advertisements

14 thoughts on “Καρατζαφέρης και Λαζόπουλος

 1. zamuc 02/02/2009 στο 11:19 μμ Reply

  Δεν θέλω να πάω τη συζήτηση σε αυτά που λέγατε και στο παλαιότερο post αλλά αν και δεν μου αρέσει ο Λαζόπουλος και πολύ σπάνια τον παρακολουθώ δεν μπορώ να μην του δώσω δίκιο στο «σάτιρα κάνουμε».
  Την άποψη μου για τον Καρατζαφερ θεωρώ περιττό να τη διατυπώσω.

 2. H.Constantinos 03/02/2009 στο 2:03 πμ Reply

  Δεν παρακολούθησα τίποτα από αυτά, αλλά άσχετα από αυτά, αυτοί οι δύο έχουν δύο πολύ αξιόλογα κοινά: Απίστευτο ταλέντο στο λέγειν, και χιούμορ.
  Και επικοινωνιακό ταλέντο (3ο κοινό αυτό) (το πιό σημαντικό).

  Ετσι όπως είναι η κατάσταση, με τον κόσμο να περνάει τη ζωή του μπροστά στην τηλεόραση, είναι ευτυχής συγκυρία να σε βρίζει ο Λαζόπουλος. Αν άρχισαν να σε ξεχνάνε, ξαναγίνεσαι φίρμα. Η Ντενίση -πχ- την είχε καταβρεί έτσι.

  Ποιός δεν θα ήθελε να βρει τρόπο να τον βρίσει ο Λαζόπουλος; Και να του τραβήξει και μιά μήνυση μετά.

  Θα την έβλεπα μιά χαρά μία συνδυάλεξη:
  – Νάσαι καλά ρε Λάκη, σου χρωστάω χάρη!
  – Ελα τώρα πρόεδρε, μεταξύ μας!

 3. giota 03/02/2009 στο 8:03 πμ Reply

  Τα έχουμε ξαναπεί αυτά Φώτη μου, οπότε δεν θέλω να μακρυγορήσω. Όμως δυστυχώς, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ότι κάποιοι δεν δέχονται έστω και αν θες να την πούμε έτσι, μια πιο χοντροκομμένη σάτιρα. Το πρόβλημα είναι στο ότι δεν δέχονται σχόλια, σχόλια που μπορεί να κάνω εγώ κι εσύ σε μεγαλύτερο βαθμό. Απλά δεν μπορούμε, εμείς τουλάχιστον, να τα βγάλουμε στο γυαλί!

 4. Cacofonix 03/02/2009 στο 8:34 πμ Reply

  To «σάτιρα κάνουμε» κι ότι θέλουμε λέμε είναι μια αστειότητα ανίκανων ανθρώπων. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σ’ ότι ο ίδιος θεωρεί προσβλητικό κι είναι εξίσου ιερό, αν όχι ακόμη περισσότερο, από την «ελευθερία» του λόγου.

  Κι επιτέλους ας σταματήσουν να πιάνουν τον Αριστοφάνη στο στόμα, γιατί δεν τον φτάνουν ούτε στο νύχι του ποδιού του, ενώ οι ανιστόρητοι δεν ξέρουν ότι στην αρχαία Αθήνα ο Αριστοφάνης κυνηγήθηκε … στην κυριολεξία αυτοδίκως…

 5. tdjm 03/02/2009 στο 9:47 πμ Reply

  Ο Λαζόπουλος άλλες φορές μου αρέσει κι άλλες με εκνευρίζει.
  Χάνει το μέτρο!

  Τώρα όσον αφορά τα πρόσωπα που κριτικάρει κάθε φορά…ε βρε Φώτη μου …..όταν εκτείθεσαι πρέπει να ξέρεις ότι αυτό έχει και επιπτώσεις.

  Εδώ στο Ελλαδιστάν ο καθένας παίρνει το βήμα και κάνει και λέει ότι του γουστάρει.

  Το ίδιο κάνει και ο Λαζόπουλος . Εχει απήχηση και αυτό πουλάει. Προιόν είναι και πλασάρει τον εαυτό του.
  Και εμείς γι αυτό είμαστε εδώ ,για να κρίνουμε και να κατακρίνουμε ότι θεωρούμε παράλογο!

  Οσο για τον Καρατζαφέρη καλώς έκανε και έκανε μύνηση..Αυτό είθισται να κάνει όποιος προσβάλεται σε μια δημοκρατία , πρώτα όμως θα έπρεπε να είχε φροντίσει το προφίλ το δικό του και του κόμματός του ώστε να μην είναι τόσο ξεδιάντροπα φασιστικό!
  Η μήπως δεν είναι???
  Να θυμηθούμε λίγο κάτι δηλώσεις των βουλευτών του για αλλοδαπούς και ομοφυλόφιλους???
  Ονόματα και μη χωριά…..!

  Τελοσπάντων….τον Λαζόπουλο τον προτιμώ από πολλούς άλλους εθνοσωτήρες και πατέρες του κράτους!!!

 6. unclescrooge 03/02/2009 στο 10:07 πμ Reply

  το θέμα είναι ότι ακόμα και η σάτιρα θέλει μέτρο και ήθος. είναι λεπτή η γραμμή που τη χωρίζει από την προσβολή και το λαϊκισμό. τον λαζόπουλο δεν τον αντέχω. πραγματικά, δεν βρίσκω κανένα είδος αξιοπρέπειας στην εκπομπή του…

 7. apos 03/02/2009 στο 11:21 πμ Reply

  Με την περίπτωση του Λάκη, μία νομίζω είναι η λύση: να γίνει βουλευτής. Ίσως και υπουργός. Να ησυχάσει.

 8. vasilis 03/02/2009 στο 1:50 μμ Reply

  Να σου πω την αλήθεια δεν παρακολουθώ τέτοιους διαλόγους. Καλημέρα Φώτη

 9. fvasileiou 03/02/2009 στο 2:00 μμ Reply

  @zamuc
  Μα είναι σάτιρα να παραλληλίζεις ένα λαϊκιστή πολιτικό με τον Χίτλερ, τον άνθρωπο που αιματοκύλησε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, δημιούργησε τα κρεματόρια, χρησιμοποίησε ανθρώπους αντί για ποντίκια στα πειράματά του και κατεδάφισε κάθε λογική ανθρωπισμού;
  Αν είναι, τότε θέλω να μου πει κάποιος τι ορίζεται ως σάτιρα.

  @H. Constantinos
  Κι εγώ μπορώ να φανταστώ έναν τέτοιο διάλογο. Τους έχω ικανούς!

  Καλώς μας ήρθες!

 10. fvasileiou 03/02/2009 στο 2:06 μμ Reply

  @giota
  Δυστυχώς, Γιώτα, επανερχόμαστε και, όπως φαίνεται, θα ξαναματαεπανέλθουμε. Πρέπει όμως, για να μην θεωρείται η σιωπή που γεννάει η αποστροφή μας ως συγκατάνευση.

  @Cacofonix
  Συμφωνώ μαζί σου φίλε μου.

  @tdjm
  Αν ο Λαζόπουλος συνέκρινε τον Καρατζαφέρη με τον Μουσολίνι, να το συζητούσαμε. Όμως τον παραλλήλισε με τον Χίτλερ κι αυτό δεν το δέχομαι σαν πολίτης αυτού του κράτους. Γιατί: Νομίζω ότι χαρακτηριστικό του κόμματος είναι ο αστείος λαϊκισμός και όχι ο ρατσισμός ή ομοφιλοφοβία. Και είναι άλλο να έχεις ένα αστείο κόμμα στη Βουλή κι άλλο ένα ναζιστικό.

  @unclescrooge
  Αυτό ακριβώς: «Κανένα είδος αξιοπρέπειας στην εκπομπή του».

  @apos
  Lakis 4 President! Μια και καλή να ξεμπερδεύουμε!

  @vasilis
  Κάνεις την καλλίτερη δουλειά: Δεν χαλιέσαι για ανθρώπους που δεν αξίζουν την προσοχή και την ενέργειά σου.
  Χαίρε!

 11. apos 03/02/2009 στο 4:09 μμ Reply

  Φώτη:

  χα χα! εσύ το χόντρυνες!
  ξέρεις στην Αργεντινή που έχουμε προεδρικό σύστημα, το ντουέτο που διεκδικεί προεδρία-αντιπροεδρία, το λέμε Formula. Στις ΗΠΑ το λένε ticket (Obama-Biden ticket).
  Aναρωτιέμαι λοιπόν ποια θα ήταν η ιδανική Formula στην περίπτωση του Λάκη…

 12. CrazyTourists 03/02/2009 στο 6:40 μμ Reply

  Στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να πρεσβεύει ό,τι θέλει…Φασιστικό ή μη…Όπως και να σχολιάζει ό,τι θέλει …Ο θιγόμενος, φυσικά έχει δικαίωμα να καταφύγει στη δικαιοσύνη…
  Το κακό με το Λαζόπουλο κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κάνει κήρυγμα, δεν κάνει σάτιρα…Προσπαθεί να περάσει την άποψή του ως την απόλυτη αλήθεια του σύμπαντος…Αυτό με ενοχλεί…

  Τρελοτουρίστρια

 13. fvasileiou 04/02/2009 στο 2:32 μμ Reply

  @apos
  Προτείνω τον Lakis 4 President και Adonis 4 vice.

  @CrazyTourists
  Συμφωνούμε για τον ΛΛ. Νομίζω όμως ότι, ούτως ή άλλως, ο παραλληλισμός με τον Χίτλερ ξεφεύγει από κάθε όριο ελεύθερης έφρασης/σχολιασμού/σάτιρας έτσι κι αλλιώς.

 14. oryx 17/07/2009 στο 3:15 πμ Reply

  Εγώ πάντως έχω (ακόμα) μια άλλη απορία: Πώς και ο κος Πρόεδρος δεν έκανε αγωγή στο παντελούς έλλειψης σοβαρότητας «σταυρώστε με – σταυρώστε με» και να ζητήσει αποζημίωση (από τον εαυτό του?) για προσβολή του κόμματος και της νοημοσύνης των ψηφοφόρων;

  (ας μην ανακατέψουμε βεβαίως και αυτό το θέμα… απλώς ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω το γεγονός οτι η υποψήφια προσπαθούσε να με πείσει να την ψηφίσω με το συγκεκριμένο spotάκι)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: