Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλαδος Χριστοδούλου.

Αυτό που κρατάω και θέλω να θυμήσω σε όλους μας είναι ότι οραματίστηκε μια Εκκλησία ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις: Ανοιχτή στην κοινωνία, τους νέους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τα εξαρτημένα άτομα, τους μοναχικούς συμπολίτες μας. Ανοχτή στις προκλήσεις των καιρών (πχ βιοηθική, παγκοσμιότητα κτλ). Ανοιχτή προς τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, την Καθολική Εκκλησία, τις άλλες ομολογίες και θρησκείες.

Με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μπορούσε κάποιος να διαφωνεί με τις πράξεις ή τις απόψεις του, αλλά κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορούσε να μην του αναγνωρίσει ότι είχε ως πρότυπό του τους μεγάλους άγιους Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Αθανάσιο, Βασίλειο, Γρηγόριο Παλαμά κτλ) και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Κανένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Χριστόδουλος ήταν ο αρχιεπίσκοπος που κοιτούσε στα μάτια τους πιστούς και τους συνομιλητές του.

Advertisements

8 thoughts on “Μνήμη Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

 1. Μιχάλης Τσαντίλας 04/02/2009 στο 3:13 μμ Reply

  Εγώ, επειδή απέναντι στην Εκκλησία Της Ελλάδος είμαι κακοπροαίρετος, θυμάμαι και όλα τα άλλα «θαυμαστά» του Χριστόδουλου. Αν και ουδεμία σχέση έχω με αυτούς τους χώρους και δε μου καίγεται και καρφί, ο Ιερώνυμος μοιάζει πολύ πιο συνετός.

 2. Ηλίας 04/02/2009 στο 6:39 μμ Reply

  ….και όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο λείπει ο Χριστόδουλος. Ειδικά όταν βλέπουμε ποιος είναι στην θέση του….

 3. H.Constantinos 05/02/2009 στο 2:23 πμ Reply

  Ναι, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί…

  Και πίστευα ότι θα μπορούσε να κάνει πολλά γιά την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε…

 4. Δ. Τζ. 05/02/2009 στο 4:25 πμ Reply

  Ανεξαρτήτως του αν κάποιος διαφωνεί με πολλά από τα πεπραγμένα του Χριτόδουλου, πρέπει να του αναγνωρίσει ότι άνοιξε τις πόρτες τις εκκλησίας σε μερίδα της κοινωνίας που δεν ήθελε να έχει σχέσεις με αυτήν προηγουμένως. Πάντως το γεγονός ότι ήταν τόσο επικοινωνιακός και «έπαιζε» αρκετά με το γυαλί, ναι μεν τον βοήθησε να προωθήσει τις ιδέες του, αλλά δυστυχώς έδωσε (και) δικαίωματα στους τηλεπαρουσιαστές να στήσουν στα στούντιο έκτακτα ιατρικά συμβούλια για την υγεία του ασθενούς…

 5. fvasileiou 06/02/2009 στο 5:46 μμ Reply

  @Μιχάλης Τσαντίλας
  Αφού ούτε σχέση έχεις, ούτε καρφί δεν σου καίγεται, ας μην το κουράσουμε.

  @Ηλίας
  @H. Constantinos
  Κάπως έτσι είναι.

  @Δ. Τζ.
  Αγαπητέ μου, είτε σε βγάζουν στην τηλεόραση, είτε δεν σε βγάζουν, είτε είσαι παρών, είτε απών, αν θέλουν (δηλαδή: αν έχουν συμφέρον) να σε στήσουν στα 6 μέτρα, θα το κάνουν.

 6. stavrodromi 06/02/2009 στο 6:26 μμ Reply

  Είναι πάντα προτιμότερο να αποφεύγουμε τις συγκρίσεις. Κάθε άνθρωπος, άλλωστε, έχει τα δικά του χαρίσματα, αλλά και τα δικά του τρωτά σημεία. Ας κρατήσουμε στην ανάμνησή μας τα καλά από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπό μας και ας δώσουμε τον χρόνο στον νυν να προσθέσει το δικό του λιθαράκι.

  Ζεστό και όμορφο το σημειωματάριό σου, φίλε Φώτη.

 7. fvasileiou 07/02/2009 στο 6:37 μμ Reply

  @stavrodromi
  Όσο και να τις αποφεύγουμε, γίνονται από μόνες τους. Και δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για τον Χριστόδουλο. Πολύ πιο αμείλικτοι θα είναι οι συνειρμοί που θα γεννηθούν από ένα κείμενο για τον αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

  Τον χρόνο τον δίνει ο Θεός. Ας μας δίνει κι υπομονή.

 8. Belbo 07/02/2009 στο 7:51 μμ Reply

  Δεν ήμουνα οπαδός του και διαφωνούσα με αρκετά πράγματα που έκανε, αλλά σίγουρα «έδινε στίγμα» και έκανε αισθητή την παρουσία της Εκκλησίας. Ο Ιερώνυμος φαίνεται τόσο λίγος σε αυτό το ρόλο, σχεδόν αόρατος, είναι σε μια διαρκή στάση άμυνας, αντί να ανοίγεται όπως λες στην κοινωνία, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: