Αυτό που θέλουνε οι άνδρες

Οι άνδρες έχουν το μυαλό τους μόνο στο κοκό

Κι όμως, αυτός ο ρομαντικός ηθικισμός της κακιάς ώρας, που ανέθρεψε γενιές και γενιές, φτάνει απλώς να τον αντιστρέψεις:

Δηλαδή, οι γυναίκες πού έχουν στο μυαλό τους;

για να διαλυθεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Οι άνδρες βολεύονται – οι γυναίκες από τη φύση τους φτιάχνουν φωλιά

Να, ένας ακόμα ωραίος αφορισμός, που μου είχανε πει 7-8 χρόνια πριν. Αυτός, ομολογώ, πιο δύσκολα ανατρέπεται θεωρητικά, αλλά ευτυχώς υπάρχει η πράξη: Η φίλη μου η Κ. στο χαλαρό διέλυσε μια καλή σχέση με προοπτικές, γιατί ήθελε να νιώθει ελεύθερη. Κι ένας άλλος φίλος δηλώνει έτοιμος κι αποφασισμένος για κάτι σοβαρό, αλλά οι γυναίκες -τουλάχιστον εκείνες με τις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί- όχι. Οπότε θέλοντας και μη, μάζεψε τα δίχτυα του.

Έτσι φτάνουμε στον ίδιο πάνω-κάτω παρανομαστή:

Οι  γυναικοπαρέες να αναρωτιούνται γιατί χάθηκαν οι άντρες. Και οι αντροπαρέες να κατασκευάζουν εικόνες της ιδεατής γυναίκας: Συνήθως ένα μείγμα Μόνικας Μπελούτσι και μαγειρικής της μαμάς.

Τελικά, το πράγμα καταλήγει να φαντάζει γελοιωδώς απλοϊκό, κάτι σαν την αναζήτηση του ελάχιστου κοινού διαιρέτη, αλλά φυσικά δεν είναι.

Όλοι το ξέρουμε: Οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινες σχέσεις, δηλαδή με απωθημένα / όνειρα / φαντασιώσεις / επιθυμίες / ανασφάλειες / προσδοκίες, είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Γι’ αυτό και ο κοινός διαιρέτης -δηλαδή: ένας κανόνας που θα λύνει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της προσωπικής μας ζωής- δεν έχει βρεθεί και μάλλον δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο κατά περίπτωση λύσεις, που όσο κι αν μοιάζουν μεταξύ τους, δεν περιέχουν καμιά καθολική αλήθεια, δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα όλων.

Εν τέλει, αυτό που θέλουνε οι άντρες, παραμένει αδιευκρίνιστο για τις γυναίκες, όπως και αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι σκοτεινό και μπερδεμένο για μας τους άντρες -έτσι έχουν τα πράγματα, έτσι ήταν πάντα, δεν είναι κακό αυτό.

Κακό είναι όταν οι ίδιοι δεν μπορούμε να αποσαφηνίσουμε τι θέλουμε.

Advertisements

17 thoughts on “Αυτό που θέλουνε οι άνδρες

 1. Σοφία 16/02/2009 στο 1:56 πμ Reply

  Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν όλοι οι άντρες (ούτε όλες οι γυναίκες) το ίδιο, κι όμως τα στερεότυπα καλά κρατούν. Και σαν να μην ήταν αρκετά τα στερεότυπα της κοινωνίας έχουμε και τα προσωπικά κολλήματα του καθενός. Έχω μια φίλη που έχει απορρίψει τουλάχιστον 3 καλές περιπτώσεις επειδή ο άντρας ήταν 2-3 χρόνια μικρότερός της, απλά και μόνο γιατί πιστεύει ότι οι γυναίκες γερνάνε πιο εύκολα και αν παντρευτεί μικρότερο άντρα θα είναι αταίριαστοι στο μέλλον. Φέξε μου και γλύστρησα δηλαδή……….

 2. Cacofonix 16/02/2009 στο 7:41 πμ Reply

  Τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί στην κοινωνία μας είναι η «επί γης ευτυχία». Κανείς πλέον δεν μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία του γάμου, την πραγματική όμως δυσκολία, την παράδοση του εγώ στον άλλο.
  Όλα τα υπόλοιπα, από διαζύγια μέχρι υπογεννητικότητα κι οι μονο-παρέες είναι απλά συμπτώματα, και του εγωϊσμού αλλά και της φιληδονίας που διέπει τα πιο πάνω πρότυπα…

 3. unclescrooge 16/02/2009 στο 11:26 πμ Reply

  μάλιστα… πώς κατάφερες να μπλέξεις σχέσεις με μαθηματικά μόνο εσύ το ξέρεις. εγώ μπλέχτηκα με τις εξισώσεις. για να επανέλθω στα φυσιολογικά μου θέλω ακόμα ένα post για τις βόλτες σου στο παρίσι…!! χεχε! σε καλημερίζω!

 4. giota 16/02/2009 στο 12:29 μμ Reply

  Μέσα σε μια σχέση χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις!
  Τα συζητάγαμε και τις προάλλες Φώτη μου… το τέλειο μπορεί να υπάρχει, δεν μπορείς όμως να περάσεις όλη σου την ζωή με το να το ψάχνεις γιατί τελικά πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που το βρίσκουν. Αλλά και πάλι υπάρχει αυτό που λέγαμε… δεν είναι για όλους!
  Καλό είναι να αγαπάς και να εκτιμάς έναν σύντροφο με τα καλά και τα άσχημά του, όπως και εκείνος τα δικά σου!
  Μπορεί το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που θέλουν οι άντρες και οι γυναίκες να μοιάζει μεγάλο, όμως μήπως δεν είναι τόσο όσο το κάνουν τα στερεότυπα να φαίνονται;

 5. monaxikoasteri 16/02/2009 στο 4:30 μμ Reply

  το «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» από τον Αστερίξ το ξέρεις? Μακάρι και να ξέραμε εντέλει τι θέλουμε…πάντα ανικανοποίητοι, πάντα εγωιστές…
  την καλησπέρα μου!

 6. fvasileiou 16/02/2009 στο 5:34 μμ Reply

  @Σοφία
  @Cacofonix
  Αυτό που μου αρέσει σε ό,τι ονομάζετε (και ονομάζουμε) «στερεότυπα» είναι ο ξεθυμασμένος πλατωνισμός που αποπνέουν: Λες και αναζητούν (-ούμε) το ακριβές είδωλο μιας άφθαρτης και απόλυτης ιδέας.

  (Cacofonix, μου θύμισες τον αγ. Γρηγόριο Νύσσης -νά κάτι που αξίζει να θυμηθούμε και να θυμήσουμε…)

  @unclescrooge
  Το Παρίσι το άφησα πίσω μου πια -περιμένουμε τις δικές σου αφηγήσεις- και προσβλέπω σε καινούργιες εμπειρίες. Μετά το Πάσχα όμως, γιατί η δουλειά αρχισε να μην συγχωρεί.

  @giota
  Δεν ξέρω πόσο μεγάλο φαίνεται και πόσο είναι στην πραγματικότητα κάθε φορά. Δεν ξέρω καν αν οι μικρές προσωπικές Χιροσίμες που μετράμε κάθε μέρα είναι για γέλια ή για κλάμματα.

  @monaxikoasteri
  …είναι δυνατόν, το λοιπόν, να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους;

  Χαίρετε!

 7. φωτεινή 16/02/2009 στο 5:34 μμ Reply

  Πολύ συμφωνώ με τις απόψεις των φίλων που σχολίασαν την πολύ σωστή τοποθέτηση σου για το θέμα. Και εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι -άντρες και γυναίκες- που ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο, σύζυγο…, και που δυστυχώς μένουν στο ψάξιμο. Και αν κάποιοι φανούν λίγο τυχεροί και βρούν κάποιον που έχει τα γενικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν, ο πολύς εγωισμός που κουβαλούμε όλοι και τα πάθη μας, καταφέρνουν πολύ εύκολα να χαλάσουν την σχέση. Και τα 2 φύλα δεν έχουμε πλέον υπομονή, και την καλή θέληση να δεχθούμε τον άλλο όπως είναι και να τον αγαπήσουμε για αυτό που είναι, απεναντίας προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλο και ποιος θα επιβληθεί στον άλλο…

 8. Σοφία 16/02/2009 στο 8:20 μμ Reply

  Όχι, μην το πας τόσο μακριά, τα στερεότυπα δεν έχουν να κάνουν με πλατωνικές ιδέες. Είναι απλά ένας εύκολος τρόπος για το απλοϊκό μυαλό μας να επεξεργαστεί το περιβάλλον του – αντί να βλέπουμε τα πάντα σαν μονάδες διαφορετικές μεταξύ τους, βλέπουμε σύνολα με παρόμοιες ιδιότητες (οι άντρες, οι γυναίκες, οι νέοι, οι γέροι, οι έφηβοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι Άγγλοι, οι Έλληνες, οι νησιότες, οι βουνίσιοι κ.ο.κ). Είναι πιο εύκολο έτσι. Και δεν το κάνουμε μόνο οι Έλληνες, αλλά όλοι οι άνθρωποι.

  Η ψυχολογία τουλάχιστον αυτό λέει. Για την φιλοσοφία δεν παίρνω όρκo. 😉

 9. fvasileiou 16/02/2009 στο 9:35 μμ Reply

  @φωτεινή
  Αρχαία και η αντίληψη ότι οι σχέση (ο γάμος, ο έρωτας) είναι πόλεμος για την επικράτηση του ισχυρότερου. Το καλό σημερα είναι ότι κανένας δεν έχει την όρεξη να περάσει τη ζωή του σαν ηττημένος.

  @Σοφία
  Εννοούσα ότι μέσα σε αυτά τα σύνολα ψάχνουμε να βρούμε το ιδανικό που έχουμε στο μυαλό μας: Ψηλή, ξανθιά, νοικοκυρά, μαγείρισσα, κτλ, αντί να εκτιμάμε/αγαπάμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

 10. H.Constantinos 17/02/2009 στο 1:11 πμ Reply

  Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο να αποσαφηνίσουμε τί θέλουμε…
  Μάλλον το θέμα είναι, όταν τό’βρεις το αποσαφηνισμένο, να σου κάτσει κιόλας…
  Γιατί άμα δεν σου κάτσει, τί να το κάνεις που το είχες αποσαφηνίσει προγουμένως…; Πάει χαμένη και η αποσαφήνιση δηλαδή…
  Και άϊντε να το ξανάβρεις μετά, έτσι που το είχες αποσαφηνίσει τόσο επακριβώς.
  Μήπως είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι αποσαφηνίσεις;

 11. Σοφία 17/02/2009 στο 1:17 πμ Reply

  Κωνσταντίνε κι εγώ μαζί σου! Μερικές φορές είναι καλύτερα να αγαπήσεις αυτό που θα σου κάτσει, παρά να ψάχνεις εις μάτην το τέλειο που είτε δεν σου κάθεται, είτε δεν υπάρχει στην τελική.

  Εννοείται ότι δεν θα πέσεις με τα μούτρα στον πρώτο τυχόντα, αλλά κι αυτή η υπερβολική μανία με το τέλειο δεν βλέπω να έχει κάνει κανέναν ευτυχισμένο.

  Φώτη, αν τη θέλεις μόνο ψηλή, ξανθιά, νοικοκυρά, και μαγείρισσα, τα πράγματα είναι εύκολα. Περιπλέκονται όμως όταν την θέλεις και έξυπνη, και ενδιαφέρουσα, και με καλή δουλειά, και λεφτά, και ευαίσθητη, και σεξουάλα και… και…

 12. δ.τζ. 17/02/2009 στο 1:19 πμ Reply

  Κοινός διαιρέτης δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει εφόσον δε μιλάμε απλώς για δύο φύλλα, αλλά για δισσεκατομμύρια διαφορετικούς ανθρώπους. Και το ότι «εν τέλει, αυτό που θέλουνε οι άντρες, παραμένει αδιευκρίνιστο για τις γυναίκες, όπως και αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι σκοτεινό και μπερδεμένο για μας τους άντρες» δεν είναι καθόλου άσχημο. Μπορεί να μπερδευόμαστε, να ψαχνόμαστε και να εκνευριζόμαστε καθώς αναρωτιόμαστε «μα τι θέλουν, τελικά», αλλά κατά βάση όλο αυτό αποτελεί και το αλατοπίπερο των σχέσων.

 13. SOFIA 17/02/2009 στο 3:05 πμ Reply

  Αυτό το ότι οι άντρες έχουν το μυαλό τους στο κοκό και οι γυναίκες όχι, με πηγαίνει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω! Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το κοκό είναι σημαντικό και για τις δυο πλευρές!
  Από κει και πέρα πρέπει ο καθένας να ξέρει τι ψάχνει και να ψάχνει γι’ αυτό… Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα, απ’ το να προσπαθείς να φτιάξει στον άνθρωπο που έχει απέναντί σου, αυτό που θέλεις… Χάνεις το στόχο νομίζω!
  Βέβαια αν χρειαστεί, θα κάνει κάποιες εκπτώσεις, αρκεί να μην φτάνεις στο σημείο να κάνει εκποίηση!!!
  Καλό βράδυ Φώτη μου!

 14. tdjm 17/02/2009 στο 10:08 πμ Reply

  Δύσκολες οι σχέσεις των δύο φύλων ε?

  Νομίζω πως όλο το παιχνίδι γίνεται ακριβώς πάνω σε αυτό…Στο να αποσαφηνίσουμε ,που λέει και ο Κωνσταντίνος ,τι θέλει ο άντρας και τι ζητάει μια γυναίκα…
  Οσο διαρκεί αυτό ,διαρκεί και το παιχνίδι. Κι όταν τελικά καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα…αυτό άλλοτε μας αρέσει και άλλοτε οχι…
  Οι άνθρωποι μοιάζουν ,γυναίκες και άντρες ,έχουν το ίδιο ζητούμενο ..την ευτυχία.
  Μόνο που η ευτυχία για τον καθένα είναι διαφορετική …κάτι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα ,μοναδική και ξεχωριστή για τον καθένα μας.
  Σπάνιοτατα εως ποτέ ,θα τύχει, αυτές οι ευτυχίες να είναι ίδιες ..και εκεί αρχίζουν τα παράπονα.
  Τώρα θα μου πεις ,μα οι γάμοι τι είναι…..?

  Συμβάσεις Μώλντερ ,απλές ,απλούστερες ,απλούστατες συμβάσεις.
  Το θέμα είναι να το καταλάβουμε και να μη δαιμονοποιούμε τους άντρες ή τις γυναίκες.
  Εσύ το είπες..Εσύ ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο και εγώ επίσης …τώρα τι πιθανότητες μαθηματικές υπάρχουν ,αυτό που αναζητάς εσύ να συμπέσει με αυτό που λαχταρώ εγώ….?

  Λίγες???

  Δεν συμφωνώ ότι δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε! Πιστεύω ακριβώς στο αντίθετο…Πως επειδή γνωρίζουμε ακριβώς τι ζητάμε ….συμβιβαζόμαστε πια όλο και λιγότερο.
  Ισως γιατί η μη ύπαρξη σχέσης ,είναι καλύτερη από μια ημίμετρη σύμβαση!

 15. fvasileiou 17/02/2009 στο 5:02 μμ Reply

  @H. Constantinos
  Τι να σου πω… Γενικά (και ειδικά, δηλαδή) η θολούρα δεν μου αρέσει, αλλά σε αυτά τα πράγματα συνταγές δεν υπάρχουν.

  @Σοφία
  Εννοούσα ακριβώς αυτό: Αντί να ψάχνει κανείς (ή να προσπαθεί να εφεύρει) αυτό που έχει στο μυαλό του, ας κοιτάξει γύρω του (δίπλα του;)

  @δ. τζ.
  Ξέρω ότι είναι χαζό, αλλά, Δημήτρη, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σου πω: Το πολύ αλάτι βλάπτει!
  (Από την άλλη το πιπέρι το λατρεύω!!) 😉

  @SOFIA
  Κι όμως έτυχε να το ακούσω τούτες τις μέρες!

  @tdjm
  Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε πολλές φορές είναι καλυμένο από αυτά που πιστεύουμε ότι θέλει ο κοινωνικός περίγυρος για μας ή -ακόμα χειρότερα- από την διαστρεβλωμένη εικόνα που ο καθένας μας έχει για τον εαυτό του.

 16. Μάρκο Τ 18/02/2009 στο 11:54 πμ Reply

  Μήπως όμως οι γυναίκες φταίνε λίγο περισσότερο από τους άνδρες που οι σχέσεις έχουν τόσο πολύ δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια; Έχω ακούσει απίθανες ιστορίες τελευταία από φίλους – ας αφήσω κατά μέρος την προσωπική εμπειρία – και έχω φρίξει. Ελπίζω να μην θεωρηθώ μισογύνης που τα γράφω αυτά, δεν ανταποκρίνεται κάτι τέτοιο στην αλήθεια.

 17. Kostas_ 18/06/2009 στο 2:07 πμ Reply

  Εγω πιστευω πως το ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ και το ιντερνετ … ευθυνεται για τον χαλασμο των σχεσεων…επειδη σχεδον ολοι και ολες μπαινετε απο εκει δηθεν στην αρχη για πλακα…και μετα τσουπ το γκομενακι απο εκει το βγαλαμε…. αμ η αλλη μοδα? να βρισκετε γκομενες και γκομενους απο τις κοινες παρεες….που μετα και οι ιδιες σκαβουν τον λακο σας και βαζουν λογια πισω απο την πλατη σας. Ρε σεις… αμα δεν παψετε να εχετε ηλιθια κολληματα δεν προκειται να κανετε δουλεια…εγω κανω καμακι (σοβαρο) ακομα και στο τρενο αν βρεθω και μου αρεσει καποια…στην τελικη ανθρωποι ειμαστε…ας ανταλαξουμε και καμια κουβεντα κλειστε το αυτο το ηλιθιο το κουτι επιτελους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: