Μας απαγορεύουν κάθε κριτική στον Γ. Παπανδρέου

Το περιλάλητο άρθρο της Λώρης Κέζα έλεγε δυο απλά πράγματα:

 • Αν έχεις το ειδόδημα που έχει ο πρόεδρος του Πασόκ, τον πολιτειακό του ρόλο και την κοινωνική του επιφάνεια κι επιμένεις να ταξιδεύεις στην οικονομική θέση, είσαι είτε τσιγκούνης, είτε λαϊκιστής.
 • Ταξιδεύοντας στην οικονομική θέση δεν μαθαίνεις τίποτα για την σκληρή πραγματικότητα του μέσου πολίτη, αφού μόνο το 15% των Ελλήνων καταφέρνουν να κάνουν ένα ταξίδι τον χρόνο στο εξωτερικό και μόνο το 4% μπορούν να χαρακτηριστούν κοσμολίτες.

Αυτά τα αυτονόητα χαρακτηρίζονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ως βρώμικη επίθεση, ως χτύπημα κάτω από την ζώνη, χυδαιότητες κτλ. Ο δε Παπαγιάννης στο «μπλογκ» του, από όπου προχτές ζητούσε από τον Λαζόπουλο να γελοιοποιήσει τον Πρωθυπουργό, σκίζει τα  ρούχα του και τραβάει τα μαλλιά του, φτάνοντας στο σημείο να υπονοήσει ότι η Κέζα είναι ανύπαρκτη!

Συνεπώς, το δίδαγμα που προσπαθούν να μας περάσουν είναι ότι κάθε κριτική στον Γ. Παπανδρέου μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι ηθική -για να θυμηθούμε και τις διά χειρός Μανδραβέλη αλαφούζειες σοφιστείες.

(Κι όλα τούτα από το κόμμα και τους δημοσιογράφους που στις εκλογές του 2000 πορεύτηκαν συζητώντας για… τις πετσέτες του Άρη), για να μην θυμηοθούμε τα χειρότερα…)

Advertisements

16 thoughts on “Μας απαγορεύουν κάθε κριτική στον Γ. Παπανδρέου

 1. clib 05/03/2009 στο 12:15 μμ Reply

  Το διάβασα κι εγώ το συγκεκριμένο κείμενο. Δεν ήταν υβριστικό σε καμιά περίπτωση, οπότε ίσως να ενόχλησε το ύφος που ήταν κάπως επιθετικό.

 2. clio 05/03/2009 στο 3:25 μμ Reply

  Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι γιατί κανείς δεν αντέδρασε σε πρόσφατο άρθρο της Κεζα «Ο Καραμανλής πατέρας δυσλειτουργικής οικογένειας». Και στις δυο περιπτώσεις λέει τα αυτονόητα.

 3. Cacofonix 05/03/2009 στο 6:54 μμ Reply

  Μιλάς για ένα κόμμα που στήριξε ολόκληρη προεκλογική καμπάνια σε μια φωτογραφία (Μητσοτάκη – αιχμάλωτος ΝΑΖΙ) που ήταν ψέμα…
  Μιλάς για ένα κόμμα που ο αρχηγός νταραβερίζεται με τους «νταβατζήδες» αλλά εντάξει δεν πειράζει…
  Μιλάς για ένα κόμμα που όταν ασκείται κριτική στον αρχηγό του είναι για να ξαναμοιράσουν την κουτάλα…
  Μιλάς για ένα κόμμα που έχει μαζί του όλα τα ΜΜΑ (Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης) και παριστάνει τον κατατρεγμένο…
  Μιλάς για ένα κόμμα που η προφανής αδυναμία του αρχηγού ακόμη και να επικοινωνήσει σε απλά ελληνικά έχει γίνει αποδεκτή…
  Μιλάς για ένα κόμμα που έκανε τη μετριότητα τρόπο ζωής…
  Μιλάς για ένα κόμμα που συγχωρούσε «δώρα» στους υπουργούς του αρκεί να ήταν μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό…
  Μιλάς για ένα κόμμα που ο κολλητός του αρχηγού του που έκοβε κι έραβε, και ήταν κρατικοδίαιτος ακόμη και όταν το κόμμα ήταν αντιπολίτευση…
  Μιλάς για ένα κόμμα που οι ανοιχτές επιταγές που φαίνεται ότι έχει υπογράψει με τους καναλάρχες και τους λοπούς συνδιαιτήμονες σε κάνουν να τρομάζεις…

  Και δυστυχώς απέναντι έχεις τον Καραμανλή…

 4. fvasileiou 05/03/2009 στο 10:54 μμ Reply

  @clib
  Ναι, αλλά δεν μπορεί να υπαγορεύεται το πρέπον ύφος στους δημοσιογράφους. Τη στιγμή, μάλιστα, που επικρατεί μια τέτοια ασυδοσία, η οποία μάλιστα από τους ίδιους τους σημερινούς αγανακτισμένους εκπορεύεται, καλλιεργειται και επαινείται.

  @clio
  Τώρα, τι να σου πω…

  @Cacofonix
  Εντάξει, το Πασόκ, τουλάχιστον ο βασικός του κορμός, αυτός είναι. Κοίτα ποιος είναι ο λαός, οι ψηφοφόροι δηλαδή. Και μετά πες μου τι μπορεί να γίνει, τι να κάνει κι ο Κ. Καραμανλής.

 5. tdjm 06/03/2009 στο 9:35 πμ Reply

  Τι? Μονο το 15% των Ελλήνων ταξιδεύει???????

  Ελα δεν το πιστεύω. ….Καλέ ούτε και ο κύριος Παπανδρέου δεν το πιστευε και ήθελε να το διαπιστώσει με τα ματάκια του!
  Ηθελε ο άνθρωπος να δει πως είναι να ταξιδεύεις Αθήνα -Λονδίνο με τους Αλλους…
  Οκ το είδε ….να μας πει τώρα και τι κατάλαβε..για να λυθούν οι απορίες μας.
  Κι επειδή τα προφορικά όσο να πεις δεν είναι και το φόρτε του ….ας γράψει μια έκθεση ιδεών (στα γραπτά είναι καλύτερος ) και αυτός και το κόμμα του (Βλέπε ιστορία).
  Ας πούμε μια έκθεση ιδεών με τίτλο…
  *Ταξίδι με τους καταφρονεμένους*
  Το επόμενο βήμα μετά από αυτό ,είναι να φέρει το καμάρι του να σπουδάσει σε ένα από τα πανεπιστήμια της χώρας που τόσο κόπτεται να κυβερνήσει. Ας κοπιάσει ..θα γλυτώσει και τα ταξίδια στην οικονομική θέση.

  Τους γραμματείς και τους Φαρισαίους δεν έχει δικαίωμα κανείς να τους κρίνει.

  Το ξέρουμε άλλωστε ,οι άνθρωποι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους . Η μήπως δεν το νομίζουν απλά και είμαστε πραγματικά ηλίθιοι..

  Δεν ξέρω πρέπει να το σκεφτώ γιατί είμαι και ξανθιά και έχω μπερδευτεί πάλι.

 6. Περαστικός 06/03/2009 στο 1:17 μμ Reply

  Δεν μπορεί να μας δουλεύει ο Γιωργάκης και τα εξαπτέρυγά του να θυμώνουν όταν του ασκείται η αυτονόητη κριτική. Διάβασα πριν 2 βδομάδες το παρακάτω άρθρο που περιγράφει τι εστί Γιώργος. Είναι σκληρό άρθρο αλλά λέει μερικές αλήθειες
  http://roides.wordpress.com/2009/02/26/26feb09/

 7. Έλενα 06/03/2009 στο 1:37 μμ Reply

  Ο Καραμνλής δεν μπορεί να κριθεί, γιατί είναι ακόμη στο βάθρο. Αλλά το ότι τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Παπανδρέου βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, ότι κάνουν σα να μην έχει συμβεί τίποτα, ότι γκρινιάζουν και επιτίθενται στα λάθη της κυβέρνησης, όταν στην ίδια περίπτωση έκαναν τα ίδια…αλλά στα πολύ πιο μουλωχτά, όταν συμπεριφέρονται λες κι η κατρακύλα στην Ελλάδα άρχισε μετά το 2004 αυτό είναι μεγάλη ατιμία. Κι όχι τίποτε άλλο ο λαός ψηφίζει το ψέμα…αυτά τα συμφέροντά τους μας έχουν «φάει»…τόσο ηλίθιοι είμαστε.

 8. fvasileiou 06/03/2009 στο 4:04 μμ Reply

  @tdjm
  Αν το πράγμα έμενε στο ταξίδι, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα, δηλαδή η υποκρισία, υφίσταται από τη στιγμή που τα παπαγαλάκια του δώσανε το θέμα σαν παραπολιτικό στα τσιράκια τους. Οπότε παύει να είναι ιδιωτική επίσκεψη…

  @Περαστικός
  Ευχαριστώ για το λινκ.
  Ελπίζω να μας ξανάρθεις.

  @Έλενα
  Νομίζω ότι κι ο Καραμανλής κρίνεται και πρέπει να κρίνεται, όπως κι ο Παπανδρέου, όπως κι εγώ κι εσύ κι όλοι μας. Κι η κριτική, ακόμα κι όταν είναι αυστηρή ή σκληρή ή και άδικη, αν δεν περιέχει ύβρεις, δεν πρέπει να ενοχοποιείται.

 9. Cacofonix 06/03/2009 στο 6:59 μμ Reply

  Τον ροΐδη να τον προσέχεις Φώτη. Βρίθει από ανακρίβειες…

 10. fvasileiou 06/03/2009 στο 8:58 μμ Reply

  @Cacofonix
  Όλοι γνωριζόμαστε στο μπλογκοχώρι…

 11. Απόστολος 06/03/2009 στο 9:43 μμ Reply

  Τέτοιες «κριτικές» σαν του «ΒΗΜΑΤΟΣ» αποπροσανατολίζουν σκόπιμα το λαό από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να επικοινωνήσει ο Πρόεδρός του.

 12. δ.τζ. 07/03/2009 στο 1:15 μμ Reply

  Το ταξίδι του κ. Παπανδρέου ήταν «προσωπικό», δηλαδή δεν ταξίδευε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου μετά της συζύγου του. Με αυτή την έννοια, η κριτική της κ. Κεζά είναι μεν αποδεκτή, κατ’ εμέ δεν είναι προκλητική, αλλά απ’ την άλλη δε μπορεί να αφορά σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον τον πολιτικό Παπανδρέου. Είναι η ίδια κριτική που θα μπορούσαμε να ασκήσουμε στον οποιοδήποτε εύπορο συμπολίτη μας ο οποίος προτίμησε την οικονομική θέση, αν και εδώ υπάρχει όντως και το στοιχείο του λαϊκισμού. Αλλά, αλήθεια, ποια αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια στη χώρα δε λαϊκιζε;

 13. fvasileiou 07/03/2009 στο 8:39 μμ Reply

  @Απόστολος
  Καλά… Εντάξει…

  @δ. τζ.
  Δημήτρη, από τη στιγμή που το ταξίδι διοχετεύεται στα παπαγαλάκια για να μας το πουν και να φτιάξουν το προφίλ του Παπανδρέου, παύει να είναι ιδιωτικό και γίνεται όχι απλώς πολιτικό, αλλά μικροπολιτικό. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για το πώς αντιλαμβάνονται και ασκούν την πολιτική στο κόμμα αυτό.

 14. Χρήστος Σαβρανίδης 08/03/2009 στο 3:48 μμ Reply

  Καλά βρε Φώτη με τους δημοσιογράφους που δεν έχουν θέμα και αναδεικνύουν ότι ταξίδεψε κάποιος πολιτικός με οικονομική θέση θα ασχολούμαστε; Γούστο του και καπέλο του να ταξιδέψει σε οικονομική θέση. Τώρα αν θίχτηκε κάποιος μεγαλοδημοσιογράφος που ήταν στην Α’ κατηγορίας θέση δικό του το πρόβλημα. Φίλη μου που ταξίδευε στην Μόσχα και έχει στενές σχέσεις με το εκεί πατριαρχείο μου είπε τα εξής: όταν ήταν υπουργός παιδείας ο Παπανδρέου, ήρθε κάθισε δίπλα της και συζήτησαν για αρκετή ώρα για τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού της Ρωσίας. Μπορεί να το κάνει για να μιλάει με απλό κόσμο και μπορεί να του αρέσει αυτό ή μπορεί να θέλει να περάσει έτσι την ώρα του. Δε με ενδιαφέρει καθόλου η ιδιαιτερότητά του. Ας κάνει ότι θέλει. Ας κάτσει στην απλή θέση ή στην A’. Εμένα με ενδιαφέρουν οι θέσεις των πολιτικών και το αν μπορούν να δώσουν λύσεις στα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα. Ότι είναι ανεπαρκείς οι γόνοι των οικογενειοκρατιών και ότι χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα μακριά από κουμπαριές, συγγένειες τέτοιου επιπέδου, το θέλουμε όλοι, κι ελπίζω σύντομα να τους στείλουμε να κάνουν ότι ιδιωτική ζωή επιθυμούν. Το ερώτημα είναι αν θα θέλουμε έναν Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη ή άλλον γνωστό τύπο μετά από 5-10 χρόνια. Ως πότε πια; Αυτό δεν είναι ολιγαρχία μέσα στην υπέροχη δημοκρατία μας; Ξαναγυρνώ στο θέμα μας. Αδιάφορα όλα όσα κάνουν οι μεν και οι δε για θέματα κουτσουμπουλιού και μόνο. Facts όπως είπες κι εσύ. Θέλουμε συγκεκριμένες ενέργειες για λύση ζητημάτων των πολιτών, όχι δραστηριότητα. Δραστηριότητα έχουμε, απτές και συγκεκριμένες ενέργειες δε βλέπουμε εύκολα. Μας κούρασαν με το πολύ μπλα μπλα.

 15. fvasileiou 08/03/2009 στο 9:23 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Επίτρεψέ μου, Χρήστο, να επιλέγω μόνος μου τα θέματα που θα με απασχολούν στο μπλογκ μου.
  Έπειτα, αν νομίζεις ότι το θέμα είναι ότι ο ΓΑΠ σου δεν κάθισε μπροστά με τον Ψυχάρη, ΟΚ, δικό σου θέμα, αλλά εγώ, αν διάβασες το κείμενό μου, άλλο πράγμα βλέπω.
  Τέλος, από πού συνάγεις ότι ΌΛΟΙ δεν θέλουμε γόνους οικογενειών στην πολιτική; Εμένα προσωπικά πολλοί από αυτούς μου αρέσουν πολύ, κάποιοι λιγότερο και ορισμένοι καθόλου. Και, αν τέλος πάντων, υπάρξει μια ομάδα η οποία στα πλαίσια της Δημοκρατίας μας, την οποία όλοι με τόση ευκολία σιχτιρίζουμε και ειρωνευόμαστε, προσπαθήσουν να απαγορεύσουν το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι στους συγγενείς και τους απογόνους πολιτικών, εγώ θα αντιταχθώ.

  ΥΓ. Η φίλη σου μήπως συζήτησε με τον ΓΑΠ για τα πανάκριβα ξενοδοχεία με τα γυμναστήρια και τις σάουνες που πλήρωνε ο Ελληνικός λαός για να μπορεί να διατηρεί ο τότε ΥΠΕΞ την τέλεια γράμμωση των κοιλιακών του;

 16. Χρήστος Σαβρανίδης 09/03/2009 στο 1:59 μμ Reply

  Είπαμε να κάνουμε χιούμορ. Όχι να υποθέτουμε χωρίς στοιχεία. Ε λοιπόν η φίλη μου του είπε του ΓΑΠ να στείλει βιβλία στις πόλεις που ζουν απόδημοι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, για να μάθουν πιο καλά τα Ελληνικά (αυτονόητο γι’ αυτούς που γνωρίζουν τις περιοχές αυτές). Οι γραμμώσεις, η γυμναστική που κάνει κάποιος και το lifestyle της καθημερινότητας των πολιτικών δε με ενδιαφέρει εμένα όπως και πάρα πολλούς σκεπτόμενους πολίτες. Σε ότι αφορά την οικογενειοκρατία, όποιος παρακολουθεί την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα από τους ξένους, καταλαβαίνει ότι την θεωρούν βασική αιτία διαφθοράς και μη ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας. Δε μιλάμε για 1,2 ή λίγους πολιτικούς. Μιλάμε για πάρα πολλούς. Παραθέτω μερικά ονόματα γνωστών οικογενειών: Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννης, Καλογιάννης (γνωστότατη σε μας), ….. Δε λέω ότι είναι όλοι αχρείαστοι και μη ικανοί, αλλά δεν αποδέχομαι την κληρονομικότητα των πολιτικών ικανοτήτων από DNA. Κι από μόνο του το γεγονός δημιουργεί κλειστές κάστες ευνοούμενων, συγκεκριμένες επιλογές υποψήφιων βουλευτών, άλωση του δημόσιου βίου από συγγενείς κ.λ.π.

  Ο καθένας κάνει τις επιλογές του στη δημοκρατία. Υπάρχουν και νοσταλγοί των βασιλιάδων και άλλοι πολλοί… Αυτό δε σημαίνει κάτι στη δημοκρατία ευτυχώς. Αν μας ασκούν κριτική είναι γιατί σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων οι μόνοι ικανοί είναι οι γόνοι; Θέμα αξιοκρατίας λοιπόν.

  Δεν ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του θέματος που έθιξες, γράφτηκε σχόλιο για την lifestyle λογική των ΜΜΕ και κάποιων δημοσιογράφων. Καλά έκανες και το έθιξες το ζήτημα, γιατί υπάρχει υπερευαισθησία κι από τους δημοσιογράφους κι από τους πολιτικούς στο lifestyle τους.
  Επειδή δεν είμαι λάτρης της εικόνας που εκπέμπεται, αυτό δε σημαίνει ότι δε μου αρέσει η θεματολογία σου Φώτη. Αντιθέτως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: