Εναντίον της «Ώρας της Γης»

Από την WWF Ελλάς έλαβα χτες ένα πανηγυρικό e-mail, όπου μας γνωστοποιεί το «δυναμικό παρόν» που δίνει η Ελλάδα στην λεγόμενη «Ώρα της Γης»:

Μόλις 17 μέρες απομένουν για την Ώρα της Γης 2009 (Σάββατο, 28 Μαρτίου, 20:30) και η Ελλάδα δηλώνει δυναμικό παρών στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ στον πλανήτη. Περισσότεροι από 160 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, φέρνοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, ελάχιστα πίσω από τον Καναδά, ανάμεσα στις χώρες με την εντονότερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η γενέτειρα της πρωτοβουλίας, Αυστραλία ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο.

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών στο κάλεσμα του WWF Ελλάς έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παρουσία στην Ώρα της Γης να έχει ξεπεράσει το 10% του παγκόσμιου στόχου συμμετοχής που δεν είναι άλλος από τις 1000 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κι αναρωτιέμαι:

Τι σημαίνει η μαζική κινητοποίηση για ένα θέμα που η Ελλάδα, όσο και να το θέλει δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο, αφού η συμμετοχή μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη (αν για αυτή ευθύνεται ο άνθρωπος) είναι 0,00κάτι;

Επιπλέον:

Συγκρίνετε αυτό το «δυναμικό παρών» σε μια ανώδυνη πρωτοβουλία για ένα θέμα μακρινό κι απρόσιτο, με την κατατονική απάθεια που επιδεικνύουμε για άλλα θέματα, που μας καίνε, που μπορούμε να τα αλλάξουμε και να τα διορθώσουμε.

Και για να μην μιλάμε στον βρόντο, λέω ένα μόνο τομέα, που η κινητοποίηση των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και των πολιτών που νοιάζονται για το περιβάλλον:

Περιβάλλον είναι ο χώρος που κινούμαστε και ζούμε, δεν είναι μόνο το δέντρο και το λουλούδι. Γιατί λοιπόν κανένας δεν νοιάζεται για το αστικό περιβάλλον; Γιατί κανένας δεν διαμαρτύρεται για την καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος, του χώρου που συζούμε και συμβιώνουμε; Ιστορικά, πανέμορφα κτήρια καταστρέφονται και λεηλατούνται, αγάλματα ακρωτηριάζονται ή μπογιατίζονται, πεζοδρόμια και δρόμοι σκάβονται, κάδοι απορριμάτων και καφάο καίγονται κτλ

Για αυτό το περιβάλλον, για τον χώρο που ζούμε και αναπνέουμε, που ερωτευόμαστε και εργαζόμαστε, κανένας φορέας δεν νοιάζεται, καμιά «πρωτότυπη δράση» δεν οργανώνεται για την υπεράσπισή του…

Advertisements

18 thoughts on “Εναντίον της «Ώρας της Γης»

 1. Μάρκο Τ 14/03/2009 στο 2:16 πμ Reply

  Φώτη, αν έρθεις Αθήνα δες την κατάσταση της Ακαδημίας Αθηνών – μουγγή η Ακαδημία -, δες τις προτομές στο παρκάκι της Ακαδημίας. Κανείς δεν νοιάζεται. Και όμως είναι απίστευτος διασυρμός μας.

  Δες όμως και την εγκατάλειψη των μικρών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου της Αθήνας από τον Δήμο, που ούτε το αυθαίρετο πάρκινγκ δεν νοιάζεται να σταματήσει.

 2. fvasileiou 14/03/2009 στο 8:36 μμ Reply

  @Μάρκο Τ
  Ήμουν στην Αθήνα πριν από 10-15 μέρες. Συμπέρασμα: Στο Κέντρο κανένας δεν θέλει να βρίσκεται. Έχει χαθεί η παλιότερη ανεμελιά. Όλοι τρέχουν, όλοι βιάζονται όλοι είναι εκνευρισμένοι. Το εντελώς αντίθετο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει στα εμπορικά κέντρα. Αυτό εμένα μου είπε κάτι.

 3. Χρήστος Σαβρανίδης 14/03/2009 στο 9:10 μμ Reply

  Οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ξεκινούν πολλές φορές από ΜΚΟ, αλλά ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέπτονται σε τι κόσμο θα ζουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις του αλόγιστου βιασμού που υφίσταται το περιβάλλον. Δεν είναι κακό αν σκεφτεί κανείς ότι η τεχνολογική-επιστημονική ανάπτυξη είναι εκθετική, ενώ δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο στην κοινωνική νοημοσύνη και κοινωνική ανάπτυξη. Αν βάζαμε την τεχνολογία και την επιστήμη να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες, τότε σίγουρα δε θα είχαμε αυτά τα προβλήματα με το περιβάλλον. Ψάχνουμε να εποικίσουμε νέους πλανήτες ή να φτιάξουμε τεχνητή ζωή σε πλανήτες με νερό (π.χ. Άρης) και δεν κοιτάμε να σώσουμε το δικό μας πλανήτη. Όλα να μην τα μεταφράζουμε με παραδείγματα από το δικό μας κοντινό αστικό περιβάλλον. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να το αλλάξουμε κι αυτό. Να κάνουμε προτάσεις, να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να συμμετάσχουμε σε θετικές πρωτοβουλίες. Να ξεκινήσουμε, αλλάζοντας στα σπίτια μας τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με οικονομικούς. Βήμα-βήμα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όχι για τους άλλους ή για τα ποσοστά, αλλά για εμάς. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

 4. fvasileiou 14/03/2009 στο 9:27 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  θα συμφωνήσω με το τελευταίο: Είμαι βέβαιος ότι θα πεθάνω πριν την ελπίδα.

  Αλλά
  Σε τι θα βοηθήσει το περιβάλλον αν σβήσουν για 3-4 λεπτά τα φώτα σε 160 δήμους της Ελλάδας, δεν έχω καταλάβει. Δεν μπορώ να το θεωρήσω καν σαν πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε δεύτερο.

 5. δ.τζ. 14/03/2009 στο 10:27 μμ Reply

  Ε, το συμβολικό και το μαζικό πάντα πουλάει περισσότερο από το ουσιαστικό. Το θέμα είναι ότι, όντως, ασχολούμαστε με τα μικρά και τα συμβολικά -ενδεχομένως αυτά λειτουργούν και ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ- και έτσι ξεχνάμε τα μεγάλα και σημαντικά. Καλές οι παγκόσμιες ημέρες, αλλά δεν αρκούν. Τουλάχιστον όσο τις βλέπουμε ως ένα ακόμα trend…

 6. Χρήστος Σαβρανίδης 15/03/2009 στο 10:16 πμ Reply

  Οι ΜΚΟ του βεληνεκούς της WWF και της GREEN PEACE έχουν κάποιο είδος μάρκετινγκ για την κινητοποίηση πολιτών ανά τον κόσμο. Δεν ξέρω αν αποδίδει αυτό, γιατί από την άλλη επαναπαύεται ο καθένας στην συνδρομή ή οικονομική βοήθεια που δίνει σ’ αυτές τις οργανώσεις. Η κίνηση αυτή όπως κι άλλες μεταφέρουν ένα μήνυμα. Για παράδειγμα όταν εφέτος κάποια στιγμή αποφάσισαν στη γερμανική ΔΕΗ να αυξήσουν τα τιμολόγια του ρεύματος, το μαζικό κλείσιμο των διακοπτών του ρεύματος από τους καταναλωτές για 1 ώρα, επέδρασε καταλυτικά και πήραν πίσω τις αυξήσεις. Εμείς εδώ δεν έχουμε δυστυχώς τέτοια καταναλωτικά ή περιβαλλοντικά κινήματα. Από την άλλη η ευαισθητοποίηση τόσων δήμων είναι παρήγορη. Μπορεί να μην έχουν λεφτά για πράσινες ενέργειες, μπορεί να μην έχουν λεφτά για βασικά έργα υποδομής, αλλά μια θετική πρόθεση φαίνεται ότι υπάρχει. Με κατάλληλες προϋποθέσεις αυτή η ευαισθητοποίηση των δήμων, των πολιτών, της κυβέρνησης, μπορεί να φέρει πράσινη ανάπτυξη, αειφόρο ανάπτυξη και να εκμεταλλευτούμε πραγματικά τα πλεονεκτήματα της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της ελληνικής φύσης. Αντί να σκοτώνουμε το περιβάλλον με κάρβουνο και να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με Co2 από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ήπιες μορφές ενέργειας (ήλιος, φως, νερό) που τόσο απλόχερα τις έχουμε στην χώρα μας. Αν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να διευκολύνουν τη γραφειοκρατεία σε αυτές τις επενδύσεις κι ενισχύσουν αυτές τις πρωτοβουλίες, μπορεί και η Ελλάδα να φθάσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε παραγωγή φθηνής ενέργειας από ήπιες μορφές ενέργειας. Το προηγούμενο μοντέλο της Αμερικής του Μπους ενίσχυε τις χαλυβουργίες και τα εργοστάσια που μόλυναν πολύ το περιβάλλον, χωρίς να τις υποχρεώνει να βάλουν φίλτρα και να χρησιμοποιήσουν νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Σήμερα ακόμη κι αυτό το δύσκολο θέμα φαίνεται να αλλάζει με τις κατευθύνσεις που φαίνεται να διατυπώνει ο Ομπάμα. Ακόμη κι Ο Σβαρτσενέκερ στην Πολιτεία του έχει κάνει πολλές ενέργειες για πράσινη ανάπτυξη. Το Θέμα λοιπόν είναι το εξής: Οι άλλοι προχωράνε μπροστά. Εμείς θα κάνουμε κάποιο συγκεκριμένο βήμα; Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί, να τους εξαναγκάσουμε να ενδιαφερθούν εμείς. Έχει δύναμη ο πολίτης, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Έτσι ακόμη κι αυτή η τυπική συμμετοχή στην πρωτοβουλία WWF, μπορεί να έχει νόημα, με την έννοια ότι μεταφέρει μηνύματα. Σε επόμενη χρονική φάση μπορεί κάποιες άλλες πρωτοβουλίες να μεταφέρουν πιο άμεσα ακόμη τα μηνύματα που πρέπει. Μπορεί να δούμε και κάτι άμεσο από όλα αυτά; Ίσως!

 7. fvasileiou 15/03/2009 στο 1:21 μμ Reply

  @δ. τζ.
  Από τη στιγμή που δεν προσφέρουν τίποτα πρακτικό, trend είναι. Και, όπως σωστά λες, κολυμπήθρες για να ξεπλένουν κάποιοι τις συνειδήσεις του και να τα έχουν καλά με τον εαυτούλη τους.

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Διαφωνούμε στο εξής: Βλέπεις τα πράγματα μαύρα ή άσπρα (συνήθως μαύρα τα δικά μας). Εμένα μου φαίνονται σαν περιοχές του γκρίζου.
  Από κει και πέρα:
  Μη βάζεις τις καταναλωτικές οργανώσεις στον ίδιο τορβά με WWF και Greenpeace: Οι πρώτες υπερασπίζονται την τσέπη μας, οι δεύτερες το περιβάλλον. Όλα όμως γύρω μας είναι περιβάλλον και η επιλογή για το πού θα δοθεί έμφαση είναι καθαρά πολιτική πράξη.
  Η στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη: Για παράδειγμα, οι κάτοικοι των νησιών αντιδρούν στην εγκατάσταση μύλων αιολικής ενέργειας, γιατί θεωρούν ότι επιβαρύνουν την υγεία τους. Πολλά μπορείς να πεις και να πω κι εγώ για το θέμα αυτό, πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση όμως, θυμήσου τι έλεγες για τον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων…

 8. Χρήστος Σαβρανίδης 16/03/2009 στο 11:12 πμ Reply

  Ξεκινώ από το τελευταίο που αναφέρεις. Οι μύλοι αιολικής ενέργειας δεν μπορούν να μπαίνουν οπουδήποτε αν και και η τεχνολογία τους έχει αναπτυχθεί ώστε να να μην προκαλούν ηχορύπανση. Είμαι κατά στο να χαλάνε τα δάση για να βάλουν τέτοιους μύλους (υπήρξαν τέτοια θέματα στην Πελοπόννησο), αλλά κάλλιστα μπορούν να μπουν σε φαλακρά όρη και βουνά αρκετά μακριά από οικισμούς. Πρωτίστως είμαι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και δεν το αλλάζω αυτό με τίποτα. Αν διαφωνούν οι δήμοι με τους μύλους, ας μη δώσουν άδειες. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κατάλληλα μέρη για εγκατάσταση τέτοιων επενδύσεων. Βέβαια ήπιες μορφές ενέργειας δεν είναι μόνο ο άνεμος. Υπάρχουν και τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα,στα οποία έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις από ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν την ηλιοφάνεια που έχει η Ελλάδα. Έχουμε επίσης άπειρες πλαγιές κατάλληλες για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Πολλές φορές συνταιριάζονται δράσεις περιβαλλοντικές με ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων (δες το πρόγραμμα εξοικονομώ του Υπουργείου Ανάπτυξης), άρα δεν είναι άσχετα τα τιμολόγια, οι πολιτικές ενέργειας, κ.λ.π. μεταξύ τους. Δε βλέπω κάτι μαύρο γενικά σε τίποτα. Αυτό καταλαβαίνεις από αυτά που γράφω; Εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε έναν πάρα πολύ καλό επίτροπο για το Περιβάλλον (Δήμας), έχουμε θετικές κινήσεις προς την προστασία του περιβάλλοντος (Πρόγραμμα εξοικονομώ, κ.λ.π.) από την πολιτεία και επίσης έχουμε πολύ ενεργές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιημένους πολίτες. Γίνονται βήματα, κι αυτό είναι θετικό. Εχθές μια οργάνωση φύτεψε π.χ. δέντρα μπροστά στο ΤΕΕ στην Αθήνα και έγινε κάποια δεντροφύτευση στην Πάρνηθα από άλλη. Τα συγκεκριμένα ερωτήματα που βάζεις για το αστικό περιβάλλον αφορούν τους δήμους. Η άποψή μου είναι ότι ενδεχομένως δε γίνονται κάποια πράγματα διότι δεν έχουν τα χρήματα οι δήμαρχοι. Πολλοί δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και γι αυτό για παράδειγμα δεν έκαναν διάφορες εκδηλώσεις πρόσφατα. Που είδες το μαύρο, άσπρο ή γκρίζο; Οι δήμαρχοι και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση έργων κι αν δε μπορούν να κάνουν έργο, οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν στις δημοτικές εκλογές να τους αλλάξουν. Από την άλλη είναι υπεύθυνοι οι πολίτες να κάνουν κατάλληλες προτάσεις στα συνοικιακά συμβούλια, στα δημοτικά διαμερίσματα, κ.λ.π. Μην περιμένουμε το μάνα εξ ουρανού. Αν μπορεί η πολιτεία να δώσει ενισχύσεις σε δράσεις εξωραϊσμού του αστικού περιβάλλοντος, ας δώσει χρήματα και να γίνουν σχετικά έργα. Έχουν δοθεί αρκετά για τέτοιες δράσεις (όψεις κτιρίων, κ.λ.π. στην Αθήνα).

  Τώρα για να ξεκαθαρίζουμε και κάποια πράγματα που αφορούν την πρωτοβουλία της WWF. Κανένας δεν εξαναγκάστηκε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, άρα δεν καταλαβαίνω την αιτία της ενόχλησης. Διεθνείς πρωτοβουλίες υπάρχουν πολλές και η συμμετοχή σ’ αυτές δεν χάλασε το αστικό περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεσαι. Αν η Ελλάδα δε μολύνει το περιβάλλον, τότε γιατί ενδέχεται να φάει πρόστιμα χοντρά από την μόλυνση που προκαλούν τα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ; Μήπως ξεπερνάμε τα όρια που έχουν τεθεί στο Κιότο και τώρα που είναι πιθανό να φάμε πρόστιμα μας ενοχλεί το γεγονός; Να είσαι σίγουρος πως δε θέλω πρόστιμα και μακάρι να είναι 0% η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην χώρα μας.

  Ξέρουμε πολύ καλά τι τοξικά λύματα πέφτουν στα ποτάμια, ξέρουμε την μόλυνση κάποιων βιομηχανιών που ρίχνουν σε τάφρους τα τοξικά λύματά τους, αντί σε βιολογικούς καθαρισμούς, κάθε ημέρα δημοσιεύονται διάφορες διαρροές βιομηχανικών αποβλήτων (υγρών, στερεών, αερίων) από διάφορες εταιρείες. Αν μπορείς να αποδείξεις το 0% με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αποδείξεις θα το δεχτώ. Αν όχι να σου παραθέσω μερικά γεγονότα από αυτά που αναφέρει ο τύπος κι ελπίζω να σου αλλάξω τη γνώμη (από εφημερίδες που διαβάζεις κι εσύ π.χ. Καθημερινή).

  Για το θέμα προστασίας των αγαλμάτων (από τα μπογιαντίσματα) και άλλων δημόσιων χώρων να επισημάνω ότι είναι θέμα ασφάλειας και οργάνων τάξης (και δημοτικών), άρα τι να σου κάνουν οι οργανώσεις; Περιφρούρηση αγαλμάτων;

  Για το σκάψιμο των δρόμων που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός δήμου-δημοσίων οργανισμών ή και ιδιωτικών εταιρειών (που αναλαμβάνουν δημοτικές εργολαβίες), ώστε να περιοριστούν τα σκαψίματα. Εδώ ίσως να χρειάζεται και κάποια κατεύθυνση νομοθετική ή μελέτες που θα βοηθήσουν τους δήμους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των δικτύων τους. Κι εδώ δε βλέπω πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μπορούν να κινητοποιηθούν και να δώσουν λύσεις.

  Για την καταστροφή των χώρων πρασίνου, για το κόψιμο δέντρων, την τσιμεντοποίηση, κ.λ.π. έχω δει πάρα πολλές διαμαρτυρίες και δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και ομάδων μεμονωμένων πολιτών που διαβιούν στις περιοχές αυτές. Άρα δράση υπάρχει εκεί που μπορούν να κάνουν κάτι οι οργανώσεις αυτές κι όχι εκεί που δε μπορούν. Εξάλλου ας μην τα περιμένουμε όλα να γίνουν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν μέλη εθελοντές ενεργούς πολίτες όπως ίσως εσύ κι εγώ. Τον υδροκεφαλισμό, τη γραφειοκρατεία, την αδράνεια, θα πρέπει να την αντιμετωπίσει το κράτος κεντρικά και δια των οργάνων του. Δε μπορούν να γίνουν έργα επειδή απλά το θέλουν οι πολίτες ή κάποιες οργανώσεις.

  Κλείνοντας πρέπει να πω ότι για μένα περιβάλλον είναι το φυσικό περιβάλλον κι όχι το τεχνητό τσιμεντοποιημένο κατασκεύασμα που λέγεται αστικό περιβάλλον και το οποίο έχουμε συμβάλλει όλοι ώστε να είναι αντιαισθητικό, βρώμικο, ακαλαίσθητο πολλές φορές, δρόμοι γεμάτοι με αμάξια (γιατί να χτίσει κανείς θέση στάθμευσης όταν έχει το δρόμο;), κ.λ.π. Οφείλουμε πρώτα να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον από τον αλόγιστο βιασμό, καταπάτηση, μόλυνση, καταστροφή της χλωρίδας-πανίδας, κ.λ.π. ως προτεραιότητα. Να κάνουμε ότι μπορούμε και για το αστικό, αν μπορούμε να κάνουμε. Το ερώτημα είναι μπορούμε; Η κατάσταση είναι διαμορφωμένη λίγο πολύ στις πόλεις. Θα γκρεμίσουμε το μπετόν για να κάνουμε πράσινο; Προτάσεις υπάρχουν; Διατύπωσε προτάσεις και μπορεί κάπου να εισακουστούν. Η διατύπωση μόνο ερωτημάτων δεν ξέρω αν θα προκαλέσει απαντήσεις και δράσεις συγκεκριμένες.

 9. fvasileiou 16/03/2009 στο 12:33 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  1. Το παραμύθι με τον δράκο των χοντρών προστίμων που δήθεν θα επιβληθούν στην Ελλάδα για την υπέρβαση των ορίων του Κιότο, ξεπεράστηκε. Δεν τα έμαθες, Χρήστο, τα νέα;

  2. Η «πρωτοβουλία» για την λεγόμενη «Ώρα της Γης» έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη κι όχι για την μόλυνση γενικώς. Και ξαναλέω: Η συμβολή της Ελλάδας στην υπερθέρμανση (αν αυτή οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα) είναι 0,000000κάτι.

  3. Το τι επιλέγει ο καθένας να ορίσει ως περιβάλλον που κινδυνεύει είναι καθαρά πολιτική πράξη. Κι έχει πολύ ενδιαφέρον για παράδειγμα να διαμαρτυρόμαστε για τον Βοτανικό κι όχι για το Καραϊσκάκη. Να διαμαρτυρόμαστε για την κατασκευή ενός γκαράζ σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή σαν την Κυψέλη, όπου δεν υπάρχουν και γκαράζ, ιδιωτικά ή δημόσια, αλλά να γεμίζουμε τις πόλεις με πλαστικές σημαίες, αφίσες, μπροσούρες. Και τα παραδείγματα δεν σταματάνε εδώ.

  4. Αν νομίζεις ότι η WWF, η Greenpeace, το Παρατηρητήριο, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και οι άλλες ΜΚΟ είναι χαρωπές παρέες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και να μας σώσουν, τότε τι να πω;

 10. Χρήστος Σαβρανίδης 16/03/2009 στο 2:23 μμ Reply

  Πρέπει να ορίσεις ποιο πρόβλημα σε απασχολεί. Οι ΜΚΟ, το φυσικό περιβάλλον ή ο Βοτανικός. Κι αφού ορίσεις το πρόβλημα να κάνεις και μερικές τοποθετήσεις-προτάσεις να μάθουμε και ποιο νόημα βγαίνει από αυτό. Όπως βλέπεις κάθε θέμα προς συζήτηση για το περιβάλλον έχει πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν και δεν είναι απλά όπως θα ήθελες ένα 0%. Υπάρχουν πάρα πολλά ντοκυμανταιρ που μπορείς να δεις, για να διαπιστώσεις ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από το Co2 και την ανθρώπινη δράση κατά του περιβάλλοντος (βιομηχανίες, κ.λ.π.). Το ότι οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη της Θάλασσας θα ανέβει μερικά μέτρα δυστυχώς θα έχει επιβάρυνση και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δηλαδή με άλλα λόγια πολλές περιοχές θα πάνε μέσα στην Θάλασσα όπως και πολλά νησιά-χώρες παγκοσμίως. Επειδή δεν το βλέπουμε τώρα να συμβαίνει αυτό, δε σημαίνει ότι μετά από μερικά χρόνια δε θα είναι απτή πραγματικότητα. Το ρητορικό ερώτημα είναι τι κάνουμε για να ζήσουν και οι επόμενες γενιές χωρίς προβλήματα και επιβαρύνσεις που έχουμε προκαλέσει εμείς στον πλανήτη. Δυστυχώς θα ζούμε κι εμείς για να ακούμε τα βρισίδια των νέων.

  Υπάρχει κι ένα ρεύμα ανθρώπων που λέει ότι δε συμβαίνει τίποτα άσχημο, ωραιοποιεί την κατάσταση, μόνο που δεν μπορεί να κρύψει τους λιωμένους τεράστιους όγκους πάγων στον Βόρειο Πόλο. Φάνηκε στεριά που λένε. Κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να βγάλουν πετρέλαιο, αέριο, κ.λ.π. και να κάνουν μπίζνες. Σίγουρα υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα πίσω από αυτά. Γι’ αυτό πρέπει ο καθένας να λέει ξεκάθαρα την σκέψη του και στα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, να προτείνει και λύσεις. Αν κάτι νομίζεις ότι δεν είναι πρόβλημα, τότε δεν ασχολείσαι μ’ αυτό. Αν κάποιοι ασχολούνται και πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα, άστους να πουν την άποψή τους και που ξέρεις; Μπορεί να βρεις κάποιο/α στοιχεία για καλύτερη αξιολόγηση του θέματος.

 11. fvasileiou 16/03/2009 στο 3:33 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Το θέμα που με απασχολεί είναι στο αρχικό κείμενο, Χρήστο. Διάβασέ το.

 12. Χρήστος Σαβρανίδης 17/03/2009 στο 5:51 μμ Reply

  Καλησπέρα Φώτη. Εγώ θα συμμετάσχω πάντως στις Σάββατο, 28 Μαρτίου, 20:30 στην συγκεκριμένη δράση. Κακό δεν έκανε ούτε κάνει σε εμάς. Σ’ αυτούς που είναι υπαίτιοι για την πορεία του περιβάλλοντος μπορεί να είναι μια σοβαρή υπενθύμιση για τις ευθύνες τους. Υποθετικά αν σου πει κάποιος νέος όταν θα περάσουν 15-20 χρόνια ότι έφταιγε η γενιά σου που χάλασε ο Πλανήτης (κλίμα, περιβάλλον, κ.λ.π.), εσύ να του πεις τότε ότι είχες δίκιο τότε που έλεγες να προσέξουμε την αστική ανάπτυξη, αλλά δεν σε άκουσαν οι υπεύθυνοι.

 13. fvasileiou 17/03/2009 στο 6:13 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Εγώ θα ζήσω με τις τύψεις.

  Εσύ από την άλλη θα του απαντήσεις υπερηφάνως ότι έσβησες τα φώτα για πέντε λεπτά το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009.

 14. Θεοδότα 18/03/2009 στο 9:35 πμ Reply

  Αν έχει σημασία ότι η Ελλάδα δεν συμβάλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, τότε αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα. Όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αφού προτιμάμε να κρυβόμαστε πίσω από αρνητισμούς και αβάσιμες καχυποψίες, έτσι, για να κάτσουμε πιο αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας. Οπότε, λογικά, καλά θα κάνουμε να μην βγαίνουμε στους δρόμους για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τις άλλες άκρες του κόσμου, αφού ούτε η Ελλάδα φταίει, ούτε και μπορεί να κάνει τίποτα για να λύσει τα προβλήματα. Καλύτερα να κάτσουμε στα αυγά μας, μέχρι αυτά να κλουβιάνουν, σωστά; Όσο για τη συμβολική της αξία, θεωρώ πραγματικά εντυπωσιακό ως μήνυμα ότι όλοι όσοι συμμετέχουν δηλώνουν μαζικά ότι θέλουν κάτι να γίνει για να ελεγχθεί η κλιματική αλλαγή εδώ και τώρα.

 15. fvasileiou 18/03/2009 στο 12:23 μμ Reply

  @Θεοδότα
  Δεν έχεις καταλάβει τι γράφω.
  Σχολιάζω το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στο να λέμε στους άλλους (δηλαδή σε εκείνες τις χώρες που συντελούν στην κλιματική αλλαγή) τι να κάνουν και πώς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα δικά μας.
  Σχολιάζω το γεγονός ότι οι δήμαρχοί μας είναι πρώτοι στο να καταγγείλουν το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, αλλά δεν βλέπουν τις καταστροφές που γίνονται στους δημόσιους χώρους και τις περιουσίες των πολιτών.
  Αν νομίζεις ότι το να σβήσεις τα φώτα για 5 λεπτά ή να κατέβεις σε μια διαδήλωση υπέρ των Ταλιμπάν σε κάνει πολίτη του κόσμου, ποιος είμαι εγώ που θα σε μεταπείσει;

 16. Χρήστος Σαβρανίδης 19/03/2009 στο 2:27 μμ Reply

  Με τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτουν όλες οι μεγάλες χώρες, μπορούν να δουν την ανταπόκριση των διεθνών κινήσεων στους πολίτες μέσω δορυφόρου. Μπορούν π.χ. να δουν ποσοστιαία τη συμμετοχή των πολιτών στη συγκεκριμένη δράση. Και υπάρχουν πολλά μέσα για να δουν τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, εκτός από τους δορυφόρους. Το θέμα είναι αν μπορούν να αλλάζουν τον πλανήτη κάποιοι χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσο για τους δήμους, δε νομίζω να έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν τη δημοτική αστυνομία να φυλάει τα δημόσια κτίρια και τις περιουσίες των κατοίκων. Προτιμούν να βάζουν τη δημοτική αστυνομία να κόβει πρόστιμα για να έχουν κάποια έσοδα (βλέπε χάσιμο τέλους παρεπιδημούντων). Αν δεν κάνω όμως λάθος και διόρθωσέ με σ’ αυτό, υπεύθυνη για την ασφάλεια δημόσιων χώρων, κτιρίων,περιουσιών κ.λ.π. είναι η αστυνομία. Ας μειώσουν λίγο τους πολλούς δεσμευμένους αστυνομικούς για την ασφάλεια ιδιωτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοδημοσιογράφων, κ.λ.π. και να δεις που θα μπορέσει να έχει δυνάμεις και για τη φύλαξη κτιρίων, πλατιών και αγαλμάτων. Είναι με άλλα λόγια πρόβλημα του δημόσιου μηχανισμού κι όχι της αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι καλά κάνουν και δηλώνουν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, γιατί έτσι θα τους πιέσουν κι οι πολίτες για συγκεκριμένες δράσεις. Φαντάσου να δήλωναν κατά του περιβάλλοντος! Υπάρχουν σίγουρα όμως και πολλοί πολίτες που τους αρέσει το τσιμέντο!

 17. Ηλίας 19/03/2009 στο 7:29 μμ Reply

  Πάντως Χρήστο εγώ έχω την εξής περιέργεια:
  Πόσοι από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που τους αρέσει το πράσινο είναι πολεοδομικά σωστοί? Πόσοι έχουν τσιμεντάρει χώρους στην αυλή τους που κανονικά πρέπει να είναι πράσινοι? Πόσοι έχουν χτίσει τελείως αυθαίρετα ή έχουν κόψει δέντρα αυθαίρετα?

  Το θέμα είναι ότι εδώ στην Ελλάδα χαιρόμαστε να λέμε ότι κάνουμε κάτι αρκεί να μην έχει προσωπικό κόστος.

  Έχεις μπει σε δημοτικό κτίριο το χειμώνα? Όλα τα καλοριφέρ δουλεύουν φουλ και όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Ποιος φταίει γι’ αυτό? το υδροκέφαλο κράτος?
  Ξέρεις πόσους λιγότερους ρύπους θα είχαμε αν γινόταν ορθολογική χρήση της θέρμανσης?

  Ο πρώτος τρόπος για μείωση ρύπων είναι ο κάθε ένας από εμάς να νοικοκυρέψει την ζωή του.
  Αυτό όμως θα έχει προσωπικό κόστος….

  Ας σβήσουμε τα φώτα για 5 λεπτά λοιπόν…..

 18. fvasileiou 19/03/2009 στο 9:43 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Χρήστο, ειλικρινά λυπάμαι.
  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνεις το point του κειμένου μου, συνεπώς καταλήγω στο ότι εσκεμμένα και από πολιτική εμπάθεια το στρεβλώνεις (βλ. τέλος παρεπιδημούντων).
  Εγώ λέω ένα απλό πράγμα: Θα περίμενα οι δήμαρχοί μας να διαμαρτυρηθούν με κάποιο τρόπο και για τις εκτεταμένες καταστροφές που υφίστανται οι πόλεις που διοικούν. Θα περίμενα με κάποιο τρόπο να διαμαρτυρηθείτε και όλοι εσείς οι προοδευτικοί, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί κτλ πολίτες. Αλλά όχι. Δεν διαμαρτύρεστε. Πλένετε τα χέρια σας σαν νέοι Πόντιοι Πιλάτοι λέγοντας ότι είναι δουλειά του Καραμανλή να βγει και να σας μαντρώσει (γιατί από τις τάξεις των προοδευτικών πολιτών αυτής της χώρας προέρχονται και οι ταραξίες) και σβήνετε τα φώτα για πέντε λεπτά διαμαρτυρόμενοι για τους πάγους της Ανταρκτικής. Εντάξει, κάντε το, αφού σας κάνει να αισθάνεστε καλλίτερα με τον εαυτούλη σας. Εγώ δεν θα πάρω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: