Ψέμα

Υπάρχουν αθώα ψέματα;

Εντάξει, δεν αναφέρομαι στα μικροψεματάκια, στα οποία καταφεύγουν οι γονείς για να δαμάσουν τα αγγελούδια τους. Αναφέρομαι στην εσκεμμένη αλλοίωση της αλήθειας μεταξύ ενηλίκων.

Ας πιάσω το θέμα μου από άλλη άκρη:

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα ψέματα;

Ψέμα είναι κι όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι θυμήθηκε την επέτειο και τρέχεις στην τουαλέτα για να κλείσεις τραπέζι για το βράδυ. Ψέμα είναι κι όταν λέει ότι θα κάνει υπερωρίες, αλλά τρέχει στο ξενοδοχείο για να ρίξει έναν κρύο στην κοπέλα του διπλανού γραφείου.

Μπορεί και στις δυο περιπτώσεις ο ψεύτης να προσπάθησε να προφυλάξει τον εαυτό του, την σύντροφό του, την σχέση τους, αλλά -ας μη γελιόμαστε- η διαφορά είναι σαφής.

Και η αλήθεια είναι μια:

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αθώος!

Και πώς να είναι, αφού και στις δυο περιπτώσεις, δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις, έχει κάνει την σκατιά του, τον εαυτό του πάει να βγάλει λάδι. Τον κώλο του κοιτάζει να προφυλάξει.

Πόσω μάλλον όταν κάποιος επιλέγει να πει ένα ψεματάκι στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης. Ένα μικρό ψεματάκι σε απάντηση μιας ερώτησης που ποτέ δεν τέθηκε και -πιστέψτε με- ποτέ δεν θα γινόταν.

Και σε τούτη την περίπτωση ο ψεύτης δεν αμύνεται απλώς, αλλά επιτίθεται, αφού το ψέμα του σκοπό έχει να προωθήσει ό,τι εννοεί ως συμφέρον.

………………………

Σαν ν’ ακούω την μπάσα φωνή του Ν.Κ.: «Έλα μωρέ, μη δίνεις σημασία. Ανασφάλεια, που…»

Μόνο που αυτός είναι εις τας Παγκρατίους Νήσους κι εγώ στη Λευκωσία.

Advertisements

14 thoughts on “Ψέμα

 1. vasilis 15/03/2009 στο 9:10 μμ Reply

  Αυτά τα κατα συνθήκη ψέματα δεν τα κατάλαβα ποτέ μου.. Ας είναι. Εχθρός του ψέματος είμαι Φώτη, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποφύγεις κάτι… Καλό σου βράδ

 2. astrofegia 15/03/2009 στο 9:21 μμ Reply

  Δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι περιπτώσεις, που κάποιος ψεύδεται…αλλά και επίσης είναι πολύ δύσκολο να τα αποφύγει κανείς…
  Καλό βράδυ!

 3. SOFIA 15/03/2009 στο 11:49 μμ Reply

  Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι πονάει περισσότερο: ένα ψέμα που σε «προφυλάσσει» ή η αλήθεια που «σφάζει»; Όπως κι αν έχει όμως, προτιμώ την αλήθεια κι ας πονάει! Κι από κει και πέρα είμαι νομίζω αρκετά μεγάλη, για να αποφασίσω ΕΓΩ τι θέλω να κάνω! Γι’ αυτό άσε τις μπάσες φωνές να λένε…
  Καλό βράδυ συμμαθητή μου! 😉

 4. fvasileiou 16/03/2009 στο 1:53 πμ Reply

  @vasilis
  Αν τα κατά συνθήκη ψέματα είναι μια φορά ενοχλητικά, φαντάσου τα αχρείαστα, τα περιττά ψέματα τι είναι. Καθιστούν κάθε κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη εξ αρχής.

  Σε αυτή την περίπτωση και να μην θες, γίνεσαι εχθρός.

  @astrofegia
  Τι να σου πω…
  Μου ήταν πάντα πιο εύκολο να λέω αυτό που σκέφτομαι, όσο χύμα κι αν ακουγόταν.
  Δεν διεκδικώ, βεβαίως, δάφνες ειλικρίνειας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ψέμα εκ προμελέτης. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο, είναι επιλογή του καθενός να το αποφύγει.

  @SOFIA
  Μερικές φορές τα πάντα είναι τόσο προφανή, σαν τα καινούργια επεισόδια της «Τόλμης και Γοητείας». Οπότε ούτε καμιά αλήξεια δεν σφάζει, ούτε κανένα ψέμα δεν προφυλάσσει. Απλώς σε σπάζει. Και σπάστηκα.

 5. tdjm 16/03/2009 στο 10:50 πμ Reply

  ……Ελα μωρέ ανασφάλεια………….

  Κουραστικό είναι αυτό. Και είναι πολλοί μαζεμένοι με *ανασφάλεια*.

  Κι είμαστε πολλοί οι ανασφαλείς. Κάποιοι προτιμούν την ανασφάλεια τους να την κάνουν αλήθεια. Μόνο έτσι την ξορκίζουν.

  Οποιος ψεύδεται στην εγκαθρίδυση μιας σχέσης ,δεν νομίζω ότι το κάνει από ανασφάλεια…

  Από μικροψυχία το κάνει…και από ανταγωνισμό επίσης!!

 6. apos 16/03/2009 στο 11:33 πμ Reply

  Nα πω φίλε Φώτη ότι έχεις άδικο; Αλλά πόσοι αντέχουν την αλήθεια;

 7. giota 16/03/2009 στο 12:02 μμ Reply

  Το ψέμα είναι ψέμα, είτε μικρό είτε μεγάλο!
  Καλώς ή κακώς όμως όλοι έχουμε αναγκαστεί να τα πούμε!
  Τουλάχιστον ας μην βλάπτουν τον άλλον, αν και δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο ισχύει η προστασία που κάποιοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία.
  Αντί να πεις ψέμα, μπορείς να κατφύγεις στην υπεκφυγή… :/

 8. fvasileiou 16/03/2009 στο 12:38 μμ Reply

  @tdjm
  Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν παίζει τόσο η μικροψυχία και ο ανταγωνισμός, όσο η απόκτηση ενός τροπαίου. Τέλος πάντων…

  @apos
  Νομίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα, αν κάποιοι άνθρωποι χαλάρωναν. Τότε θα μπορούσαν να δουν στον εσωτερικό τους καθρέφτη το πρόσωπό τους και όχι το κατασκευασμένο είδωλο. Τότε θα ήταν ευκολοχώνευτη και η όποια αλήθεια.

  @giota
  Η υπεκφυγή είναι μισό ψέμα και μπορεί να σε παρασύρει σε μονοπάτια που είναι χειρότερα κι από εκείνα του ψεύδους.
  Αλλά εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο: Εδώ έχουμε μια αρχική ψευδή δήλωση. Δήλωση κι όχι απάντηση σε κάποια ερώτηση, στην οποία θα μπορούσε και να υπεκφύγει.

 9. tdjm 16/03/2009 στο 2:13 μμ Reply

  Ti είδους τρόπαιο???

 10. fvasileiou 16/03/2009 στο 3:47 μμ Reply

  @tdjm
  Σκάλυ μου, θα αφήσω το δαιμόνιο ντετεκτιβικό σου μυαλό να το ψάξει αυτό. Είμαι κάπως κρυπτικός, αλλά έχω τους λόγους μου.

 11. Αθανασία 16/03/2009 στο 7:01 μμ Reply

  Γειάσου καλέ μου Φώτη…εμ, κοίτα επειδή πρωσοπικά μισώ (ναί,ναί μισώ! όπως το βλέπεις γραμμένο) το ψέμα…με έχουν μεγαλώσει από πολύ μικρή ακόμη,έτσι να μη λέω ποτέ ψέμματα,και επειδή το ίδιο απαιτώ και από τους άλλους γύρω μου πάντα,να είναι ειλικρινείς μαζί μου όσο κι αν αυτό μπορεί να πονάει, κάποτε…ντάξει τι να σου πώ..για μένα οι ψέυτες, είναι το χειρότερο είδος ανθρώπου…και δε πιστέυω ότι οι άνθρωποι, αυτοί το κάνουν αυτό ασυναίσθητα ή από βλακεία,…ή…ή δε ξέρω και γώ τι άλλο ή το θέλουν και το κάνουν, τη βρίσκουν να κοροιδέυουν τους άλλους γενικά,….ή πιστέυουν ότι οι άλλοι είναι τόσο χαζοί που δε θα τους καταλάβουν ποτέ….και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, και τους κατ εξακολούθησην ψέυτες…που για μένα είναι οι πιό αηδιαστικοί άνθρωποι, που υπάρχουν….και φυσικά όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν απλώς από ένα ‘κατά συνθήκην'(τι ηλίθιος όρος!) ψέμα…μπορεί να από ένα τέτοιο ψέμα να γίνει τόσο άσχημη η κατάσταση που δε φαντάζεσαι πόσο!…είχα την ατυχία κάποτε να κάνω σχέση με έναν κατ εξακολούθησην ψέυτη.. και καταλαβαίνεις…η χειρότερη εμπειρία στον ερωτικό τομέα μακράν όμως!…χάλι μάυρο!…καλό είναι για μένα να λέει κάποιος την αλήθεια όσο και αν αυτή πονάει πάντα……καλησπέρες…..

 12. Έλενα 16/03/2009 στο 10:16 μμ Reply

  Το ψέμα είναι ψέμα. Καλό είναι κατά τη γνώμη μου να αποφεύγεται ακόμη και το κατά συνθήκην, που είναι κοινωνικά αποδεκτό. Η αλήθεια, όμως, μερικές φορές δεν πρέπει να λέγεται. Είναι περιπτώσεις που πρέπει να έχεις σωστή διάκριση και να διαλέξεις ανάμεσα στο όχι αν θα πεις ψέματα, αλλά αν θα πεις την αλήθεια ή θα σιωπήσεις για να προστατευτούν άλλα πράγματα. Μερικές φορές είναι καλύτερο να μην ξέρουμε κάποια πράγματα.
  Αλλά καλό είναι να μην ξεχνάνε όσοι συνηθίζουν ή προτιμούν τα ψέματα ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»!

 13. patatoula 17/03/2009 στο 8:58 πμ Reply

  Υπαρχουν και οι αρρωστοι απο το ψεμα.
  αυτοι που δεν μπορουν να συνεχισουν την ζωη τους χωρις αυτο.
  Αυτοι που αναπνεουν λεγοντας μερικα ψεματα.
  Σκαρτος κοσμος, σκαρτη παστα ανθρωπων που κοιτουν μονο τον εαυτο τους και τιποτε αλλο!!!!!!!!!

 14. fvasileiou 17/03/2009 στο 1:41 μμ Reply

  @Αθανασία
  Επειδή είμαστε άνθρωποι και όλοι έχουμε τα στραβά μας και τα ανάποδά μας, επειδή κανένας μας δεν είναι αλάθητος και αναμάρτητος, κατανοώ την αδυναμία ή το σφάλμα, την ψυχολογική πίεση που κάποιος για άσχετους λόγους μπορεί να νιώθει και να τον ωθεί στην ψευδολογία. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να στεριώσει μια σχέση με ψέματα. Μικρά, γελοία και ανώδυνα. Στην αρχή τουλάχιστον…

  @Έλενα
  Αν υπάρχει κάποιο διακύδευμα, να συζητήσουμε για την αναγκαιότητα του ψέματος. Όμως όταν δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο; Όταν είναι η αντανακλαστική κίνηση προώθησης του συμφέροντος;

  @patatoula
  Και σκάρτος να μην είναι εντελώς ο άλλος, αλλά αυτό που λέμε «παθολογικά ψεύτης», απαιτείται ο σύντροφός του να έχει ψυχικά αποθέματα και μια ηρεμία και δύναμη, που εγώ δεν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: