Δ. Μυστακίδης: 16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα

Πριν από κανά δίμηνο, ενώ ετοιμαζόμουνα να κάνω για μια ακόμα φορά την γνωστή διαδρομή βαριεστημένος και βαρύς, έπεσε στα χέρια μου ετούτο το CD. Το άκουσα στο αεροπλάνο ξανά και ξανά. Το έπαιρνα μαζί μου στο γραφείο, το ξανάφερνα στο σπίτι, το Πάσχα πήγε ξανά στην Αθήνα και για λίγο στα Γιάννενα και τώρα είναι πάλι μαζί μου στη Λευκωσία.

Μόνο στην Βενετία δεν με ακολούθησε δηλαδή.

Περί τίνος πρόκειται, φαίνεται από τον τίτλο του: Ο Μυστακίδης παίζει 16 ρεμπέτικα τραγούδια με την κιθάρα του. Κάποια από αυτά, όπως η Υπόγα, ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά μόνο με κιθάρα και χωρίς μπουζούκι, μπαγλαμά ή τζουρά. Κάποια άλλα διασκευάστηκαν για να παιχτούν εδώ μόνο με κιθάρες.

Το CD ξεκινάει με μια φοβερή εκτέλεση της Υπόγας που μαζί με το μερακλήδικο ταξίμι ξεπερνάει τα 6 λεπτά και, πραγματικά, παρακαλάς να μην τελειώσει. Συνεχίζει με τον Σερέτη του Μοντανάρη και προχωράει στο Βουνό με βουνό δεν σμίγει του Χιώτη. Υπάρχουν γνωστά τραγούδια όπως το Εφουμέρναμε ένα Βράδυ του Βαμβακάρη ή το Κουκλί της Κοκκινιάς του Τούντα μαζί με πιο άγνωστα. Από αυτά ξεχωρίζω ιδιαίτερα τους Κοντραμπατζήδες ένα τραγούδι που έγραψε και τραγούδησε ο Κώστας Ρούκουνας κι εδώ ο Μυστακίδης με την κιθάρα και την φωνή του κυριολεκτικά το ανασταίνει.

Εδώ βρίσκεται και η επιτυχία ετούτου του δίσκου: Δεν αναμασά, προτείνει. Δεν αναμασά στον ήχο, τις ενορχηστρώσεις, όπως κάνουν οι κάθε είδους κομπανίες και οι νεορεμπέτες, αλλά ούτε και το ρεπερτόριο, όπως κάνουν οι δημοφιλείς τραγουδιστές που εντάσουν στο ρεπερτόριό τους. Και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Πολύτιμο τόσο για τους μερακλήδες και τους φίλους του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδικού, όσο και για όσους αναζητούν να ακούσουν κάτι διαφορετικό.

Στα καλά του CD και το φροντισμένο φυλλάδιο, με εισαγωγή και εξειδικευμένες πληροφορίες για τα τραγούδια και το παίξιμό τους από τον Μυστακίδη. Πολύ χρήσιμο κι αυτό για όσους από εμάς γρατζουνάμε ρεμπέτικα είτε σε μπουζούκι είτε, βέβαια, σε κιθάρα.

Advertisements

One thought on “Δ. Μυστακίδης: 16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα

  1. Redalen 17/07/2012 στο 10:15 μμ Reply

    Ανοιχτή σε μουσικές προτάσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: