Βενετία ΙΙ

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και την παγκόσμια συνείδηση, όπως η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, φυσικά η Αθήνα, η Βενετία στερείται σύγχρονου κέντρου.

P1010025

Όσοι απορείτε: «Μα είναι δυνατόν η Βενετία να σε άφησε έτσι παγωμένο και ασυγκίνητο;»

Φανταστείτε μιαν Αθήνα που είναι μόνο η Πλάκα, μια Αθήνα χωρίς Ομόνοια, χωρίς Σύνταγμα, χωρίς Παγκράτι και Εξάρχεια, Αμπελόκηπους και Κυψέλη.

Μόνο η Πλάκα με την Ακρόπολη στην κορυφή.

Εμένα τουλάχιστον θα μου έφερνε –μου φέρνει– ασφυξία.

P1010412

Η μοναδικότητά της, η σπάνια ομορφιά της, είναι τελικά και η κατάρα, η Νέμεσή της.

Η πλατεία του αγίου Μάρκου

Η πλατεία του αγίου Μάρκου

Θα μπορούσα να αγαπήσω τα στενά καντούνια τη, να ερωτευτώ την φθορά και την υγρασία, τα γεφύρια, τις εκκλησιές, τα σπίτια με αχνά ξεθωριασμένα χρώματα, αν, πανάθεμά τα, μπορούσα να περιπλανηθώ ανάμεσά τους για λίγο ήσυχος. Μόνος.

P1010119

P1010442

Αλλά όχι.

Ορδές τουριστών καλύπτουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της βενετσιάνικης γης. Και σκεφτείτε ότι εγώ την επισκέφτηκα σε μια εποχή που η τουριστική σεζόν δεν έχει καλοανοίξει ακόμα. Σκεφτείτε τι θα γίνεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Βενετία και τουρίστες...

Βενετία και τουρίστες...

Όμως ο συνωστισμός είναι το μικρότερο κακό του τουρισμού:

Γιατί, δυστυχώς, όλη η Βενετία έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός έχει καταπιεί καθετί αυθεντικό. Περπατάς στα καντούνια με τις φωτισμένες βιτρίνες και τα περίπτερα, τις εντυπωσιακές εκκλησιές και τα πολυτελή παλάτσο κι έχεις την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι σε πραγματική πόλη, αλλά σε ένα τεράστιο θεματικό πάρκο.

P1010131

Και φυσικά τα πάντα είναι πανάκριβα.

Οι κερατάδες από την μύγα βγάζουν ξίγκι. Κι όσο για την ποιότητα, μη γελιέστε: Κι αυτή προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των ανθρώπων με τις κάμερες –ημών των ιδίων δηλαδή.

P1010149

Αυτά σκεφτόμουνα ανεβαίνοντας στο καράβι για την επιστροφή. Και πέφτω –ω της συμπτώσεως– πάνω σε έναν παλιό μου καθηγητή από το πανεπιστήμιο, που από το 1967 πηγαίνει αδιαλείπτως και συχνότατα στη Βενετία για δουλειά στα εκεί αρχεία. Την ξέρει δηλαδή σαν τη χούφτα του.

Συζητήσαμε επί μακρόν κι ο καθηγητής μου περιέγραψε την πορεία της πόλης τα 40 χρόνια που την γνωρίζει. Πορεία που συνοψίζεται στην φράση: «Η Βενετία κάθε μήνα είναι και χειρότερη».

Γόνδολες με φόντο το Ριάλτο

Γόνδολες με φόντο το Ριάλτο

Μου είπε πολλά στοιχεία και παραδείγματα της ανεπίστροφης παρακμής της, που αντιστέκομαι στον πειρασμό να σας τα παραθέσω.

Σημειώνω μόνο την εξής φράση του:

«Όλοι πρέπει να επισκεφτούμε αυτή την πόλη γιατί μας κυβέρνησε περισσότερο από τους Τούρκους».

Με το «πρέπει» δεν συμφωνώ, αναγνωρίζω όμως ότι είναι ένας ικανός λόγος για να επισκεφτεί κανείς αυτή την πόλη.

P1010746

Ένας άλλος είναι για να τραβήξει τις δικές του εκδοχές από τις πολυφωτογραφημένες γωνιές της.

P1010554

Και, φυσικά, ο κυριότερος λόγος παραμένει: Για να βυθιστεί στο ρομάντζο της, να μεθύσει από την μοναδική ομορφιά της.

Εγώ δεν το κατόρθωσα…

————–

Για τον άγιο Μάρκο δεν έγραψα τίποτα. Επίτηδες. Μόλις έρθω στο κέφι θα σας πάω μέσα κι έξω, πάνω και κάτω.

Advertisements

Tagged:

15 thoughts on “Βενετία ΙΙ

 1. Σοφία 17/05/2009 στο 7:36 μμ Reply

  Σου έπεσε ξυνή η Βενετία, ε; Γιατί δεν μας λες και 1-2 παραδείγματα από αυτά που σου ανέφερε ο καθηγητής σου; Νομίζω ότι θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

 2. fvasileiou 17/05/2009 στο 10:07 μμ Reply

  @Σοφία
  Ναι, δεν με γοήτευσε ιδιαίτερα. Την είδα σαν εμπρακτη απόδειξη των συνεπειών της άκριτης και άνευ όρων τουριστικοποίησης.

  Ο παλιός μου καθηγητής μου περιέγραψε την φυγή των βενετσιάνων από την πόλη τους. Η πόλη εγκαταλείπεται, αδειάζει από τους κατοίκους της. Οι τελευταίες απογραφές καταγράφουν περί τους 40.000 κατοίκους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν μένουν στην πόλη, πηγαίνουν απλώς να καταμετρηθούν εκεί, για να διατηρήσουν κάποια δικαιώματα που τους παρέχονται. Όταν πρωτοπήγε ήταν γεμάτη εμπορικά καταστήματα, τώρα υπάρχουν μόνο τουριστικά είδη. Κι από αυτά πολλά, πάρα πολλά, πωλούνται από τους ντόπιους και τα έχουν σήμερα μετανάστες κι αυτό ενισχύει την εικόνα ενός θεματικού πάρκου. Ο μόνος σύνδεσμος της Βενετίας με την πραγματική, σύγχρονη ζωή είναι το δικαστήριο. Για το οποίο όμως υπάρχουν ισχυρές πιέσεις να μεταφερθεί.
  Αυτά και κάμποσα άλλα…

 3. Εύα 18/05/2009 στο 12:11 πμ Reply

  Όχι, όχι και πάλι όχι. Δεν πάμε στη Βενετία ούτε στην Πράγα, ούτε σε όλα αυτά τα μέρη για να «βυθιστούμε στο ρομάντζο της, να μεθύσουμε από την μοναδική ομορφιά της». Είναι σαν να πηγαίνουμε στη Disneyland και να γυρναμε απογοητευμένοι που ο Μίκυ είναι κούκλα, και από μέσα κρύβεται κάποιος ηθοποιός. Διότι μαζί με σενα μεθάνε με την ομορφιά και με μπύρες και οι υπόλοιποι 50.000 τουρίστες που βρίσκονται την ίδια περίοδο εκεί για τον ίδιο λόγο. Δε φταίει η καυμένη η Βενετία. Και περισσότερο να σου πω, λυπάμαι για τους κατοίκους της. Φαντάσου από αύριο το πρωί 500 ατομα εξω από το σπιτι σου σε μόνιμη βάση, να τραβάνε φωτογραφίες παντού…Φρίκη!!!
  Την αγαπάω τη Βενετία και τη σέβομαι, γιατί δε φταίει σε τίποτα που την κατάντησαν έτσι…Η Βενετία αν αύριο το πρωί ήμουν εκεί ο μόνος επισκέπτης, θα ήταν και θαυμάσια, και ρομαντική!

 4. Σοφία 18/05/2009 στο 9:31 πμ Reply

  Κατάλαβα. Είναι αυτό που είπες – έχει γίνει πλέον θεματικό πάρκο. Αλλά στην τελική φαντάζομαι ότι οι τουρίστες δεν πάνε εκεί για να δουν τους Ιταλούς…

 5. fvasileiou 18/05/2009 στο 12:11 μμ Reply

  @Εύα
  Ναι, βρε Εύα μου, αλλά αφού αποκλείεται να είσαι αύριο ο μόνος επισκέπτης; Και η Βενετία σίγουρα δεν φταίει, αλλά οι Βενετσιάνοι φταίνε και πολύ μάλιστα.

  Ξαναλέω: Αυτό που με χάλασε στη Βενετία είναι η απουσία σύγχρονης ζωής και η απόλυτη εμπορευματικοποίηση-τουριστικοποίηση του παρελθόντος. Φαντάζεσαι πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο η διατηρητέα Πλάκα;

  @Σοφία
  Πιθανόν να έχεις δίκιο.
  Εμένα όμως μου αρέσει να μπερδεύομαι με τους ντόπιους, να μαθαίνω και να κατανοώ τις συνήθειές τους. Οπότε είχα ένα έλλειμα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 6. Δύτης των νιπτήρων 19/05/2009 στο 11:07 πμ Reply

  Μου φάνηκε πολύ διεισδυτική η παρατήρησή σου. Κάπως έτσι ένιωθα εγώ όσα χρόνια έζησα στην Κέρκυρα: υπερβολικά όμορφη, κάπως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε…

  Από την άλλη, αυτό το «Όλοι πρέπει να επισκεφτούμε αυτή την πόλη γιατί μας κυβέρνησε περισσότερο από τους Τούρκους», δεν το κατάλαβα, να πω την αλήθεια!

  • fvasileiou 19/05/2009 στο 5:46 μμ Reply

   Καλό είναι που ανέφερες την Κέρκυρα: Η αρχιτεκτονική της μοιάζει πολύ με της Βενετίας.
   Το καλό βέβαια της Κέρκυρας είναι ότι έχει και σύγχρονη ζωή. Δεν είναι μόνο τα καντούνια κι ο Άγιος.

 7. roadartist 19/05/2009 στο 3:02 μμ Reply

  Καλησπέρα. Ο καθηγητής σου είχε δίκιο σε όσα σου είπε. Όντως οι μόνιμοι κάτοικοι την εγκαταλείπουν.. η αλήθεια είναι πως ως πόλη είναι ‘δύσκολη’ για να τη κατοικήσει κάποιος μόνιμα.. Έπειτα έχει τρομερή υγρασία..
  Για μόνιμη κατοικία δε θα την επέλεγα, όμως ως προορισμός για ταξίδι, ως μια στάση εννοείται ναι, δε με απογοήτευσε κ σίγουρα δε θα με χάλαγε να ξαναπάω..Είναι μοναδική πόλη .. Διαφωνώ στο σημείο που αναφέρεις οτι δεν έχει χρώματα. Εγώ το ακριβώς αντίθετο αισθάνθηκα.. ίσως παίζει ρόλο και η διαφορετική εποχή που την επισκέφτηκα (ιούλιο). . Απίστευτες εικόνες, σαν ένα απέραντο κινηματογραφικό σκηνικό, διαμορφωμένο ειδικά για σένα!.. Α, ως προς το πανάκριβη,ναι μιλάμε για τρελή εκμετάλλευση..

  • fvasileiou 19/05/2009 στο 5:49 μμ Reply

   Ωραία παρομοίωση αυτή με το κινηματογραφικό σκηνικό. Την σκεφτόμουνα κι εγώ στο ταξίδι της επιστροφής.
   Και ο επισκέπτης ενός πλατό μπορεί να εντυπωσιαστεί, να τραβήξει φωτογραφίες τις προσόψεις των κτηρίων, να χαζέψει εδώ κι εκεί, αλλά στο τέλος δεν θα βαρεθεί σε έναν κόσμο που τα κτήρια είναι μόνο προσόψεις, που τίποτα δεν έχει χρηστική αξία, όλα είναι εκτός πραγματικότητας;

 8. Belbo 19/05/2009 στο 4:43 μμ Reply

  Φώτη,

  Νομίζω ότι το εμπεδώσαμε: δεν σου άρεσε η Βενετία 🙂 Δεν έχω πάει οπότε δεν έχω άποψη αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου στην τουριστικοποίηση: και για εμένα ένα μέρος το οποίο δεν έχει πραγματική ζωή αλλά ζει μόνο από τον τουρισμό είναι προς αποφυγή – είναι εντελώς ψεύτικο. Η Βενετία θα με ενδιέφερε πολύ περισσότερο όμως από άλλες απόψεις (πέρα από το ρομαντισμό): ιστορία – θα είχε ενδιαφέρον ίσως να τη δεις σαν ένα μεγάλο μουσείο; φιλικά,

  • fvasileiou 19/05/2009 στο 5:51 μμ Reply

   Ναι, η Βενετία είναι ένα μεγάλο μουσείο. Έχεις δίκιο. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, τα μουσεία δεν είναι τα πρώτα που επισκέπτομαι σε έναν τόπο. Μπορεί να ακούγομαι ρηχός ή απλώς κωλόπαιδο, αλλά προηγούνται οι καφετέρεις, τα μπαρ, οι βιτρίνες, τα σούπερ μάρκετ, οι υπαίθριες αγορές…

 9. Μάρκο Τ 20/05/2009 στο 10:36 μμ Reply

  Έχω πάει δύο φορές στη Βενετία, μία τον Φεβρουάριο, όταν γίνεται το Καρναβάλι, και μία Αύγουστο. Απίστευτα όμορφη πόλη – μία περίεργη ομορφιά – και απίστευτα ακατάλληλη για μόνιμη διαμονή. Ούτε που να το σκέφτομαι.

 10. azimout 02/06/2009 στο 7:08 μμ Reply

  Θα συμφωνήσω μαζί σου, πήγα πριν από 1.5 χρόνο με την κοπέλα μου (Ιταλίδα) και ούτε εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα (ούτε και σε αυτήν). Δεν είδα αυτό τον ιδιαίτερο ρομαντισμό, με ενόχλησε κι εμένα το πλήθος των τουριστών, η ακρίβεια, και το κυριότερο: είδα την ίδια βλακώδη νοοτροπία «να τα πάρουμε από τους τουρίστες» που με κάνει να συχαίνομαι ορισμένα τουριστικά μέρη στην Ελλάδα…

  Πολύ πιο ρομαντική πόλη θεωρώ π.χ. τη Ρώμη, το Παρίσι. Έχω ακούσει και πολύ καλά λόγια για Νάπολη και Σικελία (ιδιαίτερα Παλέρμο), αλλά με φοβίζουν λίγο.

  Καλή συνέχεια

 11. fvasileiou 03/06/2009 στο 11:23 πμ Reply

  @azimout
  Διαπιστώνω ότι όσο και να επιχειρηματολογώ, λίγους πείθω. Βλέπουν και τις φωτογραφίες -πραγματικά υπέροχες- και αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η Βενετία είναι μόνο αυτό. Ίσως κι εγώ στη θέση τους έτσι δύσπιστος να ήμουνα. Άλλωστε σε αυτό θα στηρίζεται και όλη η τουριστική βιομηχανία της Βενετιάς.

 12. fairytalesman 27/01/2013 στο 6:52 μμ Reply

  Το Ριάλτο δεν είναι η πιο παλιά γέφυρα της Βενετίας; Γεφύρια, αρχιτεκτονική, εκκλησίες και βόλτα με τη γόνδολα. Θα ήθελα να πάω μια φορά, να την περπατήσω και να βγάλω πολλές φωτογραφίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: