Σοσιαλισμός Ή Βαρβαρότητα

Το χτεσινοβραδινό δελτίο του Mega έμοιαζε με εκπαιδευτική τηλεόραση:

Πρετεντέρης και Τσίμας μας εξήγησαν τις ρίζες του περίφημου / διαβόητου (διαλέχτε τι σας ταιριάζει καλλίτερα) συνθήματος που έριξε στην προεκλογική αγορά ο ΓΑΠ. Στο σημερινό του άρθρο ο Γ. Πρετεντέρης μας το εξηγεί ακόμα διεξοδικότερα:

Το πρωτοείπε, λοιπόν, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία υποστήριζε  ότι λύση στην βαρβαρότητα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ο Σοσιαλισμός.

Το ξαναείπε αργότερα ο Καστοριάδης, θέλοντας να δείξει ότι ο Σοσιαλισμός δεν έχει τίποτα το κοινό με την βαρβαρότητα των γκούλαγκ.

Και καταλήγει ο αρθρογράφος:

Μπορεί, ας πούμε, η διακυβέρνηση Καραμανλή να μη σκορπίζει ρίγη ενθουσιασμού αλλά δύσκολα συγκρίνεται με τον… Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή το σοβιετικό γκουλάγκ. Είπαμε, αλλά όχι και έτσι!

Από την άλλη, ακόμη και αν δεχτώ ότι ο Παπανδρέου τρέφει τα χειρότερα αισθήματα για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, θεωρώ απίθανο να τους θεωρεί βαρβάρους και να τους το λέει κατάμουτρα.

Καλά και χρήσιμα όλα αυτά, αλλά ότι ο Πρετεντέρης ξεχνάει το πάπλωμα.

Και πάπλωμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δυνατότητα των παλαιών συνθημάτων (τελετών, εθίμων κτλ) να αποκτούν νέο νόημα. Το έχουμε δει και ξαναδεί να συμβαίνει αυτό στην Ιστορία.

Θα προτιμούσα λοιπόν αντί να διαγιγνώσουμε «πολιτική αγραμματοσύνη», να τοποθετηθούμε απέναντι στο νέο νόημα που επέλεξε να δώσει το Πασόκ σε αυτό το παλαιό σύνθημα.

Άλλωστε, απ’ ότι άκουσα, ο Γραμματέας του Πασόκ, εξαίρεσε πράγματι όσους ψηφίσαμε Ν.Δ. από την βαρβαρότητα. Αλλά δεν εξαίρεσε καθόλου τα στελέχη της Ν.Δ., τους υπουργούς της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό, τους Ευρωπαίους ηγέτες του Λαϊκού κόμματος (π.χ. Μέρκελ, Σαρκοζί κτλ, κτλ). Και φυσικά τις πολιτικές τους.

Από την όλη συζήτηση, εμένα ένα μου φέρνει την μεγαλύτερη μελαγχολία:

Ότι δεν πρόκειται ούτε σε αυτή, αλλά ούτε και σε άλλη προεκλογική περίοδο να αφιερώσουμε τόσο χρόνο και τόση ενέργεια στη συζήτηση περί της αναγκαιότητας εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε καθόλου για το αν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίζει να κυβερνάται από τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών ή αν είναι σκόπιμο να γίνει πιο πολιτική. Και πώς.

Ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε το αν μπορεί και τι μπορεί να κομίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Να μιλήσουμε για 5-6 προτεραιότητες, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, ηθικές, που θα θέλαμε να προωθήσουν οι Ευρωβουλευτές μας.

Αλλά μην με ακούτε.

Αυτά τα λέει κάποιος που, ακόμα κι αν δεν είναι βάρβαρος ο ίδιος, συνεχίζει να υποστηρίζει την βαρβαρότητα.

Advertisements

9 thoughts on “Σοσιαλισμός Ή Βαρβαρότητα

 1. Μιχάλης Τσαντίλας 22/05/2009 στο 5:23 μμ Reply

  Το ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε για όλα αυτά όμως οφείλεται μόνο στο ΠΑΣΟΚ;

 2. fvasileiou 22/05/2009 στο 5:33 μμ Reply

  @Μιχάλης Τσαντίλας
  Η ερώτηση σου, λυπάμαι, αλλά δεν έχει νόημα, γιατί δεν γράφω τίποτα τέτοιο.

  Αλλά, δεν μου λες: Οφείλεται μόνο στη Ν.Δ.;

 3. Μιχάλης Τσαντίλας 22/05/2009 στο 5:58 μμ Reply

  Ούτε εγώ έγραψα κάτι τέτοιο! Και, ευτυχώς, δεν ψήφισα κανέναν από τους δύο… 🙂

 4. apos 22/05/2009 στο 6:43 μμ Reply

  Αντε και εμείς ζητούσαμε να συζητήσουμε για όλα αυτά, Φίλε Φώτη.
  Ποιος (ή μάλλον πόσοι) πιστεύεις από τις λίστες των 33 κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές θα ήταν σε θέση να τα συζητήσουν;

 5. fvasileiou 22/05/2009 στο 7:40 μμ Reply

  @Μιχάλης Τσαντίλας
  Προφανώς οι ευθύνες διαχέονται. Και όχι μόνο στα κόμματα, αλλά σε όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την επικαιρότητα.

  @apos
  Τι να πω περί αυτού, πέραν από την αίσθηση πως τουλάχιστον οι πρωτοδεύτεροι των ψηφοδελτίων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα έχουν μια άποψη για αυτά τα θέματα.

 6. Χρήστος Σαβρανίδης 23/05/2009 στο 10:14 μμ Reply

  Γκρίζο τοπίο στα ΜΜΕ, παπαγαλάκια, βαρβαρότητες. Όλα αυτά καμία σχέση με την Ευρώπη για την οποία ψηφίζουμε. Κάπου άκουσα ότι το 70% της νομοθεσίας μας απλά συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή. Άρα και μόνο από αυτό καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική. Όχι μόνο τελικά δε διαφωτιστήκαμε τόσο καιρό για τα τρέχοντα ελληνικά θέματα, αλλά ούτε καν μια λέξη ακούσαμε και για τα ευρωπαϊκά. Δυστυχώς αυτοί είμαστε. Ακόμη και μια αφρικανική χώρα που είχε εμπλοκή στα σκάνδαλα της Ζήμενς, κατάφερε να μπουζουριάσει τους υπεύθυνους. Εμείς κι αυτούς που ξέραμε ότι είναι μπλεγμένοι τι τους κάναμε; Ευτυχώς ο κόσμος κατάλαβε και δεν φανατίζεται, δεν πείθεται εύκολα από ευχολόγια, από τσιτάτα συνθήματα. Ας πάνε όσοι θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους ή να ψηφίσουν χωρίς επηρεασμούς από το οικογενειακό περιβάλλον τους και τον φανατισμό που επιβάλλουν τα 2 κόμματα που μου μοιάζει και λίγο ποδοσφαιρικός. Για την Ευρώπη ψηφίζουμε. Αν θέλουν να ψηφίσουμε ας μας μιλήσουν για την Ευρώπη. Αλλιώς ας κάτσουν να φάνε τις κρατικές ενισχύσεις που πήραν για την Ευρώπη για να μας δείχνουν παπαγάλους και άλλα πολλά γκρίζα. Δεν έχω πρόβλημα με το γκρίζο. Την κλείνω την τηλεόραση κι άστους να πληρώνουν διαφημίσεις …

 7. fvasileiou 24/05/2009 στο 10:58 πμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Πόσο παραπλανητικό είναι το σύνθημα που προβάλλεται να τιμωρήσουμε ή να στείλουμε μήνυμα στις Ευρωεκλογές.
  Ψηφίζουμε συνειδητά και θετικά. Επιλέγουμε αυτό που θεωρούμε καλλίτερο, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο καλό όσο θα το θέλαμε.

 8. Μάρκο Τ 24/05/2009 στο 10:47 μμ Reply

  Ο Καστοριάδης με τον όρο «σοσιαλισμός» εννοούσε την «αυτόνομη κοινωνία» βασισμένη στην άμεση δημοκρατία, τη μόνη μορφή πολιτεύματος που αναγνώριζε ως όντως δημοκρατικό (είναι γνωστό πόσο θαύμαζε την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, σε σημείο υπερβολής θα έλεγα).
  Δεν εννοούσε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία αστικού τύπου με σοσιαλδημοκρατική απόχρωση, που είναι το ιδεολογικό περίγραμμα του Γ. Παπανδρέου. Άρα, ο Γιωργάκης πέταξε ένα τσιτάτο άσχετο με την ιδεολογία του και έκανε μία μεγάλη πατάτα. Θα αναρτήσω προσεχώς σχετικό κείμενο του Καστοριάδη.

 9. fvasileiou 25/05/2009 στο 12:14 μμ Reply

  @Μάρκο Τ
  Εγώ αναγνωρίζω στον ΓΑΠ την δυνατότητα να δώσει σε ένα παλιό σύνθημα νέο περιεχόμενο. Αυτό δεν το θεωρώ «πατάτα». Με το περιεχόμενο που δίνει διαφωνώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: