Για το Debate

1. Διαβάζω-ακούω ότι ήταν «σούπα» το προχτεσινό debate. Φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι μας και δη οι πολιτικοί συντάκτες διψούν για έντονα συναισθήματα, πάθη, μάχες, ένταση. Η πολιτική κόντρα για τα καθημερινά προβλήματα, τα τετριμμένα, τους πέφτει λίγη. Δεν τους συναρπάζει.

Κατανοώ κι εγώ ότι ως τηλεοπτικό θέαμα, δεν ήταν το συναρπαστικότερο.

Αλλά γιατί θα πρέπει να κρίνουμε ένα τέτοιο γεγονός με τηλεοπτικούς όρους; Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ο καθένας με τις δυνάμεις του και τις ιδέες του κι ανάλογα με τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν, μας εξήγησαν κάποια ζητήματα.

Θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστικό; Ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν χάσαμε την ώρα μας όσοι καθίσαμε και το παρακολουθήσαμε.

Θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρον; Σαφώς. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το στήσιμο, αλλά κι από το περιεχόμενό του. Και το περιεχόμενο το καθορίζουν οι δημοσιογράφοι.

2. Αν ήταν λοιπόν «σούπα» το debate ευθύνονται πρωτίστως οι τιμητές των πάντων, δηλαδή οι δημοσιογράφοι.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, θα πάρω για παράδειγμα την πρώτη ερώτηση που έγινε στην πρώτη θεματική ενότητα:

Το θέμα ήταν εξωτερική πολιτική. Σημαντικό θέμα, αν σκεφτεί κανείς ότι μπροστά μας έχουμε Ευρωεκλογές. Σημαντικότερο, αν συνυπολογίσουμε την σημασία που αποδίσει στην Τουρκία η νέα Διοίκηση των ΗΠΑ. Σημαντικότατο, αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι αναμένονται εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους στο Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, τι έκανε ο Σρόιντερ;

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να… σχολιάσει δύο δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων.

Το θυμάμαι, θυμάμαι και άλλες ανάλογες ερωτήσεις που τέθηκαν και στον Καραμανλή και στους άλλους αρχηγούς και έχω την επιθυμία να αρχίσω να επιδεικνύω τον πλούτο που διαθέτω σε κοσμητικά επίθετα. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα επισημάνω μόνο ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι έχοντες την κύρια ευθύνη για την αποτυχία, την φορτώνουν στους άλλους.

3. Διάβασα στον γνωστό διαδικτυακό απόπατο που ο παπαγάλος διαχειριστής του αποκαλεί «μπλογκ»τα σχόλια του Χατζηνικολάου για το Debate. Δεν μπαίνω στην διαδικασία να σχολιάσω ότι αυτό το άτομο γλύφει εκεί που πριν από ένα μήνα έχεζε, όπου πριν τα είχε ξαναγλύψει και πιο παλιά τα είχε ξαναχέσει και…

Τέλος πάντων, ο Ν. Χατζηνικολάου, λέει, δήλωσε ότι δεν θα ξαναπάει σε debate αν δεν αλλάξουν οι όροι.

Για να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις (=σας στερώ από την παρουσία μου για να σας τιμωρήσω) ο Χατζηνικολάου προφανώς πιστεύει ότι είναι θεσμός από μόνος του!

Ο Χατζηνικολάου όμως δεν σταμάτησε σε αυτή την δήλωση. Κάλεσε, λέει, την ΕΣΗΕΑ να απαγορεύσει στα μέλη της να συμμετάσχουν σε debate, αν δεν αλλάξουν οι όροι. Με άλλα λόγια: Μας λέει ο γνωστός παπαγάλος ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου ζητά από το συνδικαλιστικό του όργανο να εκβιάσει την πολιτική ηγεσία του τόπου!

Χρειάζεται σχόλιο;

Advertisements

9 thoughts on “Για το Debate

 1. ELGRECO 30/05/2009 στο 4:09 μμ Reply

  Οι πλείστοι δημοσιογράφοι ξεκινάνε σεμνά και μετά καβαλάνε να μην πω και γω τι. Νομίζουν οτι τους ανήκει οτιδήποτε με το οποίο ασχολούνται… Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος, βλέπει και κρίνει…
  Όσο για τους πολιτικούς των 2 μεγάλων κομμάτων, αφού το χουμε πει τόσες φορές, ο κανένας είναι πιο κατάλληλος κι από τους 2 για πρωθυπουργός και το κανένα, είναι το κόμμα που θα πρεπε να κυβερνά…
  Φτάσαμε στο σημείο που δεν αξίζει πραγματικά να ασχολείσαι…

 2. Ηλίας 30/05/2009 στο 8:55 μμ Reply

  Το ντιμπέιτ ως προιόν μας έχει έρθει από την Αμερική.
  Στο πολίτευμα της Αμερικής όμως, από ότι ξέρω, ο Πρόεδρος είναι πάνω και έξω από όλα τα υπόλοιπα εκλεγμένα όργανα. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο αντίπαλον δέος και ποτέ, κατά την διάρκεια της θητείας του, δεν συγκρίνεται και δεν συγκρούεται με άλλον επίδοξο αντικαταστάτη του.
  Πάνω-κάτω τα ίδια νομίζω ισχύουν και στην Γαλλία.

  Στην Ελλάδα το πολίτευμά μας είναι όμως τελείως διαφορετικό.
  Υπάρχει θεσμοθετημένο αντίπαλον δέος για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

  Ο Πρωθυπουργός δε συχνά πυκνά συγκρούεται στην Βουλή με τους εκάστοτε αντιπάλους του.

  Όποιος λοιπόν θέλει να παρακολουθήσει τους πολιτικούς αρχηγούς να κοντράρονται χωρίς ενδιάμεσους και πλαίσια ας παρακολουθήσει και λίγο την Ελληνική Βουλή.

  Όταν δεν μετατρέπεται σε δικαστήριο εχει ενδιαφέρουσες «μονομαχίες»

 3. mitsaras 31/05/2009 στο 2:34 πμ Reply

  Μόλις το παρακολούθησα και σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Ήταν ίσως άκαιρο αυτή τη στιγμή ένα debate πολιτικών αρχηγών. Και αυτό γιατί με αυτούς τους (συν?)ομιλητές στη διάθεση των δημοσιογράφων ήταν δεδομένο πως η συζήτηση θα ξέφευγε από τα ευρωπαϊκά ζητήματα και θα περνούσε στο κυβερνητικό έργο και στα τρέχοντα της πολιτικής επικαιρότητας. Ήταν ίσως ενοχλητικό που, κάποιες φορές, είχες την αίσθηση πως μια σκέψη χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, ούτε πως η ευθύνη για τα όποια αρνητικά βαραίνει τους πολιτικούς αρχηγούς.

 4. Belbo 31/05/2009 στο 11:04 πμ Reply

  Φώτη,

  Πολύ καίρια επισήμανση και ακόμη πιο πιο λυπηρό να βλέπεις πολιτικούς στην τηλεόραση να ζητάνε σχεδόν… συγνώμη από τον κόσμο που έγινε έτσι – γελεία πράγματα. Με ενοχλούν πολλά πράγματα σ’ αυτή τη διαδικασία: που λέγεται «ντιμπέϊτ» (πόσο παπαγάλος μπορείς να γίνεις), που μιμούμαστε τι γίνεται στην Αμερική, που οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει οι τιμητές… φιλικά,

 5. zamuc 31/05/2009 στο 6:27 μμ Reply

  Ξεκίνησα να το δω με χαλαρό ενδιαφέρον και τελικά με κράτησε μέχρι το τέλος
  Πολλά τα προβλήματα βέβαια.
  Γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να μας μιλήσουν οι υποψήφιοι στα ευρω-ψηφοδέλτια.
  Με τους δημοσιογράφους δεν ασχολούμαι.
  Το βασικότερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου όμως, εφόσον αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται το όλο σκηνικό είναι κατά πόσο οι πολιτικοί απαντούν σε αυτό που ερωτήθηκαν ή όχι και κατά πόσο αυτά που λένε ισχύουν ή απλά μας παραμυθιάζουν με νούμερα και ποσοστά (ναι για τον Καραμανλή το λέω) που κανείς δεν ξέρει αν ισχύουν. Ακόμα χειρότερα να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια όπως με αυτό που βροντοφώναζε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο, χωρίς να μας πει ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που τότε εξασφάλισε (κακώς) δικαίωμα αύξησης των εκπομπών και όχι υποχρέωση μείωσης. Μάλιστα με το ρυθμό αύξησης των εκπομπών στη χώρα μας πολύ σύντομα θα βρεθούμε εκτός και αυτού του ορίου.
  Ένα παράδειγμα φέρνω, θεωρώ το μεγαλύτερο κομμάτι των λεγομένων του Καραμανλή κοροϊδία ή απλά δεν ζούμε στον ίδιο τόπο με το άτομο, πράγμα που σίγουρα συμβαίνει με το Γιώργο που είναι στον κόσμο του.
  Γέλασα πολύ πάντως με τις ατάκες της Αλέκας που προσπαθεί να αποτινάξει τη ρετσινιά του «ξύλινου λόγου» και μιλάει με καφενειακή διάλεκτο για να πιάσει τον απλό εργαζόμενο πολίτη. Γέλασα ακόμα περισσότερο με τον Καρά Τζαφέρ. Μιλάμε για λαϊκισμό που δεν έχει προηγούμενο, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Άκου πρασινάδα… λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
  Και παρότι είναι εμφανές ότι έχουμε συμπάθειες (περισσότερο μάλιστα στο πρόσωπο παρά στο ίδιο το κόμμα που εκπροσωπεί) πρέπει να πω ότι ο Αλαβάνος ήταν πολύ πεσμένος. Αν είναι δυνατόν η Τρέμη να χαρακτηρίζει το Δεκέμβρη «500 κουκουλοφόροι που τα έσπαγαν» και να μην τη στείλει από εκεί που ήρθε…
  Ελπίζω στις εκλογές σε μία άνοδο Σύριζα, Οικολόγων και αποχής έτσι για να έχουμε κάτι να λέμε. Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

 6. fvasileiou 31/05/2009 στο 8:03 μμ Reply

  @ELGRECO
  Μόνο αν ασχολείσαι, μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση.

  @Ηλίας
  Πολύ εύστοχες και οι δυο παρατηρήσεις σου, αναφορικά με το πολίτευμα και, φυσικά, με τις συζητήσεις στη Βουλή.

  @Belbo
  Δεν είναι κακό να βλέπουμε τους πολιτικούς να συζητάνε δημόσια πριν τις εκλογές, κι ας είναι αμερικάνικη ή δεν ξέρω κι εγώ τίνος άλλου πατέντα. Νομίζω ότι οι όροι διεξαγωγής της συζήτησης (η λέξη «τηλεμαχία» μου προκαλεί στομαχικές διαταραχές και προτιμώ από αυτήν το ξενικόν debate) θα αλλάξουν με τον καιρό.
  Ήταν χρήσιμη πάντως.

  @zamuc
  Λοιπόν, συμφωνούμε ότι ήταν ενδιαφέρουσα -θα έλεγα ότι στιγμές-στιγμές και κατατοπιστική- συζήτηση. Από κει και πέρα, όπως καταλαβαίνεις, διαφωνούμε 😉

  Νομίζω ότι ο Αλαβάνος πήγε πολύ πιεσμένος στη συζήτηση. Έκανε πατέντα κάτι που στο προηγούμενο debate του βγήκε -εννοώ τις ερωτήσεις στον Καραμανλή- και δεν νομίζω ότι κέρδισε από αυτό.
  Όσο για τον Δεκέμβρη, δεν μου έκανε τόσο εντύπωση που δεν απάντησε στην Τρέμη, αλλά ότι παραδέχτηκε πως οι «εξεγερμένοι» ήταν βαριεστημένα πλουσιόπαιδα.

 7. ELGRECO 02/06/2009 στο 6:50 μμ Reply

  Μπορείς όμως τελικά ρε Φώτη? Μόνο αν είσαι κι εσύ μέσα στα πράγματα θα μπορέσεις να κάνεις κάτι. Αμα είσαι απλός πολίτης, την έχεις κάτσει…

 8. fvasileiou 02/06/2009 στο 6:56 μμ Reply

  @ELGRECO
  Φυσικά και μπορεί ο πολίτης να κάνει κάτι. Εσύ σαν Έλληνας Κύπριος έζησες την δύναμη του πολίτη στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Αν δεν ψήφιζαν οι πολίτες, αλλά μόνο οι πολιτικοί θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα;

 9. geokalp 06/06/2009 στο 11:25 μμ Reply

  εάν έχεις δει debate μεταξύ δύο (Ομπάμα-Μακέιν πχ) τότε απλά δεν βλέπεις αυτό που κάνουμε εδώ
  όπως σε πολλά ακόμα – παρά το τρέξιμο – είμαστε πάρα πολύ πίσω…
  (σε κάποιο παλαιότερο ποστ το ονόμασα πολιτισμό)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: