Είναι ακραίο το ΛΑΟΣ;

Όταν ιδρύθηκε ο καρατζαφέρειος Συναγερμός τον τοποθετήσαμε με μεγάλη ευκολία στο άκρο της Δεξιάς. Όλους μας βόλευε:  Τους Νεοδημοκράτες γιατί διαχώριζαν μια και καλή εαυτούς από τα σταγονίδια. Τους αριστερούς γιατί πλέον ο εχθρός θα είχε όνομα και διεύθυνση.

Αλλά κι ο Καρατζαφέρης έπαιξε -και παίζει- με την φωτιά της ακροδεξιάς με τους γνωστούς ζογκλερισμούς του: Αφήνει να εννοούνται πάντα περισσότερα και να αιωρούνται ακόμα πιο πολλά από όσα πραγματικά λέει.

Η πολιτική όμως, όπως και η ζωή, είναι δυναμική και γι’  αυτό καλό είναι να μην μένουμε προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες, ασχέτως πόσο μας βοήθησαν στο παρελθόν, αλλά να ξαναβλέπουμε τα πράγματα και να τα ξαναμετράμε. Και οι τελευταίες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να ξανδούμε το Λάος.

Είναι λοιπόν το Λάος ακραίο κόμμα;

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το παιδέψουμε και πολύ. Μια σύγκριση με τα ακροδεξιά κόμματα της υπόλοιπης Ευρώπης, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη άνοδο, αρκεί για να μας πείσει ότι το Λάος δεν έχει σχέση με αυτά. Για τον απλούστατο λόγο: Μπορεί να παίζει με τους φόβους και τις ανασφάλειες των πολιτών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καλλιεργεί το μίσος.

Αλλά η σύγκριση με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά μας δείχνει και κάτι άλλο:

Το κόμμα του Καρατζαφέρη δεν έχει συμπαγή ιδεολογία. Στο Λάος αρμέγουν ψηφοφόρους απ’ όπου μπορούν. Λένε σήμερα το άλφα και αύριο το ωμέγα χωρίς τύψεις ή δισταγμούς. Με άλλα λόγια, ποντάρουν στη συλλογική αμνησία -και τη συλλογική ενοχή- και βγαίνουν νικητές. Ναι, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έχει πρόβλημα να υμνήσει τον Μεταξά και τον Τσε, αφού χίλιοι καλοί χωράνε. Αφού από όλους κάτι θα μαζέψει.

Συνεπώς, μια ολοκληρωμένη απάντηση στο αρχικό ερώτημα θα ήταν:

Όχι, δεν είναι ακροδεξιό κόμμα το Λάος. Ναι είναι ακραία λαϊκιστικό.

Κι ο λαϊκισμός είναι η δύναμη και η αδυναμία του:

Γιατί μπορεί να του εξασφαλίζει ένα καλό ποσοστό, αλλά τον καθιστά αναξιόπιστο για κάθε συνεργασία και συνεννόηση.

Ο ίδιος βέβαια το τελευταίο διάστημα μιλέι συνεχώς για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και οι βουλευτές του, ασχέτως με τις θέσεις που εκφράζουν, δεν συμπεριφέρονται έξαλλα, ακραία ή προσβλητικά -με εξαίρεση του υστερικού Γεωργιάδη- σε αντίθεση με τα στελέχη και τους βουλευτές π.χ. του Σύριζα.

Κι ακόμα, μαζί με τους Οικολόγους – Πράσινους, είναι το μοναδικό κόμμα που δηλώνει ανοιχτό σε συνεργασία -όποιος θυμάται με τι εκλογικό νόμο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, καταλαβαίνει την σημασία αυτών των δηλώσεων.

Βέβαια ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές είναι μακρύς. Ο χρόνος είναι πυκνός. Και πολύ εύκολα η έμφαση στη σοβαρότητα μπορεί να αποδειχτεί μια ακόμα κωλοτούμπα…

Advertisements

7 thoughts on “Είναι ακραίο το ΛΑΟΣ;

 1. apos 10/06/2009 στο 9:24 πμ Reply

  Καλημέρα φίλε Φώτη,

  Επειδή εδώ ο κόσμος συζητά ψύχραιμα, αποφεύγει τις ταμπέλες, και την υστερία, ακόμα και στη διαφωνία του, θα σου πω και εγώ μερικές σκέψεις:

  Το ότι εμφανίστηκαν κόμματα που λένε «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες», όπως οι Οικολόγοι και το ΛΑΟΣ, καταρχήν δεν το θεωρώ κακό. Ο ΛΑΟΣ μπορεί βεβαίως να εννοεί κυρίως τη ΝΔ, αλλά οι Οικολόγοι εννοούν τους πάντες. Αυτό είναι πρωτοφανές για την ελληνική πολιτική σκηνή, αν σκεφτείς ότι οι υπόλοιποι μικροί και μεγάλοι δεν συζητούν με κανέναν. Πιστεύουν -ο καθένας χωριστά- ότι είναι φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας, την οποία απαιτούν όλοι οι υπόλοιποι να ασπαστούν. Το αποτέλεσμα είναι να βυθίζονται σε αξιοπιστία ή ποσοστά. Ή και τα δύο μαζί.
  Προσωπικά λοιπόν, το «είμαι ανοικτός σε συνεργασία» το θεωρώ θετικό. Στην πορεία θα δούμε. Αυτό αφορά περισσότερο τους Οικολόγους.

  Σχετικά με το ΛΑΟΣ: έχω την εντύπωση ότι ο Καρατζαφέρης δεν παύει στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει τη μία και μοναδική αγάπη του που είναι η ΝΔ. Για αυτό άλλωστε καλλιέργησε και τη θεωρία της πολυκατοικίας, η οποία πιο σωστά δεν είναι πολυκατοικία, όπου κατοικούν ένα κάρο άσχετοι, αλλά το γνωστό ελληνικό 4όροφο που ζει η αθάνατη ελληνική οικογένεια. Γονείς πάνω-πάνω, ένα διαμέρισμα για την κόρη, ένα για τον γιο, ίσως ένα για ενοίκιο και στο ισόγειο η γιαγιά που μας ξέμεινε.
  Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί όταν εμφανιστεί ένας έξω από την πολυκατοικία και αποφασίσει να εκφράσει με πιο ακραίο τρόπο τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται στο ΛΑΟΣ (ή ετοιμάζεται να βρεθεί εκεί προσεχώς) για τους γνωστούς λόγους που βρέθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στ αντίστοιχα ΛΑΟΣ. Τότε θα ξεκινήσουν τα δύσκολα.

 2. Χρήστος Σαβρανίδης 10/06/2009 στο 1:22 μμ Reply

  Αγαπητέ Φώτη, οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ εκφράζουν στην τιβι την άποψη ότι δεν έχουν αλλάξει ως κόμμα καμία άποψή τους από την αρχή της ίδρυσής τους. Έχεις κάποια παραδείγματα όπου άλλα λένε την μια ημέρα και άλλα την άλλη; Έψαξα να βρω στη μνήμη μου κάτι συγκεκριμένο, αλλά δε βρήκα. Έχει ενδιαφέρον πάντως αυτό που άκουσα επίσης σήμερα στο ράδιο, ότι κάποιες νέες πρωτοβουλίες της ΝΔ προσεγγίζουν θέσεις του ΛΑΟΣ (ασφάλεια πολιτών, λαθρομετανάστευση, κ.λ.π.). Επιπλέον μου έκανε εντύπωση ότι η δωρεά του 1 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Φτώχειας και αυτά τα στοιχεία σοβαρότητας που εμφάνισε όλο τον τελευταίο καιρό διπλασίασαν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.

 3. fvasileiou 10/06/2009 στο 5:47 μμ Reply

  @apos
  Και το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι θέτουν συγκεκριμένες προτεραιότητες για να συνεργαστούν με κάποιο κόμμα. Αυτό δειχνει ασυνήθιστη πολιτική ωριμότητα για τα Ελλαδικά πράγματα. Κι έχει αξία γιατί στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πάλι με τον σκανδαλίδειο νόμο, πολύ δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία. Ή αν υπάρξει, θα είναι κουτσή, σαν τη σημερινή της Ν.Δ.
  Ο Καρατζαφέρης μοιάζει με τον ανεπιθύμητο που ξελογιάζει την κόρη της οικογένειας, λογοδίνεται και εποφθαλμιά την προίκα της. Όπως ξέρεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρξουν εγγόνια, μαλακώνουν την καρδιά και του πιο σκληρού πεθερού.

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Μη πας μακριά: Οι κωλοτούμπες που έκανε ο Γ.Κ. στην υπόθεση Παυλίδη είναι χαρακτηριστικές. Όπως και το γεγονός ότι έδωσε στους βουλευτές του σφραγισμένα ψηφοδέλτια για να τα ρίξουν στην κάλπη.
  Κι από την άλλη, έδωσε την επιταγή στον Παπαθανασίου, και μετά έβγαλε διαφημιστικό σποτάκι για να την διαλαλήσει.

 4. geokalp 10/06/2009 στο 9:24 μμ Reply

  πραγματικά δεν έχω προσπαθήσει εδώ και μήνες να δώσω απάντηση στο ερώτημα του τίτλου καθώς θεωρούσα δεδομένη την τοποθέτηση του ΛΑΟΣ από την κεντροδεξιά του ΚΚ και προς τα άκρα δεξιά, δεξιότερα δηλαδή της ΝΔ
  ΟΜΩΣ κάτι άλλαξε από το βράδυ των εκλογών – μπορεί βέβαια να είχα εγώ να δω γραφήματα της χωροταξικής τοπθέτησης των κομμάτων πολύ καιρό
  ΠΛΕΟΝ στα γραφήματα είδατο ΛΑΟΣ εμφανίζεται αριστερότερα της ΝΔ… και δε νομίζω αυτή η τοποθέτηση να έχει γίνει τυχαία…

 5. fvasileiou 11/06/2009 στο 12:28 μμ Reply

  @geokalp
  Πέρα από το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα τα πράγματα, υπάρχει και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτρο. Εγώ δεν βρίσκω κοινά ανάμεσα στο Λάος και την αυστριακή ακροδεξιά, για παράδειγμα. Ούτε ανάμεσα με τους γάλλους Λεπενιστές, οι οποίοι είναι συνεπείς στις απόψεις τους.

 6. transistor 11/06/2009 στο 11:07 μμ Reply

  Πάντως στα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. συμπεριλαμβάνονται οι Βορίδης, Πλεύρης, Βελλόπουλος, Γεωργιάδης… Αν δεν είναι αυτοί ακροδεξιοί τότε ποιος;;;

 7. fvasileiou 12/06/2009 στο 12:18 μμ Reply

  @transistor
  Καταλαβαίνω τι εννοείς. Έχουν κι ένα συγκεκριμένο παρελθόν, που είναι λογικό να βαραίνει. Αλλά αν τους δει κανείς σήμερα πώς πολιτεύονται και πώς εκφράζονται και τι λένε, αφήνοντας κατά μέρος το παρελθόν τους, θα διαπιστώσει ότι ο λόγος και η συμπεριφορά τους δεν είναι ακραία. Το κόμμα του Καρατζαφέρη και οι βουλευτές του δεν έχουν σχέση με τους αυστριακούς ακροδεξιούς, ας πούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: