Μια βδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές…

…τα πράγματα δεν μοιάζουν καθόλου με όσα προβλέπανε οι δημοσιογράφοι και όσα άφηνε να διαφανούν η στείρα προεκλογική περίοδος.

Περιμέναμε τα δυο κόμματα να κορυφώσουν την βαρετή παράθεση μονολόγων, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στο «-Φύγετε, -Δεν φεύγουμε».

Όχι, τέτοιες αντιπαραθέσεις δεν έχουμε.

Ακόμα και τα αποτελέσματα των εκλογών ελάχιστα συζητήθηκαν δημόσια: Οι θριαμβολογίες των νικητών ήταν λίγες και μετρημένες και οι μεμψιμοιρίες των ηττημένων ακόμα λιγότερες.

Αντιθέτως, ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική πράξη στράφηκαν γύρω από ένα πρόβλημα που για χρόνια βασανίζει τους πολίτες των αστικών κέντρων: Την λαθρομετανάστευση.

Είναι αναμφίβολη επιτυχία του Γ. Καρατζαφέρη: Πολύ σπάνια ένα μικρό κόμμα καταφέρνει να επιβάλει την πολιτική ατζέντα. Κι αντίστοιχα είναι αποτυχία των μεγάλων κομμάτων, που τόσον καιρό, τόσα χρόνια, δεν έβλεπαν το πρόβλημα, δεν εκτιμούσαν τις διαστάσεις του και τον αντίκτυπό του στην καθημερινότητα των πολιτών. Αν βέβαια δεν μιλούσαν –και δεν δρούσαν- για το θέμα αυτό από σεβασμό στα αριστερίστικα τοτέμ του παρελθόντος, η αποτυχία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ευτυχώς δηλαδή που η πλειοψηφία των πολιτών απαλλάσσεται από τέτοιες αγκυλώσεις και απαιτεί ρεαλιστικές λύσεις στα πραγματικά του προβλήματα.

Αντιθέτως, η άλλη νέα παράμετρος που έβγαλε η κάλπη, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, δεν φαίνεται να προσθέτουν κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο. Ο λόγος είναι προφανής.

Κουβέντα έγινε επίσης για τις δημοσκοπήσεις και τα exit-poll:

Στο επίκεντρο μάλιστα βρέθηκε η διαβόητη δημοσκόπηση της Public Issue και της Καθημερινής, η οποία δύο μήνες πριν τις εκλογές έδινε 7,5 μονάδες διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Ας ευλογήσω λίγο τα γένια μου:

Είχα επισημάνει και το πρόβλημα αλλά και την γραμμή άμυνας του καλού Συγκροτήματος.

Advertisements

10 thoughts on “Μια βδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές…

 1. Χρήστος Σαβρανίδης 15/06/2009 στο 8:16 πμ Reply

  Καλημέρα Φώτη. Σωστές οι απόψεις σου. Θα έχουμε πολύ ήπιο καλοκαίρι και μόνο κάτι γκρίνιες για τους νέους φόρους θα υπάρξουν (καρτοκινητά, βενζίνη). Κατά τα άλλα ξεκίνησαν οι συζητήσεις στις παρέες για το που θα πάει διακοπές ο καθένας. Επίσης μάλλον κανείς από τους πολιτικούς και τους ειδικούς αναλυτές δεν έλαβαν το μήνυμα ή δεν μπορούν να το καταλάβουν για να το εξηγήσουν και σε εμάς. Ο Αλμούνια επιμένει να μας λέει ότι είμαστε υπερχρεωμένοι, ότι ξοδεύουμε πολλά, κ.λ.π. Να δούμε αν θα νοικοκυρευτεί η οικονομία κάποια στιγμή. Α, είπε ότι ποτέ δε ζητήσαμε ενίσχυση της ακτοφυλακής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κράτος για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης! ! Ακόμη ελπίζω να μην καεί ξανά η Ελλάδα και δεν έχουμε επαρκή μέσα πυρόσβεσης. Ο Μαρκογιαννάκης πάντως μας λέει ότι μέχρι εχθές έβρεχε και δε χρειάστηκε να κάνει κάτι!

 2. Μάρκο Τ 15/06/2009 στο 10:10 πμ Reply

  Τα θέματα Φώτη που έθεσε ο Καρατζαφέρης, εννοώ ασφάλεια – βλέπε δράση αναρχικών και μπαχαλάκηδων και λαθρομετανάστευση – ο κόσμος εδώ στην Αθήνα τα συζητούσε από καιρό. Όχι μόνο δεξιοί και κεντροδεξιοί, αλλά και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ είχαν αγανακτήσει με την απραξία. Ένιωθες ότι δεν σε ακούει κανείς. Ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε ανοησίες, ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος. Ο άνθρωπός αυτός δεν έχει περπατήσει από τότε που εξελέγη ούτε μία φορά στο κέντρο, πέραν κάποιων επισκέψεων-στεγανών στον Μπαϊρακτάρη (ξέρεις, με αποκλεισμένους τους γύρω δρόμους…).

  Η κατάσταση της λαθρομετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα για την Αθήνα, όλο και μεγαλύτερη έκταση της πόλης μεταβάλλεται σε ένα άθλιο Καράτσι και μία βρώμικη Ντάκα. Δεν ντρέπομαι να πω ότι ΔΕΝ τις ζηλεύω καθόλου αυτές τις πόλεις και δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια των υπηκόων των αντίστοιχων χωρών για να καταντήσουμε έτσι, μπορούμε να γίνουμε και από μόνοι μας. Το αντίθετο, δηλαδή το να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Αθήνα, όχι Λουξεμβούργο, αλλά Βαρκελώνη είναι όντως δύσκολο.

  Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ότι αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του θέματος όχι επειδή είναι εθνικό θέμα – σοβαρότερο από το θέμα της Μακεδονίας κατά τη γνώμη μου -, αλλά επειδή βλέπει τους παραδοσιακούς δεξιούς να την εγκαταλείπουν. Δυστυχώς γι’ αυτήν, μόνο οι πεπεισμένοι πείθονται πλέον και μόνο οι οπαδοί του Καραμανλή εξακολουθούν να τον θεωρούν αξιόπιστο. Ξέρω ότι διαφωνείς στις κρίσεις μου σχετικά με την κραυγαλέα ανεπάρκεια του πρωθυπουργού, αλλά εμμένω γιατί δεν έχω δει τίποτα που να τις διαψεύδει.
  Ήμουν από τους πρώτους που, αν και δεν ανήκω ούτε καν στη λαϊκή δεξιά, έκρινα θετικά την υπερψήφιση του ΛΑΟΣ, επειδή ακριβώς αυτό το κόμμα λειτούργησε σαν τον τρελό του χωριού: Είπε τα βρώμικα «μυστικά» που όλοι ήξεραν, αλλά οι mainstream πολιτικοί έκαναν ότι δεν έβλεπαν, αφού έπρεπε να πληρώσουν φόρο στην αριστερίστικη «κουλτούρα» της δεκάρας που πουλάνε με το αζημίωτο μαϊντανοί σαν τον Λαζόπουλο και τη Σώτη Τριανταφύλλου.

  Για την Οικολογία περίμενε λίγο και θα δεις: Η συνέχιση της πολιτικής μπετόν-αρμέ=περιβαλλοντικό έργο, βλέπε Σουφλιάς, μόνο κακό κάνει στην κυβέρνηση (αλλά και στο περιβάλλον). «Ανήσυχοι» κεντροδεξιοί της φεύγουν και σε διαβεβαιώ γι’ αυτό. Δεν γίνεται το 2009 να ερμηνεύεις τα πράγματα με όρους του 1960, όπως κάνει ο Σουφλιάς. Αφήνω πια την αισθητική πλευρά του θέματος: Να έχεις τον Σουφλιά υπουργό Περιβάλλοντος θυμίζει ανέκδοτο (άραγε, πόσες ξένες γλώσσες ομιλεί;). Και το χειρότερο είναι που ο Καραμανλής δεν τολμά να του περικόψει αρμοδιότητες ιδρύοντας αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο μπάρμπας είναι αχόρταγος.
  Πρωθυπουργός που είναι δέσμιος των υπουργών του…

 3. fvasileiou 15/06/2009 στο 12:50 μμ Reply

  @Μάρκο Τ
  Η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανική παραγωγή. Το βασικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η διαχείριση των σκουπιδιών. Για την λύση του η πολιτεία έχει πάρει αποφασιστικά μέτρα και προσπαθεί να υπερβεί τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχουν και μερικά δευτερεύοντα ζητήματα (πχ καλλίτερη διαχείριση υδάτινων πόρων) και θέματα που δεν υπάρχουν στάνταρ λύσεις (η οικιστική ανάπτυξη είναι ένα από αυτά). Κατανοώ γιατί υπάρχει δυναμικό οικολογικό κίνημα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Βρετανία και σε άλλες χώρες που δεν μολύνουν απλώς το δικό τους περιβάλλον, αλλά μολύνουν ολόκληρο τον πλανήτη. Και βλέπω τους λόγους που τα οικολογικά μπήκαν στο περιθώριο μετά τις εκλογές, όπως επίσης και τους λόγους που το ελλαδικό οικολογικό κίνημα θα αποδειχτεί κοντοπόδαρο (μοιραία η ατζέντα του θα αλλάξει).

  Για τον Σουφλιά, μια και το θίγεις, είχα κάκιστη γνώμη. Επηρεασμένος ίσως και από τους μύδρους που εξαπολύει η Αλαφούζειος φυλλάδα εναντίον του. Πρόσφατα όμως που διέσχισα την Ελλάδα, άλλαξα εντελώς γνώμη: Παίζει να είναι ο καλλίτερος, ο πιο παραγωγικός υπουργός Δημοσίων Έργων της Μεταπολίτευσης. Εντάξει, μπορεί να μην είναι λαμπερός, τηλεοπτικός, εμφανίσιμος, αλλά για τα κριτήρια τα δικά μου, για τις δικές μου ανάγκες και απαιτήσεις, κάνει καλα τη δουλειά του. Είναι εύκολο, φυσικά, να του φορτώσουμε την υστέρηση του ελληνικού κράτους από ιδρύσεώς του στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά εγώ προτιμώ να τον κρίνω με σχέση με όσα παρέλαβε. Και δεν παρέλαβε ούτε Κτηματολόγιο, ούτε Οικιστικό σχέδιο, ούτε Εγνατία, ούτε φυσικά καθαρό Ασωπο.

  Φυσικά, μπορούμε πάντα να λέμε ότι οι πεπεισμένοι πείθονται και οι αρνητές αρνούνται.

 4. fvasileiou 15/06/2009 στο 12:52 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Ο Μαρκογιαννάκης είπε ότι όταν βρέχει, δεν χρειάζεται να πετάνε τα ελικόπτερα γιατί κοστίζουν. Δεν φαντάζομαι να έχεις άλλη άποψη για αυτό.

  Χρήστο, έχω κουραστεί και περιμένω πώς και πώς τις διακοπές…

 5. Anna 15/06/2009 στο 5:04 μμ Reply

  Τι κανεις Φωτη;
  Περασα να πω μια καλησπερα μεταξυ θαλασσας και παιδικου παρτυ…Σημερα τελειωσε η σχολικη χρονια και εχω διακοπουλες…Μη πεις και εσυ «Γιατι ποτε δουλευεις και θες και διακοπες;;;» γιατι σημερα το ακουσα 2 φορες και πολυ θυμωσα…
  Ασχετο το σχολιο μου το ξερω εγω ηθελα να σου πω μια θαλασσινη καλησπερα!!!
  Φιλια

 6. giota 15/06/2009 στο 5:54 μμ Reply

  Πολύ σωστές Φώτη οι παρατηρήσεις σου!
  Αχ… αυτό το θέμα των λαθρομεταναστών! Ρώτα κι εμένα που το πατρικό μου είναι κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα.

 7. Μάρκο Τ 16/06/2009 στο 9:14 πμ Reply

  Φώτη όσο δεν βλέπουμε την καταστροφική επέλαση των άναρχων οικισμών στις Κυκλάδες και τα άλλα νησιά, αλλά και τις παραθαλάσσιες περιοχές εν γένει, θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μία τεράστια…Λούτσα. Είμαι Κυκλαδίτης και έχω δει τα νησιά να καταστρέφονται μέσα σε 20 χρόνια. Η δήλωση του Σουφλιά «δεν είμαι εγώ που θα αλλάξω τις συνήθειες των Ελλήνων» σε σχέση με το χωροταξικό λέει πολλά: Ας μείνουμε λοιπόν στη «χρυσή» δεκαετία του ’60, τότε που ο Σουφλιάς ήταν ένας νέος φέρελπις μηχανικός της νοοτροπίας «χτίζω και τον ακάλυπτο».
  Μπορείς φυσικά να έχεις για τον Σουφλιά την ά γνώμη και εγώ την β΄. Θα ήθελα ωστόσο να παρατηρήσω, χωρίς παρεξήγηση, μία ουσιώδη διαφορά στον τρόπο θεώρησης της πολιτικής μεταξύ μας: Επιμένω να βλέπω τα πράγματα όχι ως Νεοδημοκράτης, αλλά ως κεντροδεξιός με την ευρύτερη έννοια. Ο Σουφλιάς θα μπορούσε να ακολουθούσε την ίδια πολιτική και να είναι, π.χ., ΠΑΣΟΚ. Δεν διακρίνω κάτι σύγχρονο στην πολιτική του που θα τον τοποθετούσε είτε στην Κεντροδεξιά είτε στην Κεντροαριστερά. Άλλωστε, ως γνωστό, οι σχέσεις του με τα γνωστά εκδοτο-κατασκευαστικά συγκροτήματα είναι κάτι πάνω από άριστες (για ευνόητους λόγους). Για τον Σουφλιά περιβαλλοντική πολιτική=κατασκευαστικά έργα και μόνο. Ακόμα λοιπόν και να ήταν ΠΑΣΟΚ, θα είχα την ίδια στάση απέναντί του. Θα την είχες και εσύ;

 8. Μάρκο Τ 16/06/2009 στο 9:16 πμ Reply

  Και κάτι άλλο: Εγραψες ότι ο Σουφλιάς είναι Υπουργός Δημοσίων Έργων. Συγγνώμη, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Ξέχασες ότι ο τίτλος του είναι Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων;

 9. fvasileiou 16/06/2009 στο 12:03 μμ Reply

  @Anna
  Καλό καλοκαίρι – καλές διακοπές.

  Δηλαδή όσοι σε επιτιμούν για τις μεγάλες διακοπές που απολαμβάνεις ως δασκάλα, δεν έγιναν εκπαιδευτικοί επειδή είναι εργασιομανείς;

  @giota
  Άρα ξέρεις το πρόβλημα από πρώτο χέρι. Ας ελπίσουμε ότι θα βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, γιατί δεν βλέπω τρόπο να λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα…

 10. fvasileiou 16/06/2009 στο 12:19 μμ Reply

  @Μάρκο Τ
  Δεν έχω και πολλά να πω.
  Δεν σου αρέσει ο Σουφλιάς -ΟΚ. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι υπεύθυνος για όσα συνέβησαν πριν από 10-20-30 χρόνια στις Κυκλάδες ή αλλου. Είναι υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο του τα τελευταία 5 χρόνια και τα χρόνια αυτά έχει γίνει πολλή δουλειά και στα Έργα και στο Περιβάλλον -τουλάχιστον αυτό βλέπω εγώ στην πατρίδα μου.

  Το Χωροταξικό Σχέδιο έχει μια λογική που την σέβομαι και μου ταιριάζει: Αντί να θέτει απραγματοποίητους κανόνες, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους πραγματικότητας. Θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει. Πάντως οι εξωπραγματικές ρυθμίσεις και ποινές που θεσπίζονται σε άλλους τομείς, όπως πχ στο κυκλοφοριακό, δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά και οι οδηγοί και οι τροχονόμοι τις αγνοούν γιατί δεν είναι ρεαλιστικές.

  Αν νομίζεις ότι έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω τους ικανούς του Πασόκ, κάνεις μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος. Κρίνεις εξ ιδίων;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: