Καπνιζόντων / Μη Καπνιζόντων

Εγώ θα το κάνω μη καπνιζόντων. Έτσι και οι θεριακλήδες θα έρχονται και οι άκαπνοι θα ακολουθούν, όπως έκαναν ως τώρα.

Αυτή είναι η λογική του Έλληνα εστιάτορα και καφετεριούχου των εβδομήντα τετραγωνικών.

Η λογική των άλλων, με τα μεγάλα μαγαζιά, είναι πιο απλή:

Θα πω ότι δεν με ενημέρωσαν. Θα πω ότι ο νόμος είναι ασαφής. Θα πω ότι δεν κατάλαβα κι ότι δεν ήξερα. Θα ζητήσω περίοδο χάριτος και σε 1-2 μήνες η υπόθεση θα καταλαγιάσει, θα ξεχαστεί και θα επιστρέψουμε στο παλιό καλό καθεστώς.

Βέβαια, ο Ηλίας λέει ότι θα πηγαίνει μόνο σε καφετέριες που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, για να μπορεί να παίρνει και το μωρό μαζί του. Μαζί του κι ο Γιώργος, ο οποίος καπνίζει, αλλά βαρέθηκε να βρωμάν τα ρούχα τσιγαρίλα από τον καπνό.

Ας λένε.

Ποιος τους ακούει;

Στην Ελλάδα ακούγεται μόνο η φωνή όσων διαφωνούν, όσων δηλώνουν ανυπάκουοι, όσων φωνάζουν ότι ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη, όσων κηρύττουν ανένδοτους.

Βλέπω τις ειδήσεις στα κανάλια:

Προβάλλουν με λυγμό το δράμα του καπνιστή, ο οποίος αναγκάζεται να βγει έξω για ένα τσιγάρο. Και με την στάση τους σε αυτό το θέμα τα Ελληνικά ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση αποδεικνύουν ότι είναι ο πιο αντιδραστικός, ο πιο συντηρητικός, ο πιο οπισθοδρομικός παράγοντας της κοινωνίας μας.

Αλλά φυσικά το θέμα είναι εντελώς πολιτικό.

Βλέπετε, η λαϊκή οικογένεια μια παρηγοριά είχε στην άδικη και σκληρή καπιταλιστική κοινωνία των μονοπωλίων και της αγοράς: Το λαϊκό τσιγαράκι στο λαϊκό καφενείο. Και η απάνθρωπη πολιτική της Ν.Δ. και του Πασόκ υπακούοντας στις εντολές της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το απαγορεύει για να προστατεύσει την υγεία της πλουτοκρατίας.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ έχει ξαμολύσει την Λιάνα Κανέλλη, η οποία επιτέλους βρήκε έναν σκοπό να τον υποστηρίζει και ψυχικά, σε δρόμους και σε πλατείες με ένα τσιγάρο στο χέρι για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατατρεγμένων.

Και το Πασόκ διαφωνεί. Δεν έχω καταλάβει τι και πώς, αλλά διαφωνεί. Και διαφωνεί έντονα. Διαφωνεί κάθετα. Διαφωνεί με όλη την δύναμη της ψυχής του. Ο Φλωρίδης, που είναι υπεύθυνος επί του θέματος το είπε: «Οι Έλληνες πολίτες πεθαίνουν, επειδή η Ν.Δ. δεν εννοεί να τους σεβαστεί»!!!

Αλλά μην ανησυχείτε, αδέρφια.

Ο Γιώργος Αυτιάς θα οργανώνει την αντίδραση των συνταξιούχων για να δώσουν τον καλό αγώνα εναντίον της καπναπαγόρευσης, γιατί

Έτσι είναι μωρέ ο Έλληνας…

Advertisements

17 thoughts on “Καπνιζόντων / Μη Καπνιζόντων

 1. tdjm 06/07/2009 στο 10:12 πμ Reply

  Είναι κι αλλιώς ο Ελληνας όμως….πχ

  Το Σαββάτο παραβρέθηκα σε γλέντι γάμου ,που με μεγάλα γράμματα ,αναγραφόταν στην είσοδο του κέντρου *Απαγορεύεται το καπνίζειν* εντός του καταστήματος.

  Αποτέλεσμα? Ναι κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν και κάποιοι γκρίνιαξαν ,όλοι μα όλοι όμως βγήκαν δυο τρεις φορές για το τσιγαράκι τους εκτός του καταστήματος.

  Βέβαια εμένα προσωπικά ,που πάντα στα εκτός το φούμαρα ,δεν με ένοιαξε και πολύ..
  Εχω φάει εγώ κρύο που με βλέπεις . Παγοκολώνα …!!!
  Ο θείος όμως ο Γρηγόρης , καπνιστής 3 πακέτων την ημέρα ,το Σαββάτο έκανε μέσα σε 5 ωρίτσες μόνο 4 τσιγαράκια…

  Αν αυτό δεν είναι κέρδος …ε τότε ποιό είναι??

  Ετσι είναι ο Ελληνας μωρέ….θέλει τον μπαμπούλα του!! Αναμεσά τους κι εγώ…..!!!

 2. Cacofonix 06/07/2009 στο 6:00 μμ Reply

  Έλα στην παρέα μας φαντάρε
  κι ένα τσιγαράκι πάρε…

  Κάθε αρχή και δύσκολη…

 3. deninho 07/07/2009 στο 12:33 πμ Reply

  Πολύ ωραίο κείμενο 🙂
  Το περίμενα πως και πως αυτό το μέτρο. Είμαι κατά του καπνίσματος, γιατί αφενός βρωμάνε τα ρούχα μου, αφετέρου, και κυρίως, με ενοχλεί ο καπνός. Με πιάνει τσιγαρόβηχας (παθητικός :P), δυσκολεύομαι να αναπνεύσω, αλλά κάποιοι δημοκράτες (για τη σχολή μιλάω) δεν νοούν να το καταλάβουν… Ελπίζω, απλά, να μην ξεχαστεί ο νόμος μετά από λίγο καιρό…

 4. Ηλίας 07/07/2009 στο 9:51 πμ Reply

  Πάντως αν δεν πέσουν πρόστοιμα δεν βλέπω να προχωράει το μέτρο.

  Θα τους πιάσει το αντιστασιακό τους και θα το φουντώνουν όπου βρουν.

  Και θα τους χειροκροτούν και οι Αλεξοαλεκολάκηδες.

  Μόνο από βούρδουλα καταλαβαίνει ο Έλληνας…

 5. apos 07/07/2009 στο 10:27 πμ Reply

  Εφόσον τον αγώνα συντονίζουν οι Αφτιάδες και γκαρίζουν οι Λιάνες και οι Λάκηδες, το χτύπημα στα μονοπώλια είναι πλέον εξασφαλισμένο.
  Ενδεχομένως μετά να κερδίσουν και σύνταξη αντιστασιακού. Τόσοι και τόσοι το κατάφεραν.

  Φιλιά από έναν φασίστα και αντιδραστικό μη καπνιστή.

 6. Χρήστος Σαβρανίδης 07/07/2009 στο 1:14 μμ Reply

  Τις πρώτες ημέρες θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το μέτρο. Τις επόμενες θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να καπνίζουν πάλι όπως και πριν. Κάποιοι θα αποφασίσουν και θα το κόψουν και κάποιοι θα μειώσουν το κάπνισμα. Κι αυτό καλό είναι. Τώρα όμως που είναι καλοκαίρι και τα τραπεζάκια έξω στα μαγαζιά η απόλαυση συνεχίζεται για τους θεριακλήδες. Αν δεν πέσουν και πρόστιμα όμως, σταδιακά θα χαλαρώσουμε πάλι όπως συνήθως.

 7. Belbo 07/07/2009 στο 1:37 μμ Reply

  Φίλε Φώτη,

  Πολύ καίριο το σχόλιό σου, νομίζω ότι είναι πραγματικά η επιτομή της σκέψης του Νεοέλληνα σε όλο της το μεγαλείο. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν: πόσοι βλέπουν στην πραγματικότητα τον Αυτιά; πόσοι έχουν μείνει έναν αιώνα πίσω (ΚΚ); Ελλάδα (θέλω να πιστεύω) είναι πλέον οι νέοι που δημιουργούν και επιλέγουν μέρη που δεν συχνάζουν «θεριακλήδες» και λοιποί τριτοκοσμικοί (προσωπικά το κάνω), καλά κάνεις και καυτηριάζεις πάντως, φιλικά,

 8. fvasileiou 07/07/2009 στο 6:06 μμ Reply

  @tdjm
  Α, τι ωραία!
  Τελικά λες οι νοοτροπίες να αλλάζουν πιο εύκολα απ’ όσο θέλουν οι τηλεκανίβαλοι;

  @Cacofonix
  Για να μη μείνουμε μόνο στην αρχή πρέπει κι εμείς που δεν καπνίζουμε να δείξουμε ότι υπάρχουμε.

  @deninho
  Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν μη καπνιστή να βρίσκεται σε μια αίθουσα για εξετάσεις και δίπλα του να καπνίζουν. Τα έχω περάσει κι εγώ: Έστω και ένας αν το κάνει, σου διαλύει την συγκέντρωση.

  @Ηλίας
  Ελπίζω να πέσουν. Κι ελπίζω οι πολίτες που διαπιστώνουν παραβάσεις να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτό δεν είναι κάρφωμα, είναι αντίσταση στη γαϊδουριά.

  @apos
  Τρομερή η λογική ακροβασία της Λιάνας, που βγάζει τους μη καπνιστές ρατσιστές;

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Κάτι άκουσα ότι οι ναργιλέδες επιτρέπονται σε κλειστό χώρο. Είναι αλήθεια;

  @Belbo
  Αχ φίλε μου, μακάρι να είχα εμπιστοσύνη στους νέους. Οι ίδιοι αυτοί νέοι μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες με τις ιδέες και τους τρόπους που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε.

 9. Cacofonix 07/07/2009 στο 7:21 μμ Reply

  Θα πρέπει να επιδιώξουμε το δικαίωμά μας στον καθαρό αέρα. Εγώ θα πρότεινα απλά να πηγαίνουμε σε ένα μαγαζί, να ρωτάμε αν επιτρέπεται το κάπνισμα, κι αν ναι να σηκωνόμαστε και να φεύγουμε…
  Μόνο αν δείξουμε την καταναλωτική μας δύναμη θα τα καταφέρουμε…

 10. geokalp 07/07/2009 στο 11:39 μμ Reply

  είμαστε η μόνη περίπτωση παγκοσμίως που ΔΕΝ απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους!
  μιλάμε ότι θα είμαστε το παγκόσμιο παράδειγμα εισαγωγής ηλίθιας νομοθεσίας!!!

  2. καφετέρια απέναντι από νηπιαγωγείο
  το καφέ πήρε άδεια καπνιζόντων
  οι γονείς φουμάρουν στις καρέκλες εκτός (καλοκαίρι γαρ)
  κάποια στιγμή τα παιδάκια τελείωνουν και έρχονται προς τους γονείς
  «μαμά μαμά θα με πας στη τουαλέτα;»
  ο Νόμος λέει ότι απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα

  3. είμαι γενικά κατά των απαγορεύσεων, προτιμώ η λογική να επιλύει τα θέματα όμως σ’αυτή τη χώρα οι περισσότεροι είναι ικανοί να καπνίζουν δίπλα στο επτάχρονο παιδί τους όταν διαβάζει

  4. πως γίνεται το ίδιο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο να καλύπτει όλα τα φάρμακα και τις εξετάσεις κάποιου που έχει διαγνωστεί με καρκίνο όμως τις προληπτικές εξετάσεις αίματος καρκινικών δεικτών να τις αξιολογεί ως περιτές και να μην τις δικαιολογεί;

 11. fvasileiou 08/07/2009 στο 10:35 πμ Reply

  @Cacofonix
  Έχω κι εγώ την ίδια άποψη. Αν και δεν ξέρω πόσο μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.
  Ας ελπίσουμε ότι η αγορά θα μας λύσει κι αυτό το πρόβλημα.

  @geokalp
  Και στην Γερμανία τα καταστήματα είναι χωρισμένα σε χώρους καπνιζόντων και μη -τουλάχιστον έτσι ήταν πριν από 2-3 χρόνια που την περιδιάβαινα. Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, πρέπει να εφαρμοστεί και στον τόπο μας η καθολική απαγόρευση.

  Το θέμα αυτό (όπως και πολλά άλλα) δεν έχει να κάνει τόσο με την απαγόρευση, όσο με τους κανόνες και τον σεβασμό τους. Αν στον τόπο μας οι κανόνες γίνονταν σεβαστοί, ούτε απαγορεύσεις θα είχαμε, ούτε ποινές. Βλέπεις ότι ακόμα και για αυτό το απλό θέμα, που δεν υπάρχει αντεπιχείρημα πέρα από το «εγώ γουστάρω», δημιουργούνται τεράστιες αντιδράσεις.
  Τέλος πάντων, για να δούμε πώς θα πάει…

 12. giota 09/07/2009 στο 6:36 μμ Reply

  Θέλει δουλειά ο Έλληνας για να στρώσει αλλά ίσως και να το κάνει αν πέσουν κεφάλια και το πάρει ο κόσμος στα σοβαρά!

 13. fvasileiou 13/07/2009 στο 11:03 πμ Reply

  @giota
  Μου κάνουν εντύπωση οι ηρωικοί τόνοι με τους οποίους προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι ηρωικές δηλώσεις που κάνουν οι διάφοροι ανώνυμοι «αντιφρονούντες».

 14. Νίκος 14/09/2009 στο 12:17 πμ Reply

  Κατ’ επιλογήν και αμιγώς «καπνιζόντων» ή «μη καπνιζόντων» τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και τελειώνει το θέμα. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΜΒΑΔΟΥ και λοιπών ανοησιών. Ούτε «ζώνες», ούτε «χωρίσματα» 10 πόντων, 2 μέτρων κλπ. ούτε τίποτα. Μήπως σαν μαγαζάτορας χρειάζεται να δώσω λόγο στον οποιοδήποτε για το αν θα κλείσω το μαγαζί μου για 1 ή περισσότερες μέρες και δε θα μπορεί να «διασκεδάσει» το «κοινό»; Ασφαλώς και δε χρειάζεται! Έτσι λοιπόν αποφασίζω ότι δε γουστάρω πελάτες άκαπνους, ή δε γουστάρω πελάτες καπνιστές. Γουστάρω πελάτες χωρίς κολλήματα. Όσοι θέλετε έρχεστε.
  Θα μου πείτε μάλλον θα πάνε όλοι οι μαγαζάτορες να τα κάνουν «καπνιζόντων» τα μαγαζιά τους. Ε αν το κάνουν, ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. Δικαίωμά τους. Μη σώσουν και ξαναβγούν από το σπίτι τους οι προβληματικοί υποχόνδριοι. Δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο περισσότερο φασιστικό το να κλείσεις του άκαπνους μέσα, σε σχέση με το να κλείσεις του καπνιστές.-

 15. nomansland 16/09/2009 στο 1:04 πμ Reply

  Απολύτως συμφωνώ με το Νίκο! Να με συγχωρείτε οι υπόλοιποι, αλλά ας αποφασίσει ο μαγαζάτορας τι κόσμο θέλει στο μαγαζί του. Όλοι θα πρέπει να μπορούν να διασκεδάζουν κάπου και κάπως. Οι τρομοκρατικές ιαχές του στυλ: «οι καπνίζοντες είναι η χολέρα της νυχτερινής διασκέδασης» ή » αν δεν αρέσει στους μη καπνίζοντες να κάτσουν σπίτι τους» είναι για τριτοκοσμικές κοινωνίες. Όλοι έχουμε το δικαίωμα της επιλογής, να καπνίζουμε ή όχι, να μυρίζουν τα ρούχα μας καπνό ή οχι, να διασκεδάζουμε ή όχι.

  Στη δουλειά μου για παράδειγμα, παρ’ όλο που εργαζόμαστε 350 άτομα και υποτίθεται ότι πάνω από κάποιον αριθμό ατόμων η επιχείρηση υποχρεούται να εξασφαλίζει ένα χώρο στους καπνίζοντες, το μέτρο εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ. Ναι μεν κάναμε την εταιρία «μη καπνιζόντων» αλλά οι καπνίζοντες όταν βγαίνουν στο προαύλιο για τσιγάρο (χωρίς να υπολογίζουμε αν βρέχει, χιονίζει ή έχει καύσωνα) είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν κάρτα στο έμπα και στο έβγα. Την ώρα που συγκεντρώνουν σε διάλειμμα για τσιγάρο την κάνουν υπερωρία. Ενώ από την άλλη, ο μη καπνίζον εργαζόμενος ο οποίος κάνει την ίδια ώρα συνολικά σε διάλειμμα για χαλάρωση στο γραφείο του, με τη ζέστη του το χειμώνα και το air-condition το καλοκαίρι, σερφάροντας στο ίντερνετ και πέρνοντας τηλέφωνο την οικογένεια, το γκόμνο/α, μαμά μπαμπά και λοιπούς συγγενείς, φεύγει στην ώρα του χωρίς να χρεωθεί υπερωρία. Στους δημοκράτες κατά τα άλλα, μη καπνίζοντες της συζήτησης πως φαίνεται αυτό;

 16. nomansland 16/09/2009 στο 1:08 πμ Reply

  διορθώσεις: *παίρνοντας, *γκόμενος, *καπνίζων
  είναι αργά και νυστάζωωωωωωωωω….

  Καλησπέρες

 17. fvasileiou 16/09/2009 στο 7:32 μμ Reply

  @Νίκος
  @nomansland
  Κατανοώ τους καπνιστές που ξεβολεύονται – τους συμπονώ μάλλον, αφού όταν βγαίνω με φίλους που καπνίζουν χωρίς συζήτηση δέχομαι να καθίσουμε έξω ανεξαρτήτως καύσωνα ή παγωνιάς, για να μην στερηθούν το τσιγαράκι τους.
  Αλλά από κει και πέρα, γιατί πρέπει πάντα να λειτουργούμε σαν να πρέπει να ανακαλύψουμε την Αμερική; Ό,τι λειτουργεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό να λειτουργήσει κι εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: