Πασοκικός Αμοραλισμός

Ενοχλήθηκε η Ιπποκράτους, διαβάζουμε και ακούμε από το μεσημέρι της Κυριακής, γιατί ο Δ. Τσάτσος, δεύτερος συνταγματολόγος μετά τον Κασσιμάτη, είπε το αυτονόητο: Ότι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου και των στελεχών του να προκαλέσουν εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί «θεσμική Εκτροπή» (Κασσιμάτης) και «εξόφθαλμη περιφρόνηση» του Συντάγματος.

Ενοχλήθηκε τόσο πολύ, ώστε χτες ο υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης του Κινήματος, ο κ. Ντίνος Ρόβλιας, μας είπε ότι το «Η εφαρμογή και η ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος»!

Αυτοανακυρήχθηκε λοιπόν ο κ. Ρόβλιας ως ο απόλυτος γνώστης του «εθνικού συμφέροντος» και ανακύρηξε το κόμμα του ως το μοναδικό που το ξέρει και το υπηρετεί. Και γι’ αυτό, για το «εθνικό» συμφέρον, δικαιούται να καταπατάει και να εξευτελίζει θεσμούς και πρόσωπα.

Μα δεν είναι αυτή ακριβώς η λογική που οδηγεί σε δικτατορίες;

Δεν είναι αυτό το επιχείρημα (ότι το εθνικό συμφέρον υπερέχει της εφαρμογής του Συντάγματος) που επικαλούνται οι πραξικοπηματίες όπου γης;

Στο Πασόκ δεν έχουν καταλάβει ότι η Δημοκρατία έχει νόημα, αποκτά ουσία, όταν οι κανόνες γίνονται σεβαστοί και όχι όταν ερμηνεύονται διασταλτικά -ας το πούμε ξεκάθαρα: όταν παρερμηνεύονται- οι διατάξεις του Συντάγματος και οι νόμοι.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος του Συντάγματος είναι σαφής: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται συναινετικά, για να συμβολίζει την ενώτητα του Έθνους. Να μην εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, να μην εκλέγεται με τους ψήφους ενός κόμματος, για να μην είναι σύμβολο κομματικής κυριαρχίας. Το Σύνταγμα δεν επιβάλλει την εκλογή Προέδρου με 180 ψήφους ώστε να έχει την δυνατότητα ο εκάστοτε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προκαλεί εκλογές κατά τα κέφια του. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, θα είναι η πρώτη φορά που θα προκληθούν εκλογές κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Προφανώς όλα τούτα για το Πασόκ και τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ψιλά γράμματα. Ο καιροσκοπισμός, η πολιτική χυδαιότητα και ο απροκάλυπτος αμοραλισμός τους καθοδηγεί τους τελευταίους μήνες…

Advertisements

2 thoughts on “Πασοκικός Αμοραλισμός

 1. apos 21/07/2009 στο 6:42 μμ Reply

  Καλησπέρα φίλε Φώτη,

  Θέλω απλά να θυμίσω ότι στη Βρετανία δεν υπάρχει γραπτό Σύνταγμα. Υπάρχουν απλά νόμοι, τους οποίους ψηφίζουν για να εφαρμόζουν. Και συνήθως αυτό κάνουν.

  Εδώ σε μας, έχω τη βάσιμη υποψία ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

  Για το θέμα του Προέδρου, απλά να υπενθυμίσω επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αρνήθηκαν να αποσυνδέσουν την εκλογή από την πρόωρη κάλπη στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πολύ φοβάμαι ότι και η ΝΔ να ήταν στη θέση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, μάλλον το ίδιο θα έκανε.

  Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, φίλε Φώτη, είναι ότι δεν έχει να πει απολύτως τίποτα διαφορετικό για τα προβλήματα. Ενδεχομένως, γιατί θα έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα.
  Απλώς διαμαρτύρεται και διαφωνεί. Πολύ βολικό για όλους.

 2. fvasileiou 21/07/2009 στο 8:12 μμ Reply

  Την Βρετανία σκεφτόμουν κι εγώ όταν αποφάσισα να γράψω καλοκαιριάτικα πολιτικό κείμενο.

  Η ιστορία έχει δείξει ότι και η Ν.Δ. μπήκε στον πειρασμό να προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

  Έχει ένα πρόβλημα να εκφέρει πειστικό λόγο, αλλά αυτό είναι κοινό πρόβλημα όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

  Το κακό με το Πασόκ είναι ότι διαχρονικά προσβάλει τα θέσμια. Ας πούμε: Κάθε φορά που βλέπει να χάνει τις εκλογές, αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να μην έχει ο αντίπαλός της ισχυρή αυτοδυναμία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: