Ο παράγοντας Χριστοφοράκος

Πόσον καιρό ασχολούμαστε με τον Χριστοφοράκο; Τουλάχιστον για ένα εξάμηνο -το έχετε συνειδητοποιήσει;

Προσέξτε: Όχι με το σκάνδαλο Siemens καθαυτό, δηλαδή τι συνέβη και, κυρίως, τι σημαίνει για την κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Όχι. Ασχολούμαστε με τον ίδιο τον Χριστοφοράκο, σαν πρόσωπο, τα διαρκή πηγαινέλα του στους εισαγγελείς, τα νοσοκομεία, την Γερμανία.

Ένα μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο κατάντησε από τους δημοσιογράφους μας σε πλαδαρή σαπουνόπερα χωρίς ειρμό, χωρίς στόχευση, χωρίς πρωτοτυπία.

Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν έρθει ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα -γιατί, ας μην είμαστε τόσο γελοίοι όσο θέλουν να πιστεύουν οι ασώματες κεφαλές των Δελτίων, ο Χριστοφοράκος θα έρθει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- ακόμα κι αν μιλήσει για όλους κια για όλα, ακόμα κι αν παρουσιάσει τα φοβερά και τρομερά DVD του, κανένας σεισμός δεν θα συγκλονίσει το πολιτικό και διοικητικό μας σύστημα.

Το Πασόκ και ο πρόεδρός του άλλωστε πρόλαβαν να χαράξουν τον δρόμο:

Ακολουθώντας την αποδοτική πρακτική του Κ. Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου βλέπει την διαφθορά όχι σαν δάσος, αλλά σαμ μεμονωμένα δέντρα, για να χρησιμοποιήσω την εικόνα του Στ. Λυγερού. Φόρτωσε λοιπόν όπως-όπως και βιαστικά τις όποιες αμαρτίες στις πλάτες του Τσουκάτου και του εξαφανισμένου Μαντέλη και ενέδυσε τον εαυτό του και τους υπολοίπους με καθαρό μανδύα. Με την βοήθεια των γνωστών-αγνώστων το κόλπο, φυσικά, έπιασε, γιατί να μην είναι περήφανοι;

Διότι, αν δεν το καταλάβατε, για την διαφθορά στη χώρα κατά την περίοδο 1996-2004 ευθύνεται ένας μυστικοσύμβουλος κι ένας δευτεροκλασάτος υφυπουργός.

Συνεπώς αν βρεθεί και άλλο κόμμα ή οργανισμός ή υπηρεσία στο μάτι του κυκλώνα, θα ακολουθήσει αυτή την απλή πλην όμως αποδοτική συνταγή: Ο αδύναμος κρίκος θα απομονωθεί και θα συνεχίσουμε έτσι -αμφιβάλλει κανείς;

Ο παράγοντας Χριστοφοράκος, όπως κατάντησε, δεν φαίνεται ότι θα προσφέρει τίποτα στον πολίτη -ούτε καν μια ικανοποίηση του περί δικαίου συναισθήματος. Αντιθέτως, χρησιμεύει στους κενούς σπουδαρχίδηδες ένθεν κακείθεν να κενολογούν χωρίς να ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας. Κι όταν αναφέρομαι σε προβλήματα της χώρας, δεν εννοώ τόσο τα οικονομικά, αλλά στην ανάγκη βαθύτερων και ουσιαστικών αλλαγών, που θα μας ξεβολέψουν όλους και θα αλλάξουν κάπως την νοοτροπία μας.

Advertisements

11 thoughts on “Ο παράγοντας Χριστοφοράκος

 1. Cacofonix 20/08/2009 στο 2:54 μμ Reply

  Απόλυτη ταύτιση απόψων. Ανησυχώ…

 2. Giorgos 20/08/2009 στο 4:01 μμ Reply

  Ακόμα πιο αστείο είναι ότι σύμφωνα με τον Γ.Γ. του κόμματος κανείς δεν πήρε τίποτα στη Ν.Δ. Φυσικά τα κόμματα τα έπαιρναν ανεξάρτητα απο το ποιος κατέχει την εξουσία.

 3. fvasileiou 20/08/2009 στο 4:36 μμ Reply

  @Giorgos
  Ο καθένας μπορεί να γελάει με ό,τι θέλει, αλλά αναρωτιέμαι:
  Πού θα μας οδηγήσει η τατούλεια αρχή ότι όλοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου;
  Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα αστεία, για κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πει κανένας τίποτα. Μόνο η λογική: Αφού τα πήρε ο τάδε, θα τα πήρε και ο δείνα. Αφού ο ένας είναι πατροκτόνος, θα είναι και ο άλλος.
  Σε καλύπτει αυτή η λογική; Σε εκφράζει;

 4. clib 21/08/2009 στο 12:09 πμ Reply

  Πάντως, Φώτη, πέρα από όσα μπορεί να λέγονται, η κοινή λογική κάθε πολίτη λέει ότι το δάχτυλο στην μαρμελάδα θα το έβαλαν και τα δυο κόμματα.

 5. Giorgos 21/08/2009 στο 1:07 πμ Reply

  Φώτη
  Σου στέλνω αυτό για να γελάσεις έστω με τα χάλια της Αριστεράς

  http://www.skai.gr/articles/news/views/Απόμικρόκιαπότρελό/

 6. apos 21/08/2009 στο 11:19 πμ Reply

  Τα δελτία ειδήσεων με τις ασώματες κεφαλές, όπως πολύ καλά λες, ζουν πάντα στον δικό τους κόσμο: Χριστοφοράκος, «φουντώνει η κόντρα», «εντείνονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού». Αυτές είναι οι «ειδήσεις» και εμείς όλοι τούς επιβραβεύουμε κιόλας, αντί να κλείσουμε μία και καλή την TV.

  Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κανείς δεν μιλάει. Σιγά το θέμα. Ποιος θα καταλάβει; Αρκεί που τα κόμματα έχουν «διπλό μηχανογραφικό σύστημα» (ΝΔ) και τον «κακό» Τσουκάτο (ΠΑΣΟΚ), επομένως η διαφάνεια είναι διασφαλισμένη.

  Λες και αν εγώ ήθελα να πληρώσω ένα κόμμα θα ζητούσα απόδειξη!

  Όσο για τον κύριο Χριστοφοράκο, προφανώς ο άνθρωπος δεν είναι τυχαίος. Έχει καλούς δικηγόρους και φροντίζει μια χαρά τα συμφέροντά του. Σίγουρα καλύτερους από τους αφελείς Έλληνες δικαστικούς που πίστευαν ότι θα πάνε στη Γερμανία να τον φέρουν πίσω με μια σιδερένια μπάλα στο πόδι.

  Για την Αριστερά, τι να πω; Εξαντλήθηκαν να πετάνε πέτρες στον Κοροβέση (τον οποίο κάποτε υπερασπίζονταν επειδή κάποιοι έλεγαν ότι είναι αρχηγός της 17Ν), μας διαβεβαίωσαν ότι είναι ηθικοί, αλλά ούτε κουβέντα για το πώς πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων.

 7. fvasileiou 21/08/2009 στο 1:47 μμ Reply

  @clib
  Αντιστέκομαι στην κοινή λογική που περιγράφεις, Νίκο, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για το εξής: Αν επικρατήσει, αν την δεχτούμε ως σωστή, τότε θα πρέπει κι εσύ να είσαι ένοχος για πράξεις που έχουν κάνει συνάδελφοί σου. Οι οποίοι δεν είναι και αγγελούδια εδώ που τα λέμε.

  Είσαι έτοιμος να δεχτείς αυτές τις συνέπειες; Μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι αθώος, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία, απλώς θεωρείσαι ένοχος;

  @giorgos
  Τα χάλια της κοινωνίας να λες, που ακόμα έχουμε σε τόσο υψηλή εκτίμηση την «αριστερά».

  Και βέβαια τα χάλια εκείνων των καραγκιόζηδων που τροφοδότησαν και δημιούργησαν το φαινόμενο Τσιπράκου. Κάποιοι τα γράφαμε, όταν άλλοι του δίναν 20% στις δημοσκοπήσεις που φτιάχνανε.

 8. fvasileiou 21/08/2009 στο 1:47 μμ Reply

  @apos
  Μην έχεις παράπονο, το ΚΚΕ είναι ίσως το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει διακηρυγμένη και σαφή άποψη για το πώς πρέπει να χρηματοδοτούνται τα κόμματα: Με αδιαφανείς διαδικασίες, από απροσδιόριστες ιδιωτικές πηγές, που δεν θα υφίστανται κανέναν έλεγχο.

  Όσο για τους υπολοίπους, εγώ δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει: Πιστεύουν ότι «αυτά θέλει ο κόσμος» (κάπως σαν τους προγραμματιστές των reality show) και τσακώνονται περί όνου σκιάς ή δεν έχουν τίποτα να πουν για τον τόπο, την κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ή μήπως φοβούνται να αγγίξουν την πληγή για να μην αρχίσουν να γκαρίζουν οι γνωστοί άγνωστοι;

  Εγώ αναρωτιέμαι: Θα πάμε πάλι σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς πολιτική συζήτηση, όπου τα συναισθήματα θα αντικαταστήσουν τα επιχειρήματα; Αν είναι έτσι, η επιλογή μου δεδομένη είναι και δεν βλέπω τον λόγο να την αλλάξω.

 9. Χρήστος Σαβρανίδης 23/08/2009 στο 5:35 μμ Reply

  Το κράτος και οι άρχοντές του πρέπει να δείχνουν έναν ενάρετο δρόμο αλήθειας, λογικής κι όχι λόγων ψευτοηθικής που καταπατούνται συνεχώς. Ας τηρήσουν τους νόμους, ας ελέγξουν τους κομματικούς διευθυντές, τα golden boys και κομματικούς συνδικαλιστές που τοποθετούν κι ας αφήσουν τα πολλά λόγια. Αν υπήρχε αξιοκρατία θα ήταν καλλίτερα. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση με το κομματικό κράτος εν κράτει. Το κράτος πρέπει να είναι συνεπές το ίδιο με τους νόμους του. Το πετρέλαιο διεθνώς φθηναίνει κατά 55% από πέρυσι και εμείς αγοράζουμε τη βενζίνη πιο ακριβά γιατί το κράτος κάνει τα στραβά μάτια στα κυκλώματα για να αυξάνει τα έσοδά του κατά δις ευρώ! Αυτό δεν είναι διαφθορά; Ας βάλλουν οι δικαστές τους αρμόδιους στη φυλακή λοιπόν, γιατί όχι; Το κράτος ορίζει άλλα στους νόμους του και έρχεται να νομιμοποιήσει παρανομίες με τους υπαίθριους χώρους που έγιναν κανονικοί για να αυξηθεί τεχνηέντως ο συντελεστής δόμησης. Δηλαδή θέλει κι άλλο τσιμέντο. Γι’ αυτό όλα τα ρίχνει στο στρατηγό άνεμο όταν οι λιμοκοντόροι ανάβουν φωτιές για να οικοπεδοποιήσουν τα βουνά, τα δάση. Προ ημερών ήμουν στην Χαλκιδική και μου δείχνει ένας φίλος μου ένα καμένο δάσος στο βουνό όπου αποκαλύφθηκε μέσα του ένας ελαιώνας που φυτεύτηκε παράνομα, επιδοτήθηκε κανονικά ο παραγωγός, είχε και αποδεικτικά για την παραγωγή του! Εν συνεχεία βάζει κάποιον να του κάνει μήνυση ότι κατέχει παράνομα το δημόσιο χώρο κι αυτός με τα έγγραφα που προσκομίζει αποκτά δικαιώματα κτήσης. Άρα γίνεται νόμιμη η κλοπή του δημόσιου χώρου και το χτίσιμο σ’ αυτόν!!! Επειδή προσωπικά δεν έχω οποιαδήποτε νομικά στοιχεία για τον Χριστοφοράκο και ότι ισχυρίζεται για τα κόμματα παραπέμπω στις 10 «συμπτώσεις» που αναφέρει ο Καρατζαφέρης σήμερα σε συνέντευξή του. Φαίνεται πως όλα σ’ αυτόν τον τόπο είναι συμπτώσεις και τυχαία γεγονότα. Κανείς δεν ξέρει τίποτα και για κανέναν. Μας πέρασε και η Ουγκάντα στην απόδοση δικαιοσύνης για το θέμα της Ζήμενς. Όμως προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι το κράτος έχει τα μέσα που πρέπει κι αν θέλει μπορεί να βρει τα πάντα για τη δημόσια διαφθορά και να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Θάρος και βούληση υπάρχει για να γίνει αυτό; Ας το αποδείξουν οι πολιτικοί μας με συγκεκριμένες προτάσεις, νόμους, ενέργειες. Ας γίνουν οι ίδιοι παραδείγματα αδιάφθορων. Αλλιώς δεν πιστεύω κανέναν κάτοχο εξουσίας. Χρειαζόμαστε αποδείξεις, δεν είμαστε πλέον ευκολόπιστοι.

 10. fvasileiou 24/08/2009 στο 12:11 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Χρήστο, έγραψα ένα σχόλιο στο μπλογκ μου ξεκινώντας από συγκεκριμένο γεγονός (την στάση του Πασόκ στο θέμα Χριστοφοράκου) και φτάνοντας σε ένα γενικότερο συμπέρασμα για την ποιότητα του διαλόγου στον κοινωνικό και τον πολιτικό στίβο.
  Τώρα για αυτά που αναφέρεις επιβεβαιώνουν με τον καλλίτερο τρόπο τα όσα επεσήματα: Από τον Χριστοφοράκο έφτασες στο πετρέλαιο! Είσαι μεν αξιοθαύμαστος, η μπάλα όμως είναι στην κερκίδα.

 11. fvasileiou 25/08/2009 στο 12:27 μμ Reply

  @Χρήστος Σαβρανίδης
  Αυτό που μας αναφέρεις ως λογικό εσύ, εμένα μου φαίνεται απλοϊκό, λαϊκιστικό κι εύκολο. Χαϊδεύει τα αυτιά, δίνει επιχειρήματα στα καφενεία, αλλά δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι κι έτσι όπως τα λες.

  Κάθεσαι και γράφεις, για παράδειγμα, «τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν ακολουθούν το διεθνές πρότυπο». Πού το ξέρεις το διεθνές πρότυπο; Μήπως είσαι ειδικός στην πυρόσβεση κι έχεις μελετήσει τα μοντέλα που ακολουθούν οι ξένοι; Κι αν είσαι τελικά τόσο ειδικός πια στο θέμα, για πες μας σε ποια χώρα σβήσανε μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια;

  Αλλά ξέρεις κάτι; Στη χώρα μας έχουμε γεμίσει ειδικούς. Στα καφενεία ακούς αναλύσεις για το πώς πρέπει να στηθεί η ομάδα την Κυριακή, μέχρι το ποιος πρέπει να παρουσιάζει το δελτίο του ΑΝΤ1, κι από το τι πρέπει να γίνει για την γρίπη, μέχρι το πώς πρέπει να σβήνονται οι πυρκαγιές. Είμαστε όλοι ειδικοί και δεν παραδεχόμαστε κανέναν. Δεν ακούμε κανέναν. Κι έπειτα μας φταίει ο συντονισμός ή μας φταίει ο από μηχανής θεός που δεν έρχεται. Μας φταίει ο κακός μας ο καιρός όμως και η στενοκεφαλιά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: