Το «νοικοκύρεμα» του Γ. Παπανδρέου

Με ένα μειλίχιο ύφος, το οποίο από επικοινωνιακής άποψης είναι νέο, ο Γ. Α. Παπανδρέου επέλεξε να απευθυνθεί στο λαό. Το περιεχόμενο όμως του λόγου του, ακόμα και η ίδια η φρασεολογία, είναι τραγικά παλιά.

Για παράδειγμα: Την φράση «νοικοκύρεμα του κράτους» την ακούμε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Όταν ο ΓΑΠ μας την ξαναλέει, χωρίς να προσδιορίζει το πώς, δεν αναδεικνύει παρά τον ελλειματικό προγραμματικό του λόγο.

Και δεν είναι μόνο ζήτημα διατύπωσης. Ούτε καν μόνο ζήτημα περιεχομένου.

Με λύπη μου είδα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιβεβαιώνει τις υποσχέσεις των στελεχών του για επανακρατικοποίηση -έστω και μερικώς- του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής.

Αυτή η εξαγγελία, σε συνδυασμό με την απλοϊκή επιχειρηματολογία που την συνόδευσε (τόσα κέρδισε πέρσι ο ΟΤΕ), δεν πείθει κανέναν ότι αποσκοπεί στο «νοικοκύρεμα».

Απλώς ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να απευθυνθεί στο θυμικό του σκληρού πυρήνα των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, όλων εκείνων δηλαδή που με το έτσι θέλω και όποτε γουσταραν κατέβαζαν τους διακόπτες ταλαιπωρώντας εμάς τους υπολοίπους. Σε αυτούς απευθύνεται ο ΓΑΠ και τους υπόσχεται ουσιαστικά παλλινόρθωση του πράσινου κράτους της δεκαετίας του ’80, τότε δηλαδή που όλοι αυτοί έδεναν και έλυναν.

Ουσιαστικά ο Γιώργος στρέφει τα νώτα του σε όλους εμάς που επιλέξαμε να μην γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν προσπαθήσαμε ποτέ να βολευτούμε σε μια θεσούλα, αλλά να αγωνιστούμε έξω, στην ελεύθερη αγορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δεν υπόσχεται εξυγίανση της ΔΕΗ ή του ΟΣΕ ή άλλων νοσούντων ΔΕΚΟ: Σε αυτή την περίπτωση θα ξεβόλευε το συνδικαλιστικό κατεστημένο, αλλά θα απευθυνόταν στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: