Δημοσκοπήσεις Ψίθυροι Πολιτική

Τις πρώτες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών κι ενώ η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στην οικονομία, πράσινος τηλεπαπαγάλος προεξοφλούσε ότι αυτή η συζήτηση σε λίγες ημέρες θα εξαντλούνταν και θα επιστρέφαμε στη συνήθη θεματολογία.

Το πράσινο παπαγαλάκι δεν επιβεβαιώθηκε.

Μπαίνουμε στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα και η οικονομία απασχολεί με την ίδια ένταση την δημόσια συζήτηση. Και όχι μόνο. Στο τραπέζι έχουν προστεθεί και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Είναι φανερό ότι κάποιοι αισθάνονται άβολα από αυτή την εξέλιξη.

Θα προτιμούσαν ψιλοκουβέντα και κουτσομπολιό –όπως έγινε στις Ευρωεκλογές– τα οποία εύκολα τα διαχειρίζονται. Είναι οι ίδιοι που αναγόρευσαν κάθε φράση του Τατούλη ή του Γ. Μανώλη σε πρώτη και μόνη είδηση και που προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με τον Τσιτουρίδη.

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να μετριέται στην κοινωνία ο αντίκτυπος των debate, οι γνωστοί-άγνωστοι προσπαθούν να στρέψουν την κουβέντα στα κρυφά γκάλοπ.

Ναι, η πολιτική δεν είναι μόνο ιδεολογία και επιχειρήματα, είναι και οπαδιλίκι –το ξέρω, το ξέρετε, το ξέρουμε. Και είναι ωραίο να κερδίζεις. Όμως από αυτό, μέχρι του σημείου να παρατήσουμε στη μέση τον διάλογο για την ουσία και να αρχίσουμε να μετριόμαστε μεταξύ μας, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Είναι από τις λίγες φορές που σε προεκλογική συζήτηση άνοιξαν και κουβεντιάζονται τόσα μεγάλα θέματα. Είναι κρίμα να σπαταλήσουμε τις επόμενες μέρες αφουγκραζόμενοι ψίθυρους και κραυγές και όχι συζητώντας και αποφασίζοντας λογικά για το μέλλον μας.

Και μάλιστα τώρα, που μετά από 15 χρόνια για πρώτη φορά οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι τόσο έντονες, ουσιαστικές και εμφανείς:

Στην οικονομία:

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον δρόμο που ακολουθούν και οι άλλες δυτικές χώρες και άρχισαν να βλέπουν ήδη το τέλος της κρίσης: Να στριμωχτούμε για δυο χρόνια και να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Το Πασόκ αντιθέτως εξαγγέλλει μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και παράλληλη αύξηση του δανεισμού και της φορολογίας –δηλαδή την μέθοδο που λίγο-πολύ ακολουθήθηκε και την δεκαετία του ’80 και ευθύνεται εν πολλοίς για τα σημερινά αδιέξοδα.

Στην εξωτερική πολιτική:

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να συνεχίσουμε την στρατηγική που ξεκίνησε ο Κ. Καραμανλής τα προηγούμενα χρόνια: Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με εμβάθυνση των σχέσεων και των συμμαχιών μας με Ρωσία και Κίνα, ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους από τους φίλους μας στις ΗΠΑ. Στα δε εθνικά θέματα προκρίνει τα επώδυνα ΟΧΙ.

Το Πασόκ αντίθετα προαναγγέλλει ότι θα επανεξετάσει τα στρατηγικά ανοίγματα με την Ρωσία (αγωγοί) και με την Κίνα (λιμάνια) κι ότι ταυτόχρονα θα συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Στα δε εθνικά, το Πασόκ ψηφίζει ΝΑΙ.

Στην κοινωνία:

Ο Κ. Καραμανλής ζητάει να σταματήσουμε την παράλογη ανοχή που δείχνουμε στην βία και την παραβατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ακόμα και την εκ νέου επανεξέταση του Πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο είναι η αιτία και η αφορμή της υποβάθμισης των σπουδών, της καταστροφής της υλικοτεχνικής υποδομής των Ιδρυμάτων και της διακοπής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πόλεων.

Για αυτό το Πασόκ και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχουν πει τίποτα.

Επειδή αυτά είναι που κρίνονται στις 4 Οκτωβρίου, γι’ αυτά θα συζητάμε εδώ.

Advertisements

One thought on “Δημοσκοπήσεις Ψίθυροι Πολιτική

 1. ge67 01/10/2009 στο 8:01 πμ Reply

  Ναι κύριε έτσι είναι
  Και επειδή ο λαός έχει μνήμη και κρίση
  Και επειδή πέρασε πολλά στην ΠΑΣΟΚ εποχή
  έστω και με επιφυλάξεις ψηφίζει ξανά
  ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!!!!!!
  Απαιτώντας από αυτόν περισσότερη τόλμη και αποφασιστικότητα ιδιαίτερα εναντίον των συνεργατών του!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: