Την Κυριακή κρίνονται πολλά και όχι μόνο η Οικονομία

Η προεκλογική περίοδος που ζήσαμε ήταν από τις πιο γόνιμες γιατί ήταν αποκαλυπτική

Μετά από πολλά χρόνια τα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίστηκαν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους: Ο λόγος τους, οι αξίες τους, ο τρόπος που απευθύνθηκαν στους πολίτες, οι προτεραιότητές τους, όλα είναι διαφορετικά.

Ουσιαστικά Νέα Δημοκρατία και Πασόκ αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικές φιλοσοφίες, δυο διαφορετικές στάσεις ζωής.

Και γι’ αυτό είναι τόσο κρίσιμες αυτές οι εκλογές: Δεν κρίνεται μόνο η πορεία της οικονομίας, αλλά η πορεία της κοινωνίας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Κάτι τέτοιο έγινε και το 1981: Και τότε Νέα Δημοκρατία και Πασόκ αντιπροσώπευαν διαφορετικές αντιλήψεις και τότε η επιλογή του λαού είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του αξιακού κώδικα της κοινωνίας. Ας το έχουμε αυτό στο νου μας, όταν θα παίρνουμε τις τελικές μας αποφάσεις.

Φαίνεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό, ακριβώς γιατί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άνοιξαν πολλά θέματα και φάνηκαν ξεκάθαρα οι απόψεις των δυο. Έχουμε και λέμε:

Στην οικονομία:

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον δρόμο που ακολουθούν και οι άλλες δυτικές χώρες και άρχισαν να βλέπουν ήδη το τέλος της κρίσης: Να στριμωχτούμε για δυο χρόνια και να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Το Πασόκ αντιθέτως εξαγγέλλει μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και παράλληλη αύξηση του δανεισμού και της φορολογίας –δηλαδή την μέθοδο που λίγο-πολύ ακολουθήθηκε και την δεκαετία του ’80 και ευθύνεται εν πολλοίς για τα σημερινά αδιέξοδα.

Στην εξωτερική πολιτική:

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να συνεχίσουμε την στρατηγική που ξεκίνησε ο Κ. Καραμανλής τα προηγούμενα χρόνια: Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με εμβάθυνση των σχέσεων και των συμμαχιών μας με Ρωσία και Κίνα, ακόμα κι αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους από τους φίλους μας στις ΗΠΑ. Στα δε εθνικά θέματα προκρίνει τα επώδυνα ΟΧΙ.

Το Πασόκ αντίθετα προαναγγέλλει ότι θα επανεξετάσει τα στρατηγικά ανοίγματα με την Ρωσία (αγωγοί) και με την Κίνα (λιμάνια) κι ότι ταυτόχρονα θα συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Στα δε εθνικά, το Πασόκ ψηφίζει ΝΑΙ.

Στην Διοίκηση και το Κράτος:

Ο Κ. Καραμανλής έχει αναγνωρίσει λάθη και παραλήψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Προτείνει μια επανεξέταση του τρόπου που λειτουργεί και η διοίκηση, αλλά και οι υπάλληλοι.

Ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται το πρωτάκουστο: να μας φέρει ξένους «ειδικούς» να μας κυβερνήσουν, χωρίς να μας λέει ποιοι θα είναι αυτοί ή έστω τα κριτήρια της επιλογής τους. Προφανώς θέλει να επαναλάβει σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό που είχε κάνει και ως ΥΠΕΞ, όταν κατέστησε επίσημη γλώσσα του υπουργείου του τα αγγλικά, την μητρική του γλώσσα, αλλά δυστυχώς, τα όσα έχει πει κατά την προεκλογική περίοδο (αγωγοί – Ρωσία, λιμάνια – Κίνα) καθιστά τον αφελληνισμό της διοίκησης δευτερεύον θέμα. Ουσιαστικά μας ζητάει να δεχτούμε να γίνουμε αποικία με την ψήφο μας.

Στην κοινωνία:

Ο Κ. Καραμανλής ζητάει να σταματήσουμε την παράλογη ανοχή που δείχνουμε στην βία και την παραβατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ακόμα και την εκ νέου επανεξέταση του Πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο είναι η αιτία και η αφορμή της υποβάθμισης των σπουδών, της καταστροφής της υλικοτεχνικής υποδομής των Ιδρυμάτων και της διακοπής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πόλεων.

Για αυτό το Πασόκ και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχουν πει τίποτα.

Advertisements

One thought on “Την Κυριακή κρίνονται πολλά και όχι μόνο η Οικονομία

  1. eleni 03/10/2009 στο 12:09 πμ Reply

    Φίλε μου,τι να σου πω,τα λες όλα στην προηγούμενη ανάρτηση΄.Τούτες τις μέρες του προεκλογικού αγώνα ζήσαμε ένα συνεχές υμνολόγιο προς τον Γιωργάκη,λες και ξαφνικά όλοι ταυτόχρονα ανακάλυψαν τις ικανότητές του.
    Κανείς πια δε βρίσκει κάτι θετικό σ΄αυτή την κυβέρνηση,προτιμούν τις μαριονέτες-τολέω και το πιστεύω απόλυτα.
    Στο βιβλίο της η Μ. Ρεζάν-η αυτοβιογραφία της-γράφει τα λόγια που είπε απηυδησμένος ο εκδότης της εφημερίδας «Ελευθερία»,ένθερμος υποστηρικτής των Παπανδρέου -σε ελεύθερη απόδοση :δεν ξαναμπαίνω ποτέ σε καράβι με καπετάνιο από αυτή την οικογένεια.Αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν οι ψηφοφόροι την ώρα που θα ρίχνουν την ψήφο τους.
    Καλό βράδυ-καλή ψήφο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: