Η γρίπη και ο λύκος

Το καλοκαίρι μετρούσαμε αντίστροφα για την παράδοση των εμβολίων κατά της νέας γρίπης και το πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός. Σήμερα όμως, που αυτός ξεκίνησε, στεκόμαστε διστακτικοί και παρά τις εκκλήσεις δεν προσερχόμαστε να εμβολιαστούμε.

Και είναι λογικό.

Γιατί μετά τον πανικό και τον τρόμο των πρώτων εβδομάδων, είδαμε τι είναι και την επικινδυνότητα του ιού τόσο εδώ όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπου η έξαρση προηγήθηκε. Και για να είμαστε ειλικρινείς, η νέα γρίπη δεν φαντάζει πια και τόσο επικίνδυνη, παρά τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, που παραμένουν τρομοκρατικά, και τους δραματικούς τόνους των τηλεοπτικών ρεπορτάζ.

Γι’ αυτό και οι επιδημιολόγοι που είναι υπέρ του εμβολιασμού, δυσκολεύονται να πείσουν για την αναγκαιότητά του.

Αντιθέτως, οι καθησυχαστικοί, όσοι συστήνουν ψυχραιμία και τα γνωστά μέτρα προφύλαξης (τήρηση των κανόνων υγιεινής, αποφυγή των κλειστών χώρων, καλή διατροφή) ακούγονται πιο αξιόπιστοι, πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Γιατί, κακά τα ψέματα, αν ο γιατρός πρέπει να πείθει μια φορά τον άρρωστο για την αναγκαιότητα της αγωγής που συστήνει, τον υγιή θα πρέπει να τον πείσει εκατό ή χίλιες.

Γι’ αυτό ίσως βοηθούσε περισσότερο μια ουσιαστική, δηλαδή ψυχρή, παράθεση στοιχείων, αντί των συνήθων προτροπών, συμβουλών, παραινέσεων:

Σε ποιες χώρες γίνονται σήμερα μαζικοί εμβολιασμοί; Σε ποιες χώρες έχουν ήδη γίνει; Ποια η κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε.; Ποιος ο απολογισμός σε χώρες που πέρασαν την έξαρση του ιού πριν παραδοθεί το εμβόλιο;

Κι αυτό, γιατί αισθάνομαι ότι ο ιατρικός κόσμος εμφανίζει ένα επικίνδυνο έλλειμμα αξιοπιστίας:

Κινητοποίησαν όλο τον πλανήτη, μας φόβισαν με τη «νόσο των τρελών αγελάδων», έπειτα με την «γρίπη των πουλερικών» και τώρα για τη «γρίπη των χοίρων» -σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αρχικές προβλέψεις, η κινητοποίηση, το άγχος και οι φόβοι που προκάλεσαν αποδείχτηκαν πολύ κατώτερες της πραγματικότητας.

Κι επειδή κατανοώ ότι οι γιατροί δεν έχουν καμιά όρεξη να παίζουν με τις αγωνίες μας, αλλά ότι πραγματικά τα στοιχεία των ερευνών τους, τα επιστημονικά δεδομένα, οι στατιστικές και η εμπειρία προειδοποιούν για το ξέσπασμα κάποιας βαριάς επιδημίας στο άμεσο μέλλον, δεν θέλω να την πάθουν –και να την πάθουμε– σαν τον ανόητο βοσκό, που κινητοποιούσε τους χωριανούς του φωνάζοντας «βοήθεια, λύκος» όταν δεν υπήρχε κίνδυνος, κι όταν ο λύκος πραγματικά εμφανίστηκε, κανένας δεν έδωσε σημασία στις φωνές του και δεν έτρεξε να τον βοηθήσει.

Advertisements

12 thoughts on “Η γρίπη και ο λύκος

 1. Χάρης 17/11/2009 στο 1:02 μμ Reply

  Εδώ στην Πάτρα, οι πρώτοι που έσπευσαν να εμβολιστούν ήταν οι καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου, με σκοπό να καθησυχάσουν – αν και δεν νομίζω ότι το πέτυχαν…
  Κρατάω την παρακάτω φράση σου:
  «Αν ο γιατρός πρέπει να πείθει μια φορά τον άρρωστο για την αναγκαιότητα της αγωγής που συστήνει, τον υγιή θα πρέπει να τον πείσει εκατό ή χίλιες».

 2. fvasileiou 17/11/2009 στο 1:42 μμ Reply

  @Χάρης

  Καλώς ήρθες στο «Σημειωματάριο»!

  Υπάρχουν δυο διαφορετικά θέματα: Εμβολιάζονται οι καθηγητές ή η Υπουργός για να καθησυχάσουν τους πολίτες ως προς τις παρενέργειες του εμβολίου. Σωστά και καλά κάνουν. Κι αν με ρωτάς προσωπικά, θα σου απαντούσα ότι γιατρός δεν είμαι, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι βγαίνει στην αγορά ένα επικίνδυνο φάρμακο.
  Το μείζον όμως ερώτημα είναι άλλο: Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος; Γιατί; Οι συμβολικοί εμβολιασμοί δεν δίνουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

 3. Μιχάλης Τσαντίλας 17/11/2009 στο 7:51 μμ Reply

  Αν κρίνω από κάτι βιντεάκια που μου στέλνουν διάφοροι, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτοί οι εμβολιασμοί εντάσονται σε κάποια μεγάλη συνομωσία για την εξόντωση του πληθυσμού! Άντε να βγάλεις άκρη μετά…

 4. fvasileiou 17/11/2009 στο 11:26 μμ Reply

  @Μιχάλης Τσαντίλας

  Ακούω κι εγώ διάφορα από διάφορους, αλλά τι μπορείς να αντιλέξεις σε τέτοια επιχειρήματα; Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος σκέψης, που η δική μου λογική δεν μου επιτρέπει να τον προσεγγίσω. Για μένα το ερώτημα είναι αυτό που λέω και πιο πάνω: Είναι απαραίτητο το εμβόλιο; Ζητείται αξιόπιστη απάντηση.

 5. apos 18/11/2009 στο 12:29 πμ Reply

  Καλησπέρα Φώτη,

  Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί ΚΑΙ οι γιατροί πρέπει να βγουν στα παράθυρα και να ξεκατινιάζονται για ένα εμβόλιο.

  Τουλάχιστον αν έλεγαν: «δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» θα είχε κάποιο νόημα. Τουλάχιστον θα ήξερες ότι απλά δεν είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα.

  Γνωρίζοντας από την Αργεντινή (που πέρασε ο χειμώνας ΧΩΡΙΣ εμβόλιο, καθότι δεν ήταν έτοιμο) τελικά δεν έγινε τίποτα. Αρρώστησαν πολλοί, έγινε ένας πανικός λίγες εβδομάδες, υπερβολές όπως πάντα και τέλος.

  Νομίζω ότι και εδώ το ίδιο θα γίνει. Ίσως η εμπειρία από τις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου (που τώρα έχουν άνοιξη και πάνε για καλοκαίρι) όπου πέρασε η γρίπη χωρίς εμβόλιο να είναι μια κάποια λύση.
  Προσωπικά, κρατώ και τη συνέντευξη Κρεμαστινού στο Βήμα. Ο άνθρωπος είναι σοβαρός.

 6. Isidoros 18/11/2009 στο 3:34 μμ Reply

  Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση για αρχή ότι θα μιλήσω για τα «εμβόλια των επιδημιών», δηλαδή των «γρίπη των πουλερικών»,«γρίπη των χοίρων». Τα εμβόλια βοηθάνε όταν εξαλείφουν μια ασθένεια. Το τελευταίο εμβόλιο δεν έχει καν δοκιμαστεί αρκετά για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Γιατί και με την γρίπη των πτηνών πέθαναν αρκετοί στην Αμερική από το τότε εμβόλιο. Και όλο αυτό εντάσσεται στη λογική της προληπτικής ιατρικής που λέει το εξής: στους 10 ανθρώπους οι 6 υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο. Προσέξτε υπάρχει πιθανότητα, δηλαδή μπορεί να παρουσιάσουν και 2. Αλλά αυτό που κάνεις είναι να σπαταλάς χρήματα στο να κάνουν τσεκάπ και οι 10. Αντί να χαλάς τα λεφτά των κρατών και των πολιτών με το να τσεκάρονται, δώστα στο να βρεις την θεραπεία. Και το ερώτημα είναι θέλουμε; Θέλουν οι φαρμακοβιομηχανίες να βγάλουν ένα φάρμακο, που όσο ακριβό και να είναι δεν συγκρίνεται με τα λεφτά των αγωγών που είναι χρόνιες επαναλαμβανόμενες και ένα σημαντικότατο έσοδο;
  Πάλι, είναι αληθινός ο ιός; είναι τόσο θανατηφόρος; Μπορεί και όχι, αλλά είναι αληθινά τα πολύ σημαντικά τα έσοδα από και εμβόλια και φόβος που δημιουργεί, μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Και ο φόβος ήταν πάντα το κυρίαρχο μέσο καταπίεσης από πάντα (τιμωρία των θεών-βασιλιάδων κτλ).

 7. Academy 18/11/2009 στο 10:42 μμ Reply

  Πολύ κινηματογραφικό το όλο story του εμβολιασμόύ!Οι εμβολιασμένοι και αυτοί που δεν εμβολιαστηκαν.θρίλλερ κωμωδία ή δράμα?Δεν ξέρω….απο την υπερβολή των MME στην κλασσική άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης σε αυτό τον τόπο!

 8. Σοφία 19/11/2009 στο 12:33 πμ Reply

  Δεν ξέρω αν αυτοί που μας (σας) τρόμαξαν τόσο πολύ είναι οι γιατροί ή οι δημοσιογράφοι. Εδώ δεν ασχολείται πλέον κανείς ούτε με τη γρίπη, ούτε με το εμβόλιο.

 9. fvasileiou 19/11/2009 στο 2:37 μμ Reply

  @apos
  Δυστυχώς δεν διάβασα την συνέντευξη Κρεμαστινού.

  Τα όσα μας λες για την Αργεντινή συμφωνούν με τα όσα ξέρουμε για την Αγγλία: Εγώ δέχομαι ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο, αλλά δεν έχω πειστεί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού.

  @Isidoros
  Τι να πω, φίλε μου…
  Έχω ακούσει επιχειρήματα ανάλογα με το δικό σου, αλλά δεν τα συμμερίζομαι. Από φυσικού μου δεν μπορώ να ψάχνω στις σκιές. Αλλά και συ, γιατί να τρέχεις να αναλύεις τα κέρδη των βιομηχανιών ή τα σκοτεινά συμφέροντα πίσω από τις αποφάσεις, όταν μπορείς από άλλο δρόμο να φτάσεις στο ίδιο συμπέρασμα;

  @Academy
  Θυμίζει το «28 Days Later», έτσι; 😀

  @Σοφία
  Είναι το γνώριμο κι αγαπημένο σκηνικό: Γιατροί εναντίον γιατρών, δημοσιογράφοι εναντίον δημοσιογράφων, σκοτεινά σενάρια, η υπουργός χαμογελάει αμήχανα κτλ.

 10. Isidoros 19/11/2009 στο 2:50 μμ Reply

  @fvasileiou
  Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ιστορίες συνωμοσίας, απλά πιστεύω ότι μας κυβερνά το χρήμα, και για αυτό γίνονται τα περισσότερα στον πλανήτη σήμερα. Οπότε αν δούμε πως κινείται το χρήμα πίσω από τέτοιες δραστηριότητες, βλέπουμε και τους απώτερους σκοπούς. Γιαυτό και δεν θα κάνω το εμβόλιο.

 11. fvasileiou 19/11/2009 στο 3:05 μμ Reply

  @Isidoros

  Το χρήμα πάντα και παντού δεν κυβερνούσε;
  Κι εγώ το εμβόλιο δεν θα το κάνω, γιατί δεν έχω πειστεί ότι είναι αναγκαίο <= Συμφωνούμε διαφωνόντας και το αντίστροφο 🙂

  Καλημέρα!

 12. Isidoros 19/11/2009 στο 3:33 μμ Reply

  Μάλλον, είναι αυτό που είπες, φτάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα από άλλους δρόμους…

  Καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: