24, Ο έκτος κύκλος

Όλοι πλέον το ξέρετε ότι είμαι φαν του 24 και του Jack Bauer. Οπότε και η είδηση ότι ξανακύλησα δεν θα σας κάνει μεγάλη έκπληξη.

Τι έχουμε λοιπόν στην Έκτη Μέρα:

Ο Jack είναι αιχμάλωτος των Κινέζων και η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει γίνει χαοτική. Συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις πλήττουν το κύρος και αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση του Wayne Palmer –αδερφού του δολοφονηθέντος David– και σπέρνουν την καχυποψία και τον φόβο στους πολίτες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος κάνει μια συμφωνία απελπισίας με έναν τρομοκράτη: Για να πάρει σημαντικές πληροφορίες για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, θα του παραδώσει τον Bauer, αφού τον πάρει πρώτα από τους Κινέζους. Και το γαϊτανάκι ξεκινάει.

Έχουν δίκιο οι φίλοι της σειράς που στα διάφορα φόρα χαρακτηρίζουν την έκτη ημέρα ως την πιο αδύναμη:

Οι συγγραφείς έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια καλή ιστορία, η οποία όμως δεν αρκεί για να γεμίσει και τα 24 επεισόδια της σεζόν, γι’ αυτό καταφεύγουν σε κλισέ και καταστάσεις που έχουμε ξαναδεί σε περασμένους κύκλους.

Από την άλλη βέβαια όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν: Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι συνεχείς εναλλαγές στη δράση και τα συναισθήματα, κρατάνε το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο –δηλαδή μας διασκεδάζουν.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι διαφορετική –πολύ πιο πρωτότυπη και εξαιρετικά συναρπαστική:

Γιατί το 24 έχει αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό.

Η σειρά είχε ταυτιστεί με την πολιτική Μπους και τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Αλλά ήδη από τον πέμπτο κύκλο, που προβλήθηκε το 2006, άρχισε να διαχωρίζει την θέση του από την πολιτική των γερακιών. Ο έκτος κύκλος, που προβλήθηκε το 2007, ένα χρόνο πριν την εκλογή Ομπάμα, δείχνει το ναυάγιο της πολιτικής Μπους:

Έτσι, ναι, έχουμε τα καθιερωμένα βασανιστήρια, αλλά οι πράκτορές μας, όσο πόνο κι αν προκαλούν, πληροφορίες δεν παίρνουν. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η πειθώ, οι καλοί τρόποι και η ευγένεια, φέρνουν αποτέλεσμα. Και ο Jack παρακαλεί, καλοπιάνει, επιχειρηματολογεί.

Ακόμα, καυτηριάζεται η υστερία κάποιων κύκλων εναντίον των μουσουλμάνων και των Αράβων: Από την μια παρουσιάζει μουσουλμάνους και Άραβες που είναι καλοί πολίτες και μάχονται υπέρ της χώρας τους κι από την άλλη δείχνει πώς η υστερική επιθετικότητα εξωθεί ακόμα και τους αδιάφορους μουσουλμάνους στα άκρα.

Κι επιπλέον:

Ο πρόεδρος Πάλμερ συμμαχεί με έναν μετανοημένο τρομοκράτη στην προσπάθειά του να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα του. Κι ο Bauer εμφανίζεται υπέρμαχος αυτής της πολιτικής και συνεργάζεται αρμονικά με τον πρώην εχθρό του, σε σημείο μάλιστα που να δολοφονεί εν ψυχρώ συνάδελφό του, o οποίος αρνούνταν να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα. Ο συμβολισμός είναι σαφής και δείχνει με τις μετακινήσεις που συντελέστηκαν σε επίπεδο συνειδήσεων και πολιτικής στις ΗΠΑ τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Σε ένα άλλο επίπεδο βλέπουμε ΗΠΑ και Ρωσία να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να κάνουν προσπάθειες να ξεπεραστεί η αμοιβαία καχυποψία. Οι δυο χώρες, παρά τις διαφορές τους, έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους. Κι ενώ στο διάβα των επεισοδίων ο μουσουλμανικός κίνδυνος ξεφουσκώνει, ένας πιο σκοτεινός –και πιο πραγματικός– αναδύεται: Η Κίνα.

Αλλά αυτό προφανώς θα μας απασχολήσει στους επόμενους κύκλους…

Advertisements

13 thoughts on “24, Ο έκτος κύκλος

 1. Vasos Kassianidis 14/12/2009 στο 1:54 μμ Reply

  Στο σπίτι όλοι είναι τρελλαμένοι (με δύο λάμδα) με τον Τζακ και το 24, αλλά εμένα μου θυμίζει πολιτισμένη έκδοση του Ράμπο. Χαίρομαι όμως που περνάς τη συζήτηση σε άλλο επίπεδο, αυτό του κοινωνικού αντίκτυπου των τηλεοπτικών σειρών στον τηλεθεατή. Σπάνια το συναντάς σε σύγχρονες κριτικές τηλεοπτικών σειρών, ακόμη κι από επαγγελματίες του χώρου (οκ, μιλάμε πάντα για Ελλάδα).

 2. fvasileiou 14/12/2009 στο 2:04 μμ Reply

  @Vasos Kassianidis

  Όλοι αυτοί οι ήρωες, ο Τζακ, ο Ράμπο, ο Άνθρωπος Χωρίς Όνομα και ο Κάλαχαν του Ίστγουντ, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον -πέρα από την διασκέδαση που προσφέρουν.

  Εγώ νομίζω ότι ο Μπάουερ είναι ο Τζων ΜακΛέιν -ο ήρωας του «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»-, αλλά χωρίς χιούμορ. Γιατί και οι δυο δεν πολεμούν για μόνο για κάτι υψηλό και αφηρημένο, αλλά κυρίως για αγαπημένα τους πρόσωπα -σε αντίθεση με τον Ράμπο, που στην πρώτη ταινία πολεμά τους εφιάλτες του και στις επόμενες τους υπηρετεί.

 3. Vasos Kassianidis 14/12/2009 στο 2:13 μμ Reply

  Με εκπλήσσεις ευχάριστα 🙂

  Περιμένω μια εφ’ όλης της ύλης μελέτη του φαινομένου asap!

 4. fvasileiou 14/12/2009 στο 2:22 μμ Reply

  @Vasos Kassianidis

  Δεν μπορώ να το υποσχεθώ, φίλε μου, γιατί μια εφ’ όλης της ύλης μελέτη είναι θέμα διατριβής. Θα προσπαθήσω όμως να καταγράψω κάποιες σκόρπιες σκέψεις μου για το θέμα, ώστε να τις συζητήσουμε…

 5. #FN$# 14/12/2009 στο 5:00 μμ Reply

  Άργησες 😛 αλλά… κάλλιο αργά παρά ποτέ! 🙂

 6. kat. 14/12/2009 στο 8:38 μμ Reply

  δεν το έχω δει ποτέ το «24»!!!!
  χάνω πολλά? είμαι φαν του prison break!!!

 7. fvasileiou 15/12/2009 στο 11:39 πμ Reply

  @#FN$#

  Μα πόσο άργησα, βρε Φάνη;
  Λιγουλάκι…

  @kat.

  Κατερίνα, έχω δει τον πρώτο κύκλο του PB. Μου έδωσε την εντύπωση ενός συνδυασμού του 24 (πήραν τους γρήγορους ρυθμούς και την αίσθηση του πραγματικού χρόνου) και του Lost (πήραν τις αναδρομές στο παρελθόν). Καλό ήταν, αλλά…

 8. Σοφία 20/12/2009 στο 9:14 μμ Reply

  Μωρέ Jack Bauer να είναι και ό,τι να ‘ναι!!!

 9. fvasileiou 22/12/2009 στο 11:44 πμ Reply

  @Σοφία

  Ακριβώς αυτό!

 10. bauer24 22/12/2009 στο 7:02 μμ Reply

  1. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου, είναι όντως η χειρότερη ημέρα/σεζόν της σειράς, αλλά ακόμα κι έτσι είναι πολύ καλύτερη απ΄την συντριπτική πλειοψηφία των σειρών γιατί ακόμα και το κακό 24 είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό…

  2. «παρουσιάζει μουσουλμάνους και Άραβες που είναι καλοί πολίτες»

  Αυτό πάντα το έκανε… θυμάμαι καλούς μουσουλμάνους και στην 2η και στην 4η σεζόν (και στην 7η 😉 )…

  3. Πριν δεις την πολύ καλύτερη (σε σχέση με την 6η) 7η σεζόν, δες την τηλεταινία 24:Redemption που αποτελεί prequel αυτής…

 11. bauer24 22/12/2009 στο 7:14 μμ Reply

  Α και κάτι ακόμα που ξέχασα:

  Αν θες (εσύ και οποιοσδήποτε άλλος), κάνε μια ανάρτηση με τις 10 αγαπημένες σου σειρές για τη δεκαετία έτσι ώστε να καταμετρηθούν στην αντίστοιχη ψηφοφορία που λήγει στις 30/12… Οι κανόνες βρίσκονται εδώ. Χρειαζόμαστε ψήφους για το 24… 😛 😉

 12. fvasileiou 22/12/2009 στο 7:34 μμ Reply

  @bauer24

  Καλώς μας ήρθες!
  Ναι, πάντα παρουσίαζε και καλούς μουσουλμάνους, αλλά το context ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό της έκτης μέρας. Δεν θυμάμαι να υπάρχει όμως καλός σέρβος…

  Λοιπόν, θα προσπαθήσω να φτιάξω την λίστα εγκαίρως -πέρασε πολύς καιρός από τότε που έκανα κάτι ανάλογο, και γουστάρω.

 13. bauer24 22/12/2009 στο 7:51 μμ Reply

  Ευχαριστώ…
  Ναι αλλά μόνο σε μία σεζόν είχε κακούς Σέρβους…

  Αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις ολόκληρη ανάρτηση, μπορείς να στείλεις τις επιλογές σου στο e-mail που δίνει η Annie_Hall (μη ξεχάσεις να δηλώσεις συμμετοχή στα σχόλια)… Εγώ πάντως την έκανα την ανάρτηση κι αν θες ρίξε μια ματιά εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: