Έξι μήνες κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου

Ο Γ. Παπανδρέου πέρασε την προηγούμενη πενταετία δίνοντας αρχικά μάχες χαρακωμάτων με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους κι έπειτα, αφού αισθάνθηκε ασφαλής μέσα στο κόμμα του, πριονίζοντας χωρίς αρχές και χωρίς πρόγραμμα την κυβέρνηση Καραμανλή. Ας μην πάμε πολύ μακριά:

Όταν πέρσι τον Φεβρουάριο ο τότε Πρωθυπουργός τον κάλεσε στο Μαξίμου για να τον ενημερώσει για την Κρίση, ώστε να φτάσουν σε μια μίνιμουμ συνεννόηση και συναίνεση για να ληφθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου εξήλθε αποφαινόμενος ότι δεν υφίσταται διεθνής κρίση (!) κι ότι τα όποια προβλήματα προέρχονται από την ανικανότητα της τότε κυβέρνησης.

Με αυτό το σύνθημα πορεύτηκε επιτυχώς και στις εκλογές του Οκτωβρίου, κατά τις οποίες, θυμίζω, υποσχέθηκε όχι μόνο αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ!!!

Την Μεγάλη Εβδομάδα η Λούκα Κατσέλη αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο Mega ότι ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης κατά την προεκλογική περίοδο. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του έλεγαν συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν την εξουσία.

Βέβαια, όταν τα spread αγγίζουν τις 450 μονάδες –όταν δηλαδή δανειζόμαστε με επιτόκιο σχεδόν 8%- τα ψέματα του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του είναι το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί.

Εκείνο που μας απασχολεί είναι πώς θα βγούμε από το μαύρο πηγάδι που πέσαμε. Και απάντηση σε αυτό το ερώτημα, εννοώ απάντηση πειστική, δεν μας δίνει ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε η κ. Κατσέλη, ούτε κανένας άλλος αρμόδιος.

Αλλά υπάρχει κι ένα ακόμα ερώτημα:

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Ο κ. Παπανδρέου, ακολουθώντας την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, βοηθούμενος κι από τα φιλικά σε κείνον ΜΜΕ (δηλαδή από όλα), αλλά από την πρωτοφανή μνησικακία στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φόρτωσε τα πάντα στους προηγούμενους. Έχει δίκιο ο Λαζόπουλος, όταν λέει πως, ακούγοντας τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και τα ΜΜΕ, νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος με ιστορία 6 ετών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν μερίδιο ευθύνης για τα όσα ζούμε σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ήπια προσαρμογή των Καραμανλή – Αλογοσκούφη παραήταν ήπια, για να χρησιμοποιήσω την απόφανση του Μητσοτάκη. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η οικονομική κατάσταση της χώρας είχε φτάσει σε οριακό σημείο.

Στο χείλος του γκρεμού.

Έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου είναι πλέον φανερό ότι εκείνος που έσπρωξε την χώρα στον γκρεμό δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Το λέει ο κ. Ν. Κοτζιάς, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου, σε άρθρο του στην Αξία (13.03.10):

Το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν ότι, έχοντας πια διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση. Ανάμεσα στα κέρδη για την χώρα πριν από τη δημοσιοποίηση των “αριθμών” και τα κέρδη των κερδοσκόπων μετά τη δημοσιοποίηση θα έπρεπε να επιλέξει τα πρώτα. Δυστυχώς επέλεξε, χωρίς απ’ ότι φαίνεται να έχει την απαιτούμενη νηφαλιότητα, πρώτα να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της χώρας και κατόπιν να αναζητήσει με πολύ χειρότερους όρους το δανεισμό της.

Όταν λοιπόν ο κ. Παπανδρέου λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης έκανε τις περίφημες δηλώσεις του περί Τιτανικού, έστριβε (συνειδητά;) το τιμόνι και πετούσε το σκάφος πάνω στον ύφαλο. Όπως ακριβώς και την Μ. Πέμπτη με την περίφημη off the record δήλωσή του εκτόξευε τα spread στα σημερινά επίπεδα. Όπως ακριβώς οι ψίθυροι του κ. Παπακωνσταντίνου περί αλλαγής του νόμου Αλογοσκούφη σχετικά με τις καταθέσεις έδιωξαν περισσότερα από 10 δις ευρώ στο εξωτερικό. Όπως ακριβώς οι εκτός τόπου και χρόνου διαρροές του κ. Παπακωνσταντίνου περί δανεισμού από την Κίνα, μας στέρησαν αυτή τη δυνατότητα.

Παρόλα αυτά ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του απολαμβάνουν ακόμα περιόδου χάριτος και από τον Ελληνικό λαό, αλλά κυρίως από τα ιθαγενή ΜΜΕ.

Βλέποντας κανείς την εργώδη προσπάθειά τους να διατηρήσουν το ατσαλάκωτο προφίλ του «Γιώργου», απορεί κανείς για το τι συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις άθλιες επιχειρήσεις. Βλέπουμε μέτρα που έξι ή εφτά μήνες πριν ο κ. Παπανδρέου τα κατήγγειλε με οξύτατους χαρακτηρισμούς, όπως η ενίσχυση των τραπεζών ή η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων, να υιοθετούνται χωρίς να επισημαίνεται από κανέναν και από πουθενά η προφανής – και πρωτοφανής – ανακολουθία.

Αλλά ας μην το κουράζουμε:

Την ίδια ώρα που ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος καλώς ή κακώς έχει αποσυρθεί ουσιαστικά από την πολιτική, λοιδορείται και στιγματίζεται με πρωτοσέλιδα γιατί πηγαίνει σε γυμναστήριο ή γιατί κάνει ένα ταξίδι με την οικογένειά του, ο νυν Πρωθυπουργός, ο υπεύθυνος ηγέτης της χώρας, επαινείται για την καλή του φυσική κατάσταση και τις επιδόσεις του στο κανό. Και μην ξεχνιόμαστε: Την στιγμή που κ. Παπανδρέου κωπηλατούσε ανέμελος στην Ύδρα, τα spread είχαν φτάσει στις 400 μονάδες…

Advertisements

11 thoughts on “Έξι μήνες κυβέρνησης Γ. Α. Παπανδρέου

 1. Stavros Kontaktsis 08/04/2010 στο 5:35 μμ Reply

  Εξαιρετικό κείμενο. Εύγε.

 2. antonios 08/04/2010 στο 5:51 μμ Reply

  είχα αρχίσει να αισθάνομαι υπερβολικά μοναχικά,επειδή θεωρούσα τον κο Γ.Π. ως κύριο υπαίτιο της κατρακύλας που παίρνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ναι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδείχτηκε αδύναμη να εκπληρώσει τις «προσδοκίες»(δίκαιες η όχι είναι άλλο θέμα) των Ελλήνων. Η αδυναμία της βρισκόταν σε έλλειψη δυναμικής και αποφασιστικότητας και όχι σε θέματα κεντρικής πολιτικής. Δεν στηρίχτηκε από κανέναν ΜΜΕ εκτός ελάχιστων, δεν υποστηρίχτηκε θετικά από το ίδιο του το κόμμα,όπου ο καθένας ερμήνευε την εξουσία όπως ήθελε, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο ηταν το ΟΧΙ σε ΟΛΑ του κου Γεωργάκη. Αν είχε αντιπολιτευτεί εστω και κατα το ημισυ από την αντιπολίτευση που σήμερα απολαμβάνει, η κατασταση θα ηταν πολύ καλύτερη. δυστυχώς είναι η μοίρα του Ελληνισμού να μην μπορούμε να ομονοήσουμεσε τίποτα το θετικό. Αυτή η άρνηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας με εξόργισε απεριόριστα και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πια ορατα. Ας βάλει ο Μεγαλοδύναμος το χέρι Του.

 3. hplusk 08/04/2010 στο 6:34 μμ Reply

  Νομίζω πως πάντοτε στο χείλος του γκρεμού βρισκόμασταν σαν χώρα (ίσως παλιότερα να μην το ξέραμε γιατί δεν ξέραμε όλες τις λεπτομέρειες…). Φταίνε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όχι μόνο η τωρινή. Όλες έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τις όποιες δύσκολες καταστάσεις περνάμε.

  Για να βγούμε από δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται αφενός όρεξη για δουλειά (κάτι που, κατά τη γνώμη μου, δεν είχαν ούτε οι προηγούμενοι) και αφενός αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στα πράγματα από όλους εμάς….

 4. fvasileiou 08/04/2010 στο 7:21 μμ Reply

  @hplusk

  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Από το «Σημειωματάριο», όπως ξέρεις, έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει τις ευθύνες του καθενός από μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αλλά εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Από το Σάββατο του Λαζάρου και δώθε, συνεχείς δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και του Πρωθυπουργού, φέραν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα.
  Κι εγώ αναρωτιέμαι, ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε εξαγγείλει μια εξεταστική επιτροπή για την κατάσταση της οικονομίας την τελευταία πενταετία αρνούμενος να διερευνηθεί και τι είχε συμβεί πιο πριν, θα δεχτεί να διερευνηθεί τι συνέβη το τελευταίο εξάμηνο;
  Ή κάτι πιο απλό:
  Θα μας πει επιτέλους -ο ίδιος ή κάποιο από τους δεκάδες δημοσιογράφους που τόσο τον θαυμάζουν- τι κέρδισε η χώρα, εγώ, εσύ, ο κάθε ψηφοφόρος του, από τα δεκάδες ταξίδια που έκανε το τελευταίο εξάμηνο; Ή, έστω, πόσο μας κόστισαν;

 5. Ηλίας 08/04/2010 στο 9:00 μμ Reply

  Κατά την γνώμη μου όταν η νέα Κυβέρνηση της χώρας έκανε την απογραφή νο2 δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.
  Είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι κυβέρνηση της χώρας αντί να προσπαθεί να ηρεμίσει την αγορά και να ενισχύσει την καταναλωτική πίστη να κάνει δηλώσεις περί χρεοκωπίας κάθε εβδομάδα σχεδόν.
  Εσείς αν είσαστε επενδυτές και ακούγατε τον Πρωθυπουργό πριν το Πάσχα να μιλάει για χρεοκωπία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ τι θα κάνατε? θα ρίχνατε το επιτόκιο?
  Και μέσα σε όλα αυτά είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος στην χώρα.
  Επιπλέον πάγωσε και το ΕΣΠΑ.
  Και μας φταίνε οι αγορές, οι κερδοσκόποι, οι γερμανοί.

  Ή η κυβέρνηση είναι 100 χρόνια μπροστά και δεν τους καταλαβαίνω ή δεν ξέρουν που παν τα 4.

 6. omikrosnautilos 09/04/2010 στο 12:40 μμ Reply

  εγώ έχω κολλήσει σε εκείνη την απόφαση να αυξηθεί ο ΦΠΑ (δεν ξέρω αν έγινε, έχω πάψει να ασχολούμαι, έχουμε εκλογές εδώ τον Μάιο και μεταξύ μας, πιο πολύ με απασχολεί αυτό).. όταν πρέπει να ‘ρίξεις’ χρήματα στην αγορά, ή να τονώσεις την κατανάλωση μια αύξηση υοθ ΦΠΑ τι καλό θα κάνει;

  νομίζω είναι όλα λίγο ‘ας μαζέψουμε ό,τι μπορούμε και βλέπουμε μετά’..

  υγ. κατά τα άλλα είναι κρίμα να κριτικάρουν τώρα τον πρώην Πρωθ επειδή αποσύρθηκε από την πολιτική. θα έπρεπε να το κάνουν όταν είχε αποσυρθεί όντας πρωθυπουργός!

 7. fvasileiou 09/04/2010 στο 1:08 μμ Reply

  @omikrosnautilos

  Ναι, ο ΦΠΑ αυξήθηκε και είναι τώρα 21%.
  Δεν νομίζω ότι θέλουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά και να τονώσουν την κατανάλωση. Νομίζω οτι ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουν, είναι μια συνειδητή επιλογή η ύφεση αυτή τη στιγμή, όσο κι αν μας φαίνεται κουλό, γιατί βελτιώνει κάποιους οικονομικούς δείκτες.

  ΥΓ. Το πρόβλημα, όχι μόνο με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι πως η κριτική δεν γίνεται ποτέ για τα ουσιαστικά και τα σημαντικά. Δεν γίνεται ποτέ με όρους ιδεολογίας, εθνικού συμφέροντος, στοχοθεσίας. Γίνεται πάντα με όρους επιθεωρησιακούς -ούτε καν επικοινωνιακούς πλέον. Εγώ προσωπικά αρνούμαι να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι και -για παράδειγμα- δεν πρόκειται ποτέ πχ να σχολιάσω τα ελληνικά του ΓΑΠ. Τέτοιου είδους κριτική (ξέρεις τώρα…) την αφήνω σε άλλους.

 8. omikrosnautilos 09/04/2010 στο 2:35 μμ Reply

  21!? blimey! (που λέμε και στο νησί μου).

  η κριτική, πραγματικά, έχει το χαρακτήρα λαιφ σταιλ περιοδικού. ο ΓΑΠ θα σχολιαστεί για τις γραβάτες, τα σηκωμένα μανίκια, τα κακά ελληνικά και το ότι γεννήθηκε στο εξωτερικό (είναι αστείο ότι αυτά τα δύο τελευταία έρχονται από ανθρώπους που κατά τα άλλα μιλούν για δικαιώματα μεταναστών).

  αντίστοιχα, ενώ κι εγώ περίμενα μια κριτική του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης είδα κάτι αστεία που καμμια σχέση δεν είχαν με το θέμα. γι’αυτό σου λέω, ασχολούμαι με τις εδώ εκλογές (αν και αυτές τσίρκο είναι αν σκεφτείς ότι ο ένας εκ των 3 κυρίων υποψηφίων εχει ως βασικό επικοινωνιακό ‘όπλο’ την έγκυο γυναίκα του..).

 9. […] Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Απριλίου 9, 2010 Από το Σημειωματάριο […]

 10. Alexina 09/04/2010 στο 7:11 μμ Reply

  Μην αναλώνεσαι σε (εξαιρετικές)αναλύσεις για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Είναι κρίμα για σένα που είσαι σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος. Με δυό λόγια ο ΓΑΠ είναι ο καλλίτερος πρωθυπουργός γι΄αυτούς που κυβερνούν. Ο άνθρωπος , μοιραίος και άβουλος κατά τον ποιητή, κάνει ό,τι του πούν: Δηλώσεις on kai off the record, χαζοχαρούμενους βερμπαλισμούς όπως το πιστόλι στο τραπέζι , ανεβοκατεβάζει χρηματιστήριο και σπρεντς , και η τύχη αυτών που κυβερνούν δουλεύει.

  Παράδειγμα: Η κυβέρνηση Καραμανλή πριν μισό χρόνο είχε αποτιμήσει την περιουσία των ΕΛΤΑ σε 400 εκ.ευρώ. Σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου την αποτιμά σε 100 εκ.ευρώ. Τί κάνει κούκου στα κεραμίδια; Οι επιτήδειοι, οι οποίοι όπως και στην εποχή του Χρηματιστηρίου θα οικειοποιηθούν σε εξευτελιστική τιμή την περιουσία αυτή (πάμε για αποκρατικοποίηση)

 11. Γιώτα 10/04/2010 στο 4:45 μμ Reply

  Φώτη μου πολύ ωραίο το κείμενό σου. Μπράβο!
  Πάντως εγώ πιστεύω ότι ο λόγος των πρόωρων εκλογών και τελικά της διαδοχής του Παπανδρέου, ήταν η αδυναμία της ΝΔ αλλά και του Κωστάκη να περάσει τόσο σκληρά μέτρα. Θα τον έτρωγαν ζωντανό. Ενώ τώρα… παρουσιάζονται όλα σαν μια λύση ανάγκης, έστω και αν τα πράγματα θα είναι δύσκολα αφού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συμμαζευτεί το χάλι που άφησαν οι προηγούμενοι. Αν κι εδώ που τα λέμε, όλοι και πάντα τρώγανε και θα τρώνε. Απλά η ΝΔ ήταν πολλή πεινασμένη και προσπάθησε μέσα σε 7 χρόνια να φάει ότι το ΠΑΣΟΚ σε 20.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: