23 Απριλίου 2010: Μέρα ΔΝΤ

Άκουσα άναυδος τον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει την προσφυγή στο ΔΝΤ χωρίς να πει δυο λέξεις που θα εξηγούν τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας και τα εθνικά μας θέματα. Αντιθέτως, άδραξε πάλι την ευκαιρία να επιτεθεί στον προκάτοχό του.

Δεν σας κρύβω: Αμέσως έγραψα μια ανάρτηση με την άλλη άποψη. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ακόμα και οι πράσινοι Γκέμπελς του Mega αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα που μας οδηγεί στο ΔΝΤ δεν είναι το έλλειμμα -αυτό είναι διαχρονικό- αλλά η αδυναμία δανεισμού -αυτό είναι δημιούργημα του τελευταίου εξαμήνου.

Το τελείωσα. Κι ενώ ετοιμαζόμουνα να το ανεβάσω, τηλέφωνα χτύπησαν, sms ήρθαν, το twitter κατακλύστηκε από μηνύματα: Οι πρώτες αντιδράσεις.

Πόλεμος.

Όλοι αισθάνονται, με έναν εντελώς παράλογο τρόπο, δικαιωμένοι. Επιτέλους δόθηκε η χαριστική βολή στον αντίπαλο:

Οι Πασόκοι πιστεύουν ότι τώρα αποδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη του Καραμανλή / Οι Νεοδημοκράτες επισημαίνουν ότι το χρέος δημιουργήθηκε επί Πασόκ και τις ευθύνες της κυβέρνησης / Η Αριστερά εναντίον όλων / Ο Καρατζαφέρης, κλασικά, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ / Κι ο φίλος που ψήφισε Χρυσόγελο κι αυτός να δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις!

Δεν το ανέβασα το κείμενο.

Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως μια παύση από όλα αυτά χρειάζομαι. Ενός λεπτού σιγή. Να δω πού πάμε και τι γίνεται. Για τον καταμερισμό των ευθυνών έχουμε καιρό. Ειλικρινά, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να ταπώσω τους Πασόκους φίλους τώρα. Στο κάτω-κάτω όσοι γνωστοί μου ψήφισαν ΓΑΠ τον Οκτώβριο, πίστευαν ειλικρινά ότι ο Καραμανλής θα τους πάγωνε τους μισθούς, ενώ ο Γιώργος θα τους έδινε αυξήσεις και θα πάγωνε τα θαλασσοδάνειά τους…

…………………………………………………….

Από το Σημειωματάριο επεσήμαινα πάντα, επίμονα τις ευθύνες του κάθε πολίτη:

Για τα χάλια μας δεν φταίνε οι άλλοι, φταίμε όλοι μας, φταίω εγώ.

Αλλά αυτή τη στιγμή, καθώς ο κελεψές μας δένει σφιχτά χειροπόδαρα, αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω:

Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολέμησαν σκληρά για να φτιάξουν αυτό το κράτος. Με πολέμους, δυστυχίες και στερήσεις κερδίσαμε κάθε σπιθαμή αυτής της πατρίδας και -τι τραγικό!- όλος αυτός ο αγώνας επισφραγίστηκε από μια δεινή ήττα. Και μετά ήρθε ο Μεγάλος Πόλεμος κι αμέσως μετά ο εμφύλιος. Νομίζω οι άνθρωποι της γενιάς μου δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά το ’55 η χώρα ήταν ισοπεδωμένη. Παντού ερείπια. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε σε ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Δεν ξέρω πώς προσπεράστηκαν τα ιδανικά και οι αξίες που έκαναν την Ελλάδα να ανθίσει. Ξέρω όμως ποιοι ευθύνονται: Οι άνθρωποι που ορίζονται ως «γενιά του Πολυτεχνίου» -αυτοί ευθύνονται για την ηθική, οικονομική, πνευματική χρεωκοπία της χώρας. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό όσοι βρισκόμαστε γύρω στα 30 και κυρίως οι εικοσάρηδες, όσο πιο γρήγορα απεγκλωβιστούμε από την χρεωκοπημένη λογική τους, τόσο το καλλίτερο για μας και για την πατρίδα.

Μακάρι!

…………………………………………………

Ο κ. Παπανδρέου μας υποσχέθηκε σήμερα μια νέα Οδύσσεια, που η πορεία της όμως θα είναι χαρτογραφημένη.

Κανένας δεν του είπε προφανώς ότι το πρόβλημα του Οδυσσέα δεν ήταν ο χάρτης: Ο ομηρικός ήρωας ήξερε ακριβώς πού να πάει και πώς. Το πρόβλημά του ήταν ότι ο οργισμένος Ποσειδώνας του έβαζε εμπόδια.

Είτε έχει χαρτογραφήσει τον δρόμο, είτε όχι ο κ. Πρωθυπουργός οι δυσκολίες είναι μπροστά μας κι, αν συμβεί ό,τι στο αρχαίο έπος, μόνο ένας θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του -οι άλλοι θα πνιγούν στον δρόμο.

Έχει ο Θεός…

Advertisements

19 thoughts on “23 Απριλίου 2010: Μέρα ΔΝΤ

 1. Δύτης των νιπτήρων 23/04/2010 στο 8:29 μμ Reply

  Να κάνω μια άσχετη ερώτηση: ο κελεψές τι είναι;

  • fvasileiou 23/04/2010 στο 8:31 μμ Reply

   Χειροπέδες.
   Από το παλιό μουρμούρικο της φυλακής: Τα χέρια μου στον κελεψέ κι ο νους μου στην αγάπη 🙂

   • Δύτης των νιπτήρων 23/04/2010 στο 9:00 μμ Reply

    Ναι, το βρήκα: τουρκ. kelepçe εκ του περσικού. Ευχαριστώ, νόμιζα ότι ήταν γιαννιώτικο!

 2. mahler76 23/04/2010 στο 11:18 μμ Reply

  καλά κάτσε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες και βλέπουμε.

  • fvasileiou 24/04/2010 στο 8:11 μμ Reply

   Σε αναμονή είμαστε όλοι…

 3. GD 24/04/2010 στο 9:47 πμ Reply

  Λες «φταίω εγώ (ο Φώτης)».

  Μου επιτρέπεις να ρωτήσω που φταίεις εσύ;

  • fvasileiou 24/04/2010 στο 8:13 μμ Reply

   Ο κάθε πολίτης -ενεργός και μη- δεν φέρει μερίδιο για την πορεία της χώρας; Εσύ πιστεύεις δηλαδή πως είναι ανεύθυνος (επι)κριτής των πάντων;

   • GD 24/04/2010 στο 8:40 μμ Reply

    Επι της αρχής συμφωνώ ασφαλώς. Απλώς θα ήθελα να διαβάσω τι έχεις εσύ να πεις για τις προσωπικές σου ευθύνες. Ειναι καλο πιστεύω ο καθένας μας να πάει ένα βήμα παρακάτω από το πλέον μπανάλ «δε φταίνε μόνο οι πολιτικοί, όλοι μας φταίμε για τη κατάντια αυτού του τόπου.» Δε συμφωνείς;

 4. Μύρων Κατσούνας 24/04/2010 στο 10:40 πμ Reply

  Κοίτα να δεις που ο στίχος των μουρμούρηδων της Κρεμμυδαρούς, έξω και πέρα από τη μεταβυζαντινή του λάμψη (όσοι γεύτηκαν το θάμβος των δημοτικών τραγουδιών, κατέουν) περιγράφει με ακρίβεια την κατάστασή μας: Ο κελεψές υπάρχει, ο νους μας, και δη ο κυβερνητικός ιθύνων, περί άλλα τυρβάζεται.

  • fvasileiou 24/04/2010 στο 8:14 μμ Reply

   Θυμάμαι πάντα το σχόλιο του Μ. Χατζιδάκι για τον χαμένο μας πολιτισμό «του ταπεινού και της αυτογνωσίας». Τι να πω, αν η σημερινή κατάσταση μας επαναφέρει εκεί, τότε μεγάλο κέρδος θα έχουμε.

 5. stakon 24/04/2010 στο 2:03 μμ Reply

  Θαυμάζω την ψυχραιμία σου. Εύγε και για την «ανακάλυψη» του κελεψέ, σχεδόν είχα ξεχάσει την λέξη. Εγώ όπως έχει διαπιστώσει δεν είμαι τόσο ψύχραιμος μιας και με εξαγριώνει το «φταίνε πάντα οι άλλοι»

  • fvasileiou 24/04/2010 στο 8:16 μμ Reply

   Να δεις εμένα πόσο εξαγριώνει. 😀 Αλλά όταν κάθομαι να γράψω, παίρνω μια μεγάλη βαθιά ανάσα…

 6. hfaistiwnas 24/04/2010 στο 6:39 μμ Reply

  Τις επιπτώσεις που θα αρχίσουμε σε λίγο να βιώνουμε θέλω να χαρτογραφήσω..

  • fvasileiou 24/04/2010 στο 8:17 μμ Reply

   Απ’ ότι είδα χτες στο Mega, τα πράγματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολα: Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κόψιμο 13ου κ΄ 14ου μισθού, τουλάχιστον στις συντάξεις, είναι το πρώτο πιάτο.

 7. ΦΙΛΙΠΠΟΣ 24/04/2010 στο 11:36 μμ Reply

  2010 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 8. roadartist 25/04/2010 στο 1:45 μμ Reply

  Ante more tous axristous
  oloi toys
  allilotsakonontai akomi kai tvra

 9. Pink Fish 29/04/2010 στο 11:34 πμ Reply

  διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό το μπλογκ σου. Μ’ αρέσει η προσέγγισή σου στο συγκεκριμένο θέμα. Και πολύ φοβάμαι κι εγώ ότι εμείς δεν είμαστε τόσο πολυμήχανοι σαν τον Οδυσσέα. Χάσαμε και το χαρτη, χάσαμε και το δρόμολ….

  • fvasileiou 29/04/2010 στο 9:13 μμ Reply

   Αφού πολυμήχανοι δεν είμαστε, ελπίζω να διαθέτουμε κάτι από την υπομονή του Ιώβ, γιατί έρχονται μεγάλες φτώχειες και δυστυχίες…

 10. Κρυσταλλία Κατσαρού 24/10/2011 στο 3:55 μμ Reply

  Η περίφημη «γενιά του Πολυτεχνείου»! Το είχα διαβάσει και αλλού και, όπως και τότε, συμφωνώ και τώρα. Και θα προσθέσω πως είναι η άτιμη «νοοτροπία» που δυστυχώς πολύ φοβάμαι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τώρα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: