Ο ΓΑΠ λείπει σε ταξίδι. Πάλι.

Ο Πρωθυπουργός κ. ΓΑΠ ταξιδεύει πολύ. Άλλωστε, όταν δεν ταξιδεύει σαν Πρωθυπουργός, ταξιδεύει σαν Υπουργός Εξωτερικών. Κι όταν δεν χρειάζεται να λείψει με κάποια από αυτές τις δυο ιδιότητες, τότε φεύγει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Είμαι βέβαιος πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την εγγραφή του στο Βιβλίο Guinness ως ο Πρωθυπουργός με τα περισσότερα χλμ στην πλάτη του.

Το παραμύθι της διεθνούς ακτινοβολίας και της άνετης κίνησης στα ξένα σαλόνια, βοηθούσης και της οικονομικής εξαθλίωσης, έχει ξεθωριάσει και δεν γοητεύει πια. Όμως τα φιλικά προς την Κυβέρνηση Μέσα (δηλαδή όλα) επιμένουν να το πουλάνε. Και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μας εξηγήσουν γιατί ηγέτες κρατών που έχουν άμεσα και ζωτικά συμφέροντα σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας ή της Κίνας, παραμένουν στις χώρες τους και κυβερνάνε τους λαούς τους, χωρίς να αναλώνονται σε άσκοπα ταξίδια.

Κι είμαστε τώρα στο σημείο που η Κυβέρνηση ΓΑΠ εν μιά νυκτί αλλάζει τα δεδομένα της καθημερινότητας και της μοίρας μας / Που η απογοήτευση και η απαισιοδοξία των πολιτών έχει διογκωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα / Που, αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ, κρίνεται η σταθερότητα της ίδιας της Κυβέρνησης. Αυτή λοιπόν την στιγμή ο κ. Πρωθυπουργός την έχει κάνει για New York αφήνοντας τον κ. Πάγκαλο να κουμαντάρει την χώρα και παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά.

Και μας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι πραγματικές του προτεραιότητες.

Advertisements

40 thoughts on “Ο ΓΑΠ λείπει σε ταξίδι. Πάλι.

 1. Σοφία 22/06/2010 στο 2:01 μμ Reply

  Τότε μια είναι η λύση: να γίνω σύντομα πρωθυπουργός για να μπορέσω να κάνω τα ταξίδια που θέλω! Πως δεν το σκέφτηκα τόσο καιρό; 😉
  Καλημέρα Φώτη μου!

  • fvasileiou 22/06/2010 στο 2:07 μμ Reply

   Θα σε ψηφίσουμε! Δαγκωτό!!!

 2. kitsosmitsos 22/06/2010 στο 2:01 μμ Reply

  Όταν ο προηγούμενος δεν κουνούσε το πόδι του, τον κατηγορούσαμε ότι δεν κάνει τίποτε για την εικόνα της χώρας εκτός – το εντός είναι άλλη συζήτηση.
  Όταν ο νυν έχει πάρει σβάρνα τις χώρες, πάλι τον κατηγορούμε γιατί δεν κάθεται μέσα.
  Αναρωτιέμαι που να είναι η μέση λύση, τελικά…
  Εντός, εκτός και επί τα αυτά δεν γίνεται πάντως, μόνο στην γεωμετρία 🙂

  • fvasileiou 22/06/2010 στο 2:06 μμ Reply

   Γενικά, αν θες να κατηγορήσεις κάποιον, μπορείς να βρεις πάτημα -και το αντίθετο.
   Το θέμα είναι να κάνει κάποιος την δουλειά του -ο κ. ΓΑΠ την κάνει; Και πώς; Με μια δήλωση κάθε δέκα μέρες που είναι εδώ;

 3. Vassilis Perantzakis 22/06/2010 στο 2:04 μμ Reply

  Ο προηγούμενος πήγαινε έξω και οι εδώ δημοσιοκάφροι έγραφαν ότι ήταν στην Ραφήνα. Άστο καλύτερα. Τον προηγούμενο τον χάσαμε γιατί τα συμφέροντα ήθελαν τον Γιώργο και οι μισοί Έλληνες είναι βλάκες. Ε… τώρα θα τον φάμε…!!!

  • fvasileiou 22/06/2010 στο 2:11 μμ Reply

   Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ποσοτικό, το πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει κάποιος δηλαδή. Αν δεν κάνω λάθος ο ΓΑΠ έχει κάνει περισσότερα χλμ από τον Ομπάμα ή τον Μεντβέντεφ -σημαίνει κάτι αυτό;

 4. hfaistiwnas 22/06/2010 στο 2:16 μμ Reply

  Ναι .. τα ταξίδια προτεραιότητα..

  • fvasileiou 22/06/2010 στο 2:18 μμ Reply

   Μην τον αδικείς όμως. Ο Γιώργος απλώς δεν αντέχει την μιζέρια. Κι εμείς εδώ έχουμε γίνει πολύ μίζεροι, ρε αδερφέ μου. Ενώ στο Νιουγιόρκι…

 5. kitsosmitsos 22/06/2010 στο 2:18 μμ Reply

  Ήμουν Λονδίνο το προηγούμενο ΣΚ και μίλησα με ανθρώπους (προφανώς Άγγλους) εκεί, ανθρώπους του χρηματοοικονομικού χώρου. Αυτό που μου είπανε είναι ότι τους έκανε εντύπωση ότι τις επισκέψεις του Παπακωνσταντίνου και του Παπανδρέου τις μαθαίνανε από εσωτερικά memos των εταιρειών τους, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που δίνανε. Σημεία των καιρών;

  • fvasileiou 22/06/2010 στο 3:04 μμ Reply

   Κανένας δεν υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάνει και ταξίδια χρήσιμα με σημαντικές επαφές. Αλλά έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται για να ωφελήσουν την χώρα και τον λαό, αλλά στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός συγκεκριμένου προφίλ στους έξω. Αυτό, εμένα τουλάχιστον, δεν με αφορά. Και φαντάζομαι και την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του που εκείνον ψήφισαν για να κυβερνάει κι όχι τον κ. Πάγκαλο.

   • Andrianos 25/06/2010 στο 6:37 πμ Reply

    Ο Πάγκαλος έχει ξεφύγει εντελώς. Αλλά και ο ΓΑΠ είναι απολύτως εξαρτημένος από τους συνεργάτες του. Και τι συνεργάτες. Από τον διαπλεκόμενο Παμπούκη μέχρι τον εντελώς ανίκανο Δρούτσα και τον γοητευτικό πλην εκτός τόπου και χρόνου ευρισκόμενο Παύλο Γερουλάνο. Για τον Παπακωνσταντίνου έχετε άποψη; Εγώ έχω μπερδευτεί λιγάκι. Μου ήταν (και είναι;) συμπαθής. Είναι ψύχραιμος και αβρός. Ο νηφάλιος πολιτικός του λόγος με άγγιζε ιδιαιτέρως. Ως εκπρόσωπος τύπου, μιλούσε με επιχειρήματα και όχι με σοφίσματα, συνθήματα και φωνασκίες, όπως οι πλείστοι πολιτικοί σε Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά ο κυβερνητικός βίος του κάθε άλλο παρά άμεμπτος είναι. Σωρηδόν τα λάθη διέπραξε και διαπράττει. Σκέφτομαι ότι το γνωστό σοφόκλειο ρηθέν, «αρχή άνδρα δείκνυσι» εφαρμόζεται και στην περίπτωση του συμπαθούς κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλά θλίβομαι. Αν η κυβέρνηση αυτή στελεχώνεται από τέτοιου είδους πολιτικούς, μπορεί να ελπίζει ο κόσμος σε κάτι καλύτερο; Μπορεί;

 6. Τίτος Χριστοδούλου 22/06/2010 στο 2:40 μμ Reply

  O roi soleil κυκλοδίωκτος
  σαν αράχνη με τύλιξε
  με φως και με θάνατον
  ακαταπαύστως…

  Κάλβος

 7. Μάρκο Τ 23/06/2010 στο 1:52 πμ Reply

  Μα είναι φυσικό να ταξιδεύει διαρκώς. Είναι πλανητικός σωτήρας.

  • fvasileiou 23/06/2010 στο 10:54 πμ Reply

   Τον έβλεπα στην ΕΡΤ χτες να τηλεδιασκέπτεται από ΝΥ με το συνέδριο των συνδικαλιστών στον Καναδά.
   Πετάει την σκούφια του για κάτι τέτοια ο μπαγάσας.

   • Μάρκο Τ 24/06/2010 στο 11:37 πμ Reply

    Ναι, αλλά εδώ κοτούλα μπροστά στο ΠΑΜΕ που κάνει ό,τι γουστάρει στο λιμάνι στην πλάτη των επιβατών.
    Και κοτούλα και ο Σαμαράς μπροστά στο ΠΑΜΕ, για να μην ξεχνιόμαστε. Ολη η Δεξιά έχει γίνει η καλή μανούλα της άκρας Αριστεράς, ακόμα και των πλέον αρτηριοσκληρωτικών στοιχείων της, όπως η σπιθαμιαία σταλινούλα Αλέκα.

    • fvasileiou 24/06/2010 στο 11:47 πμ Reply

     Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με όσα γίνονται στο Λιμάνι και, κυρίως, με την παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων.

     Αλλά εδώ έχουμε ένα θέμα:
     Μέχρι πριν από 7 μήνες οι συνδικαλιστές του Πασόκ και ο κος Πρόεδρος του Κινήματος και σημερινός Πρωθυπουργός έβγαιναν και με την ανακοίνωση προθέσεων στους δρόμους. Η χώρα υπολειτουργούσε επί μήνες εξαιτίας τους.
     Όταν λοιπόν μέχρι χτες η ηγεσία του συστήματος Πασόκ και οι στυλοβάτες-δημοσιογράφοι του εξωθούσαν τους πολίτες σε τέτοιες συμπεριφορές και τις δικαίωναν, οι σημερινές διαμαρτυρίες τους φαίνονται τουλάχιστον αστείες.
     Γιατί, αν το ΚΚΕ είναι ο εφευρέτης του διαβόητου αξιώματος «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», το Πασόκ είναι εκείνο που το επέβαλε.

     Κι όσο για τις ζημιές στον Τουρισμό, βρήκαν πολύ βολικό αποδιοπομπαίο τράγο, για να μην κληθούν να απολογηθούν για την καταστροφική πολιτική τους στον τομέα αυτό το τελευταίο 7μηνο.

 8. Pink Fish 23/06/2010 στο 8:39 πμ Reply

  νομίζω ότι όταν ο μέσος Έλληνας μετράει φραγκοδίφραγκα για να πάει στο σούπερ μάρκετ και να βάλει βενζίνη στο αμάξι του (που μπορεί και να μη το κινεί κιόλας όταν δεν έχει, το έχω ακούσει κι αυτό, και δεν είμαι η μόνη νομίζω….) η στάση του ΓΑΠ αποτελεί πρόκληση. Σήμερα το πρωί άκουγα την ώρα που ετοιμαζόμουν για τη δουλειά μια συνέντευξη του που έγινε σε κάποιο ξένο κανάλι, δε κατάλαβα ποιό. Αποκαλούσε τη προηγούμενη διακυβέρνηση «κοινούς απατεώνες». Χωρίς να θέλω να το παίξω αντιπολίτευση (δεν έχει και νόημα πια, τελικά) για τη δική του διακυβέρνηση που ξοδεύει τόσο άσκοπα χρήματα για τι έχει να μας πει? Την ώρα που-όπως πολύ σωστά λες-η απαισιοδοξία μας πιο κάτω δε πάει….

  • fvasileiou 23/06/2010 στο 10:57 πμ Reply

   Αυτό που θέτεις είναι ένα θέμα και μάλιστα πολύ σημαντικό: Πόσο κοστίζουν αυτά τα ταξίδια;
   Τα ταξίδια που κάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ποιος τα πληρώνει; Το Πασόκ, η Σοσοαλιστική Διεθνής, ο ίδιος, το Ελληνικό Κράτος;
   Όσο μίζερο κι αν ακούγεται, κάποια στιγμή ο κ. ΓΑΠ θα πρέπει να μας δώσει κάποιες απαντήσεις, την στιγμή μάλιστα που τα σαΐνια του δημιουργούν θέμα με το πόσο κόστισαν οι κουρτίνες ενός υπουργείου.

   • Μάρκο Τ 24/06/2010 στο 11:43 πμ Reply

    Αν ο άνθρωπος αυτός, δηλ. ο Παπανδρέου, είχε στοιχειώδες φιλότιμο, θα παραιτείτο από Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς λόγω εκτάκτων περιστάσεων στη χώρα του (τρόπος του λέγειν χώρα του…) και λόγω φόρτου εργασίας. Αλλά δεν το κάνει. Διότι του αρέσει ο ρόλος του μικρομέγαλου και επενδύει και στο μέλλον (αυτό κυρίως). Να έχει δηλ. κάπου να πάει όταν θα έχει φάει πόρτα από εδώ.
    Οχι μόνο αυτό, αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που είναι εδώ, κάνει αποδράσεις τα ΣΚ για κανώ στον Πόρο, την Ύδρα ή αλλού.
    Εδώ εμείς, οι συνηθισμένοι άνθρωποι, με το ζόρι βρίσκουμε λίγο χρόνο να πάμε γυμναστήριο που είναι δίπλα στο σπίτι μας, αυτός πού τον βρίσκει τον χρόνο και τρέχει για κανώ και extreme sports, δεν καταλαβαίνω ρε παιδιά. Νούκου γκέγκεμ, που λένε στο χωριό του πατέρα μου!

    • fvasileiou 24/06/2010 στο 11:54 πμ Reply

     Ας μην παραιτείτο. Ας άφηνε τον Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ή τον Γενικό Γραμματέα να προεδρεύσει. Ας απηύθυνε μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Αλλά είπαμε: Άλλες είναι οι προτεραιότητές του.

 9. […] από stakon Διαβάζοντας το κείμενο του Φώτη Βασιλείου, “Ο ΓΑΠ λείπει σε ταξίδι, Πάλι…”, χαμογέλασα. Όχι γιατί μου φάνηκε αστείο, απλά επειδή […]

 10. Pink Fish 23/06/2010 στο 12:02 μμ Reply

  και αν σκεφτείς ότι βγήκαν στη δημοσιότητα τα κονδύλια για τις γραβάτες του Σπηλιωτόπουλου από τον Pagoni τότε γιατί μιλάμε? Είπε ο γαϊδαρος τον πετεινό κεφάλα δηλαδή? To ξαναλέω, δε κάνω αντιπολιτευση, μου φαίνεται κιόλας-πλέον-εντελώς μπανάλ, αλλά ρε γαμώτο υπάρχει κόσμος που καλείται να ζήσει με 500 ευρώ και αυτός ταξιδεύει συνέχεια. Δεν είναι οξύμωρο? Ζητάς από το λαό σου να κάνει θυσίες κι εσύ τι κάνεις? Συμπεριφέρεσαι σαν Μαρία Αντουανέτα, του τύπου δε δίνω δεκάρα αν εσεις πεινάτε, εγώ καλοπερνάω με τα λεφτά σας? Έτσι μου φαίνεται εμένα και δυστυχώς εδώ-επικοινωνιακά- ο ΓΑΠ τη πάτησε τη μπανανόφλουδα

  • fvasileiou 23/06/2010 στο 12:35 μμ Reply

   Τα ταξίδια είναι το λιγότερο. Καλοκαίρι δεν ήρθε καλά-καλά και τα ποδήλατα ξεχύθηκαν στους δρόμους, τα κουπιά υψώθηκαν και το μαύρισμα έχει ομορφύνει τους γραμμωμένους κοιλιακούς.

 11. Andrianos 24/06/2010 στο 2:59 πμ Reply

  Ο Γ.Α.Π. Μαζί με τον Καραμανλή είναι μια από τις μελανότερες μορφές του δημοσίου βίου. Φυσικά για να μην τους αδικούμε (!) έπονται οι δυο γόνοι Ηρακλειδών πολιτικών του πρωτομάστορα Γ. Καρατζαφύρερ, της πιο μαύρης πολιτικής προσωπικότητας του τόπου. Το θέμα, Φώτη, δεν είναι που κάνει τα ταξίδια ο πρωθυπουργεύων (όχι πρωθυπουργός) της χώρας και με ποια ιδιότητα. Το θέμα είναι ότι αποδείχτηκε και αποδεικνύεται ανίκανος να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα της χώρας. Και μη μου πείτε ότι το ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων αποδεικνύει ότι παλεύει να σώσει τον τόπο. Μη μου πείτε ότι το ξήλωμα του κράτους δικαίου είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα. Δυστυχώς, η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κρίση. Προεκλογικά έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό για την πολιτική ατζέντα που θα ακολουθούσαν ως εν δυνάμει κυβέρνηση. Μετεκλογικά αδράνησαν. Και τώρα που ξύπνησαν άρχισαν να κάνουν εις το τριπλάσιο ό,τι δεν έκαναν πριν. Απειρία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Γ.Α.Π. Και αδράνεια. Και ατολμία. Και αναξιοπιστία. Και αφέλεια. Γιατί είναι αφελές να λες από μόνος σου ότι επειδή είσαι στη δίνη της οικονομικής κρίσης κινδυνεύει η εθνική σου κυριαρχία. Είναι σαν να λες στη διεθνή κοινότητα «εδώ είμαστε, διαθέτουμε εαυτόν για ό,τι γουστάρετε». Ε, δεν είναι έτσι. Θα φτάσω στο σημείο να συμφωνήσω στο υπερβολικό ρηθέν του μεγαλύτερου ατάκα-man της χώρας, Αλέκου Αλαβάνου, ότι πρέπει να απαγορευθεί στους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου η έξοδος από τη χώρα. Έχω άδικο;

  • fvasileiou 24/06/2010 στο 11:49 πμ Reply

   Ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κρίση, γι’ αυτό και παρέδωσαν την χώρα στο ΔΝΤ.

   Ωστόσο εμένα μου μένει η απορία: Γιατί διεκδίκησαν με τόσο πάθος την εξουσία;

   • Andrianos 24/06/2010 στο 8:29 μμ Reply

    Και προσθέτω στο ερώτημά σου, Φώτη, γιατί διεκδίκησαν τόσο παθιασμένα την εξουσία ενώ ήξεραν τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας. Γιατί ήξεραν. Πολλοί το έχουν ομολογήσει δημοσίως. Ακόμα και ο ίδιος ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος είπε ότι από την επομένη της εκλογής τους ήξεραν ότι έπρεπε να υποβάλουν τον λαό σε θυσίες πρωτοφανείς. Προφανής απάντηση δεν υπάρχει. Μπορεί κανείς να υποθέσει μόνο, Φώτη, ότι η εξουσία είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό. Ο εθισμός σ’ αυτό είναι επικίνδυνος. Ακόμα μια ήττα του ΓΑΠ θα έβαζε τέλος στην πολιτική του καριέρα. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος. Και ας μην υποτιμούμε το μέγα κίνητρο της υστεροφημίας. Ο Καραμανλής απέτυχε σε αυτό. Θα μείνει στην Ιστορία ως ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ίσως. Μπορεί να πίστεψε ο ΓΑΠ ότι αν αυτός σώσει την Ελλάδα, ίσως μείνει στην Ιστορία ως ο καλύτερος πρωθυπουργός. Η φιλοδοξία είναι μεγάλο κίνητρο για τους πολιτικούς. Δες τι κάνει ο Χριστόφιας στην Κύπρο. Η μια λανθασμένη κίνηση πάνω στην άλλη όσον αφορά στο Κυπριακό. Η μια υποχώρηση μετά την άλλη. Γιατί το κάνει αυτό; Μήπως όχι εξαιτίας της υπέρμετρης φιλοδοξίας του να καταγραφεί στην Ιστορία το όνομά του ως του ηγέτη που έλυσε το Κυπριακό και επανένωσε τον τόπο του; Αλλά κάποτε – σχεδόν πάντοτε – η ζωή γράφει διαφορετικά σενάριο απ’ ό,τι εμείς επιθυμούμε ή σχεδιάζουμε. Και ιδού τι περνάει τώρα ο ΓΑΠ.

    • fvasileiou 24/06/2010 στο 10:20 μμ Reply

     Δεν νομίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής θα αποτιμηθεί ως ο χειρότερος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Γιατί η Ιστορία δεν αποτιμά με τα κριτήρια των ξεπουλημένων ΜΜΕ, αλλά με βάση τις μεγάλες επιλογές που κάνει ο κάθε ηγέτης. Άσε που ο καιρός έχει γυρίσματα.

     Αν ο ΓΑΠ είχε στοιχειώδη αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στον τόπο και τον λαό, πέρσι, όταν ο ΚΚ τον είχε καλέσει και τον είχε ενημερώσει για την κρίση, αντί να βγει και να αρχίσει να λέει ότι δεν υπάρχει κρίση αλλά ανίκανη Κυβέρνηση, θα έκανε ότι κι ο συχωρεμένος ο πατέρας του: Μέσα στη σύσκεψη θα συμφωνούσε, θα έλεγε προχώρα και μόλις έβγαινε έξω θα φώναζε «βυθίσατε το Χόρα». Ο Καραμανλής θα έπαιρνε τα μέτρα κι ο ΓΑΠ θα γινόταν Πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Αλλά δεν το έκανε. Και μας οδήγησε, όπως αποδεικνύεται πλέον, στο ΔΝΤ και την εξαθλίωση.

     • Andrianos 25/06/2010 στο 6:26 πμ Reply

      Φώτη, συμφωνώ απολύτως με ό,τι έχεις αναφέρει σε σχέση με την προεκλογική στάση του ΓΑΠ. Ενέπαιξε τον ελληνικό λαό με τον χειρότερο τρόπο προεκλογικά, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, ενώ γνώριζε, ενώ ήταν απολύτως ενήμερος για την κατάσταση της οικονομίας. Επένδυσε στον λαϊκισμό και τώρα το πληρώνει. Καλλιέργησε απατηλές ελπίδες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πλήθος του οποίου οι ελπίδες έχουν διαψευστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και δεν υπάρχει χειρότερο για έναν πολιτικό από πολίτες των οποίων τις ελπίδες πρώτα αναπτέρωσε και ύστερα κατακρεούργησε. Αυτό μου θυμίζει λιγάκι τον Ομπάμα και την πολιτική που ακολουθεί. Η διάψευση των ελπίδων του αμερικανικού λαού από την πολιτική που ακολουθεί ίσως τον φέρει αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα στις επόμενες εκλογές, σε μια περίοδο που η βασική εσωκομματική του αντίπαλος, Χίλαρυ Κλίντον, ενισχύει τη δημοτικότητάς της και επενδύει στις λάθος πολιτικές πρακτικές του προέδρου.

      Όσον αφορά στην παρατήρησή σου για τον Καραμανλή, πρέπει να σου πω ότι όσο και να σκέφτομαι δεν μπορώ να ανακαλύψω κάτι για το οποίο η κυβέρνησή του μπορεί να περηφανεύεται. Αν μπορείς να με βοηθήσεις, καν’ το, Φώτη. Για το μόνο πράγμα που θέλω και μπορώ να τον επαινέσω είναι ότι έδειξε ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες προεκλογικά. Έκανε λάθη, ναι. Αφέθηκε σε διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων και πολλάκις ήταν τραγικά απών από τις μικρές και μεγάλες μάχες της χώρας και του λαού της. Αλλά μπορεί κανείς να του αναγνωρίσει ειλικρίνεια. Τιμιότητα. Αγάθοτητα (με την αρχαιοελληνική έννοια) των προθέσεων. Με ειλικρίνεια ξεδίπλωσε την πολιτική του στον κόσμο προεκλογικά. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικού. Αυτό είναι, όμως, προσωπικό του επίτευγμα, δική του επιλογή. Όσον αφορά στην κυβέρνησή του και στο έργο της όσο κι αν προσπάθησα δεν μπορώ να ανακαλύψω κάτι το εξόχως θετικό και επαινετέο.

      Πρέπει δε να πω ότι τα ξεπουλημένα «ΜΜΜΕ» (Μέσα Μαζικής Μαλάκυνσης Εγκεφάλων), ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είναι σε θέση σήμερα να πλάσουν το αισθητήριο των πολιτών και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη. Αν λοιπόν η μαύρη τους προπαγάνδα αγγίξει τον κόσμο και εμπεδώσει στην αίσθησή του την εντύπωση ότι ο Καραμανλής είναι ο χειρότερος των Ελλήνων νεωτέρων πολιτικών τότε η Ιστορία θα γράψει κάτι διαφορετικό; Η αποστασιοποίηση από τα γεγονότα ίσως αποτελέσει εχχέγγυο για τον ιστορικό του μέλλοντος στην αποτύπωση της «αλήθειας» ή τουλάχιστον στην καταγραφή μιας «αντικειμενικής» θεώρησης των πραγμάτων. Ίσως. Είμαι όμως πολύ επιφυλακτικός.

      (Περιττό βεβαίως να πω πόσο πολύ χαίρομαι τη συζήτησή μας)

      • fvasileiou 28/06/2010 στο 6:45 μμ Reply

       Κοίταξε, δεν θέλω να απολογηθώ για την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή -κάποια από τα πράγματα πάντως για τα οποία μπορεί να περηφανεύεται τα έχω γράψει προεκλογικά, τότε που είχε μια σημασία δηλαδή.
       Αυτό που τώρα θέλω να επισημάνω είναι:1. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες στα Εθνικά θέματα και πολιτεύτηκε με διαφορετικούς στόχους. και φυσικά μπορεί να είναι περήφανη γι’ αυτό.
       2. Έκανε κάποιες στρατηγικές επιλογές για την χώρα που ο ΓΑΠ είτε τις ακύρωσε (αγωγοί) είτε στηρίζεται σε αυτές (Κίνα).
       3. Στα εσωτερικά προχώρησε, όσο μπορούσε και όσο την άφηναν τα εσωτερικά βαρύδια και η δομική αντιπολίτευση των αντιπάλων της, κάποιες μεγάλες αλλαγές σε εργασιακό, ασφαλιστικό, δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, κτλ.
       4. Και φυσικά είναι πολλά μικρά, όπως η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής ή η ολοκλήρωση της Εγνατίας.

       (Λυπάμαι που μου διέφυγε και δεν απάντησα στο σχόλιό σου στο σωστό χρόνο)

       • Andrianos 29/06/2010 στο 4:01 πμ Reply

        Αγαπητέ μου Φώτη, λυπούμαι αλλά θα διαφωνήσω σε μερικά σημεία που έθιξες (1+3). Εγώ δηλώνω βαθύτατα απογοητευμένος από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Καραμανλή. Επί του συγκεκριμένου:
        1) Ποιές είναι οι διακριτές εθνικές πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ; Στο Σκοπιανό ακολούθησε την πεπατημένη. Δεν έσπασαν αυγά. Δεν έχουμε καταγράψει αισθητές διαφοροποιήσεις της τακτικής της ΝΔ από εκείνη που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ. Στο δε Κυπριακό χαιρετίζω από τη μια την ουδέτερη στάση που τήρησε επισήμως η κυβέρνηση Καραμανλή, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ προσωπικά που ήταν ένθερμοι θιασώτες του καταστροφικού σχεδίου Ανάν. Αλλά υπογραμμίζω ένα επίρρημα, το επισήμως. Γιατί ανεπισήμως άλλη ήταν, από ό,τι μαθαίνουμε η στάση της ΝΔ. Πριν λίγο καιρό ο πρέσβης επί τιμή, κ. Χρήστος Ζαχαράκις, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, αποκάλυψε ότι την περίοδο που συζητείτο το σχέδιο Ανάν ο τότε ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης είχε πιέσει τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο χαιρέτιζε ως θετικό το σχέδιο Ανάν. Και το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε από όλους τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ. Μόνος καταψηφίσας ο κ. Ζαχαράκις. Επίσημη διάψευση του ισχυρισμού του κ. πρέσβη από την κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήλθε ποτέ. Να υποθέσω ότι υπήρχαν δυο γραμμές στην Κυβέρνηση; Να υποθέσω ότι υπήρχε κάποιου είδους μυστική διπλωματία; Γιατί η ουδετερότητα επί του σχεδίου Ανάν ήταν στάση, την οποία επέλεξε ο κ. Καραμανλής. Συνεπώς, δεν υπάρχει εδώ θέμα για τη στάση του κ. Μολυβιάτη, αν υποθέσει κανείς ότι ακολούθησε δική του στρατηγική. Και, αλίμονο, μπορεί σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα άλλο να θέλει ο πρωθυπουργός και άλλη τακτική να ακολουθεί ο ΥΠΕΞ;

        Αυτό θέτει και θέμα ελέγχου των μελών της κυβέρνησης από τον πρόεδρό της. Με άλλα λόγια ο δεινός οιακοστρόφος είναι αυτός που μπορεί να χαλιναγωγεί τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του και να χαράζει ενιαία γραμμή. Υπήρχε τότε τέτοιος δεινός οιακοστρόφος; Επέτρεψε μου να έχω μερικές αμφιβολίες.

        3) Ό,τι λες είναι σωστό μονάχα για τη δεύτερη θητεία Καραμανλή. Στην πρώτη θητεία ο πρωθυπουργός ήταν πανίσχυρος, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία. Και όμως όσα ευκταία περιγράφεις δεν έγιναν πράξη. Εγώ θυμούμαι ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της ΝΔ μόνο προσφιλές θέμα στην κυβερνώσα παράταξη ήταν πότε και αν θα γίνει ανασχηματισμός των καρεκλοκένταυρων και ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους. Ό,τι περγράφει ο Σαμαράς είναι αληθές. Η ΝΔ αρκέστηκε σε διαχείριση και κυβερνητισμό. Και μαζί απογοήτευσε πολλούς, μεταξύ αυτών και εμένα.

        • fvasileiou 29/06/2010 στο 11:15 πμ Reply

         Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουν τέτοιου είδους συζητήσεις: Στο ένα δικό σου επιχείρημα εγώ θα απαντήσω με ένα άλλο κι εσύ μετά θα ανταπαντήσεις κι έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε εις το διηνεκές χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
         Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η ιστορία, αλλά και η τελική κρίση του λαού, δεν θα συμπίπτει με την τρέχουσα δημοσιογραφική πραμάτεια.

 12. Andrianos 24/06/2010 στο 3:01 πμ Reply

  Α, παράλειψή μου. Ωραίο blog, Φώτη!

 13. γρηγόρης στ. 24/06/2010 στο 11:46 πμ Reply

  Μα πως θα πραγματοποιηθεί η νέα «Οδύσσεια» δίχως ταξίδια και περιπλανήσεις;

  • fvasileiou 24/06/2010 στο 11:52 πμ Reply

   Κι αν δεν πεθάνουν όλοι οι συντρόφοι στο ταξίδι, βεβαίως-βεβαίως.

 14. Σοφία 28/06/2010 στο 5:21 μμ Reply

  Μας έφταιγε ο Καραμανλής που δεν ασχολιόταν, μας φταίει και ο ΓΑΠ που ταξιδεύει… τελικά με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Την επόμενη φορά ας ψηφίσουμε Παπαρήγα, όχι τίποτα άλλο, τουλάχιστον να ξεκουραστούν και οι ταλαίπωροι του ΠΑΜΕ, που συνέχεια τρέχουν από τον Πειραιά στην Κλαυθμώνος και τούμπαλιν.

  • fvasileiou 28/06/2010 στο 6:33 μμ Reply

   Δεν νομίζεις ότι υπάρχει σε όλα ένα μέτρο;
   Και, τέλος πάντων, ποιες είναι οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού; Η προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ή η προεδρία της Κυβέρνησης;
   Για μένα τα πράγματα είναι απλά: Σε μια συγκυρία που ο ίδιος λέει ότι θα είναι η πιο κρίσιμη της τετραετίας, άφησε τον αντιπρόεδρο κ. Πάγκαλο να προεδρεύει της Κυβέρνησής και την έκανε για New York, ενώ θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο: Να μείνει στην Ελλάδα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή να προεδρεύσει ο αντιπρόεδρός του. Δεν τίθεται ζήτημα λοιπόν τι έκανε ο προκάτοχός του ή να ψηφίσουμε Παπαρήγα.

   • Andrianos 29/06/2010 στο 4:12 πμ Reply

    Το βρίσκω λιγάκι υπερβολικό αυτό που λες, αγαπητέ Φώτη. Επειδή η Ελλάδα διανύει μια κρίσιμη, ομολογουμένως, περίοδο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν σε διεθνή φόρουμ. Το θέμα δεν είναι, κατά την άποψή μου, αν ο ΓΑΠ προήδρευσε συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και όχι της κυβέρνησης. Αυτό είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι ότι ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν την χώρα με τρόπο αποτελεσματικό και να της δώσουν τα εχέγγυα να ξεφύγει από τη διεθνή κρίση. Εγώ προσωπικώς δεν θα είχα πρόβλημα κανένα να εγκατασταθεί μονίμως στη Νέα Υόρκη ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και να αφήσει στο τιμόνι της χώρας ικανότερους και αποτελεσματικότερους πολιτικούς.

    • fvasileiou 29/06/2010 στο 11:24 πμ Reply

     Φυσικά κι έχει το δικαίωμα -ποιος του το στέρησε;
     Όσο για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του ΓΑΠ, πλέον τις ειρωνεύονται και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του -δες Καθημερινή.

     Ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι;
     Εγώ τουλάχιστον τώρα δεν βλέπω τέτοιους.

     • Andrianos 29/06/2010 στο 9:20 μμ Reply

      Ούτε κι’ εγώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: