Τα πέντε δάχτυλα του κ. Ρέππα

Χτες ο κ. Ρέππας, κορυφαίος υπουργός, προέβη σε μιαν αξιοσημείωτη δήλωση:

«Εγώ δεν θέλω να κουνάμε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, γιατί θα μας κουνήσουν κι εκείνοι τα πέντε δάχτυλα ξέρετε πως κάποια στιγμή», δήλωσε.

Το αξιοσημείωτο, φυσικά, της δήλωσης είναι ότι ο κ. Ρέππας, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τοποθέτησε το κούνημα των πέντε δαχτύλων σε ένα υποθετικό/πιθανό μέλλον κι όχι στο παρόν.

Κι όμως τα πέντε δάχτυλα οι εργαζόμενοι -και κυρίως οι μη-εργαζόμενοι- τα κούνανε με ποικίλους τρόπους προς τα κυβερνητικά στελέχη και, γενικά, προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας:

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις (δείτε πχ τις δυο τελευταίες, που δημοσιεύτηκαν στο ΒΗΜΑ και Το Παρόν), που δείχνουν την αποστροφή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα συνολικά. (Είδατε τι ωραία που γκρεμίστηκε ένας ακόμα Μεταπολιτευτικός Μύθος; Αυτός που έλεγε ότι για όλα φταίει ο κακός δικομματισμός που εγκλωβίζει τον άδολο εργαζόμενο, κι ότι όταν ο δικομματισμός καταρρεύσει, ο κόσμος θα ψηφίσει με τα δυο χέρια τα μικρά, τίμια κόμματα. Λάθος: Στον πάτο της πηγάδας βρίσκονται όλοι, μικροί και μεγάλοι.)

Είναι κυρίως το γεγονός ότι όσοι έκαναν την πολιτική τους επάγγελμα, φοβούνται πλέον να κυκλοφορήσουν στον δρόμο: Οι πολίτες είναι εξαγριωμένοι και απειλούνται όχι πια με προπηλακισμούς, αλλά με λιντσάρισμα. Ψιθυρίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. ΓΑΠ φυγαδεύτηκε κακήν-κακώς το Σαββατοκύριακο, ενώ χαλάρωνε στην Πάρο.

Οπότε, γιατί ο κ. Ρέππας τοποθετεί στο μέλλον το φασκέλωμα;

Γιατί, αγαπητοί μου, αν δεν γίνει κάτι δραματικό και τραγικό τον ερχόμενο χειμώνα, οι κκ. Ρέππες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να επιπλεύσουν. Ελπίζουν ότι οι εξοργισμένοι πολίτες, που στις δημοσκοπήσεις τώρα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και δεν θέλουν να τους ψηφίσουν, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, είτε θα πειστούν (με τον παλιό καλό τρόπο, που ζήσαμε και πρόσφατα, τον «λεφτά υπάρχουν») να το ρίξουν το ρημάδι το ψηφοδέλτιο, έστω με βαριά καρδιά, στην κούτα. Είτε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Ειδικά αυτό το δεύτερο είναι το καλλίτερο σενάριο για τους κκ. Ρέππες. Διότι, ως γνωστόν, η αποχή δεν προσμετράται -όπως και τα λευκά ή τα άκυρα. Το οποίον και σημαίνει ότι αυτά τα φτενά και μίζερα 15 και 20 που διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις, την βραδιά των εκλογών θα τα δείτε να μεταμορφώνονται σε θριαμβευτικά 40 και 45. Αυτό λειτούργησε μια χαρά για τον κ. ΓΑΠ και τους πέριξ εκείνου τον περασμένο Οκτώβριο. Θυμίζω: Στις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ πήρε 3.002.531 ψήφους, δηλαδή 40,5%. Τον Οκτώβριο του 2009 το ίδιο κόμμα έλαβε 3,012,373 ψήφους και ποσοστό 43,9% -ακριβώς εξαιτίας της τεράστιας αποχής!!!

Για ένα πράγμα αναρωτιέμαι:

Οι δυσαρεστημένοι του Οκτώβρη λειτούργησαν σαν πεισμωμένα παιδιά, δεν πήγαν να ψηφίσουν κι άφησαν το σύστημα να δουλέψει από τους άλλους. Τι θα συμβεί, αν οι δυσαρεστημένοι συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και δεν ψηφίσουν κανέναν του υπάρχοντος συστήματος, είτε μεγάλο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είτε μικρό (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους-Πράσινους). Αν το ρίξουν στον Βεργή, τους Κυνηγούς, τον Λεβέντη κοκ… Τι θα συμβεί, αν αυτά τα 15 και τα 20, που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, αποκτήσουν υπόσταση;

Advertisements

14 thoughts on “Τα πέντε δάχτυλα του κ. Ρέππα

 1. hfaistiwnas 06/07/2010 στο 4:35 μμ Reply

  Θα δούμε, κοντή γιορτή και οι εκλογές..
  κάτι θα δείξουν ελπίζω, είμαι πολύ περίεργος..
  Επίσης, καλά κάνουν και φοβούνται να βγουν έξω..

  • fvasileiou 06/07/2010 στο 9:08 μμ Reply

   Παρά τα θρυλούμενα, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε εκλογές σύντομα. Γιατί, πέρα από τους λεονταρισμούς διαφόρων, δεν συμφέρουν κανέναν: Τα πάντα δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές όλα τα κόμματα θα πάνε χειρότερα απ’ ότι στις προηγούμενες, οπότε;

 2. kitsosmitsos 06/07/2010 στο 6:31 μμ Reply

  Κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι τα πέντε δάχτυλα είναι παρελθόν. Έχουν ήδη έρθει τα επόμενα.

  • fvasileiou 06/07/2010 στο 9:09 μμ Reply

   Αναφέρεσαι προφανώς στη γνωστή χειρονομία, όπου προτάσεται η μια παλάμη ανοιχτή και η άλλη, επίσης ανοιχτή, την χτυπάει από πίσω 😉

 3. Academy 06/07/2010 στο 8:56 μμ Reply

  Προβλέπω φιάσκο στις επόμενες εκλογές!!Ολοι θα΄πάνε σπίτια τους και καλά θα κάνουν!

  • fvasileiou 06/07/2010 στο 9:11 μμ Reply

   Εμένα μου δίνει χαρά η προοπτική να πάνε όλοι σπίτια τους.

   Με τρομάζει όμως το ποιοι θα τους αντικαταστήσουν…

 4. Pink Fish 07/07/2010 στο 11:07 πμ Reply

  τον Τέλη (Παυλίδη) τον κυνηγάνε λέει κάτι παιδιά στο εξοχικό του και τον κράζουν. Έχει υπάρξει και σχετικό άρθρο στο Βήμα της Μαργωμένου για παρόμοια περιστατικά σε σικ παραλίες, στο Κολωνάκι κι αλλού, όπου πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολίτες που τους κράζουν. Αισιόδοξο να τον πεις τώρα το Ρέππα? Μου φαίνεται ότι όλοι αυτοί ζουν σ’ ένα δικό τους πλανήτη και-απλώς-ελπίζουν ότι όλο αυτό θα περάσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα. Δε νομίζω όμως ότι θα συμβεί έτσι. Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει όλους, και αυτούς και εμάς, σε άλλες θέσεις, με άλλα, πολύ πιο δυσάρεστα, δεδομένα

  • fvasileiou 07/07/2010 στο 11:26 πμ Reply

   Με τόσα που έχουν ειπωθεί για τον Παυλίδη, είναι απολύτως λογικό. Στην πραγματικότητα, απ’ όσα ακούω στην εκλογική του περιφέρεια η επιρροή του λίγο έχει μειωθεί. Για τους άλλους αναρωτιέμαι.
   Κάθε τρίμηνο προβλέπεται και νέα δοκιμασία: Ο Σεπτέμβριος, ο Νοέμβριος κι έπειτα ο νέος Ιανουάριος, αφού ακούγονται συνεχώς από παντού για νέα μέτρα…

 5. apos 07/07/2010 στο 11:58 πμ Reply

  Θα συμπλήρωνα Φώτη κάτι ακόμα: ο κύριος Ρέππας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των ζημιογόνων ΔΕΚΟ (μεγάλη δεξαμενή ψήφων για το ΠΑΣΟΚ) και της διαφορετικής αντίληψης του κ. Παπακωνσταντίνου για το κατά πόσο πρέπει να είναι ζημιογόνες.

  Όσο για τις χαριτωμενιές περί κατάρρευσης του δικομματισμού, δεν βαριέσαι. Εκεί που καθόμαστε, λέμε και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα.

  • fvasileiou 07/07/2010 στο 2:26 μμ Reply

   Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε προεκλογικά επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής: Θυμόμαστε ότι το Πασόκ πήρε το ’81 Ολυμπιακή Αεροπορεία και το ’93 παρέδωσε Ολυμπιακή Ταλαιπωρία -έτσι την αποκαλούσαν οι τότε επιθεωρησιογράφοι. Έκλεινε το μάτι ο κ. ΓΑΠ στον κομματικό στρατό που διορίστηκε επί του αειμνήστου πατρός του.

 6. Fri 07/07/2010 στο 2:14 μμ Reply

  Σε βρήκα από τον Apos και χαίρομαι για αυτό:)

  Φαντάζομαι έχεις υπόψη σου το ‘Περί φωτίσεως’ του Ζόζε Σαραμάγκου (http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=184927). Οι πολίτες μιας πρωτεύουσας ψηφίζουν λευκό σε ποσοστό > 80%. Τα δυο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός κι οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη. Πιστεύουν πως πίσω από όλο αυτό κρύβεται κάποιος υποκινητής και καταστρώνουν αστυνομικά σχέδια για να τον αποκαλύψουν. Όμως οι πολίτες έχουν απλά (αν αυτό μπορεί να είναι απλό!) φτάσει στα όρια τους. Και μετά την αποχώρηση των κρατούντων την εξουσία ο κόσμος αφυπνίζεται, φωτίζεται, και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης και της αλληλοβοήθειας.

  Θα μπορούσαμε κι εμείς να πούμε στην κάλπη την τελευτία μας λέξη; Και πώς θα μας επηρέαζε άαργε αυτό; Ο Apos χαρακτηρίζει ‘χαριτωμενιές’ την κατάρρευσης του δικομματισμού και ίσως έχει δίκιο. Αλλά έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που μας έχουν επιβάλλει…

  Την καλημέρα μου:)

  • fvasileiou 07/07/2010 στο 2:31 μμ Reply

   Νομίζω ότι ο apos χαρακτηρίζει «χαριτωμενιές» την φαντασίωση ότι η πτώση του δικομματισμού θα ενισχύσει τους μικρούς. Αυτό δεν συμβαίνει, γιατί όλοι ξέρουμε ότι το πολιτικό σύστημα αποτελείται από μικρά και μεγάλα κόμματα, οπότε η πτώση είναι γενική.

   Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος και να αναπαυτώ ψυχολογικά στο όραμα του Σαραμάγκου, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι όταν κάτι πέφτει, κάτι άλλο ανεβαίνει στη θέση του, συνήθως ακόμα χειρότερο -τα συμπεράσματα από την Γαλλική Επανάσταση επαληθεύτηκαν από όλες τις άλλες επαναστάσεις και τα κινήματα.

   Χαίρομαι που συναντιόμαστε! Να τα λέμε!

 7. γρηγόρης στ. 07/07/2010 στο 7:52 μμ Reply

  Η ανθρωπογεωγραφία του δικοματισμού ίσως αλλάξει αναφορικά με τους συσχετισμούς, αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Πόσοι από αυτούς τους σχηματισμούς «διαμαρτυρίας» ή όπως αλλιώς τους πούμε ή ονομάζονται, θα σπάσουν το φράγμα του 3% για να αλλάξουν τα δεδομένα στη διανομή των εδρών;

  • fvasileiou 08/07/2010 στο 2:23 μμ Reply

   Νομίζω ότι οι περισσότεροι ονειρεύονται κάτι εντελώς καινούργιο. Ο Βγενόπουλος, ας πούμε, δεν χαλάει κανέναν από όσους μιλάω, αριστερούς και δεξιούς και κεντρώους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: