Συρρίκνωση Πασόκ – Περιχαράκωση ΝΔ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδειξαν ότι η απήχηση της Κυβέρνησης του Πασόκ 9 μήνες μετά από τις εκλογές είναι ανάλογη με εκείνη της ΝΔ το καλοκαίρι του 2008, όταν δηλαδή είχε συμπληρώσει ήδη 4,5 χρόνια στην εξουσία και ο πόλεμος φθοράς εναντίον της είχε κορυφωθεί.

Η φθορά είναι εντυπωσιακή ακόμα και για ένα κόμμα, το οποίο δεν εξελέγη γιατί έπεισε τον λαό, αλλά -για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση, ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τα μεγάλα συμφέροντα. Και δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε συνωμοσίες ή σε παρασκήνια για να το αποδείξουμε αυτό. Ας θυμηθούμε μόνο ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Θ. Αγγελόπουλος, του οποίου η σύζυγος έχει τις γνωστές μεσιανικές πολιτικές φιλοδοξίες, έκλεισε τον Ελεύθερο Τύπο, εφημερίδα-ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς παράταξης τα τελευταία 25 χρόνια, 2 μήνες πριν τις εκλογές. Ενώ το άλλο παραδοσιακό κεντροδεξιό συγκρότημα Τύπου έκανε πολιτική με τον Ασωπό, τον Πιτσιρίκο και την Ελληνοφρένεια.

Σήμερα όμως ο κύριος ΓΑΠ, απολαμβάνει την στήριξη όλου σχεδόν του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Παρόλα αυτά η γύμνια του ιδίου και της κυβέρνησής του δεν κρύβονται. Έτσι, πριν καλά-καλά συμπληρώσει ένα χρόνο στο Μαξίμου, το Πασόκ, η κυβέρνηση και η εικόνα του ίδιου του Πρωθυπουργού ΓΑΠ έχουν καταρρεύσει.

Παρόλα αυτά ο κύριος ΓΑΠ δεν φαίνεται να ανησυχεί και συνεχίζει ανέμελος τις διακοπές του σε σουίτα που κοστίζει σχεδόν 3.000 ευρώ τη μέρα.

Αυτή η προκλητική στάση μπορεί να φανερώνει πρωτοφανή έλλειψη ευαισθησίας και αλληλεγγύης απέναντι στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, αλλά από μιαν άποψη, ο Πρωθυπουργός ΓΑΠ με όρους μικροπολιτικής δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Ρίξτε μια ματιά τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα:

Ενώ κυοφορείται νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο δεν ξέρουμε τι θα προβλέπει, τι θα πριμοδοτεί και σε τι θα αποσκοπεί, ο Σύριζα διασπάστηκε και ένα σημαντικό -και συμπαθές- κομμάτι του είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Πασόκ του ΓΑΠ και του Μνημονίου ήδη από τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Και το κομματικό μόρφωμα-όχημα του κ. Καρατζαφέρη, που την προηγούμενη πενταετία άρθρωνε τον σκοτεινό λόγο μιας υπόγειας και ανομολόγητης μνησικακίας, μετά τις εκλογές εξελίχτηκε σε συμπαραστάτη, στυλοβάτη και εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του γαπικού Πασόκ.

Αλλά το μεγαλύτερο ατού του κυρίου ΓΑΠ είναι η περιχαράκωση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι το μεγάλο κόμμα-παράταξη -μια «ευρύχωρη» ΝΔ, όπως θα έλεγε και ο κ. Β. Βενιζέλος- κάνει νευρικούς τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Ή δεν ξέρουν πώς να την διαχειριστούν. Επιχειρούν λοιπόν να φτιάξουν ένα κόμμα στα μέτρα τους, ένα κόμμα που θα το ελέγχουν και θα το εξουσιάζουν απόλυτα με τον τρόπο που εκείνοι το εννοούν. Έτσι με περισσή ευκολία παραγράφουν, προγράφουν, διαγράφουν. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαία η κριτική που γίνεται από τους σαμαροφύλακες σε διαφόρους ιστότοπους και ιστολόγια στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος συμβολίζει την πεφωτισμένη, κοσμοπολίτικη κεντροδεξιά, και την ταυτόχρονη ανάδειξη του Ευάγγελου Αβέρωφ, με ό,τι εκείνος συμβολίζει.

Από την στιγμή που τον κ. Σαμαρά και τον κύκλο του δεν τους ενδιαφέρει να πείσουν τους πολίτες, αλλά να ξεκαθαρίσουν παλαιούς λογαριασμούς και να απαλλαγούν από τους όλους τους άλλους (Καραμανλικούς, Μητσοτακικούς, Μπακογιαννικούς, κεντρώους, μεσαίους, αριστερών καταβολών, κτλ, κτλ), είναι φανερό ότι στηρίζονται στην μείωση της επιρροής του Πασόκ. Ελπίζουν δηλαδή ότι η συρρίκνωση του αντιπάλου θα είναι μεγαλύτερη από την δική τους. Όμως, όπως δείξαμε και πιο πάνω, το Πασόκ του κυρίου ΓΑΠ μπορεί να αποξενώνεται από την κομματική και κοινωνική του βάση, μπορεί να μην πείθει, να προκαλεί την θυμηδία, την οργή, τον γέλωτα, ταυτοχρόνως όμως αυξάνει τα ερείσματά του δεξιά κι αριστερά. Αντιθέτως, η συρρίκνωση της σαμαρικής νέας Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται από απομόνωση και περιχαράκωση.

Ο επερχόμενος χειμώνας είναι, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Χ. Φλωράκης, σαν γκαστρωμένη γυναίκα -κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα βγάλει. Μπορούμε να πούμε όμως το εξής:

Μια πολυδιασπασμένη, φοβική, λαϊκιστική κεντροδεξιά επικεντρωμένη στον «ψυχισμό» και τα συμπλέγματα του σκληροπυρηνικού οπαδού της πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει τον χειμαζόμενο πολίτη και να κερδίσει τον όποιο αντίπαλο. Οπότε λογικά θα αναζητηθεί ο ενοποιητικός παράγοντας…

Advertisements

20 thoughts on “Συρρίκνωση Πασόκ – Περιχαράκωση ΝΔ

 1. KALAMAS 23/08/2010 στο 11:01 πμ Reply

  απο τα 10 πράγματα που γράφεις στο άρθρο σου τα 9 είναι ψέματα που τα έχει δημιουργήσει η φαντασία σου. θα υποστείς τις συνέπειες της δικαιοσύνης.

  • mahler76 23/08/2010 στο 7:43 μμ Reply

   αχαχαχαχαχαχαχα τι λέει αυτός???

 2. stakon 23/08/2010 στο 11:14 πμ Reply

  Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση σου Φώτη.

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 2:21 μμ Reply

   Νομίζω ότι είναι όσα σκέφτεται η πλειοψηφία των κεντροδεξιών πολιτών.

 3. apos 23/08/2010 στο 11:18 πμ Reply

  Αγαπητέ Φώτη,
  Ξέρεις ότι διαφωνώ πολιτικά μαζί σου, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας (ακόμα) λόγος που σε εκτιμώ.
  Ορισμένες σκέψεις:
  1. Η ΝΔ έχασε την εξουσία, λόγω αδράνειας. Εκεί που έπρεπε δεν έκανε τίποτα και εκεί που δεν έπρεπε, έκανε τα πάντα.
  2. Είναι λογικό ο χώρος της λεγόμενης κεντροδεξιάς να αποτελείται από διαφορετικά «μαγαζιά». Καλώς ή κακώς, δεν είναι το ίδιο η Ντόρα, ο Καρατζαφέρης, ο Μάνος, ο Γιακουμάτος και ο Σαμαράς. Όταν μαζεύονται όλοι μαζί, απλά δεν προχωρά τίποτα. Ο λεγόμενος «ενοποιητικός παράγοντας» που επικαλείσαι θα ενώσει ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα κοινό. Κυρίως, δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, πέραν από το να ρίχνουν το ανάθεμα στην κυβέρνηση και το Μνημόνιο. Για αυτό άλλωστε όπως θα έχεις ίσως προσέξει, τη ΝΔ την αποκαλώ Νέα Αριστερά.
  3. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω: από την κρίση δεν θα μας βγάλουν αυτοί που την προκάλεσαν. Και ασφαλώς δεν αναφέρομαι μόνο στα μεγάλα κόμματα. Αναφέρομαι και στα μικρότερα, αναφέρομαι και στους συνδικαλιστές, κυρίως όμως αναφέρομαι στη βλακεία που κουβαλάμε στο κεφάλι μας. Οι περισσότεροι.
  4. Η τρόικα (και η κάθε τρόικα) μάς λέει τα αυτονόητα: Πώς είναι δυνατόν να ανέχεστε να ζείτε σε μια χώρα τόσο της πλάκας. Απλώς είναι πάντα ευκολότερο να λέμε συνθήματα. Αντί να απαιτήσουμε να γίνουμε πολίτες.

  Σόρρυ για το σεντόνι (που λέμε)

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 2:38 μμ Reply

   Κι αν διαφωνούμε;
   Έπειτα νομίζω ότι συμφωνούμε τόσο στα μικρά και καθημερινά, όσο και στο προς τα πού πρέπει να πορευτούμε. Στο διά ταύτα διαφωνούμε και στην οπτική γωνία που επιλέγουμε, αλλά αυτό στην συζήτηση είναι πολύ εποικοδομητικό.

   1. Φυσικά και υπήρχε αδράνεια. Αλλά για αυτήν δεν ευθύνονται τόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όσο δομικές αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, οι οποίες μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του καταστροφικού εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη.
   2. Κανένας πολιτικός χώρος δεν είναι ομοιογενής. Ούτε η ΝΔ, ούτε το Πασόκ (η διαφορά απόψεων Παπακωνσταντίνου-Κατσέλη βγάζει μάτι), ούτε καν σε ό,τι απόμεινε στον Σύριζα. Έργο των συνεδρίων και καθήκον των ηγετών είναι να συνδυάζουν απόψεις -όχι να τις επιβάλουν. Όσο για την σημερινή ΝΔ, έχει αυτοεγκλωβιστεί σε βαθμό απελπισίας από σωρεία λαθών και το κακό είναι πως ερμηνεύει όλα τα μηνύματα της κοινωνίας, των ίδιων των οπαδών της, με εντελώς λαθεμένο τρόπο.
   3. Η κρίση, κατά την γνώμη μου, προκλήθηκε από μια νοοτροπία που τα σπέρματά της βρίσκονται στην δεκαετία του ’60 (ο τύπος που ενσάρκωνε ο Χατζηχρήστος στις ταινίες του, του καπάτσου επαρχιώτη που καταφέρνει πάντα να βγαίνει από πάνω, είναι αποκαλυπτικός) και γιγαντώθηκε, για να μην πω θεσμοποιήθηκε, την δεκαετία του ’80. Πώς όμως μπορεί να αλλάξει αυτή η νοοτροπία; Πώς θα βάλουμε άλλες προτεραιότητες στη ζωή μας;
   4. Κι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Όταν επί δεκαετίες ζούμε με συνθήματα, όταν οργανώνουμε τις ζωές μας με φαντασιακούς όρους, πώς είναι δυνατόν να περάσουμε στην σκληρή πραγματικότητα μέσα σε ένα δωδεκάμηνο; Τελικά γίνονται μόνο αλλαγές στα νομοθετήματα και τα διατάγματα, ενώ οι συνειδήσεις μένουν ανέγγιχτες. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στα έσοδα -που πάρθηκαν αυστηρά μέτρα, επιβλήθηκαν υψηλοί φόροι, αλλά τα ταμεία είναι πιο άδεια από κάθε άλλη φορά- θα γίνει και σε όλους τους άλλους τομείς. Αλλαγές, μεταρρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα.

   • Μάρκο Τ 25/08/2010 στο 1:28 πμ Reply

    Η τρόικα δεν λέει αυτά, η τρόικα ενδιαφέρεται να πάρουν πισω οι δανειστές της Ελλάδας τα χρήματά τους. Δεν είναι οι παντογνώστες που τους παρουσιάζουν όλοι. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα όσα επιβάλλουν είναι αρνητικά, το αντίθετο, απλά δεν έχουν κανονική εποπτεία της σύνθετης πραγματικότητας της κάθε χώρας. Εχουν συνταγές à la carte, όμως οι χώρες δεν είναι πλυντήρια ή κουζίνες ηλεκτρικές συγκεκριμένης εταιρείας, οπότε να λειτουργούν πανομοιότυπα.
    Οι υποστηρικτές της τρόικας της προσδίδουν μυθικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ανήκουν στη φιλελεύθερη Αριστερά, που ήδη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης διακρίνεται για την μεσσιανιστική της αντίληψη. Αυτή η μεσσιανιστική αντίληψη προκάλεσε και όλες τις ακρότητες της Γαλλικής Επανάστασης, στο όνομα ενός βέβαιου ρόδινου μέλλοντος αν ακολουθούνταν κάποιες a priori συνταγές.
    Το «Βήμα της Κυριακής» προχτές είχε – πρωτοφανές! – ολόκληρο άρθρο με τα φάουλ της τρόικας. Μάλλον μυρίζονται ότι κάτι σάπιο υπάρχει, όχι μόνο στο βασίλειον της Ελλάδος (αυτό το ξέραμε), αλλά και στο ιδεατό βασίλειο του ΔΝΤ και των συν’ αυτώ…

 4. geokalp 23/08/2010 στο 1:34 μμ Reply

  καλησπέρα και καλή σαιζόν!

  δες το λίγο διαφορετικά: υπάρχει συναίνεση από ΝΔ, τρανή απόδειξη ο ..Κικίλιας!

  είναι πολύ βαρύ φορτίο το ΔΝΤ για ένα κόμμα μόνο, όλα μαζί θα μείνουν (μάλλον) ή όλα μαζί θα ρουφηχτούν στο νεροχύτη

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 2:41 μμ Reply

   Μας έλειψες, ρε φίλε. Ελπίζω να επιστρέψεις στο μπλογκοχώρι.

   Νομίζω ότι στο τέλος κάποιοι θα νοσταλγούν τον… Τζαννετάκο.

 5. kitsosmitsos 23/08/2010 στο 1:38 μμ Reply

  Όταν λείπει το αντίπαλο δέος, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους.

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 2:41 μμ Reply

   Και πιο δύσκολα για τον λαό.

 6. cacofonix 23/08/2010 στο 7:22 μμ Reply

  Ο πειρατής Αντώνης Σαμαράς που κατέλαβε δια του ρεσάλτου τη ΝΔ, δεν έχει αντιληφθεί ότι περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν την ψηφίσαν το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ έλαβε ακριβώς τους ίδιους ψήφους με το 2004.

  Αν δε λάβει κανείς υπόψη και τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, θα αντιληφθεί πολύ εύκολα ότι ο Σαμαράς που για ένα μεγάλο μέρος του κόμματος είναι «βαρίδι» ασήκωτο, αποτελεί «μη επιλογή»…

  Ήρθε ο καιρός η ΝΔ να διασπαστεί, αφού στην ουσία αποτελεί δυο κόμματα ένα δεξιό – του Σαμαρά – που τα βάζει με τον Καρατζαφέρη κι ένα το υπόλοιπο (εντός κι εκτός κόμματος) που στην ουσία δεν έχει βρει ακόμη αντιπροσώπευση.

  Το φθινόπωρο, όσο δύσκολο θα είναι για την κυβέρνηση, διπλάσια δύσκολο θα είναι για τον Σαμαρά. ‘Άλλωστε για αυτό ο πρωθυπουργός μας έχει πάρει πάνω από 40 εργάσιμες καλοκαιρινή άδεια…

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 8:15 μμ Reply

   Αυτός ο εσωτερικός διχασμός παρατηρείται όμως σε όλα τα κόμματα, όχι μόνο στη ΝΔ.
   Το πρόβλημα της ΝΔ είναι πως ο νυν αρχηγός της και η ομάδα του δεν ενδιαφέρονται να συγκεράσουν απόψεις, να ανοιχτούν, να συνεργαστούν, τους ενδιαφέρει μια μονόπαντη εσωκομματική επικράτηση.
   Διαβάζω τις αναλύσεις των σαμαροφυλάκων στο Antinews και αλλού:
   Επικαλούνται τους 800.000 ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών ή το 10% που έχασε η ΝΔ σε σχέση με το 2004. Και ταυτοχρόνως κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι οι μισοί από όσους ψήφισαν για αρχηγό, προτίμησαν την κα Μπακογιάννη ή ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να προσεγγίσουν το μυθικό 10% έχει αποξενώσει το 33% που ψήφισαν ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

   Το κωμικοτραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι πιο απογοητευμένοι από την πορεία του κ. Σαμαρά είναι όσοι τον ψήφισαν για αρχηγό, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται εκεί στη Ρηγίλλης. Αλλά δεν πειράζει. Αυτό καθιστά απείρως πιο διασκεδαστικό το όλο σκηνικό.

   • cacofonix 23/08/2010 στο 9:28 μμ Reply

    Τα νούμερα δεν βγαίνουν από πουθενά. Ο Σαμαράς παρέλαβε κόμμα ήδη διασπασμένο και δεν έκανε καμία προσπάθεια σύνθεσης.
    Αντ’ αυτού συναγωνίζεται τον Καρατζαφέρη στην αρλούμπα. Ενώ για την νυν κυβέρνηση έχει αριστερό αντιπολιτευτικό λόγο, λες και δεν έχουμε πήξει από δαύτον στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ελλάδας που ζούμε.

    Θα έχουμε πολλές εκπλήξεις στις δημοτικές αφού έχω την πεποίθηση ότι τα πρόβατα όχι απλά φεύγουν από το μαντρί αλλά πηδάνε και τους φράχτες…

    • fvasileiou 23/08/2010 στο 11:14 μμ Reply

     Εννοείται ότι τα νούμερα αυτά δεν προκύπτουν από πουθενά, γι’ αυτό έχουμε να δούμε πολλά, διάφορα και διασκεδαστικά.

     Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε ένα κόμμα διασπασμένο, αλλά όχι τόσο στον ιδεολογικό προσανατολισμό, όσο στους υπερφουσκωμένους εγωισμούς μικροκομματαρχίσκων τύπου Μανώλη και συμβιβάστηκε μαζί τους για να κλείσει παλιούς λογαριασμούς. Ακόμα και η ποιότητα του αντιπολιτευτικού του λόγου εξαρτάται από αυτό.

 7. Citronella 23/08/2010 στο 8:20 μμ Reply

  Άσε μόλις άκουσα τι κυοφορουσε: η Ελλαδα στους ελληνες ειπε ο τζουνιορ, κι εγω τσιμπηθηκα!
  Αλλά συμφωνω με τον πρωτο φιλο: οσοι μιλαμε εναντίον της κυβερνησης πρέπει να παταχθούμε. Τύφλα να έχουν οι μοιχαλίδες της Καμπούλ 😉
  Καλή μας δύναμη!

  • fvasileiou 23/08/2010 στο 8:27 μμ Reply

   Για μένα το κακό δεν είναι ότι μιλάω εναντίον αυτής της κυβέρνησης, αλλά ότι δεν έχω κάποιον να μιλήσω υπέρ του.

   Καλή μας δύναμη και περαστικά μας!

 8. ΗΛΙΑΣ 23/08/2010 στο 9:07 μμ Reply

  Φώτη το τελευταίο που είπες είναι ό,τι πιο σωστό.
  Δεν υπάρχει κάποιος να μιλήσουμε υπέρ του…

 9. Μάρκο Τ 25/08/2010 στο 1:18 πμ Reply

  Φώτη, καλό χειμώνα κατ’ αρχήν!
  Χωρίς να θέλω να εκθειάσω τον Σαμαρά, τον θεωρώ περισσότερο και ουσιαστικότερα κοσμοπολίτη από τον Κ. Καραμανλή και με ουσιαστικότερο πολιτικό λόγο. Δεν ξέρω αν έχει τη δύναμη να κάνει τις αλλαγές που απαιτεί και η ΝΔ και η χώρα. Αλλά κακώς η απο-ιδεολογικοποίηση της ΝΔ του Κ Καραμανλή του Βραχέως θεωρείται ως άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο. Δηλαδή, ένα κόμμα χωρίς ιδεολογικό στίγμα είναι το ζητούμενο; Ένα κόμμα που λιβανίζει τον Άη Στράτη, αλλά φοβάται τον Γράμμο; Ενα κόμμα που λέει, διά στόματος Παυλόπουλου, «ευχαριστούμε τους (λαθρο)μετανάστες γιατί επέλεξαν την Ελλάδα;». Γιατί αυτή η διάθεση αυτομαστιγώματος της Κεντροδεξιάς και περιφρόνησης των οπαδών της; Το ξέρεις ότι δεν είμαι λαϊκοδεξιός και θεωρώ ότι ένα σύγχρονο δεξιό κόμμα δικαιούται να έχει διάφορες τάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει έναν ιδεολογικό προσανατολισμό. Τέτοιο προσανατολισμό επί ΚΚ δεν είχα αντιληφθεί να έχει η ΝΔ.
  Για τον ΚΚ τη γνώμη μου την έχω γράψει επανειλημμένα και εδώ και στο ιστολόγιό μου και ξέρω ότι δεν σε βρίσκει σύμφωνο: Καλό παιδί, έντιμος, πλην όμως ακατάλληλος για τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ολίγιστος.
  Μην απατάσαι όμως ότι το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ διευρύνει την απήχησή του. Τα πράγματα είναι σαν το βουβό ποτάμι και μην πιστεύεις τις δημοσκοπήσεις, ειναι συνήθως φτιαχτές. Θα είδες και το πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» που τα έβαζε ευθέως με την Τρόικα (δηλ. την προϊσταμένη αρχή του «πρωθυπουργεύοντος» και «διακοπεύοντος»).

  • fvasileiou 25/08/2010 στο 1:57 πμ Reply

   Ευχαριστώ, αγαπητέ και αντεύχομαι για καλό χειμώνα.

   Εγώ δεν είμαι απολογητής ούτε του Κώστα Καραμανλή, για να μπω στην διαδικασία να υποστηρίξω τις επιλογές του, ούτε κανενός άλλου. Είμαι όμως ενεργός πολίτης που έχει γνώμη και άποψη για τα πολιτικά πράγματα. Και η γνώμη μου είναι ότι ο μεσαίος χώρος δεν είναι ιδεολογία, όπως υποστηρίζουν οι σαμαροφύλακες στο Antinews και αλλού, αλλά ένας τόπος, αν μου επιτρέπεται η μεταφορά, όπου μπορούν να βρεθούν και άνθρωποι πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Ο μεσαίος χώρος είναι τρόπος, ήθος και πάνω απ’ όλα είναι γλώσσα.
   Αντιθέτως, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι περί αυτόν δεν ενδιαφέρονται να απευθυνθούν σε ευρύτερο κοινό. Δεν τους ενδιαφέρουν να μιλάνε με αριστερούς, σοσιαλιστές, κεντροαριστερούς, σκέτους κεντρώους, απολιτίκ. Και για να λέμε την αλήθεια, δεν τους αρέσουν καν οι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες. Τους βρωμάνε τα χνώτα τους, ρε παιδί μου. Γι’ αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους απομακρύνουν.

   Δεν ξέρω τι είδους κοσμοπολίτης είναι ο κ. Σαμαράς. Ξέρω ότι αν υπάκουε τον Πρωθυπουργό του το ’92 κατά πάσα πιθανότητα η Φυρομία θα ονομαζόταν τώρα Σλαβομακεδονία, ξέρω ότι εξαιτίας του είχαμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Στεφανόπουλο για 10 χρόνια και επί 11 χρόνια Κυβέρνηση του Πασόκ. Ξέρω επίσης ότι είχε εξαιρετικές επιδόσεις στο τένις μέχρι την στιγμή που τον ανέσυρε ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά το πόσο κοσμοπολίτης είναι και τι είδους, ειλικρινά, δεν το γνωρίζω. Όπως δεν γνωρίζω πλέον αν η ΝΝΔ του είναι, ας πούμε, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπέρ ενός απομονωτισμού τύπου ΚΚΕ. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω προς τα πού πάνε, πώς και γιατί.

   Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι φτιαχτές. Ένα έχω να σου πω όμως φίλε μου, το οποίο δεν μπορεί κανένας να μου το διαψεύσει: Όσοι φίλοι και γνωστοί υποστηρίξανε Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές είναι όλοι, μα όλοι, απογοητευμένοι από την πορεία του, τον τρόπο που διαχειρίζεται το κόμμα και την ιστορία του, την συμπεριφορά του απέναντι στους ευεργέτες του και τους αντιπάλους του και όλοι, μα όλοι, δηλώνουν εμφατικά ότι δεν θα ψηφίσουν ΝΝΔ. Το πρώτο μήνυμα νομίζω ότι θα το πάρουν με στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά, γνωστό το παίγνιο, θα μπορέσουν να κρυφτούν πίσω από την τολμη της επιλογής Κικίλια. Στις βουλευτικές εκλογές όμως η ετυμηγορία θα είναι σκληρή και χωρίς αναστολή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: