Πρώτες σκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

1.  Ένας άνθρωπος, ο οποίος επί δεκαπέντε μέρες προσπαθεί να πείσει τους δύσπιστους συνομιλητές του ότι μιλάει σοβαρά και δεν μπλοφάρει και στο τέλος, ενώ εκείνοι συνεχίζουν να μην πείθονται από τα λεγόμενά του, χοροπηδάει και κραυγάζει χαρούμενος μπροστά στα έκπληκτα πρόσωπά τους «Πλάκα έκανα!», θα ήταν καλή ιδέα για μια κωμωδία του ανεξάρτητου Αμερικανικού κινηματογράφου, αλλά -πώς να το κάνουμε- είναι κάκιστο υλικό για έναν πολιτικό, και μάλιστα Πρωθυπουργό, και μάλιστα μιας χώρας στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

 

2.  Τόσο η επιλογή του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει στην διατύπωση απειλών για πρόωρες εκλογές προς τους ψηφοφόρους, όσο και η χτεσινή αναίρεση της υπόσχεσής του να τις προκηρύξει παρά την σαφέστατη αποδοκιμασία της πολιτικής του, μηδενίζουν την προσωπική του αξιοπιστία, υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο, επιτείνουν την κρίση του πολιτικού λόγου κι εξευτελίζουν ακόμα και τις ίδιες τις εκλογές.

Αυτό όμως που με τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η επιλογή του κ. Παπανδρέου να διακηρύσσει την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές σε κάθε ευκαιρία επί δύο εβδομάδες, ακόμα και σε διεθνή ΜΜΕ, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που είχε αυτή η ενέργειά του στην εύθραυστη ελληνική οικονομία και στην ψυχολογία και τις ψυχικές αντοχές του δοκιμαζόμενου πολίτη. Η μπλόφα του δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο τον βαθμό σοβαρότητας με τον οποίο αντιμετωπίζει την δουλειά, την οποία μας ζήτησε τρεις φορές να του αναθέσουμε.

Λυπάμαι, αλλά ο κ. Παπανδρέου θυμίζει περισσότερο κακομαθημένο παιδί που παίζει τον πρωθυπουργό, παρά πραγματικό ηγέτη.

 

3.  Ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι ακολουθεί κατά γράμμα το παράδειγμα του πρώην συγκατοίκου του:

Δεν τον ενδιαφέρει να πείσει τους πολίτες, του αρκεί να καταδεικνύει την αναξιοπιστία του αντιπάλου του. Κι όπως ο κ. ΓΑΠ κατήγαγε πέρσι τρανή νίκη συγκεντρώνοντας τους ψήφους της δεινής ήττας του 2004, ο κ. Σαμαράς περιμένει να καταποντιστεί ο αντίπαλός για να αναδειχτεί κι αυτός με την σειρά του θριαμβευτής -κάτι που δεν φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ.

 

4.  Η μεγάλη αποχή και η διασπορά των ψήφων σε μικρούς κι αντάρτες υποψηφίους δείχνει το μεγάλο πρόβλημα αντιπροσώπευσης που υπάρχει.

Τα μεγάλα, πολυσυλλεκτικά κόμματα-παρατάξεις της Μεταπολίτευσης δεν είναι ούτε μεγάλα, ούτε πολυσυλλεκτικά, ούτε παρατάξεις πια. Ηλίθιες, κοντόφθαλμες και βαθύτατα αντιδημοκρατικές πρακτικές της ενοχοποίησης της άλλης άποψης, της δαιμονοποίησης της αντίπαλης γνώμης, της κομματικής πειθαρχίας, τα έχουν στενέψει πολύ και -φευ!- τα εμποδίζουν να ανανεωθούν όσο και όπως θέλει κι έχει ανάγκη η κοινωνία. Γιατί ανανέωση του πολιτικού προσωπικού μιας δημοκρατικής χώρας σε καμιά περίπτωση δεν είναι να φέρνει ο κάθε αρχηγός τους γνωστούς του, τους φίλους του από το γυμναστήριο ή τους συνομιλητές του.

Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι ο κενός, αδιευκρίνιστος χώρος ανάμεσα στο Πασόκ του Γ. Παπανδρέου και την Αναγεννημένη Νέα Δημοκρατία του Α. Σαμαρά. Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού (το 40; το 50%;) στέκει εκεί αμήχανο, απογοητευμένο, εγκλωβισμένο, οργισμένο ίσως. Κανένας δεν τους αγγίζει, κανένας δεν τους εκφράζει, και ψάχνουν, θέλουν κι ελπίζουν σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Η λύση είναι απλή:

Ή θα δημιουργηθούν 4-5 καινούργια μικρά κόμματα τα οποία θα συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα στον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως γίνεται στην Γερμανία, ή οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων θα γίνουν επιτέλους πρόεδροι, θα αφουγκρασθούν την κοινωνία και θα μοιράσουν διαφορετικά την τράπουλα.

Πάντως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ…

Advertisements

16 thoughts on “Πρώτες σκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

 1. Cacofonix 08/11/2010 στο 5:55 πμ Reply

  Τραγικός, απαράδεκτος. Η «μπλόφα» του θα μας κοστίσει κάποια δις ευρώ, αλλά βλέπεις τα ΜΜΕ σφυρίζουν αδιάφορα…

  • fvasileiou 08/11/2010 στο 11:37 πμ Reply

   Πολύ δύσκολα πάντως θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν το προφίλ του «υπεύθυνου» «ηγέτη». Έτσι κι αλλιώς αυτό είχε φυλλορροήσει πολύ πριν την μπλόφα.

 2. Νίκος 08/11/2010 στο 9:50 πμ Reply

  Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε διατύπωση, από πότε οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τους πολίτες;
  Μήπως τα λέμε όπως μας συμφέρει;

  • fvasileiou 08/11/2010 στο 11:35 πμ Reply

   Μας συμφέρει σε τι;

   Απειλή είναι όταν λες: Πάω σε εκλογές κι ας αυξάνονται οι πιθανότητες για χρεωκοπία της χώρας. Γι’ αυτό ακόμα και φίλια μέσα χαρακτηρίζουν το «δίλημμα» του Πρωθυπουργού ως απειλή. Και υπουργοί της κυβέρνησης χτες δεν διατύπωσαν καμιά ένσταση για τον χαρακτηρισμό.

   Εγώ πάντως το έλεγα υπόσχεση. Που δεν τήρησε.

 3. hfaistiwnas 08/11/2010 στο 7:25 μμ Reply

  Και τι μπορεί να γίνει;
  Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά κουράστηκα πια..
  να ακούω και να αντιδρώ σε κάθε τι πολιτικό..

  • fvasileiou 08/11/2010 στο 7:33 μμ Reply

   Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ έχω μπουχτίσει -αυτός είναι κι ένας λόγος που το Σημειωματάριο σιώπησε την εβδομάδα πριν τις εκλογές. Τα επιχειρήματα, οι ρητορείες, τα διλήμματα, οι απειλές, όλα ακουγόταν τόσο γελοία και κενά, και δεν έβρισκα κάτι περισσότερο να πω. Ούτε, βέβαια, μπορούσα να αναρτήσω άλλα, άσχετα θέματα. Είχα συνεχώς στ’ αυτιά μου τους στίχους του Χριστιανόπουλου «ο κόσμος υποφέρει και πεινά/κι εσείς τα ίδια παραμύθια». Οπότε σιωπή, ενδοσκόπηση, αναμονή.
   Λες να μας βγάλει σε κάτι καλό;

   • hfaistiwnas 08/11/2010 στο 7:48 μμ Reply

    Δεν ξέρω Φώτη.
    Πήγα στο Χωριό, όλοι λέγανε τα ίδια και φρίκαρα!!!
    Πλέον έχω μπει σε Christmas mode… νομίζω είναι καιρός..

    • fvasileiou 09/11/2010 στο 1:36 πμ Reply

     Ομολογώ ότι σε ζηλεύω. Προσπαθώ να μπω κι εγώ σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς (την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουμε και επίσημα στην προ-εορταστική περίοδο), αλλά είμαι με τόσα άγχη φορτωμένος τον τελευταίο καιρό, που δεν τα καταφέρνω.

     Πότε θα στολίσεις το δέντρο;

     • hfaistiwnas 09/11/2010 στο 7:07 πμ Reply

      Καλημέρα!
      Δεν θέλει πολύ προσπάθεια, όταν έχεις χρόνο για μια ελεύθερη σκέψη, βάλε στο μυαλο σου εικόνες στολισμένες.
      Δεν ξέρω πότε, όταν πάρω το δώρο Χριστουγέννων θα πάρω κάνα φίλο και θα πάω για ψώνια.. αρχές Δεκέμβρη σκέφτομαι.. Εσύ;

      • fvasileiou 09/11/2010 στο 5:09 μμ Reply

       Θα ήθελα να στολίσω 15 Νοεμβρίου, με την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης σαρακοστής, αλλά δεν ξέρω. Ελπίζω να βρεθώ στο κέφι…

       • hfaistiwnas 09/11/2010 στο 8:31 μμ Reply

        Ε να σου πω βρε Φώτη, μια χαρά θα την βρεις την διάθεση, τουλάχιστον για ενάμιση μήνα ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν. Αλλιώς θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα.. και πρωτοχρονιά.. Στο εύχομαι τουλάχιστον να βρεθεί..

        • fvasileiou 10/11/2010 στο 1:36 μμ Reply

         Όπως βλέπεις προσπαθώ να αλλάξω διάθεση… 🙂

 4. γρηγόρης στ. 08/11/2010 στο 7:36 μμ Reply

  Φώτη,
  ο κόσμος μάλλον έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει την όσφρηση και να ξεχωρίζει το σάπιο και το μπαγιάτικο, αλλά και οι νέες προσφορές είναι μόνο κατεψυγμένα.

  • fvasileiou 08/11/2010 στο 7:45 μμ Reply

   Και πιο κατεψυγμένες είναι εκείνες οι προσφορές που αναμένεται να βγουν το προσεχές διάστημα…

 5. Academy 09/11/2010 στο 8:28 μμ Reply

  Το αίσχος που ονομάζεται εκλογές στην Ελλάδα σε όλο του το μεγαλείο.Είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος να ψηφίζει υπέρ Παπανδρέου???Και όμως υπάρχει…και μετά διαμαρτύρεται…αλλα μετά ξαναψηφίζει.Φρίκη…Θα μπώ και εγώ σε Christmas mood για να μήν φρικάρω και μεταναστευσω μόνιμα Παρίσι,ή Φλωρεντία,ή Αμστερνταμ ή Γενεύη.Παντού εκτός απο εδώ…κρίμα!It’s a trash Vote!!

  • fvasileiou 10/11/2010 στο 1:36 μμ Reply

   Νομίζω ότι αν είσαι υγιής και εισοδηματίας, με χόμπι το τένις ή την ποδηλασία, μπορείς να είσαι μια χαρά υποστηρικτής και ψηφοφόρος του ΓΑΠ 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: