Το τείχος

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα των υποστηρικτών της πολιτικής της Τρόικας, που εφαρμόζει ευλαβικά η κυβέρνηση ΓΑΠ, να μας λένε για τις αναγκαίες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια παραπέμποντας στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή την μείωση των μισθών και των προνομίων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Φυσικά και οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες. Φυσικά και θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Φυσικά καλώς γίνονται. Στο Σημειωματάριο πάντα τις ζητούσαμε και τις υποστηρίζαμε – γι’ αυτό θα είχε μιαν αξία όλοι αυτοί οι όψιμοι υποστηρικτές τους να μας έλεγαν και ποιοι τις πολεμούσαν, ποιοι τις εμπόδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά, δεν βαριέστε…

Όταν η γούνα μας καίγεται, οι ιστορικές αναφορές δεν είναι το μείζον.

Και η γούνα μας καίγεται γιατί η πολιτική της Κυβέρνησης δεν χαρακτηρίζεται ούτε από την απελευθέρωση των κλειστών, ούτε από τον εξορθολογισμό των διαφόρων προνομίων. Ούτε, φυσικά, από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από την συστηματική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των μεσαίων στρωμάτων. Πριν από 8 μήνες έκοψαν δώρα και επιδόματα συνταξιούχων και εργαζομένων, αύξησαν ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, έμειναν αδιάφοροι στην πτώση του τουρισμού και την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας.

Και συνεχίζουν.

Γιατί ενώ οι «μεγάλες και επιβεβλημένες αλλαγές» «ζυμώνονται», «διαβουλεύονται», γίνονται νομοσχέδια που δεν εφαρμόζονται και γενικά δύσκολα προχωράνε, τα μέτρα που πλήττουν τον πρώην μικρομεσαίο και νυν νεόπτωχο πολίτη παίρνονται με χαρακτηριστική άνεση: Αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ, αύξηση των χρεώσεων της ΔΕΗ στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης και πάει λέγοντας.

Τις τελευταίες μέρες βγαίνουν διάφοροι στις τηλεοράσεις και μας λένε ότι το πρώτο εξάμηνο του ’11 θα είναι «χειρότερο» ή «δυσκολότερο» και το δεύτερο «καλλίτερο». Κι εγώ ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτά τα επίθετα. Και για ποιους σημαίνουν κάτι.

Τι σημαίνει «καλλίτερο» και «χειρότερο» για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του; Για τον πενηντάρη άνεργο; Για την έγκυο γυναίκα ή την μητέρα ανηλίκων που χάνει την δουλειά της;

Τουλάχιστον ο μακαρίτης ο Σκιόπα ακουγόταν πιο πειστικός, όταν έλεγε ότι οι θυσίες και οι δυσκολίες, αν όλα πάνε καλά και αν είμαστε τυχεροί, θα κρατήσουν για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση, εγώ, που είμαι 35 χρονών, τι μπορώ να περιμένω από την πολιτική που εφαρμόζει ο κ. ΓΑΠ; Γιατί να την υποστηρίξω;

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, ο κ. Παπουτσής βγήκε και ανακοίνωσε την ανέγερση τείχους, που θα κλείνει τα σύνορά μας με την Τουρκία για να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση.

Δηλαδή, να μην καθόμαστε να συζητάμε για τα χάλια μας, για τα δεινά που συσσωρεύονται στην καμπούρα μας, για την έλλειψη διεξόδων και προοπτικών, αλλά να τσακωνόμαστε, δεξιοί και αριστεροί, προοδευτικοί και συντηρητικοί, φιλελεύθεροι και παρεμβατικοί, φτωχοί και φτωχοί, άνεργοι και άνεργοι, απελπισμένοι και απελπισμένοι, ο ένας με τον άλλον, για το αν πρέπει να χτιστεί ή όχι το τείχος.

Κι επειδή ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία δεν λύνει, φυσικά, κανένα πρόβλημα -εκτός πια κι αν επεκταθεί στο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος- για μένα πιο σημαντικό, πιο ανησυχητικό αν θέλετε, είναι η νοοτροπία που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο κ. Παπουτσής. Την νοοτροπία που εντέχνως καλλιεργείται από τους πάσης φύσεως ταγούς. Την νοοτροπία των κλειστών συνόρων, των κλειστών οριζόντων, των κλειστών μυαλών. Την νοοτροπία που θέλει να φαγωνόμαστε μεταξύ μας, αναζητώντας «ενόχους», «τεμπέληδες», «κοπρίτες» ή «ντιντήδες» και όχι να καθίσουμε και να συλλογιστούμε σοβαρά για το τι μέλει γενέσθαι.

Αλλά, κε Παπουτσή, το πιο αποφασιστικό μέτρο εναντίον της παράνομης μετανάστευσης είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή σας.

Ποιος μετανάστης παράνομος ή νόμιμος θα θέλει να έρθει σε μια χώρα που η πολίτες της συστηματικά εξαθλιώνονται, φτωχοποιούνται, ρημάζονται κι εξυβρίζονται από πάνω με αυτόν τον τρόπο;

Ποιος μετανάστης, παράνομος ή νόμιμος, θα θέλει να έρθει σε μια χώρα που κυριαρχεί η βία και η τρομοκρατία κάθε είδους -ιδεολογική, κρατική, αντεξουσιαστική, παρακρατική, ενημερωτική;

Γι’ αυτό, κε Παπουτσή μου, μη μου στεναχωριέστε…

 

———————————–

Και η μεσαία τάξη;

Advertisements

19 thoughts on “Το τείχος

 1. hfaistiwnas 03/01/2011 στο 11:50 μμ Reply

  Ακριβώς, και αυτοί που είναι εδώ θα φύγουν.. τώρα που θα πάνε αφήστε το..
  Αν δεν βρίσκει δουλειά ο μετανάστης, τι θα κάνει; Θα περιμένει στα συσσίτια;
  Ήδη άρχισε …

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 1:26 πμ Reply

   Φεύγουν και οι ντόπιοι. Τα ποσοστά των Ελλήνων που μεταναστεύουν για να έχουν αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση αυξάνεται ραγδαία.

   • Fri 06/01/2011 στο 9:09 μμ Reply

    Φέυγουν όλο και περισσότεροι. Τι να κάνουν νέοι και μεγαλύτεροι στην Ελλάδα του σήμερα; Έχουν χαθεί όχι μόνο οι ευκαιρίες, μα και η προοπτική.
    Αλλά αυτοί είναι οι πολιτικοί μας, τα πραγματικά προβλήματα τα λύνουνε με τοίχους. Λογιών-λογιών. Που μετά τους ανοίγουν τρύπες όπως τους βολεύει…

 2. roadartist 03/01/2011 στο 11:56 μμ Reply

  Ο Γιανναράς χαρακτήρισε την..κρίση ως «συντελεσμένη καταστροφή».. Αυτή η φράση για μένα τα λέει όλα!

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 1:29 πμ Reply

   Ο κυρ-Χρήστος βλέπει συντελεσμένες καταστροφές από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 που αρθρογραφεί. Αλλά κι αυτός ψηλαφεί την καταστροφή μιας ιδέας, ενός συστήματος, μιας εμπειρίας -βάλε όποια λέξη προτιμάς, δεν μου κάνει διαφορά. Πιθανόν να είχε/έχει δίκιο. Η διαφορά είναι πως τώρα καταστρέφονται οι άνθρωποι και οι προοπτικές τους.

   • roadartist 04/01/2011 στο 5:14 μμ Reply

    Οκ δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις του, όμως στις περισσότερες όσον αφορά την κρίση, και την παθογένεια του συστήματος, είναι κατά την γνώμη μου, ολόσωστος.. Όταν μίλαγε ακόμη και πριν χρόνια, για συντελεσμένες καταστροφές Φώτη, τον κορόιδευαν όλοι.. Τώρα λένει «που είναι οι πνευματικοί άνθρωποι» ή «που ήταν τότε».. Όσο για τους νέους ανθρώπους και εγώ τα ίδια ζω, αισθάνομαι, εφόσον είμαι τώρα πριν τα 30, και βλέπω όλα να διαλύονται ..

 3. Σοφία 04/01/2011 στο 3:40 μμ Reply

  Χειρότερο από τι; Από πέρσι; Γίνετε χειρότερα;
  Καλή χρονιά Φώτη μου, με υγεία και ότι πραγματικά ονειρεύεσαι!

 4. apneagr 04/01/2011 στο 10:53 μμ Reply

  Προφανώς και δεν διαβάζετε τα mail που σας στέλνουν για ψάξτε καλύτερα το mail box σας και μάλλον δεν βλέπετε και καλά για να μπορέσετε να δείτε το link που οδηγεί στο blog σας.
  Κρίμα, και φυσικά θα το κατεβάσουμε…

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 10:58 μμ Reply

   1. Στο mail box μου δεν βρήκα τίποτα.
   2. Ακόμα κι αν βρήκα, δεν σας έδωσα την άδεια να το αναδημοσιεύσετε.
   3. Δεν γράψατε πουθενά το όνομα του συγγραφέα.

   Κατεβάστε το λοιπόν από το ιστολόγιό σας, κι αφήστε τα κρίμα.

 5. apneagr 04/01/2011 στο 11:00 μμ Reply

  Το mail που έχετε simeiomatario παπάκι gmail τελεία com είναι για τα μάτια του κόσμου;

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 11:01 μμ Reply

   Σας έδωσα έγκριση να ανεβάσετε το κείμενό μου; Χωρίς το όνομά μου;

 6. apneagr 04/01/2011 στο 11:04 μμ Reply

  για ξαναδιαβάστε προσεκτικά το κείμενο προσεκτικά και γρήγορα γιατί θα κατέβει….

  Φυσικά και οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες. Φυσικά και θα…έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Φυσικά καλώς γίνονται. Στο Σημειωματάριο πάντα τις ζητούσαμε και τις υποστηρίζαμε – γι’ αυτό θα είχε μιαν αξία όλοι αυτοί οι όψιμοι υποστηρικτές τους να μας έλεγαν και ποιοι τις πολεμούσαν, ποιοι τις εμπόδιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

  Για πατήστε πάνω στο όνομα του blog σας!!!

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 11:08 μμ Reply

   Εγώ δεν είμαι κανένας τετρομαγμένος ανώνυμος, εγώ γράφω επώνυμα και θέλω το όνομά μου να είναι πάνω-πάνω, όπως το έχω στο blog μου.
   Κι επιπλέον, τα κείμενα του blog μου τα γράφω ο ίδιος και τα πονάω. Δεν θέλω να τα εκμεταλλεύονται άλλοι.

 7. apneagr 04/01/2011 στο 11:16 μμ Reply

  Ερώτηση 1) Το mail που έχετε simeiomatario παπάκι gmail τελεία com είναι για τα μάτια του κόσμου;

  Ερώτηση 2 ) για ξαναδιαβάστε προσεκτικά το κείμενο προσεκτικά και γρήγορα γιατί θα κατέβει…. το διαβάσατε;

  Ερώτηση 3) Σας είπε κανένας τετρομαγμένο (!!!) ανώνυμο;

  Ερώτηση 4) Πόσα νομίζετε ότι έβγαλα από το κείμενο σας;

  Μην ρωτάτε συνέχεια απαντήστε κιόλας… όχι σε μένα στον εαυτό σας γιατί εγώ δεν πρόκειται να διαβάσω την απάντηση σας (άλλωστε με πειράζει το χιόνι και θέλω να κατεβάσω και το post) φεύγω πάω να βρω κανένα που δεν πονάει τα κείμενα του αλλά τα γράφει για πλάκα…

  Ένας τετρομαγμένος ανώνυμος

  • fvasileiou 04/01/2011 στο 11:21 μμ Reply

   Εγώ, ξέρεις, κύριε απνέατζιάρ, δεν χρειάζεται να απαντήσω σε καμιά ερώτηση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαι εγώ που οικειοποιήθηκα ξένο κείμενο.

   Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην αναζήτηση κειμένων.

 8. koufetarios 07/01/2011 στο 10:27 πμ Reply

  Όσο αστείο και αν φαίνεται μου θυμίζει το νόμο για την απαγόρευση του τσιγάρου. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που αδυνατούν να τον επιβάλουν και να τον θέσουν σε εφαρμογή, αν δεν κάνω λάθος, αυτή τη στιγμή ο νόμος βρίσκεται σε αναστολή. Γιατί θα μου πείτε; Πολύ απλά επειδή το κράτος δείχνει ανίκανο για άλλη μια φορά να εφαρμόσει ένα νόμο. Αντί λοιπόν να βρεθούν άλλες λύσεις (οι οποίες υπάρχουν αλλά δεν είναι »σε φάση» να χάσουν κι άλλα χρήματα), με μία πρόφαση ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την ανικανότητά τους, την προχειρότητα των σχεδιασμών τους, την απουσία σοβαρότητας στη δυναμική της απόφασης τους. Έρχομαι λοιπόν στο πρόβλημα του μεταναστευτικού και εδώ πάνω κάτω έχουμε το ίδιο τροπάριο. Αδυναμία στην εξεύρεση λύσεων για τους ήδη υπάρχοντες εντός ελληνικού χώρου αλλοδαπούς και κυρίως η αδιαφορία των πολιτικών να αποδείξουν σε εμάς του πολίτες ότι ο φουσκωμένος μισθός που παίρνουν έχει, ας πούμε, κάποιο αντίκρυσμα. Για άλλη μια φορά είτε ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι ευθαρσώς αναστέλλονται είτε εγκρίνονται αποφάσεις όπως το περιβόητο τοίχος σε μια συνδιάσκεψη μισής ώρας. (Αναρωτηθείτε, πόση ώρα λέτε να τους πήρε να σκεφτούν την κατασκευή ενός τέτοιου τοίχους;;)Καλή χρονιά , δημιουργική, γεμάτη ιδέες και με πολλές καλές στιγμές.

 9. […] Vassileiou criticized the government for walling the country in with its austerity policies: το πιο αποφασιστικό […]

 10. […] Василиу ја критикува Владата што ја заградува земјата со своите ограничувачки […]

 11. […] Vassileiou mitsikera ny governemanta amin'ny fanisiana rindrina ny firenena amin'ny politika mampijalinyy: το πιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: