Απέναντι στους Γνωρίζοντες

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα έπεσα πάνω σε Γνωρίζοντες:

Άνθρωποι που, όταν συζητάς μαζί τους για την καθημερινότητα και την κρίση, σου πετάνε στη μάπα στοιχεία, νούμερα, στατιστικά, μελέτες, αποφάνσεις, συμβάντα αρχαία και πρόσφατα.

Δεν μιλάνε για τον εαυτό τους, το πώς τα βγάζουν έξω, την αγωνία που προφανώς θα έχουν για το πώς θα αγοράσουν καινούργια παπούτσια στα παιδιά τους τον Σεπτέμβριο ή πώς θα περπατήσει ο επόμενος χειμώνας, την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο που τους στερούν στην τελική.

Κατανοώ απολύτως την απόφαση, που είναι και βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, να θυσιαστεί κάποιος υπηρετώντας μια μεγάλη ιδέα, έναν ευρύτερο στόχο. Κατανοώ δηλαδή ότι πολλοί συμπολίτες μας, φίλοι μας, θεώρησαν πως το Μνημόνιο κάτι τέτοιο θα είναι, όταν υπογράφτηκε πέρσι, και έσπευσαν να το υποστηρίξουν. Έχει όμως πλέον αποδειχτεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι: Οι θυσίες που έγιναν, γίνονται και θα γίνονται είναι μάταιες. Προοπτική / χρονοδιάγραμμα εξόδου δεν υπάρχει –το ομολόγησε τις προάλλες ο ίδιος ο Υπουργός του Μνημονίου Παπακωνσταντίνου. Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε πλέον είναι να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση – να σταθεροποιηθεί αυτή η σημερινή κακή κατάσταση δηλαδή.

Φύτεψαν όμως τόσο επιδέξια και τόσο βαθιά την ενοχή στην κοινωνία και στον καθένα από μας, που ουσιαστικά μας έχουν στερήσει την δυνατότητα να σκεφτούμε και να μιλήσουμε για τον εαυτό μας. Στην τελική, η οργή για το «Μαζί τα φάγαμε» ήταν επιφανειακή. Αφορούσε μόνο το μικρό μας εγώ απέναντι στον πελώριο Αντιπρόεδρο. Αποδεχτήκαμε, βλέπετε, ασμένως την κυβερνητική λογική των «προκλητικών προνομίων» και των «προνομιούχων ομάδων».

Και αυτή η ρητορική της Κυβέρνησης και των παπαγάλων της απελευθέρωσε μια τεράστια ποσότητα κοινωνικής μνησικακίας. Εύκολα κατηγορούμε τον γείτονα και τον γνωστό μας, αλλά δεν συλλογιστήκαμε πως το ότι έχει καλλίτερο ίσως αυτοκίνητο από εμάς κι εξοχικό δεν τον καθιστά ούτε πλούσιο, ούτε προκλητικό.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μας έκαναν να ξεχάσουμε τους πραγματικά προκλητικούς και τους πραγματικά πλούσιους: Εκείνους με τις πουράκλες που αγοράζουν και πουλάνε ομάδες, εφημερίδες, θάλασσες και δρόμους, που κουμπαριάζουν με υπουργούς και πρωθυπουργούς, που σπονσοράρουν βραδιές στο Μέγαρο, φωτογραφίζονται με πλατιά χαμόγελα στα πάρτι, όσους διαχειρίστηκαν τα πακέτα Ντελόρ και ΚΠΣ –όλοι αυτοί τι υφίστανται; Ποιες είναι οι συνέπειες της Κρίσης που ζουν στο πετσί τους;

Όλους αυτούς γιατί δεν τους αγγίζει ο Μνημονιακός Σοσιαλισμός του κυρίου ΓΑΠ;

…Δεν αποποιούμαι, φυσικά, της ευθύνης του μέσου πολίτη – την δικιά μου την ευθύνη, αν θέλετε. Αλλά δεν μπορεί να φταίνε και να την πληρώνουν μόνο οι χειροκροτητές κι όχι όσοι ρητόρευαν μπροστά ή όσοι αποφάσιζαν από πίσω τριάντα χρόνια τώρα.

———————–

Για τους γνωρίζοντες έχει μιλήσει ο Κ. Τριπολίτης στο Ανεμολόγιο:

Κάτω οι σημαίες στις λεοφόρους που παρελάσαμε
άλλαξαν, λέει, τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν που μας ανέχονται και που γελάσαμε
τώρα δημόσια θα ‘χουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες.

Αλλά και γι’ αυτό το θέμα πρώτος μίλησε ο Μεγάλος Μπάμπης Μπακάλης:

Ώστε έτσι λοιπόν, κυρία μου, σε άλλους πας ορίζοντες
και μου λες πως έχουν γνώμη μόνο οι γνωρίζοντες

Την κατέχεις βλέπω φίνα την εγκυκλοπαίδεια
Μπράβο θάρρος, μπράβο θράσος, μπράβο σου αναίδεια!

Advertisements

8 thoughts on “Απέναντι στους Γνωρίζοντες

 1. hfaistiwnas 10/03/2011 στο 5:09 μμ Reply

  Αχχχ αν την πλήρωναν και αυτοί τώρα θα είχαμε βγει από την κρίση.. αλλά αν άγγιζε αυτούς δεν θα σενέφερε κανέναν..

  • fvasileiou 11/03/2011 στο 12:33 μμ Reply

   Δεν ξέρω αν θα είχαμε βγει. Σίγουρα όμως τα πράγματα θα ήταν καλλίτερα για την μεσαία τάξη.

 2. Σοφία 11/03/2011 στο 3:55 μμ Reply

  Κάποτε ελπίζαμε να βελτιωθεί η κατάσταση και τώρα να σταθεροποιηθεί στα χάλια που έχουμε! Που θα φτάσουμε;
  Καλησπέρα Φώτη μου!

  • fvasileiou 12/03/2011 στο 9:46 μμ Reply

   Όπως ξέρεις, δεν είμαι αισιόδοξος, γι’ αυτό προτιμώ να θεωρήσω το ερώτημά σου ρητορικό και να μην δώσω καμιά απάντηση.
   Καλησπέρες!

 3. γρηγόρης στ. 12/03/2011 στο 7:16 μμ Reply

  Ίσως επιπλέον το θέμα είναι ποιοι υιοθετούν, αναπαράγουν και επιβάλλουν τον μνημονιακό ορθολογισμό.

  • fvasileiou 12/03/2011 στο 9:41 μμ Reply

   Επειδή είμαστε μικρή χώρα, τους περισσότερους τους γνωρίζουμε καλά και τους ίδιους και τα κίνητρά τους.

 4. koufetarios 12/03/2011 στο 7:46 μμ Reply

  Αυτό που με κάνει και αναρωτιέμαι είναι οι βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών του και όλων των εκλεγμένων από το λαό βουλευτών, για το χρέος που έχουμε μιλώντας πάντα σε 3ο ενικό ή πρώτο πληθυντικό με προϋποθέσεις. Δηλαδή στην φράση ΄΄ Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ανακάμψει η οικονομία και οι αγορές είναι να μειώσουμε το έλλειμα, να μειώσουμε το χρέος». Προσωπικά μπερδεύτηκα. Να μειώσουμε ποιοί; Εμείς οι πολίτες;Τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα; Πότε δηλαδή είχαμε λεφτά για σκόρπισμα και » μπήκαμε μέσα;» Ουσιαστικά διευρύνουν τον όρο και περιλαμβάνουν τον καθένα απο μας μέσα σ’αυτή την ευθύνη. Και το χρέος; Είναι όνομα; Είναι πρόσωπο με ταυτότητα; Είναι υπαρκτό; Και αν αποδεχτούμε οτι είναι απλά κάτι το αρνητικό ποιός το προκάλεσε; (Πάλι εμείς;) Και όπως βλέπουμε, το χρέος δεν εμπόδισε τους γνωρίζοντες να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Γιατί πολύ απλά όσους επιπρόσθετους φόρους κι αν βάλεις, όσες περικοπές κι αν κάνεις στα επιδόματα και στις συντάξεις, εάν λάμβανα κι εγώ ένα μισθό της τάξεως των 3 και 4 χιλιάδων ευρώ (καθαρό μισθό, χωρίς καμία άλλη περιουσία στ’όνομα μου, ή κάποιο άλλο εισόδημα), τότε σαφώς και θα ανήκα στους Γνωρίζοντες. ( Αν και το οτι είναι Γνωρίζοντες είναι ανησυχητικό μιας και η ίδια η λέξη λέει πως τους γνωρίζουμε και ξέρουμε πολύ καλά ποιοί είναι!)

  • fvasileiou 12/03/2011 στο 9:45 μμ Reply

   Προφανώς εμείς το προκαλέσαμε, η μεσαία τάξη, αφού εμείς καλούμαστε να το θεραπεύσουμε. Άλλωστε ο κος Αντιπρόεδρος ήδη μας έχει πει «Μαζί τα φάγαμε». Το οποίο για όσους (τους πολλούς δηλαδή) που δεν συμμετείχαμε στο πάρτι των πακέτων και των πλαισίων και των έργων και των Αγώνων σημαίνει «Συλλυπητήρια. Τώρα σκάστε και πληρώστε».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: