Λεφτά υπάρχουν

Η Δημοκρατία είναι μελαγχολικό πολίτευμα. Καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε τις συνέπειες των αποφάσεων μιας πλειοψηφίας (ή «πλειοψηφίας»), όσο συγκυριακή κι αν είναι, όσο κι αν διαφωνούσαμε μαζί της, όσο κι αν τις πολεμήσαμε. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την θέση σου, δεν μπορείς να αυτοεξαιρεθείς, δεν μπορείς να βγεις απ’ τον χορό.

Ειδικά μάλιστα αν είσαι αυτό που λέμε «απλός πολίτης», τότε συσσωρεύονται πάνω από το κεφάλι σου όλες οι αμαρτίες του κόσμου.

Δέστε τώρα τι γίνεται:

«Μαζί τα φάγαμε», κραυγάζει ο Αντιπρόεδρος. Άλλος κατηγορεί τους συμβασιούχους, άλλος τους δημοσίους υπαλλήλους, η Κυβέρνηση κυνηγάει γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, καφετζήδες, επαγγελματίες. Αγόρασα ένα κουλουράκι χθες και ο φούρναρης δεν μου έδωσε απόδειξη, αλλά έτσι την έφτιαξε την σπιταρώνα του ο αλήτης.

Η Σοσιαλιστική μας Κυβέρνηση του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Ευαισθησίας το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κόψει τις συντάξεις, τα επιδόματα και τα δώρα των μισθωτών, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η Ελλάδα «έπεσε έξω», φαλιρίσαμε, γίναμε Τιτανικός (για να χρησιμοποιήσω την φράση του Ικανότατου Πρωθυπουργού μας Κυρίου ΓΑΠ), επειδή οι Κυβερνήσεις μοίρασαν τα λεφτά στους γέροντες και τους μισθωτούς. Όλοι ένοχοι λοιπόν!

Φυσικά κανένας δεν μιλάει για τα λεφτά από τα Πακέτα Ντελόρ, τα δισεκατομμύρια που πετάχτηκαν για τα Ολυμπιακά έργα και τις «Πολιτιστικές» Ολυμπιάδες. Για την κατασκευή νοσοκομείων (ντουβάρια δηλαδή), ενώ δεν υπήρχαν χρήματα για τους μισθούς των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που θα τα στελέχωναν. Κανένας δεν μίλησε για το πώς πήραν άδειες οι μεγαλοεργολάβοι και οι μαουνιέρηδες και αίφνης γίνανε καναλάρχες και ραδοφωνατζήδες. Κανένας δεν διανοήθηκε να επιβάλει εδικό τέλος στα ΜΜΕ ή τις εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα, να ψάξει τα οικονομικά τους. Να μας αποκαλύψει τους καταλόγους με τους κάθε λογής συμβούλους και ειδικούς που ταΐζονται από μυστικά και φανερά κονδύλια του προϋπολογισμού.

Κανένας δεν τόλμησε να φορολογήσει -έστω!- τους 16 μισθούς που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής. Αντιθέτως, η Κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο της Κοινωνικής ευαισθησίας τους δίνει και αύξηση, γιατί και το κόστος ζωής αυξήθηκε.

Κατά κάποιο παράξενο τρόπο όλα αυτά και όσα άλλα δεν έγραψα, αλλά τα ξέρουμε όλοι πολύ καλά, δεν είναι το χειρότερο που συμβαίνει.

Χειρότερο είναι το πρωτοφανές στένεμα των οριζόντων. Το κλείσιμο και των ελαχίστων οδών διαφυγής και ονείρου.

Η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε κοινωνία των ευκαιριών για ταλαντούχους νέους με προσόντα που δεν είχαν βύσμα / μπάρμπα στην Κορώνη / μέσον. Ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και σε χώρους που υποτίθεται ότι επιβραβεύεται η δημιουργικότητα και το ταλέντο, ακόμα και εκεί έπρεπε να έχεις κάποιον πατερούλη, που θα σου δώσει την ευλογία του, για να μπορέσεις να συνεχίσεις. Οι όποιες ρωγμές στο σύστημα, οι όποιες εξαιρέσεις, τον κανόνα αυτόν επιβεβαίωναν.

Ο κύριος ΓΑΠ με τις πολιτικές του όμως κατάφερε να κλείσει ακόμα και αυτές τις ρωγμές. Οι «άριστοι» που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα προωθήσει, δεν είναι παρά τα κολλητάρια του, τα οποία στερούνται πολιτικών και κοινωνικών περγαμηνών. Τα ανοίγματα που διαφημίζει, οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει και ψηφίζει, φέρνουν μόνο ανεργία, φτώχεια, μιζέρια, απελπισία, κατάθλιψη.

Φταίει το Μνημόνιο; Φταίει η ανικανότητα των υπουργών; Φταίει ο βάρβαρος λαός που δεν πιάνει τα υψηλά σοσιαλιστικά μηνύματα της ηγεσίας του; Φταίει -Θεός φυλάξοι!- ο ΓΑΠ;

Έχει καμιά σημασία η απάντηση για το σήμερα και το αύριο των ανθρώπων που είναι άνεργοι ή χάνουν την δουλειά τους; Έχει καμιά σημασία για όσους από ανάγκη πάνε στα δημόσια νοσοκομεία ή τα σχολεία και βιώνουν την αθλιότητα στην οποία τα έχει οδηγήσει ο κυβερνητικός εξορθολογισμός;

Δεν έχει καμιά σημασία για την δική μου, την δική σου καθημερινότητα.

Έχει σημασία μόνο για τα πράσινα τρολ που περιμένουν στην γωνία για να μας μπουκώσουν με στοιχεία και ποσοστά και νούμερα. Λες κι αυτά έχουν σημασία. Λες κι αυτά θα μεταμορφωθούν σε μαρκαδόρους ή κόλες Α4 ή σε επιδέσμους και σύριγγες και θα μοιραστούν στα σχολεία και τα νοσοκομεία που δεν έχουν.

Ναι, η Ελλάδα έχει στενέψει πάρα, πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού ΓΑΠ και της κυβέρνησής του. Στένεψε τόσο που άρχισε να θυμίζει τον ερειπιώνα που υπήρξε εξήντα χρόνια πριν – ήδη οι σημερινές απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα είναι ίδιες με τις τότε:

Τι μπορεί να κάνει ένας νέος από την Ελλάδα με ταλέντο (στην επιστήμη, στις επιχειρήσεις, την τεχνολογία, την καινοτομία, τις τέχνες) σήμερα;

Να φύγει στο εξωτερικό!

Πού μπορεί να σταδιοδρομήσει ένας Έλληνας νέος με ταλέντο σήμερα;

Μα φυσικά στο εξωτερικό!

…………….

Πολύ σπάνια μια φράση, ειπωμένη μάλιστα από τον ίδιο, περιγράφει με τόση ακρίβεια το ύφος, το ήθος, τις αξίες, την πολιτεία, τις προσδοκίες που έχει μια κοινωνία από έναν πολιτικό:

Λεφτά Υπάρχουν!

Advertisements

10 thoughts on “Λεφτά υπάρχουν

 1. hfaistiwnas 08/05/2011 στο 1:38 μμ Reply

  Γι’αυτό ποτέ δεν πρόκειται να πάμε μπροστά ποτέ.. ποτέ δεν θα βάλουμε μυαλό..
  Άντε και καλή εβδομάδα!!

  • fvasileiou 08/05/2011 στο 7:37 μμ Reply

   Είναι μόνο θέμα να βάλουμε μυαλό; Γι’ αυτό προσπαθούν να μας συμμορφώσουν;

   Καλή βδομάδα να έχουμε, φίλε μου!

 2. Σοφία 08/05/2011 στο 3:51 μμ Reply

  Μα δεν το ήξερες φίλε Φώτη πως οι συνταξιούχοι χρεοκόπησαν τη χώρα!
  Ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι……
  Τι περιμένεις όταν ακόμα και σήμερα 40ρηδες υποστηρίζουν την κυβέρνηση αυτή;
  Ας μειώσουν κι άλλο λοιπόν τις συντάξεις για να μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μας κοστίζει δε θέλω να θυμάμαι πόσο.
  Το συγκεκριμένο μάλιστα όταν το ανέφερα στο twitter μόνο που δεν έπεσαν να με φάνε…
  Πως θα ζήσει ο συνταξιούχος με 400 ευρώ;
  Χρήματα που δικαιούται συνταγματικά γιατί όσο δούλευε είχε κρατήσεις, για την έρμη σύνταξη, για τα περήφανα γερατειά!
  Πως να ονειρευτεί ο νέος;
  Εγώ γιατί να κάνω παιδιά;
  Σε τι κόσμο θα τα φέρω;
  Βαρέθηκα αυτή την άνευρη κυβέρνηση, τη μετριότατη αντιπολίτευση, την αριστερά που δεν έχει τίποτα να προτείνει.
  Ξέρεις ζω και με λιγότερα λεφτά, αυτό που δεν αντέχω είναι που μου στέρησαν το δικαίωμα να ονειρεύομαι!
  Γράφω για το παρελθόν γιατί δε βλέπω μέλλον……

  • fvasileiou 08/05/2011 στο 7:37 μμ Reply

   Στα πράσινα τρολ του τουίτερ δεν δίνω καμιά σημασία πλέον. Επιτέλους, για ποιο πράγμα θέλουν να μας πείσουν; Ότι τα πράγματα είναι ρόδινα; Ή μήπως ότι βελτιώνονται;

   Γράφουμε και για το παρόν.

   • Fri 09/05/2011 στο 3:07 μμ Reply

    @fvasileiou
    Πολύ αληθινό το post σου Φώτη, πονάει, μα δε φταις εσύ, οι αλήθειες το κάνουν σκληρό! Έχει στενέψει η Ελλάδα πάρα πολύ!
    Επέστρεψα στην Ελλάδα πριν από 2,5 χρόνια και κάθε μέρα πια σκέφτομαι αν έκανα καλά. Κάθε μέρα σκέφτομαι αν είναι ώρα να πάω πάλι εκτός μπας και πάρω επιτέλους ανάσα….

    @Σοφία
    «Ξέρεις ζω και με λιγότερα λεφτά, αυτό που δεν αντέχω είναι που μου στέρησαν το δικαίωμα να ονειρεύομαι!», μια φράση ολόκληρη η αλήθεια της ζωής που μας έχουν αναγκάσει να υπομένουμε…

    • fvasileiou 09/05/2011 στο 9:00 μμ Reply

     Δεν ξέρω τι κάνεις ή με τι ασχολείσαι, αλλά πάντως δεν θέλει και πολλή σκέψη…

 3. mahler76 08/05/2011 στο 6:43 μμ Reply

  δεν φτάνει που σοβάτισε τις ρωγμές και τις έκλεισε. του την λές του ΓΑΠ χαχαχα

  • fvasileiou 08/05/2011 στο 7:32 μμ Reply

   Μη δούμε νοικοκυρόπαιδο σ’ αυτή τη χώρα, τον γλωσσοτρώμε και του κόβουμε την τύχη 🙂

 4. γρηγόρης στ. 09/05/2011 στο 5:40 μμ Reply

  Όταν συμφωνείς, λένε πως είσαι «ενεργός πολίτης», όταν πρέπει να συμφωνήσεις, λένε πως είσαι «απλός πολίτης» και όταν διαφωνείς λένε ότι «ιδιωτεύεις»
  [και αυτά όχι στην μελαγχολική δημοκρατία, αλλά στη μεταπολιτευτική ελληνική εκδοχή της].

  • fvasileiou 09/05/2011 στο 8:59 μμ Reply

   Όταν συμφωνείς λένε και ότι είσαι «ρεαλιστής» και «σοβαρός». Όταν διαφωνείς σε κατατάσσουν και στους «λαϊκιστές» και τους «γραφικούς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: