Η μεγάλη νίκη του ΓΑΠ

Τα χθεσινά γεγονότα είναι λίγο – πολύ γνωστά σε όλους:

Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός οδηγήθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τι είπε στους πολιτικούς αρχηγούς στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, την καταρχήν συμφωνία του με τον Α. Σαμαρά για τον σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας και την τελική του υπαναχώρηση.

Κι όλα αυτά ενώ οι πλατείες είναι γεμάτες από αχειραγώγητους Αγανακτισμένους πολίτες, οι βουλευτές του Πασόκ αμφισβητούν τις επιλογές του αρχηγού τους σε πρόσωπα και πολιτικές και ζητούν εκλογές ή οικουμενική κυβέρνηση, ο διεθνής παράγοντας πιέζει κτλ.

Μέσα σε όλα αυτά η επιλογή της παραίτησης φάνταζε η πιο αξιοπρεπής λύση και για τον ίδιο και για το κόμμα του, αλλά και συνολικά του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει εξαιτίας του τρόπου ο κ. ΓΑΠ αντιλαμβάνεται και ασκεί την πολιτική. Όλες αυτές οι προοπτικές όμως ναυάγησαν με την θλιβερή τηλεοπτική παρουσία του.

Παρόλα αυτά μου έκανε εντύπωση πως πολλοί συνομιλητές στο twitter θεώρησαν όλη αυτή την τραγική φαρσοκωμωδία ως νίκη του ΓΑΠ. Προσπάθησα να κατανοήσω το σκεπτικό τους, συζήτησα επί μακρόν μαζί τους, αλλά μάταια. Οπότε εκθέτω την δική οπτική και, με όποιον καλόπιστο, την συζητάμε.

Ο ΓΑΠ ζήτησε συναίνεση, φθάνοντας  μάλιστα σε σημείο να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, όχι γιατί έχει καλή καρδιά ή γιατί είναι κιμπάρης άνθρωπος, αλλά γιατί δεν μπορούσε πλέον να κυβερνήσει. Δεν μπορούσε με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ούτε να το εφαρμόσει. Δύο βουλευτές αρνήθηκαν ήδη να το ψηφίσουν –ο ένας παραιτήθηκε– και άλλοι έθεταν διαφόρους όρους για να πειθαρχήσουν ή άφηναν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Επομένως, το μοίρασμα της ευθύνης με τα άλλα κόμματα μέσω της συναίνεσης ήταν ο απαραίτητος όρος για την επιβίωση της Κυβέρνησής του. Η δε Κυβέρνηση Συνεργασίας έσωζε τον ίδιο και το κόμμα του από μια ταπεινωτική ήττα και ίσως διέσωζε ως ένα βαθμό και το μεταπολιτευτικό κομματικό σύστημα.

Με την υπαναχώρησή του τι κέρδισε;

Απόμεινε μόνος με το Μεσοπρόθεσμο στο χέρι. Οι βουλευτές του που είχαν αποστασιοποιηθεί γιατί να συσπειρωθούν τώρα, μετά τις κωλοτούμπες, γύρω από τον καταρρέοντα Πρωθυπουργό; Και, κυρίως, γιατί ο λαός, οι φτωχοποιημένοι, οι άνεργοι, οι χαρατσωμένοι, να δείξουν μεγαλύτερη ανοχή; Επειδή θα βάλει στη νέα Κυβέρνησή του κάποιο –το όποιο– πρόσωπο που τα παπαγαλάκια των βραδινών δελτίων ή των social media θα το χαρακτηρίσουν έκπληξη;

Επιπλέον, ο ΓΑΠ με τον τυχοδιωκτικό τρόπο που πολιτεύτηκε χθες μηδένισε τις όποιες πιθανότητες να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συνεννόηση. Ουσιαστικά εξώθησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν εκλογές. Και, ξαναθυμίζω, τις εκλογές θεωρούν λύση και πολλοί από τους δικούς του βουλευτές.

Και με την αστεία δικαιολογία που προέβαλε τη στιγμή που, κατά τα λεγόμενά του, παίζεται η χρεωκοπία της Ελλάδας, έχασε και τους τελευταίους που είχαν απομείνει να τον θεωρούν υπεύθυνο πολιτικό.

Μα, λένε κάποιοι, άφησε τον Σαμαρά να νομίζει ότι θα επιλέξει τον νέο Πρωθυπουργό.

Τέτοια κολπάκια ίσως είχαν κάποιο νόημα προ-Μνημονίου, σήμερα που οι τσέπες είναι άδειες, η ανεργία καλπάζει, στην αγορά δεν κυκλοφορεί χρήμα, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο, αυτά όλα είναι μπούμερανγκ και πάνω του θα πέσουν – έπεσαν.

Γιατί δηλαδή ο Αγανακτισμένος να επιστρέψει σπίτι του / Γιατί ο πρώην ψηφοφόρος του Πασοκ να γυρίσει στο μαντρί; Επειδή ο ΓΑΠ παραιτήθηκε στα ψέματα στον Σαμαρά;

.

Βέβαια ο ΓΑΠ έβαλε και μια πολιτικάντικη δικλείδα ασφαλείας:

Πρώτα θα ζητήσει Ψήφο Εμπιστοσύνης από την Βουλή και μετά θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ελπίζει πως αρχικά θα πάρει τους 155 ψήφους των βουλευτών του Πασόκ και κατόπιν θα επιχειρήσει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο παρά τις διαφωνίες, τις παραιτήσεις ή τις καταψηφίσεις τους χρησιμοποιώντας ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων –ΝΔ_, ΚΚΕ, Σύριζα, Λάος έχουν ήδη δηλώσει πως θα το καταψηφίσουν, οπότε απομένουν η Ντόρα και η Έλσα.

Ωραία.

Και τι θα κερδίσει ο ΓΑΠ με αυτή την ταχυδακτυλουργία;

Θα μειωθεί η ανεργία;  Θα αυξηθούν τα εισοδήματα; Τα spread θα πέσουν; Οι Αγανακτισμένοι θα αδειάσουν τις πλατείες;

Θα κερδίσει χρόνο να τον κάνει τι; Να προετοιμάσει τα μέτρα για την έκτη δόση;

.

(Ας θυμίσω εδώ ότι έχει γραφτεί πως μετά την ήττα του 2007 ο ΓΑΠ είχε ετοιμάσει την παραίτησή σου, αλλά ο αδελφός του Νίκος με το επιχείρημα «ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται», του άλλαξε γνώμη. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, και ενώ αναμέναμε την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε σε φήμες ότι δέχεται πιέσεις από μέλη της οικογένειάς του να ανακαλέσει την παραίτησή του, όπως κι έγινε…)

Advertisements

23 thoughts on “Η μεγάλη νίκη του ΓΑΠ

 1. Orestios 16/06/2011 στο 1:50 πμ Reply

  Πολύ σωστά

  • fvasileiou 16/06/2011 στο 9:18 πμ Reply

   Καλημέρα, φίλε μου.

   • Orestios 16/06/2011 στο 9:42 πμ Reply

    Καλημέρα,
    η ανάλυση σου είναι ρεαλιστική και ωμά πραγματιστική.
    Μόνο οι φανατικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν τί συνέβη

    • fvasileiou 16/06/2011 στο 9:44 πμ Reply

     Οι τίμιοι φανατικοί -όσοι απέμειναν- απλώς εμμένουν στην αυτοδιαψευδόμενη φαντασίωσή τους. Είναι πραγματικά κρίμα.

     • Orestios 16/06/2011 στο 10:24 πμ Reply

      Οι Αμερικανοί λένε:
      Denial is not that river in Egypt (παίζοντας με την ομοηχία της λέξης Άρνηση και Νείλου)

 2. Eftychia 16/06/2011 στο 3:53 πμ Reply

  καθαρή ΛΟΓΙΚΗ. Αλήθεια, αυτοί που μιλούν για «νίκη», αστειεύονται? πιθανότατα. Όσο για το τελευταίο παρενθετικό σχόλιο… τραβηγμένο, όμως κάτι μου λέει, ότι το ενδεχόμενο είναι τόσο σοβαρό, όσο και η αυξανόμενη (αναντίρρητα) «επικινδυνότητα» του Σαμαρά… Εν ολίγοις, τα παιδιά ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ.

  • fvasileiou 16/06/2011 στο 9:17 πμ Reply

   Αυτοί που μιλούν για νίκη, αν είναι τίμιοι, αν, τότε προβάλουν οι αφελείς στον ΓΑΠ την ονείρωξη περί ηγέτη που έχουν.

 3. hfaistiwnas 16/06/2011 στο 7:08 πμ Reply

  Ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται, αλλά τραβάει τα ελέη και ψοφάει ολομόναχος.. σόρυ κιόλας..
  Καλημέρα!!!

  • fvasileiou 16/06/2011 στο 9:15 πμ Reply

   Ο λαός ψοφάει, φίλε μου. Ως γνωστόν, το κακό σκυλί δεν έχει ψόφο…

 4. apgeorge 16/06/2011 στο 8:40 πμ Reply

  Το οτι, μπορει να μη βρεθηκε κανενας, να αναλαβει πρωθυπουργος, σ’ αυτη την κυβερνηση συνεργασιας, τι σας λεει?

  • fvasileiou 16/06/2011 στο 9:14 πμ Reply

   Αφού θα βρεθούν άνθρωποι να γίνουν υπουργοί σε αυτήν την Κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι ήταν αυτό το πρόβλημα.

   • apgeorge 16/06/2011 στο 2:30 μμ Reply

    ειναι σιγουρο οτι θα βρεθουν…?

 5. apos 16/06/2011 στο 9:50 πμ Reply

  Προφανώς ήταν νίκη, αλλά με τη γνωστή μπακάλικη λογική της πολιτικής α λα Μαυρογιαλούρου που ασκείται στην Ελλάδα. Επίσης, όποιος διαφωνεί, παραιτείται. Δεν ανεξαρτητοποιείται.
  Η συνεννόηση, πάντως, Φώτη μου είναι έτσι κι αλλιώς αδύνατη. Ούτε αυτή υπάρχει στην πολιτική μας κουλτούρα. Εκτός και αν υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος να πιστεύει ότι θα αναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο, όπως λέει ο Σαμαράς.

  Το μόνο πράγμα που μπορείς να διαπραγματευτείς είναι η χρεοκοπία σου. Όχι στη γνωστή Τσίπρεια μπαρουφο-λογική ότι θα τους απειλήσεις και θα αρχίσουν να τρέμουν τα πόδια της Μέρκελ, αλλά ότι θα κερδίσεις χρόνο ΜΗΠΩΣ και σοβαρευτείς να διορθώσεις τα κακώς κείμενα.

  • fvasileiou 17/06/2011 στο 2:28 μμ Reply

   Οι βουλευτές και οι οπαδοί, στο βαθμό που λειτουργούν προβατοειδώς, μπορεί να εντυπωσιάζονται. Θέλω να πιστεύω όμως ότι όσοι βγαίνουν στις πλατείες και όσοι τους στηρίζουν δεν θα μασήσουν.

 6. Σοφία 16/06/2011 στο 10:18 πμ Reply

  Χθες κάποια στιγμή, όσο περιμέναμε το ‘διάγγελμα’ του ΓΑΠ είχα αρχίσει να τον λυπάμαι…να σκέφτομαι μήπως τον είχα παρεξηγήσει…
  Μετά το ‘διάγγελμα’ αποφάσισα πως αυτός ο Πρωθυπουργός είναι ο χειρότερος που μας έτυχε ποτέ!
  Εξαπάτησε ένα ολόκληρο λαό για μικροκομματικά παιχνίδια!
  Και μένα μου κάνει εντύπωση που πολλοί το θεωρούν νίκη του, ό,τι έμαθε απ’ τον πατέρα του να μπλοφάρει…
  Χειρότερος και από τον πατέρα του αποδεικνύεται και δε χαίρομαι καθόλου που το διαπιστώνω! Γιατί αγαπώ αυτή τη χώρα και πονάω όταν βλέπω κάποιους πολιτικάντηδες να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της τέτοιες στιγμές….

  • apgeorge 16/06/2011 στο 2:35 μμ Reply

   ο αντρεας ειναι αξεπεραστος…

   • fvasileiou 17/06/2011 στο 2:25 μμ Reply

    Συμφωνώ: Ο Ανδρέας ήταν, είναι αξεπέραστος.

  • fvasileiou 17/06/2011 στο 2:26 μμ Reply

   Δυστυχώς οι πολιτικάντηδες έβρισκαν πάτημα. Νομίζω όμως ότι τα πατήματα αυτά έχουν πια σαπίσει.

 7. Citronella 16/06/2011 στο 12:04 μμ Reply

  Άξιο τέκνο του πατέρα του, μετατρέπει την πολιτική σε σόου για παπατζήδες.
  Καμαρώνει γιατί επί μια μέρα δούλευε έναν ολόκληρο λαό.

  Ναι, κι εγώ δεν πίστευα αρχικά τους πανηγυρισμούς για τη «μεγάλη νίκη», όμως όποιος έχει απομείνει πια να στηρίζει *αυτό* το πασόκ πρέπει να είναι ιδιαίτερα φανατισμένος. Οπότε η λογική δεν χωράει..

 8. mahler76 16/06/2011 στο 8:47 μμ Reply

  καλύτερα να μην είχε κάνει κάν την πρόταση. Τώρα όλο αυτό έγινε κοροϊδία. Δυστυχώς είναι πλέον ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Όπως και στην περίπτωση του Καραμανλή έτσι και εδώ αποδεικνύεται πως δεν αρκεί ένα «βαρύ πολιτικό όνομα» για να σε κάνει πολιτικό.

  • fvasileiou 17/06/2011 στο 2:24 μμ Reply

   Εγώ θα έλεγα: Ευτυχώς είναι πλέον ένας υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μετράμε μέρες για την απόλυση.

 9. koufetarios 17/06/2011 στο 8:52 πμ Reply

  Πολύ ορθά και κατανοητά τα όσα λες πραγματικά. Αυτό που με άγγιξε πιο πολύ απ’όλα όμως ήταν οι αυτονόητοι προβληματισμοί σου στο τέλος. Τελικά όντως… Τι θα βγει άραγε απ’όλο αυτό; Από την ψήφο εμπιστοσύνης, από τον μετασχηματισμό από μια ανανέωση των πολιτικών προσώπων στην ατζέντα του πρωθυπουργού; Αισθάνθηκα μεγάλη ντροπή εκ μέρους του που βγήκε στο βήμα χθες και μιλούσε συνεχώς για ενότητα, για στήριξή του για έξοδο από την κρίση… Σαν ένας απλός πολίτης χωρίς πολλές σκέψεις συλλογίζομαι και λέω.. Γιατί το κάνει αυτό; Κουράστηκα …

  • fvasileiou 17/06/2011 στο 2:24 μμ Reply

   Νομίζω, φοβάμαι, ότι ακριβώς σε αυτό αποσκοπούσε από ένα σημείο και μετά: Να κουραστείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: