Ο Βενιζέλος σαν σωτήρας

Την ανακοίνωση του ανασχηματισμού διαδέχθηκε ένα μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων του νέου Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που προσπαθούσαν να περάσουν το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει. Βέβαια ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αποφύγει τις κακοτοπιές και δεν πήρε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση. Αντιθέτως προχωράει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου τάζοντας μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Ουσιαστικά αυτό που μας λέει ο κ. Βενιζέλος και συνολικά η Κυβέρνηση του κυρίου ΓΑΠ είναι να καθίσουμε ήσυχοι και να δεχθούμε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για να πάρουμε την δόση μας και μετά θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για μια (ακόμα) «ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος» ή «μεγάλες θεσμικές αλλαγές» ή τα Δημοψηφίσματα.

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση τη λογική «τσούκου-τσούκου γκολ». Επιστρατεύονται θολές ελπίδες και νέα επιχειρήματα για την παλιά, γνωστή μνημονιακή πολιτική, που θα τα αναπτύσσει με την γνωστή ευγλωττία και πειστικότητά του ο νέος ΥπΟικ. Παράλληλα επιχειρείται να στραφεί η προσοχή των πολιτών σε άλλα θέματα, τα οποία μπορεί να είναι μεγάλα και σημαντικά, αλλά στην παρούσα φάση, όταν φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται με τέτοια ταχύτητα ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού, έρχονται σε δεύτερη θέση.

Ναι, πολύ θα ήθελε το Μαξίμου άφωνοι μπροστά στη λάμψη και την λογοδιάρροια του νέου ΥπΟικ να αφήσουμε τις πλατείες και να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Να περάσει το λαμπρό καλοκαίρι ήσυχα και από τις 15 Αυγούστου και μετά να ασχολούμαστε με τα ερωτήματα του Δημοψηφίσματος. Κι όταν τελειώσει κι αυτό, η Βουλή να ξεκινήσει την επεξεργασία των άρθρων του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν.

Στην ιδανική, παράλληλη διάσταση που ζουν στο Μαξίμου πιστεύουν πως οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από το δίλημμα «ποιος μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που μέσω του Δημοψηφίσματος αποφάσισαν οι πολίτες».

Έτσι προσπαθούν τσούκου-τσούκου να ροκανίσουν τον χρόνο, πετάνε στην αρένα τον Βενιζέλο, φορώντας του το φωτοστέφανο του σωτήρα ελπίζοντας ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν να παίξουν σε διαφορετικό γήπεδο.

Είναι κι αυτό μια ακόμα απόδειξη της απόστασης που έχει αυτός ο Πρωθυπουργός, οι σύμβουλοί τους, η Κυβέρνησή του από τα όσα συντελούνται στην κοινωνία σήμερα.

 

Advertisements

8 thoughts on “Ο Βενιζέλος σαν σωτήρας

 1. Σοφία 20/06/2011 στο 8:08 μμ Reply

  Δεν ξέρω αν είμαι αφελής αλλά εγώ το είδα κάπως αλλιώς.
  Ο Βενιζέλος ροκάνιζε πολύ καιρό την καρέκλα του ΓΑΠ.
  Δε θεωρώ το ΓΑΠ ευφυή, κάποιος σύμβουλος, ίσως ο αδερφός του (ο Νίκος) του πρότεινε να κάνει το Βενιζέλο ΥΠΟΙΚ.
  Η καρέκλα του συγκεκριμένου υπουργείου(και μάλιστα τέτοια εποχή) καίει όποιον καθίσει.
  Ετσι έχει μ’ ένα σπάρο δυο τρυγόνια…
  Βάζει τον Παπακωνσταντίνου σε ένα υπουργείο που δε θέλει και κάνει το δελφίνο ΥΠΟΙΚ για να μην μπορεί να τον βλάψει.
  Εκανε τον πρώτο ανασχηματισμό για να ξεφορτωθεί τη Μπατζελή και τον δεύτερο για να κάνει τσάρο το Βενιζέλο.
  Μπορεί να είμαι αφελής…είναι όμως ο ΓΑΠ ευφυής;

  • fvasileiou 20/06/2011 στο 10:19 μμ Reply

   Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ευφυΐας ή αφέλειας. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ΓΑΠ -κάθε Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής μιας ομάδας, εκφράζει μια ομάδα. Όταν μιλάμε για ΓΑΠ, όπως και όταν μιλούσαμε για Καραμανλή ή Σημίτη, αναφερόμαστε σε αυτή την ομάδα. Και το θέμα είναι ποιες προτεραιότητες έθεσαν και ποια είναι τα μέσα με τα οποία θα επιδιώξουν να τις πετύχουν.

 2. George 20/06/2011 στο 9:46 μμ Reply

  Μέσες άκρες συμφωνώ με τα παραπάνω.Πέρα από το ΓΑΠ και τον Βενιζέλο λοιπόν, η λύση είναι?
  Μία και μόνη.Ν’αποφασίσει η Ευρώπη και να ανακοινώσει οριστικά,δίχως λαικισμούς,εθνικοτοπικισμούς (και εν γένει πολιτικάντικα ιδολογήματα τα οποία γλυκαίνουν τ’αυτιά τών ψηφοφόρων από τη Φινλανδία μέχρι την Ολλανδία και την Αυστρία -τουτέστιν ,η Αχίλλειος πτέρνα της αστικής «δημοκρατίας»),πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι καθόλου «ελληνικό».Είναι συστημικό και μόνο συστημικό,στα πλαίσια τού παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος πού εξέθερεψαν συνεργαζόμενοι μαζί του, οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί,πού εξακολουθούν να ευνοούν το Κεφάλαιο και τον τζογαδόρικο καπιταλισμό.Ή ευρωπαική υπογεννητικότητα τού -στερωμένου σε χρηματιστηριακό δανειακό «αέρα»- συβαριτισμού στη μετά-Θάτσερ εποχή,δεν μπορεί να κουκουλώνεται συνεχώς με μετανάστες μουσουλμάνους.
  Η Κίνα,η Ινδία και οι μουσουλμάνοι πού γεννάνε συνεχώς ξεχειλίζουνε από φτηνό εργατικό δυναμικό πού δεν ξέρουν τι να το κάνουν.Ε, η ADIDAS λοιπόν, στην Ινδία θα πάει .
  Πέρα από τα νούμερα υπάρχουν και οι άνθρωποι και οι συνειδήσεις των, και οι πολιτισμοί πού οι τελευταίες διαμορφώνουν.Δεν μπορεί η Μέρκελ να παραδέχεται ευθέως ότι το πολυπολιτισμικό μοντέλο στη Γερμανία απέτυχε,ο Φορτούιν και ο Τεό Βαν Γκόγκ στην Ολλανδία να δολοφονούνται,οι αληθινοί Φινλανδοί και το ακροδεξιό κόμμα τού επίσης μακαρίτη Χάιντερ να συγκυβερνούν,την ώρα πού η Κόρη τού Λεπέν τυπά ξανά στα ίσα τα ποσοστά τών σοσιαλιστών.
  Κι επειδή οι Αμερικανοί,δεν έχουν τέτοια προβλήματα και ούτε τούς πολυνοιάζει το αστρονομικό χρέος των(ο στρατός τους,το FDB και τα ομόλογα πού έχουν αγοράσει οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι να ναι καλά, επιπροσθέτως τού γεγονότος πως αποτελούν μακράν το μεγαλύτερο supermarket της γης για να πουλάνε όλοι).
  Το ελληνικό πρόβλημα λοπόν οφείλεται στο γεγονός,ότι οι νεώτερες γεννιές των γάλλων και τών γερμανών δεν αντέχουν πολιτικά αναστήματα τού μεγέθους τού Ντε Γκωλ και τού Αντεννάουερ.
  Θα συνεχίζουν λοιπόν,να μάς πληρώνουν θέλουν δεν θέλουν κι ας τσαντίζονται.Εφ’όσον ,παγκοσμιοποιημένο χρηαμτοπιστωτικό καπιταλισμό θέλανε,το ελληνικό χρέος είναι και δικό τους.Καθώς η διασύνδεση των ομολόγων μεταξύ κρατών και εταιριών -εν είδη κρατών (Goldman Sachs κτλ-Ο Ομπάμα γιατί κόπτεται ξαφνικά μπροστά στη Μέρκελ για τη σωτηρία της Ελλάδας δηλαδή) είναι τέτοια,ώστε αν καταρρεύσουμε εμείς, αντίο Πορτογαλία,Ιρλανδία,Ισπανία και οσονούπω Ιταλία (ΉΔΗ ξεκίνησε η υποβάθμιση ΚΑΙ αυτής από τούς οίκους αξιολόγησης)θα πληρώνυνε και θα λένε κι ένα τραγούδι,διότι το ελληνικό και το ιρλανδικό χρέος ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.Εκτός κι αν η Γερμανία με τη Γαλλία θέλουν να φτιάξουν ένα «ευράκι» πού θα ευννοήσει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και τις εξαγωγές τους,μέχρι να παραδθεί η παγκόσμια οικονομική ποδηγεσία στην Κίνα το 2030 και μη μπορώντας να τα βάλουν με γίγαντες όπως η Κίνα,η Ρωσία και η Ινδία(οι οποίες εν τω μεταξύ θα κατέχουν ΚΑΙ την τεχνογνωσία-ήδη επιδεικνύουν καινοτομίες),οπότε και η Γερμανία θα κατέχει την οικονομική και πολιτική σπουδαιότητα πού κατέχει σήμερα το ήμιση τού Καναδά.
  Το σκασμό λοιπόν και επιστροφή αμέσως σε μια κεντρική πολιτική οικονομική Ευρώπη ή γεια χαρά σ’όλους(και σ’αυτούς και σ’εμάς),με τούς αμερικανούς πρώτους περιχαρείς.
  Και ούτε΄λιτότητες,ούτε παπαριές για την Ελλάδα.Από τη Χόχτιφ και τη Ζίμενς μέχρι τις γερμανικές αποζημιώσεις,θα ‘πρεπε Η ΕΛΛΑΔΑ να ‘ναι από ΠΑΝΩ κι όχι αυτοί.Εκβιασμοί αυτοί?Μεγαλύτερους εκβιασμούς εμείς!
  Αλλά ποιος Έλληνας πολιτικός δεν είναι εξαρτημένος και αναδεδειγμένος από το κεφάλαιο και το χρηματοπιστωτικκό σύστημα ώστε να έχει το ανάστημα να βγεί και να τούς τα χώσει στη μούρη,νέτα-σκέτα?
  Έχω σιχαθεί το ΜΕΓΚΑ και το ΣΚΑΙ για το τι χάρη μάς κάνουν οι Ευρωπαίοι και το πόσο αχάριστοι είμαστε εμείς.
  Κι αν οι Γερμανοί δεν μας πληρώσουν τώρα,πολύ απλά στα γεράματα τους θα πληρώνουν περισσότερους φόρους και θα έχουν μικρότερες συντάξεις.ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ «PIGS ΕΛΛΗΝΕΣ».
  Για το UK ,το τσουτσέκι τών αμερικανών,δεν ασχολούμαι κάν.Το δικό τους χρέος ποσοστιαίως τού ΑΕΠ,μπροστά στο δικό μας,ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ,ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
  ΄Καλά, αν γράψω για το παιχνίδι των ενεργειακών εξαρτήσεων (Ρωσία vs πετρελαίων αραβικής χερσονήσου),ένα e-book χαλαρά θα το γράψω απόψε(υπόψιν ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η συνεραγασία Ρώσων-Κινέζων για τις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας πού αυξάνετα με 8% τού ΑΕΠ της σ’εποχή παγκόσμιας ύφεσης και την οποία Ρωσική ενέργεια η άβουλη Ευρώπη αρνήθηκε για χάρη τών αμερικανών και τών εταιριών τους στον Κόλπο).Έτσι χάθηκε η ευκαιρία μιας πρώτης Ευρασίας(Μπρεζίνσκυ:Είναι απλό.Όποιος ελέγχει την ευρασία ελέγχει τών κόσμο).
  Τα ελλέιματα λοιπόν τα δημιούργησαν τα τσουτσέκια των ευρωπαίων και τών αμεριακανών με τούς ντόπιους νενέκους(Μητσοτακέικο,Σημίτης,ΓΑΠ) ή τούς δειλούς και μοιραίους(Καραμανλής).Βλέπε Ολυμπιακούς αγώνες, C4I ,υπερκοστολογήσεις ,μίζες κτλ.
  Η λιτότητα λοιπόν για το νοικοκύρεμα της χώρας ,χρειάζεται και θα την πληρώσουν οι τραπεζίτες,οι χρηαμτοπιστωτικοί οργανισμοί,οι αμερικανοί,οι έλληνες και οι ευρωπαίοι πολιτικοί πού δημιούργησαν το έλλειμμα,μαζί με τούς συμμετέχοντες στις ΤΟ τού ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πού τις ανέχτηκαν.
  Αυτά.
  ΥΓ1.Ξέχασα να αναφέρω στούς αναδευόμενους ευρωπαικούς εθνκισμούς,το ακυβέρνητο Βέλγιο(φλαμανδοί και βαλόνοι,θέλουν να χωρίσουν τα τσανάκια τους),τούς Σκωτσέζους,τούς Βάσκους και τούς Καταλανούς,τούς ούγγρους της Ρουμανίας,το ιρλανδικό ζήτημα,τη λέγκα τού βορρά στην Ιταλία και χέσε μέσα μπουγιαμπέσα όταν τολμήσω να διανοηθώ τι γίνεται στα βαλκάνια.
  ΥΓ2.Στο Θεό σας,όταν οι φυλακές στις ΗΠΑ έχουν ιδιωτικοποιηθεί και οι εταιρείες πού τις κατέχουν, έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο της ΝΥ με όλα τα παρεπόμενα (συμμετοχή σε CDO’s κτλ.),πως είναι δυνατόν στα σοβαρά η κυβέρνηση τών ΗΠΑ να μην προσβλέπει σ’ένα ελεγχόμενο επίπεδο εγκληματικότητας η οποία πρέπει να να ανανεώνεται( και φυσικά ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στη θεαματική μείωση της)?
  Όταν τα κόμματα χρηματοδοτούνται ευθέως από τις μεγάλες πολυεθνικές και τα χρηματoπιστωτικά funds,ποιος ξέρει ποιες απ’αυτές και πόσο, είναι εκτεθειμένες σε προιόντα διασυνδεδεμένα με την χρηματιστηριακή αξία των…φυλακών?!!!!
  Ε ρε πού φτάσαμε.Το dancing with the stars ,ο Ονούρ και η Μενεγάκη να ναι καλά πού μαστουρώνουνε τον κόσμο. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΙ «ΕΜΠΟΡΕΣ» ΠΡΕΖΑΣ.

  • fvasileiou 20/06/2011 στο 10:18 μμ Reply

   Έχεις σκεφτεί να φτιάξεις μπλόγκι; 🙂 🙂 🙂

   (Σε ψάχνω στα φεϊσμπούκια και τα τηλέφωνα, αλλά δεν απαντάς)

 3. Academy 20/06/2011 στο 11:07 μμ Reply

  Η Αρνηση της πραγματικότητας απο ορισμένους πολιτικούς τεχνοκράτες και επιχειρηματίες προκειμένου να περάσει η ιδεολογία τους είναι κάτι που πάντα με έβρισκε απολύτως αντίθετο.Κάτι τέτοιο γίνεται πλέον και στην έλλάδα σε πολλούς τομείς και απο πολλούς ανθρωπους.Κρίμα…

  • fvasileiou 21/06/2011 στο 10:33 πμ Reply

   Μα δεν έχουν καν ιδεολογία, αλλά ιδεολογήματα ότι με απολίτικους (δήθεν) μονόδρομους θα λύσουν τ προβλήματα.

 4. apos 21/06/2011 στο 12:07 πμ Reply

  Aν ακόμα περιμένουμε σωτήρες, τότε δεν σωζόμαστε με τίποτα..

  • fvasileiou 21/06/2011 στο 10:32 πμ Reply

   Μάλλον νομίζουν ότι περιμένουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: