Τέλος Εποχής

Αν θέλετε να μάθετε το μέλλον, μπορείτε πολύ απλά να ρωτήσετε τους μεγαλύτερους, παππούδες, γονείς, θείους, να σας μιλήσουν για την δεκαετία του ’50, τότε που στην Ελλάδα, τη χώρα που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, τελείωνε ο Εμφύλιος πόλεμος. Οι μισθοί και η ανεργία που προβλέπουν τα νέα μέτρα που λαμβάνει η Τροϊκανή Κυβέρνηση μας πάνε εκεί και μάλιστα πολύ σύντομα.

«Είμαστε σε πόλεμο» κραυγάζουν οι Κυβερνητικοί στα μικρόφωνα, αλλά νομίζω ότι και αυτό είναι ένα ακόμα από τα ψέματά τους. Διότι ο πόλεμος έγινε και τελείωσε, αγαπητοί μου, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Δεν είναι δικό μας σφάλμα που ζούσαμε αμέριμνοι ενώ σκληρές μάχες διεξάγονταν, καθώς ήταν ένα νέο είδος πολέμου, που όμοιό του η ανθρωπότητα δεν πρέπει να είχε ματαζήσει, αθόρυβου, ύπουλου, αποτελεσματικού. Κι εμείς ηττηθήκαμε ολοσχερώς:

Χάσαμε στο πεδίο των αξιών –μόνοι μας απεμπολήσαμε οράματα και ιδανικά αιώνων για να κερδίσουμε την ευζωία.

Χάσαμε στο πεδίο της ευημερίας –τι να λέμε τώρα; Όλα αποδείχτηκαν φούσκα, οι επιτήδειοι και οι καπάτσοι κάναν την μεγάλη μπάζα εις βάρος της Μεσαίας Τάξης.

Χάσαμε και την εθνική μας ανεξαρτησία, όση τέλος πάντων από αυτή είχαμε –οι νέοι ηγεμόνες καρπαζώνουν δημοσίους εκείνους που εκλέξαμε. Η αποκαλούμενη «Ελληνική Κυβέρνηση» δεν έχει πια ούτε δικαίωμα να συζητά τα μέτρα που αποφασίζουν οι ηγεμόνες, μόνο να τα προσυπογράφουν μπορούν.

Τέλος οι ψευδαισθήσεις λοιπόν: Ο πόλεμος τελείωσε και έχουμε ηττηθεί. Τέλος τα δάκρυα, τέλος και οι λεονταρισμοί. Τέλος, κυρίως, η μπουρδολογία που προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Όλοι ξέρουμε ότι τα αγαθά που ο μέσος έλληνας θεωρούσε τα τελευταία 30-40 χρόνια λίγο-πολύ δεδομένα (στέγη, τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση, θέρμανση το χειμώνα, ένα πιάτο φαγητό κάθε μεσημέρι…), θα είναι πλέον ζητούμενα για πολλούς συμπολίτες μας που μέχρι χτες ήταν μικρομεσαίοι.

Τι μας μένει λοιπόν;

Νομίζω δύο πράγματα:

Η δίψα για εκδίκηση και η δυνατότητα να συμμετέχουμε στο χτίσιμο του αύριο. Αυτά τα δυο είναι το αποκούμπι και η ελπίδα μας. Οι δυο απαραίτητες προϋποθέσει για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένα, σαν κοινωνία, να προχωρήσουμε. Αν η πολιτική μας τάξη, τα ΜΜΕ και οι επιχειρηματίες που την στηρίζουν (αλληλοστηρίζονται δηλαδή) νομίζουν ότι θα ξεφύγουν από τον εφιάλτη που δημιούργησαν με κωμωδίες τύπου «Εξεταστικές των πραγμάτων» και «Προανακριτικές» επιτροπές ή Ειδικά Δικαστήρια σαν αυτά που ανέβασαν από το ’90 και μετά, είναι πολύ γελασμένοι. Ειδικά όταν το σύστημα έχει ραγίσει και ακούγονται όλα αυτά τα ανατριχιαστικά πράγματα για αλλοιωμένα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί η Ελλάδα σαν Τιτανικός και να οδηγηθεί στην αγκαλιά της Τρόικας.

Και βέβαια πρέπει εμείς, οι απλοί και οι ανώνυμοι, που δεν μοιραζόμαστε την «κοινή» (κοινότατη την ονόμαζε ο Χατζιδάκις) λογική των κάθε είδους επαγγελματιών της εξουσίας, εμείς που αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας, και δεν νοιαζόμαστε για τις επιθυμίες των αγορών, να έχουμε κι εμείς, για πρώτη φορά στην ιστορία, αποφασιστικό λογο στην χάραξη του αύριο. Κι αυτό, επειδή δεν πρόκειται κανείς να μας το χαρίσει, πρέπει να το διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

*    *    *

Δεν ξέρω, αλλά αυτές τις μέρες βρίσκω παρηγορητικό και εμπνευστικό τον λόγο του Στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη:

«Άμα ζήσω θα τους γαμήσω, άμα αποθάνω, θα μου κλάσουνε τον μπούτζον»

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

13 thoughts on “Τέλος Εποχής

 1. Vivianne Paradis 21/09/2011 στο 6:32 μμ Reply

  Πολύ σ ευχαριστώ γι αυτό το κείμενο Φώτη….. πολύ σ᾽ευχαριστώ που προκαλείς τα μυαλά ολων όσων σε διαβάζουμε, πολύ σ ᾽ευχαριστώ που δημοσιεύεις….

 2. geokalp 21/09/2011 στο 7:09 μμ Reply

  χτίσιμο του αύριο – δώσε ιδέες

 3. poexania 21/09/2011 στο 7:57 μμ Reply

  Βασιλείου διαβάζω τα άρθρα σου εδω και πολύ καιρό και παρατηρώ εναν υγιή τρόπο σκέψης, σε καλώ να ρίξεις μια ματιά στο δικό μας χώρο στ δικό μας blog http://e-globbing.blogspot.com/

  • fvasileiou 22/09/2011 στο 10:50 πμ Reply

   Έχω επισκεφτεί το μπλογκ σας πολλές φορές, αγαπητέ, και ξέρω τους προβληματισμούς σας.

 4. hfaistiwnas 21/09/2011 στο 8:18 μμ Reply

  Σωστός ο Γεώργιος!!
  «Η δίψα για εκδίκηση και η δυνατότητα να συμμετέχουμε στο χτίσιμο του αύριο. Αυτά τα δυο είναι το αποκούμπι και η ελπίδα μας.»

  • fvasileiou 22/09/2011 στο 12:09 πμ Reply

   Ο στρατηγός έχει πει μερικές από τις πιο αθυρόστομες πλην εύστοχες ατάκες που έχουν ειπωθεί στα ελληνικά 🙂

 5. apos 22/09/2011 στο 12:48 πμ Reply

  Moυ αρέσει η αλήθεια, αλλά και το πικρό-σοφό χιούμορ που έχει η σκέψη σου. Μακάρι να γίνει μια νέα αφετηρία. Έχουμε και οι δύο -παρά τις διαφορές μας- συμφωνήσει σε αυτό: είμαστε μόνοι. Απλώς εγώ πικραίνομαι περισσότερο από την αδυναμία αυτοκριτικής, που βλέπω τριγύρω μου. Και την κουτοπονηριά που πάντα καταφέρνει να ξεγελάσει τους περισσότερους.

  • fvasileiou 22/09/2011 στο 10:57 πμ Reply

   Νομίζω ότι από τη μια η κοινωνία έχει κάνει την αυτοκριτική της. Βλέπω ότι κάθε πολίτης ξεχωριστά, αλλά και κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα κουβαλάει την ενοχή της -αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τον πρώτο ενάμιση χρόνο δεν είχαμε αντιδράσεις, δεν είχαμε κινητοποιήσει. Ο θυμός άρχισε να ογκώνεται από το Πάσχα και μετά, όταν φάνηκε πως οι θυσίες ήταν μάταιες.
   Από την άλλη οι επιτήδειοι (κάτι νεοφιλελεύθεροι γυμνοσάλιαγκες, επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια κάναν δουλειές με το Δημόσιο (=το απομυζούσαν) και τώρα το παίζουν «υγιής ιδιωτικός τομέας που υποφέρει από το κακό κράτος», κυβερνητικά φερέφωνα και μύριοι άλλοι) εκμεταλλεύτηκαν την αυτοκριτική διάθεση της κοινωνίας για να εξευτελίσουν και να τσαλακώσουν τον πολίτη. Καλλιεργούν το κοινωνικό μίσος – παίζουν με αυτό.
   Νομίζω ότι είναι πιο υγιές τώρα να αφήσουμε το αυτομαστίγωμα και να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Γιατί δεν προχωράμε, βυθιζόμαστε στον βούρκο.

 6. Μιχάλης Τσαντίλας 29/09/2011 στο 1:01 πμ Reply

  Φώτη, πολύ ωραίο το κείμενό σου. Θα σταθώ σε μια λεπτομέρεια, ίσως όχι τόσο ασήμαντη. Η συζητούμενη, πιθανή, αλλοίωση των στοιχείων, ας με διορθώσει όποιος πιστεύει ότι κάνω λάθος, έγινε αφού τα πράγματα είχαν ήδη δρομολογηθεί για να μπούμε υπό την κηδεμονία της Τρόικας.

  • fvasileiou 29/09/2011 στο 1:43 πμ Reply

   Κατ’ αρχήν το μέλος της επιτροπής κατήγγειλε ότι η αλλοίωση των στοιχείων έγινε για να μπούμε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ -δεν είναι δική μου θέση λοιπόν. Είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να εξηγηθεί η αρχική καταγγελία, ότι το έλλειμμα του ’09 διογκώθηκε. Την διόγκωση, τώρα, του ελλείμματος, δεν την αρνείται ούτε ο πρόεδρος της επιτροπής, ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου -την εξηγούν ή την ερμηνεύουν αλλιώς, πάντως δεν την αρνούνται.
   Έπειτα, εκείνη την εποχή δεν συνέβη ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά πολλά μαζί που συνέβαλαν στο να μεταβληθεί η Ελλάδα σε Πριγκιπάτο του Τροϊκιστάν. Για παράδειγμα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. ΓΑΠ έχει πολλές φορές αναρωτηθεί γιατί ο Πρωθυπουργός αντί να περιοδεύει τον κόσμο και να λέει ότι η Ελλάδα είναι Τιτανικός, δεν δανειζόταν άμεσα με τα χαμηλότατα επιτόκια εκείνης της εποχής για να έχει χρόνο να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σκοτεινό παραμένει το περιεχόμενο των συζητήσεων του κυρίου ΓΑΠ με ξένους παράγοντες ακόμα και πριν τις εκλογές -Σαχινίδης και Στρος Καν έχουν ομολογήσει ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ετοιμαζόταν μήνες πριν, την εποχή δηλαδή που ο κύριος ΓΑΠ μας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση, αλλά κρίση διακυβέρνησης στην Ελλάδα κι ότι Λεφτά Υπάρχουν κι ότι αν αλλάξουμε δεν θα βουλιάξουμε. Και άλλα, πολλά-πολλά άλλα…

   • Μιχάλης Τσαντίλας 29/09/2011 στο 9:56 πμ Reply

    Άρα συμφωνούμε για το ότι δεν χρειαζόταν η αλλοίωση των στοιχείων για να μας κάτσει στο σβέρκο η Τρόικα. Για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω αν και πότε θα μάθουμε την αλήθεια…

    • fvasileiou 01/10/2011 στο 9:25 μμ Reply

     Η άποψή μου είναι ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή, κι όχι επιβεβλημένη από τα πράγματα. Το γιατί επιλέχθηκε αυτή η πολιτική, είναι το ερώτημα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: