Επιμένοντας στην αποτυχία

Κάθε φορά που ακούω τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο ή τον Υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο κ. Βενιζέλο να λένε «Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», σκέφτομαι:

«Μα τι έλλειψη φαντασίας είναι αυτή; Γιατί δεν λένε για παράδειγμα Αν αύριο ξεκινήσουμε διαστημικό πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του 12 ανακαλύψουμε έναν νέο πλανήτη με νερό, οξυγόνο και τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα; Έτσι κι αλλιώς και οι δυο προτάσεις έχουν την ίδια επαφή με την πραγματικότητα».

Πέρα όμως από την αδυναμία να εκφράσει την αποτυχία με κάπως πιο πρωτότυπο τρόπο, η πολιτική τάξη και το εν γένει σύστημα εξουσίας (επιχειρηματικά συμφέροντα, ΜΜΕ, κόμματα) παρατηρούμε ότι διακρίνονται για την αυτιστική εμμονή τους στην ίδια την συνταγή της αποτυχίας και της καταστροφής.

Ακούμε, για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες ότι επίκειται η λήψη νέων μέτρων. Αλήθεια, τι πρακτικό αποτέλεσμα ελπίζει ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Tompsen και η Τρόικα ότι θα φέρουν τα όποια νέα μέτρα; Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι τα κάθε φορά νέα μέτρα επιτείνουν την ανασφάλεια των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, αυξάνουν την δυσφορία, την ανέχεια και την ανεργία και εκτοξεύουν την ύφεση και μηδενίζουν τα κρατικά έσοδα. Τι κάνει όλες αυτές τις σοφές κεφαλές, τεχνοκράτες και πολιτικούς, να πιστεύουν ότι αυτή τη φορά η ντόπια αγορά και ο ιθαγενής πολίτης θα συμπεριφερθεί διαφορετικά στην νέα μετροληψία;

Εκτός πια κι αν το δημοσιονομικά συμμάζεμα και η έξοδος από την Κρίση δεν αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της Τροϊκανής πολιτικής. Εκτός πια κι αν ο μόνος στόχος της είναι η σκληρή τιμωρία του απείθαρχου Έλληνα κι όλα τ’ άλλα έπονται…

.

Αλλά τα όσα διαρρέονται τις τελευταίες μέρες επαναφέρουν ένα θέμα, το οποίο έχω θίξει και στο παρελθόν.

Ακούμε ότι η Τρόικα πιέζει για περαιτέρω μείωση των αποδοχών και δη των κατώτερων μισθών. Το επιχείρημα που συνηγορεί σε αυτή την πολιτική το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, το ξέρουμε: Η μείωση του μισθολογικού κόστους θα κάνει τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και θα προσελκύσει επενδύσεις, θα φέρει την περιπόθητη ανάπτυξη.

Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσο αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας: Μια ανάπτυξη που θα δίνει μισθούς 400 και 500 €. Την ανάπτυξη, με άλλα λόγια, που θα σημάνει την οριστική καταστροφή της Μεσαίας Τάξης και την δημιουργία στον τόπο μας μιας νέας δουλοπαροικίας.

.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν ξέρω τι με ανησυχεί περισσότερο:

Η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής ή η επιτυχία της;

Advertisements

Tagged: , , ,

9 thoughts on “Επιμένοντας στην αποτυχία

 1. roadartist 14/12/2011 στο 2:06 πμ Reply

  Έχουμε κουραστεί πια να έρχονται λογαριασμοί στο σπίτι. Δε ξέρω πως πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να πληρώνουμε τόσα ΄πολλά χαράτσια όταν την ίδια ώρα τα εισοδήματα μειώνονται-εκμηδενίζονται. Φοβάμαι πως ο σκοπός τους δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά η αυξανόμενη ύφεση, με σκοπό να μας ξεζουμίσουν εντελώς! Μακάρι να ήξερα πως θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό το σκηνικό.

  • fvasileiou 14/12/2011 στο 10:55 πμ Reply

   Αμφιβάλλω αν πλέον έχουν καν σκοπό. Νομίζω ότι ντόπιοι και ξένοι ειδήμονες και τεχνοκράτες και υπεύθυνοι πέρασαν στη φάση ό,τι και όπως λάχει.

 2. apos 14/12/2011 στο 10:03 πμ Reply

  Αν και επί της ουσίας δεν διαφωνώ μαζί σου, θα στο πω λίγο αντίστροφα: η επιμονή σε αυτή την αποτυχημένη και μονότονη κασέτα γίνεται γιατί κανένας δεν τολμά να προτείνει (και να εφαρμόσει, πολύ περισσότερο) μια άλλη συνταγή. Πέρα βεβαίως από τις γνωστές γενικόλογες μπαρούφες περί «ανάπτυξης» ή/και «να πληρώσει η πλουτοκρατία» και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
  Το είπε τις προάλλες ο ΟΟΣΑ, αλλά προφανώς πέρασε στο ντούκου από τα ευαγή ιδρύματα των ΜΜΕ: έχουμε ένα κράτος για τον π@@@@, πώς περιμένει κανείς να δει αποτελέσματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει κάτι; Κατά την άποψή μου, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.

  • fvasileiou 14/12/2011 στο 10:53 πμ Reply

   Εντάξει, το κράτος μας είναι για τον μπέο -το ερώτημα είναι γιατί οι άλλοι που έχουν τόσο καλοσυγκροτημένα κράτη βρίσκονται σε παραπλήσια μοίρα. Η Πορτογαλία και η Ισπανία που πριν 1 μήνα προβάλλονταν από την ίδια την κα Μέρκελ ως υποδείγματα εφαρμογής του προγράμματος, καλούνται κι αυτές να πάρουν νέα σκληρά μέτρα. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι -ήταν εξαρχής- άσχετο με τα χάλια μας και την λύση του αλλού πρέπει να την αναζητήσουμε.

   • apos 14/12/2011 στο 9:17 μμ Reply

    Το πρόβλημα ήταν εξαρχής άσχετο με εμάς, αλλά αυτό δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το δικό μας χάος. Και εντελώς μεταξύ μας, στο λέω επειδή ανέφερες χώρες που γνωρίζω καλά, το δικό μας χάλι σε σχέση με την Ιβηρική είναι πολύ χειρότερο. Μακάρι να είχαμε το Ιβηρικό «χάλι» στις Υπηρεσίες. Τριάντα χρόνια μπροστά θα ήμασταν. Αλλωστε μην ξεχνάς ότι το χρέος δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες. Δεν έχει σχέση το δικό μας πρόβλημα με της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Χώρια που αν εκεί διαπιστώσουν ότι με τα σκληρά μέτρα δεν βγαίνει τίποτα, η κούτρα τους θα κατεβάσει κάτι άλλο. Τουλάχιστον υπάρχει αυτή η ένδειξη. Εδώ δεν υπάρχει καν η ένδειξη ότι μπορεί η κούτρα να κατεβάσει κάτι άλλο.

    • fvasileiou 17/12/2011 στο 2:35 μμ Reply

     Ακριβώς, ενώ κάθε κράτος έχει διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, διαφορετική δημόσια διοίκηση και κρατική οργάνωση, η πολιτική της Τρόικας καταφέρνει να έχει παντού τα ίδια κακά αποτελέσματα -και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αλλού τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν πιο ήπια απ’ ότι εδώ. Χρειαζόμαστε αλλαγή μοντέλου.

 3. mahler76 14/12/2011 στο 10:35 πμ Reply

  ώστε είναι απίθανο λες να βρούμε έναν πλανήτη μέχρι το τέλος του 2012 και να τον ξεζουμίσουμε όπως μόνο οι Έλληνες μπορούμε???

  Αλήθεια, υπάρχει έστω και μία χρονιά από καταβολής Ελληνικού κράτους που να εφαρμόστηκε προϋπολογισμός???

  • fvasileiou 14/12/2011 στο 10:51 πμ Reply

   Αυτό για τον προϋπολογισμό είναι ένα καλό ερώτημα. Νομίζω πάντως πως η μόνη πιθανότητα να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός είναι να καταρτιστεί εκ των υστέρων -να είναι ένας μεταϋπολογισμός…

 4. hfaistiwnas 14/12/2011 στο 9:08 μμ Reply

  Αχ.. ας τελειώνουν πια.. ας πάμε στη δραχμή ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: